Connect with us
Advertisement

Actualitate

Comunicat senatorul Sorin Bumb: Senatul făcut încă un pas major către deblocarea lucrărilor la hidrocentralele abandonate

Publicat

Plenul Senatului a adoptat azi Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.175/2022 pentru stabilirea unor măsuri privind obiectivele de investiții pentru realizarea de amenajări hidroenergetice în curs de execuție precum și a altor proiecte de interes public major care utilizează energie regenerabilă, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative. Ieri, Comisia economică, industrii și servicii, împreună cu Comisia de energie, infrastructură energetică și resurse din cadrul Senatului au adoptat Raportul Comun de admitere pentru același proiect de lege.

Prin acest vot se face un pas înainte către reluarea lucrărilor la hidrocentralele abandonate de pe Jiu și Mureș, în care Statul Român a investit deja peste 300 de milioane de euro, dar și pentru realizarea altor capacități de producere a energiei, ce vor asigura securitatea energetică a Românie. Este vorba atât de proiectele hidroenergetice de la Răstolița, pe Mureș, proiect început în 1989 și finalizat în procent de peste 90% și de amenajarea hidroenergetică Bumbești-Dumitra-Livezeni, de pe Jiu, începută în anul 2004 și finalizată și ea în proporție de circa 90%, cât și de alte proiecte hidroenergetice: amenajarea de pe defileul Oltului, de pe sectorul Cornetu-Avrig, amenajarea hidroenergetică Pașcani de pe râul Siret, amenajarea hidroenergetică Surduc Siriu, amenajarea hidroenergetică a Siretului pe sectorul Cosmești – Movileni, amenajarea hidroenergetică a Oltului pe sectorul Izbiceni – Dunăre, complexul hidrotehnic și energetic Cerna, Motru, Tismana, amenajarea hidroenergetică Cerna Belareca. Prin același act normativ este vizată și valorificarea potențialului energetic solar din zona Sadova – Dăbuleni, dar și dezvoltarea CET Iernut, termocentrală cu ciclu combinat cu turbină cu gaze.

Promovarea acestor proiecte de investiții se încadrează în planul RePowerEU al Comisiei Europene, este în acord cu recomandările Comisiei Europene pentru proiectele în domeniul energiei din surse regenerabile și se încadrează în linia măsurilor menite să reducă dependența de Rusia și să mărească ponderea energiei regenerabile utilizate. De asemenea, proiectele de investiții hidroenergetice au fost identificate și incluse în Hotărârea 169/2002 a CSAT, fiind necesare pentru asigurarea rezilienței energetice a României. De asemenea, CSAT, în calitate de autoritate centrală pentru apărare și securitate națională, a stabilit prioritatea proiectelor de investiții hidroenergetice aflate în diverse stadii de realizare, în raport cu situația actuală de criză energetică. Totodată, în cazul proiectelor hidroenergetice blocate de unele ONG-uri de mediu străine, pentru că se aflau în perimetrul unor zone naturale, declarate însă la mulți ani după începerea lucrărilor, primează și noțiunea de interes public major, noțiune prevăzută în Directiva CEE 92/42, potrivit căreia, deși zona investiției reprezintă habitat natural, se pot realiza totuși lucrări de investiții din motive cruciale de interes public major.

Prin realizarea acestor proiecte energetice se adaugă producției anuale românești aproape 2TWh/an de energie verde regenerabilă, ceea ce va contribui substanțial la atingerea independenței energetice în condițiile respectării și protejării mediului.

Am insistat întotdeauna asupra importanței adaptării politicilor de mediu la realitățile nemijlocite din teren. Politicile de mediu nu trebuiesc să devina un scop in sine, ci trebuiesc să servească cetățenii. Scopul lor trebuie să fie asigurarea unei vieți mai bune pentru cetățenii României și trebuie să contribuie la independența, siguranța și competitivitatea economică a țării noastre.

Sorin Ioan BUMB

Senator PNL de Alba

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    miercuri, 08.02.2023 at 15:59

    Măi, da nu vă este ruşine, ca după zece ani în care aţi stopat prin preluarea la buget(pentru pomeni electorale) toate beneficiile şi banii de mentenanţă şi dezvoltare a celor din sistemul energetic să veniţi, şi mici măcar să vă puneţi cenuşă în cap, să spuneţi că de fapt aţi greşit ? Păi nu, că vă daţi cocoşi, că uite ce facem noi. Sunteţi o adunătură de nimicuri, care îşi bat joc de Romania în toate domeniile, că nu aveţi oameni cu expertiză . Pemibililor .

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement