Connect with us
Advertisement

Actualitate

Concesionarea unor perimetre miniere aurifere din Apuseni, contestată de un ONG. ANRM vrea să scoată la licitație 7,2 kmp la Geamăna, în judeţul Alba

valea sesii

Publicat

ONG-uri din ţară îşi exprimă îngrijorarea faţă de extinderea perimetrelor de exploare pentru activităţi de minerit, fără consultare publică şi informarea cetăţenilor. Una dintre aceste asociaţii face referire la un ordin al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) ce a intrat în vigoare pe 25 iunie şi prin care se anunță un concurs public de oferte pentru concesionarea a 24 astfel de perimetre, inclusiv o zonă de 7,2 kmp în Munţii Apuseni – judeţul Alba, zona Geamăna – Colţii Lazărului.

Mining Watch Romania informează că printre cele 24 de zone ce vor fi concesionate se află și patru noi perimetre aurifere sau polimetalice: Troița Pițiguș (2,324 km²) și Certej Nord (8,384 km²) în Hunedoara, Măgura Ilvei (9,277 km²) în Bistrița Năsăud, Geamăna – Colţii Lazărului (7,285 km²) în Alba.

Potrivit asociaţiei, în urma analizării cererii de oferte, ANRM va atribui concesiuni pentru explorare unor companii miniere, deschizând astfel calea pentru noi proiecte de minerit. Cei 27,270 km² concesionați în această etapă s-ar adăuga licenţelor existente de explorare active pentru minereuri auro-argentifere (Aluniș și Piatra Handal în județul Maramureș) și licenţelor de explorare active pentru minereuri polimetalice și auro-argentifere: Nucet Est în Bihor, Nord Tancova și Ascutita Mare în Caraș-Severin, Brad și Deva-Muncel în Hunedoara alături de Nord Tancova și Rozalia în Timiș.

Asociaţia condamnă acordarea acestora în lipsa unei dezbateri publice reale privind oportunitatea dezvoltării monoindustriale a unor vaste regiuni ale țării. Aminteşte şi de lipsa unei strategii privind resursele minerale naționale asumate de opinia publică din România. De asemenea, precizează că aceste concesiuni miniere urmează să fie atribuite fără informarea prealabilă sau consultarea comunităților locale, estimând că în total, aproximativ 15.000 de cetățeni vor fi afectați în mod direct.

Potrivit aceleiaşi surse, “publicul este privat de informaţii corecte şi din surse independente privind impactul proiectelor de minerit la suprafață sau privind negocierile dintre statul român şi companiile miniere” şi “aceste negocieri secrete se vor concretiza în licenţele de concesiune pentru explorare”.

Mining Watch mai notează că “acordarea acestor permise fără consultarea prealabilă a comunităților vizate face dificilă prevenirea oricăror încălcări ale drepturilor la proprietate, viaţă privată şi mediu curat ale cetăţenilor din zonele potenţial afectate de demararea de activităţi miniere”.

În zona fostului sat Geamăna din Munţii Apuseni (comuna Lupşa, judeţul Alba), se află iazul principal de depozitare a sterilului provenit de la exploatarea minieră de suprafaţă Roşia Poieni (administrată de Cupru Min SA Abrud), cunoscută pentru zăcămintele bogate în cupru.

surse: green-report.ro, miningwatch.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement