Connect with us
Advertisement

Actualitate

Concluziile unei zile speciale la Curtea de Apel Alba Iulia. Deținuți și elevi, de vorbă despre greșeală și căință

ziua portilor deschise la Curtea de Apel alba Iulia

Publicat

Curtea de Apel Alba Iulia a avut joi, 25 octombrie 2018, porţile larg deschise pentru toţi cei interesaţi să viziteze şi să se informeze despre activitatea şi organizarea instanţei de judecată.

A fost o zi încărcată de emoție, o întâlnire cu totul neobișnuită. Cei peste 160 de participanți la eveniment s-au întâlnit cu doi doi tineri condamnaţi pentru trafic de droguri şi un fost om de afaceri care ispăşeşte o pedeapsă cu închisoarea pentru evaziune fiscală.

Concluziile unui eveniment inedit au fost transmise de Curtea de Apel Alba Iulia și le redăm mai jos.

Cei peste 160 de participanţi la acest eveniment, în mare majoritate elevi şi studenţi de la instituţii de învăţământ din Alba Iulia au avut ocazia să viziteze birourile judecătorilor şi grefierilor, registratura, arhiva, sălile de judecată şi celelalte compartimente ale instanţei, pentru a-şi face o imagine cât mai completă despre activitatea şi specificul Curţii de Apel Alba Iulia. Tinerilor prezenţi li s-au oferit răspunsuri complete cu privire la profesiile specifice justiţiei sau alte informaţii despre sistemul judiciar, apreciate de interes pentru ei.

Citește și: VIDEO: Trei deținuți și-au deschis sufletele în fața tinerilor, de Ziua Porților Deschise, la Curtea de Apel Alba Iulia

Pentru elevii şi studenţii participanţi în acest an la manifestarea de transparenţă a justiţiei, devenită tradiţională, Curtea de Apel Alba Iulia a organizat în premieră, în parteneriat cu Penitenciarul Deva, o întâlnire interactivă cu trei persoane aflate în executarea unor pedepse privative de libertate în penitenciar.

În sala mare de judecată „Vintilă Dongoroz” a Curţii de Apel Alba Iulia, în care se dezbat majoritatea cauzelor penale şi care s-a dovedit neîncăpătoare pentru acest eveniment, doi tineri condamnaţi pentru trafic de droguri şi un fost om de afaceri care ispăşeşte o pedeapsă cu închisoarea pentru evaziune fiscală şi-au spus „poveştile de viaţă”.

elevi curtea de apel

„Să priveşti dimineaţa răsăritul sau apusul seara prin nişte gratii e groaznic şi dureros” a spus unul dintre tinerii condamnaţi pentru trafic de droguri, care ne-a destăinuit că pentru el, care iubeşte natura,  asta este mai greu de suportat decât condiţiile din penitenciar. Povestea lui de viaţă a fost cu atât mai emoţionantă, cu cât s-a dovedit că a absolvit cursurile liceale la aceeaşi unitate de învăţământ la care studiază şi o parte din elevii de faţă, a avut ca profesoară pe unul din cadrele didactice prezente şi a fost o perioadă de timp student la aceeaşi universitate ca şi studenţii aflaţi în sală. „Eu am avut o educaţie foarte bună, aveam o viaţă normală, nu duceam lipsă de nimic” dar contactul cu lumea drogurilor i-a întunecat mintea şi a început o activitate infracţională  din care nu s-a mai putut opri, deşi familia a încercat să îl ajute, până a ajuns după gratii.

”Nu sunt în măsură să dau sfaturi, am venit să dau un exemplu negativ şi să vă spun să nu faceţi ceea ce am făcut eu”, le-a transmis celor prezenţi în sala de judecată, celălalt tânăr condamnat  pentru trafic internaţional de droguri. „Totul a început ca o joacă” dar dependenţa de droguri l-a aruncat în final în prăpastie, după ce a pierdut locul de muncă, prietenii şi libertatea, doar familia i-a rămas aproape. Deşi recunoaşte că detenţia este grea, susţinerea familiei şi gândul la copilul său îl ajută să rămână optimist:”mă doare foarte tare, nu mai pot schimba din trecut, însă pot fi mult mai bun pe viitor”.

„Vanitatea şi banii nu fac casă bună” este părerea  fostului antreprenor care recunoaşte în faţa tinerilor prezenţi că ambiţia, dorinţa de face cât mai mulţi bani şi anturajul l-au împins spre afaceri mai puţin legale, care l-au dus în final la o condamnare de 6 ani închisoare pentru evaziune fiscală. Tinerilor prezenţi le-a transmis un sfat explicit susţinut prin propria experienţă de viaţă: să fie „foarte atenţi” la deciziile ce le iau, pentru că „toate se pot întoarce” împotriva lor.

Mesajele celor trei deţinuţi i-au impresionat pe elevii, studenţii dar şi profesorii prezenţi care au avut ocazia să le pună întrebări şi să primească răspunsuri despre lupta lor cu dependenţa de droguri, viaţa din închisoare, dar şi despre planurile de viitor.

aurelian mocan

Judecătorul Aurelian Gheorghe Mocan, vicepreşedinte al Curţii de Apel Alba Iulia, care alături de subcomisarul Babău Simona, psiholog în cadrul Penitenciarului Deva, a fost mediator al evenimentului le-a precizat tinerilor prezenţi că dialogul cu persoanele condamnate este foarte util pentru a înţelege mai bine ce înseamnă executarea unei pedepse penale, care sunt gândurile, care sunt sentimentele, cum percep regimul de detenţie cei aflaţi după gratii, care este atitudinea pe care o au faţă de fapta pe care au comis-o, care le sunt opţiunile pentru viitor, care sunt învăţămintele pe care le-au tras. De asemenea, le-a explicat tinerilor că pedeapsa are un scop, pe de o parte, de reeducare, de reinserţie socială, iar pe de altă parte, are şi o funcţie la fel de importantă de prevenţie.

La rândul său,  subcomisarul Simona Babău, le-a spus elevilor şi studenţilor prezenţi că cei trei deţinuţi îşi doresc ca ei să înveţe din greşelile şi suferinţa lor:”Viaţa ne-o trăim aşa cum alegem. Noi alegem cum ne trăim viaţa. O trăim frumos şi ne bucurăm de ea sau alegem o cale greşită. Domnii de faţă au ales un drum în viaţă care au considerat că este bun pentru dânşii, au crezut că sunt fericiţi pe acel drum, dar, la un moment dat, şi-au dat seama că acel drum pe care l-au ales, de fapt, duce spre prăpastia vieţii lor, spre detenţie. Suntem aici în faţa dumneavoastră pentru a învăţa din greşelile altora, pentru ca dumneavoastră să fiţi conştienţi că a greşi este firesc şi omenesc, dar anumite greşeli, actele infracţionale se plătesc scump. (…) Astăzi s-au spus cuvinte cheie – anturaj, droguri, alcool, bani, chefuri şi toate astea unde au dus? În detenţie, dacă nu au fost controlate, nu au fost cu limită. (…). Fugiţi din preajma lor şi nu le încercaţi niciodată”,

Interesul deosebit manifestat de tineri şi aprecierile exprimate de cadrele didactice participante faţă de organizarea şi desfăşurarea acestui moment inedit, ne determină să luăm în considerare continuarea acestor activităţi de educaţie juridică, care sperăm să contribuie efectiv şi la prevenirea activităţii infracţionale în rândul tinerilor.

Această acţiune este organizată cu ocazia „Zilei europene a justiţiei” ce se sărbătoreşte în fiecare an în 25 octombrie în întreaga Europă, iniţiativă comună a Consiliului Europei şi a Comisiei Europene, eveniment prin care justiţia este adusă în atenţia publicului european.

Scopul celebrării acestei zile este acela de a apropia justiţia de cetăţeni, de a-i ajuta să fie mai bine informaţi despre drepturile lor şi modalitatea de funcţionare a justiţiei de zi cu zi, îngăduind acestora să-i înţeleagă mai bine mecanismele şi de a îmbunătăţi accesul la justiţie.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement