Connect with us
Advertisement

Actualitate

Concert de pricesne, la Biserica „Sfânta Mare Muceniță Ecaterina” din Alba Iulia. Ce interpreți susțin recitaluri

Publicat

Un nou concert de pricesne are loc, duminică, 3 aprilie 2022, ora 12:00, în Biserica „Sfânta Mare Muceniță Ecaterina” din Alba Iulia. Evenimentul face parte dintr-un turneu de pricesne, organizat, în Postul Sfintelor Sărbători de Paști, de Consiliul Județean Alba, prin Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba.

”Concertele se desfășoară în mai multe localități din județul Alba cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei. În program sunt incluse recitaluri susținute de îndrăgiți interpreți precum Roxana Reche, Nicolae Plută,  Oana Bozga-Pintea, Leontina Fărcaș, Dorina Narița, Floricica Moga, Cătălin Hașa, Maria Filimon.

Seria concertelor a debutat în 13 martie la Biserica Ortodoxă „Sfântul Nicolae” din Șard și a continuat apoi, duminică, 20 martie, la Biserica „Schimbarea la față” din Petrești și în 27 martie la Biserica Ortodoxă „Adormirea Micii Domnului” din Lipoveni (Alba Iulia). Fiecare eveniment este transmis live și pe pagina de Facebook a Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Programul concertelor viitoare:

  • 3 aprilie 2022, ora 12:00 (Biserica Ortodoxă «Sfânta Mare Muceniță Ecaterina» din Alba Iulia)
  • 10 aprilie 2022, ora 12:00 (Biserica Ortodoxă «Sfinții Trei Ierarhi» din Aiud)
  • 17 aprilie 2022, ora 12:00 (Biserica Ortodoxă «Sfânta Treime” Maieri II din Alba Iulia)

Turneul de pricesne este organizat de Consiliul Județean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, în parteneriat cu Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei.

Priceasna semnifică o cântare bisericească ortodoxă care acoperă intervalul din timpul Sfintei Liturghii în care preotul şi credincioşii se împărtăşesc. Denumirea pricesnelor vine din slavonă de la cuvântul „prĕčĩstĩna” ce se traduce ca „preacurata”, iar, în timp, această sintagmă a devenit generică pentru o gamă largă de cântece aparţinând folclorului religios românesc.

Pricesnele româneşti au un conţinut tematic variat, centrat în special pe comportamentul moral creştin, rugăciune de iertare, mulţumire şi laudă la adresa lui Dumnezeu, a Preacuratei Fecioarei Maria şi a sfinţilor. Pricesnele sunt cântate de grupuri teologice, în special în biserici, dar au intrat și în repertoriul unor artişti populari păstrători ai folclorului şi valorilor autentice românești”, se arată într-un comunicat de presă al Centrului de Cultura Augustin Bena.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement