Actualitate
Comunicat Raul Chiriac, PNL: Guvernarea locală în anii electorali rămâne o responsabilitate majoră pentru fiecare dintre noi
2024, sfârșit de ianuarie, se dezmorțesc sondajele și se fac diverse calcule politice. În tot acest context, comasarea alegerilor, costurile acestora, construirea unui mecanism care să ne salveze de derapaje sau oameni pe liste fără consultarea pilonilor importanți din diverse părți ale județului par a fi subiectele care deschid agenda zilei.
Dincolo de calcule și de nevoia de plasare în raport cu contextul, realitatea presupune că, indiferent ce se întâmplă post mandat, responsabilitatea noastră rămâne dezvoltarea comunităților care ne-au acordat încrederea.
Dincolo de necesitatea pregătirii pentru bal există abordarea cu seriozitate a bugetelor locale și gândirea strategică cu privire la posibilitatea administrațiilor de a atrage fonduri pentru dezvoltarea locală.
Fără acest tip de abordare, anii care vin vor constitui un decont pe care nu vom putea să îl plătim.
Acolo unde este posibil, va trebui să vorbim despre indicatorii de performanță în administrația publică locală pe care să îi putem măsura obiectiv în lumina realității și nu a diverselor tipuri de slogan.
Cred cu tărie că, dacă ne aplecăm cu interes asupra comunităților locale, acest lucru este posibil în multe locuri din România.
Guvernarea locală indiferent despre ce moment vorbim reprezintă raportul optim între resursele de care beneficiază comunitatea și oportunitatea utilizării acestora în context regional și național.
Avem obligația ca în acest an să continuăm proiectele de investiții, să vorbim despre eficiența demonstrabilă prin nivelul calității vieții cetățenilor care aderă la comunități locale capabile să genereze rezultate pentru prezent și speranță pentru viitor.
Modul în care vedem dezvoltarea nu presupune nici o pauză electorală, nici abordarea politicianistă a subiectelor cu potențial.
Observ o preocupare a politicianului român de a se asocia cu povești de succes, lăsând să se înțeleagă că a pus și el umărul la realizarea acestora.
În realitate însă, singura poveste de succes se leagă de capacitatea administrației de a înțelege și a sprijini comunitatea, în așa fel încât aceasta să folosească la maximum specificul local și să devină competitivă. Restul este o chestiune de abordare în comunicare.
Ceea ce rămâne după un act administrativ de orice tip este felul în care arată azi comunitățile și modul în care oamenii își doresc să rămână membru al lor și să investească în ele.
Oamenii dau valoare unui loc și toți acești oameni despre care vorbim au dreptul de a cere guvernării locale responsabilitate și rezultate concrete, măsurabile, eficiente.
Alegerile au în centrul lor oamenii și necesitatea reprezentării lor cu profesionalism.
Anul 2024 ar trebui să fie un an al continuării marilor proiecte. Acestea sunt vizibile acolo unde există administrații liberale.
Putem lua ca exemplu Blajul sau Sebeșul, comunități care prin modul de raportare la oportunități au creat mecanisme de dezvoltare și au materializat speranțele pentru viitor.
Cu sau fără ani electorali, profesionalismul face diferența, iar guvernarea locală trebuie să se manifeste în acest sens. Închei prin a face apel la întoarcerea la un sistem valoric care să presupună morală, profesionalism și înțelepciune.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pilu
marți, 30.01.2024 at 12:24
Indicatorii de performanţă în adminstraţia locală. Cu sloganul ăsta toate partidele zdrăngăne la urechea alegătorului, dar când trebuie să treacă la treabă uită de parcă au avut amnezie. Că habar nu au ce trebuie făcut şi aşteaptă să mai treacă patru ani s-o ia de la capăt.Aşa-i când toţi neaveniţii sunt „promovaţi” în politcă şi puşi în funcţii importante.