Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat Sorin Bumb: Solicit Guvernului României transferul de urgență către primării a sumelor din redevențele miniere

Publicat

”Solicit Guvernului României transferul de urgență către administrațiile locale a sumelor datorate din redevențele miniere de suprafață

Din funcția de parlamentar de Alba am susținut tot timpul că este nevoie de mai multe surse de finanțare pentru dezvoltarea comunităților locale.

Una dintre aceste surse de venit o reprezintă redevențele miniere, care au fost transferate, în procent de 80%, către unitățile administrative pe raza cărora se desfășoară activitățile miniere de suprafață.

Este un act de reparație morală făcut față de aceste comunități locale. Pentru județul Alba aceste măsuri sunt o gură de aer, în special pentru comunitățile din Apuseni și așa greu încercate, dar și pentru alte localități de pe teritoriul cărora balastierele exploatează zilnic cantități uriașe de agregate minerale, pentru autostrăzi și pentru industria de construcții.

Este normal ca aceste comunități, care suportă disconfortul activităților industriale de extracție, să se bucure și de beneficiile financiare ale acestora, nu doar să stea cu mâna întinsă la București, cum s-a întâmplat până acum.

Anul trecut a fost modificată legislația în domeniu, aducând înapoi, la bugetele locale ale comunelor și orașelor pe raza cărora se desfășoară exploatarea de suprafață, 80% din redevențele care se plăteau până acum la bugetul de stat centralizat de la București. Chiar eu, din postura de Președinte al Comisiei de Industrii și Servicii a Camerei Deputaților am introdus o astfel de modificare la Legea Minelor, (275/2020), în sensul că 35% din redevențele încasate pentru exploatările miniere de suprafață să revină consiliilor județene pe raza cărora funcționează aceste exploatări, 45% comunelor și orașelor pe raza cărora ele sunt localizate și doar 20% să meargă la bugetul de stat.

Aceste modificări au intrat în vigoare încă din decembrie 2020 dar, de atunci, din păcate, lucrurile s-au blocat în hățișurile birocrației românești și banii au rămas tot la București.

Fac apel către Guvernul României, către Ministrul de Finanțe, și către Agenția Națională a Resurselor Minerale să se pună de acord asupra detaliilor tehnice și să emită actele normative necesare, astfel încât comunitățile locale să beneficieze de ceea ce este al lor, de drept.

Este inadmisibil ca birocrații de prin ministere să plimbe niște hârtii de aproape un an de zile, timp în care administrațiile locale sunt văduvite de banii care au devenit ai lor prin lege.

Un prim pas s-a făcut în primăvară, când premierul Ludovic Orban a solicitat Ministerului de Finanțe emiterea unei Hotărâri de Guvern în acest sens. Lucrurile s-au tergiversat, guvernele s-au schimbat și nu s-a mai întâmplat nimic… Deși, în repetate rânduri, am solicitat și Agenției Naționale a Resurselor Minerale să se ocupe de acest aspect, tot ceea ce ei au făcut a fost să-și decline competența tot spre Ministerul de Finanțe…

Singura măsură concretă a fost luată în 30 iunie anul acesta, când Ministerul Dezvoltării a pus în dezbatere publică un nou proiect de Hotărâre de Guvern. Am avut bucuria să găsesc un partener de dialog hotărât și serios în persoana domnului ministru Cseke Atilla, căruia îi mulțumesc pe această cale pentru inițiativa înființării un grup de lucru dedicat redactării acestui act normativ, deși nu era în responsabilitatea sa imediată.

Acest ultim proiect de Hotărâre de Guvern se află acum pe circuitul interministerial de avizare, după ce a trecut prin faza de consultare publică, care s-a încheiat în 29 iulie.

Pentru că suntem deja aproape de 1 septembrie și lucrurile trenează, solicit Guvernului să accelereze procesul de adoptare a acestei Hotărâri de Guvern. Este inadmisibil ca, după 10 ani de discuții sterile, să reușim totuși să adoptăm aceste măsuri de sprijin pentru administrația locală, dar să fim ținuți în loc de niște birocrați care astfel faultează voința populară exprimată prin votul suveran al Parlamentului și, la aproape un an de la transpunerea măsurilor în lege, văduvesc, în continuare, primăriile și consiliile județene de fondurile atât de necesare pentru proiectele locale de dezvoltare.

Doar anul trecut, potrivit bugetului de stat, s-au încasat redevențe miniere în valoare de 291 de milioane de lei. De aceea, solicit, încă o dată, Guvernului României, să urgenteze acest proces și să transfere administrațiilor locale fondurile pe care le datorează pentru redevențele miniere din exploatările de suprafață”.

Sorin Ioan BUMB

Senator PNL de Alba

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax