Connect with us
Publicitate

BLAJ

Concurs de soluții pentru amenajarea urbană a zonei centrale din Blaj. Se caută soluții inovative pentru 7 străzi din municipiu


Publicat

Primăria Blaj a lansat un concurs de soluții pentru amenajarea urbană a zonei centrale din municipiu. În prezent, străzile Bulevardul Republicii, Tudor Vladimirescu parțial, Popa Șapcă, Astra, Timotei Cipariu, Mitropolit Vancea, Petru Pavel Aron parțial fac parte din „țesutul urbanistic” central al Blajului care face legătura pe plan intern cu celelate zone ale municipiului (cartierul Hula, Câmpul Libertății, cartierul Eroilor, cartierul Veza, zona istorică) cât și cu zonele de ieșire spre Alba Iulia, Cluj – Napoca, Brașov, Sibiu, Târgu – Mureș. 

Concursul de soluții urmărește valorificarea acestor străzi din punct de vedere ale traficului rutier, al zonelor de parcare, al zonelor pietonale.

Primăria Blaj a lansat joi, 15 octombrie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), un anunț de concurs de soluții pentru amenajarea urbană a unor străzi din municipiu.

Miza concursului constă în formularea unei soluții arhitectural-urbanistice contemporane, discrete și respectuoase față de patrimoniul construit existent, de transformare a zonei centrale a municipiului Blaj formată din străzile: Bulevardul Republicii, Strada Tudor Vladimirescu Parțial, Strada Popa Șapcă, Strada Astra, Strada Timotei Cipariu, Strada Mitropolit I. Vancea, Strada Petru Pavel Aron parțial, într-un spațiu public de bună calitate, sigur, confortabil și adaptabil, unde soluțiile de trafic rutier, parcări și trafic pietonal combinate cu posibile soluții de creare de zone pietonale temporare sau permanente și dezvoltarea de spații verzi, să creeze pentru această zonă posibilitatea de a exprima într-un format contemporan și concentrat istoria și diversitatea culturală, etnică și religioasă a Blajului.

Având în vedere importanță istorică a Blajului cât și faptul că toate aceste străzi se situează în zona centrală a municipiului Blaj în imediata apropriere sau învecinațe cu centrul istroic al Blajului , zona parcului central, autoritatea contractanta își dorește realizarea unui proiect arhitectural valoros, semnificativ care să rezolve dificultatile intampinate in ceea ce priveste traficul rutier, zonele de parcare, punerea în valoare a clădirilor semnificative și a zonelor pietonale prin soluții moderne, dar care să nu se îndepărteze de tradiția arhitecturală și istorică a Blajului. Se dorește găsirea unei soluții tehnice contemporane în cadrul unui proiect prietenos cu mediul și cu tradiția arhitecturală a Blajului care să se realizeze pe amplasamentul celui vechi și care să aducă și elemente inovative pentru România, elemente de noutate în cadrul unei soluții tehnice și artistice din partea unor arhitecți.

Soluția așteptată

Realizarea de regulă pe vechiul amplasament a unei soluții arhitecturale din materiale – pentru suprafață carosabilă material impermeabil – asfalt- iar pentru zonele de parcare asfalt sau zone distincte din materiale – impermeabile, permeabile sau semi-permiabile, piatră cubică în funcție de trafic și zonă studiată.

În ceea ce privește trotuarele realizarea acestora de regulă pe vehicle amplasamente din dale sau piatră cu iluminat public inserat în textura trotuarului.Se pot rediscuta zonele pietonale tempoare sau definitive cu accesul limitat al riveranilor și al autospecialelor.

Cât privește rigolele pluviale se va reanaliza situația din teren pe fiecare stradă în parte și se vor propune soluții unitare, coerente și argumentate din punct de vedere urbanistic.

Iluminat public adaptat fiecărei străzi în parte.

Rediscutarea spațiilor verzi, a dimensiunilor acestora și a plantelor aferente.

Menținere și posibilitatea amplasării de monumente de pentru public semnificative (statui, obelisc, coloane).

Soluția va ține seama de fluidizarea traficului rutier, realizarea unui număr suficient de parcări în zona centrală atât rutiere cât și pentru biciclete, circulația pietonală, sistemul de semaforizare.

Funcțiuni

Diversificarea funcțiunilor cotidiene ale străzii va asigura acel nivel minim de activitate pentru a oferi siguranță și confort. Tranzitul în zonă trebuie completat de integrarea activităților de recreere, ludice, didactice și comerciale.

Locurile de parcare pentru autoturisme vor fi completate de crearea de locuri de parcare pentru biciclete în scopul încurajării acestui mod de deplasare.

Funcția de recreere necesită mobilier urban destinat repaosului și șederii, atât în spații adăpostite de vânt și soare, cât și în zone expuse, fiecare fiind apreciate în sezoane diferite. Acest mobilier va fi astfel amplasat încât să nu îngreuneze traficul.

În cadrul ansamblului vizat de intervenție pot fi indicate zone dedicate predominant activităților statice diferite de cele predominant dinamice pentru a preveni interferențe negative. Activitățile ludice pot fi încurajate printr-o amenajare cu valențe multiple, fără echipamente destinate exclusiv jocului.

Prezența apei în spațiul public va fi analizată ( cișmele, făntâni arteziene).

Activitățile didactice și cele civic-comunitare pot beneficia de concentrări ale mobilierului urban pentru ședere / relaxare.

Se va încuraja dezvoltarea comerțului unde acest lucru este posibil și oportun. Caracterul serviciilor și comerțului în zonă va fi stabilit de concurenți, având în vedere că orașul este trăit în primul rând de localnici și secundar experimentat de turiști. Comerțul stradal mobil va putea anima în mod curent spațiul pietonal prin vehicule cu gabarit mediu sau redus dotate corespunzător, realizate din materiale de calitate, aflate în stare bună. Acestea vor necesita autorizație din partea Primăriei pentru ocuparea spațiului public.

Componenta comercială și cea culturală vor putea fi amplificate semnificativ cu ocazia târgurilor, a evenimentelor comunitare și culturale prin mobilier și structuri efemere mobile fără afectarea stratului suport. Se dorește asigurarea accesului camioanelor pentru montarea și demontarea structurilor temporare pentru spectacole. Dimensiunile uzuale ale scenelor utilizate în zonă sunt de 6 x 8 m sau 6 x 12 m. Vor fi indicate schematic posibilitățile de aprovizionare cu produse în special pe durata evenimentelor.

Rețeaua de alimentare cu energie electrică și iluminat este îngropată pe toate străzile.

Terminale ale rețelelor de alimentare cu apă, energie electrică, inclusiv iluminat, și evacuare ape uzate vor fi integrate în amenajarea străzilor și asigurate împotriva furtului, astfel încât spațiul public să fie ușor adaptabil mai multor tipuri de evenimente. Vor fi proiectate depozitarea și evacuarea deșeurilor pentru utilizarea curentă a spațiului și în regim de eveniment.

Sistemul de iluminat stradal va fi astfel conceput încât să creeze o ambianță plăcută și să asigure un nivel minim de siguranță pentru utilizatori. Soluția nu trebuie să pună în valoare fiecare dintre monumentele istorice, acest aspect necesitând un studiu individual detaliat. Totuși, este necesară dezvoltarea unui concept unitar de punere în valoare a componentelor de patrimoniu.Se vor aprecia soluții de iluminat al trotuarelor mai ales în cele mai cunoscute zone.

Vor fi prezentate schematic mai multe scenarii de funcționare cotidiană (diurn și nocturn) și de evenimente cu caracter diferit. În formularea soluțiilor se va ține cont de calitățile acustice ale spațiului și de operațiunile necesare pentru mentenanță.

Patrimoniu construit

Concursul vizează amenajarea spațiului public cu scopul îmbunătățirii calității experienței acestuia și punerii în valoare a patrimoniului existent.

Vor fi păstrate și valorificate statuia Lupa Capitolina, statuia Papa Ioan Paul II, statuia Axente Sever. Alte opere de for public vor putea fi propuse – ex sensul giroriu cu brad de pe Bulevardul Republicii sau în alte locații .

Se solicită dezvoltarea unei soluții conceptuale discrete și sobre pentru toate aceste spații publice, inclusiv pentru zona monumentelor istorice.

Nu se va interveni asupra clădirilor existente.

În sensul protejării monumentelor istorice sau clădirilor semnificative este preferabilă dar nu obligatorie propunerea unei suprafețe permeabile sau semi-permeabile în perimetrul imediat al acestora, pentru a facilita evacuarea umidității solului prin pavaj, fără afectarea zidăriilor.

Din punct de vedere stilistic amenajarea va fi contemporană, discretă față de valorile patrimoniale. Vor putea fi propuse elemente de accent, susținute de o argumentație solidă.

Vegetație

Vegetația de aliniament va fi reabilitată și completată sau remodelată și schimbata.

Se dorește îndepărtarea șirului de catalpa și a arborilor de tuia de pe Bulevardul Republicii și propunerea organizarii în alt mod a spațiilor verzi.

Calitatea spațiului public urban central va trebui îmbunătățită mai mult prin modificarea spațiilor verzi. Propunerile de modificare a spațiilor verzi vor fi argumentate solid atât din punct de vedere urbanistic / design cât și ca alegere a speciilor de plante .ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. pilu

    sâmbătă, 17.10.2020 at 12:14

    Un inceput bun. Primarul asta ales si reales se vede ca gandeste bine. Bravo lui. Sper sa nu fie doar un foc de paie pentru un anumit arhitect, cunoscut prin Alba Iulia.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

BLAJ

ACCIDENT în lanț la Valea Lungă, provocat de un șofer de 19 ani, care conducea băut. Patru mașini avariate

Publicat

politie noaptea

Patru mașini avariate și dosar penal pentru conducere sub influența alcoolului. Este urmarea unui accident petrecut duminică la Valea Lungă.

Potrivit IPJ Alba, un tânăr de 19 ani, din Valea Lungă, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Victoriei din localitatea Valea Lungă, ar fi pierdut controlul asupra acestuia și ar fi intrat în coliziune cu altă mașină, provocând o tamponare în care au fost implicate, în final, 4 autoturisme și o remorcă.

În urma testării conducătorului auto care a provocat tamponarea, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,89 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Accidentul s-a petrecut duminică noaptea, în jurul orei 1.00 și s-a soldat doar cu pagube materiale.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

IPJ Alba: 177 persoane amendate pentru că nu au avut mască sau au purtat-o necorespunzător, în ultimele 24 de ore

Publicat

Inspectoratul de Poliție Județean Alba a intensificat activitățile de verificare a modului în care se respectă prevederile Legii nr 55 din 2020, privind unele măsuri pentru prevenirea și combatere a prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.  În ultimele 24 de ore au fost depistate 177 de persoane care nu purtau sau purtau necorespunzător masca de protecție sanitară. Au fost aplicate amenzi în valoare de 7.000 de lei și a fost depistată o persoană care nu a respectat obligația de a nu părăsi domiciliul, fiind carantinată, transmite IPJ.

În cadrul acțiunilor de control au fost verificate 172 de societăți comerciale/persoane fizice autorizate, 189 de mijloace de transport, din care 46  mijloace de transport în comun și au fost legitimate 2.557 persoane.

Echipele de control au depistat 177 de persoane care nu au respectat măsurile de protecție individuală și o persoană care nu a respectat dispoziția de carantinare la domiciliu, ca urmare a faptului că a fost contact direct cu o persoană infectată,  acestea fiind sancționate contravențional, conform Legii 55/2020, cu amenzi în valoare de 7.000 de lei.

Au fost organizate 11 acțiuni punctuale, la care au fost folosite efective suplimentare.

În Blaj a fost organizată o acțiune punctuală pentru verificarea modului în care sunt respectate măsurile de prevenire a răspândirii virusului. Au fost verificate 16 societăți comerciale și fost aplicate 36 de sancțiuni contravenționale, din care 20 pentru nerespectarea masurilor de protecție individuală, conform Legii 55/2020.

La Cugir  polițiștii au verificat 12 societăți comerciale, au legitimat 42 de persoane și au aplicat 17 sancțiuni contravenționale, conform Legii 55/2020, unor persoane care nu au folosit masca de protecție sanitară.

În ultimele 24 de ore, sub coordonarea Instituției Prefectului, au fost desfășurate în sistem integrat, noi acțiuni de verificare în zone aglomerate, centre comerciale, piețe, târguri, restaurante, terase, spații publice dar şi în mijloacele de transport în comun, cu privire la  respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă, scopul vizat fiind prevenirea răspândirii virusului Covid 19.

La activitățile desfășurate au participat 152 de polițiști, polițiști locali, jandarmi, lucrători ISU precum și reprezentanți de la Protecția Consumatorului, Ministerului Sănătății și autorității publice locale.

”Stimați cetățeni, este important ca fiecare dintre noi să avem un comportament responsabil, să conștientizăm că acțiunile noastre îi pot afecta pe ceilalți și să respectăm efortul comun pentru limitarea răspândirii SARS-COV-2.

Polițiștii vor continua verificările, iar în cazul în care vor constata abateri de la normele privind măsurile de protecție, vor lua măsuri”, transmite IPJ.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE ACCIDENT RUTIER GRAV la Petrești: Un bărbat care circula pe bicicletă a murit în urma impactului cu un autovehicul

Publicat

Un biciclist și-a pierdut viața, sâmbătă dimineață. într-un accident rutier petrecut în Petrești – Sebeș.

Potrivit IPJ Alba, accidentul a avut loc în jurul orei 8.40, la intersecția străzilor 1 Mai cu Valea Sebeșului. Biciclistul a fost acroșat de un autovehicul.

La fața locului intervin polițiși și echipele de salvare, misiunea este în dinamică.

UPDATE: Bărbatul care circula pe bicicletă și-a pierdut viața, în urma leziunilor suferite.

”La data de 24 octombrie 2020, în jurul orei 8.30, un bărbat de 62 de ani, din Luduș, județul Mureș, în timp ce conducea o autoutilitară pe strada 1 Mai din Petrești – Sebeș, la intersecția cu strada Valea Sebeșului, l-ar fi acroșat pe un bărbat de 60 de ani, din Sebeș, care se deplasa pe o bicicletă.

În urma accidentului, biciclistul a suferit leziuni corporale grave, iar ulterior a decedat, la spital.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă”, a transmis IPJ Alba.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Operațiunea Scutul Pădurii în județul Alba: Amenzi și lemn tăiat ilegal confiscat, în urma unor controale ale polițiștilor

Publicat

Controalele pentru combaterea delictelor silvice au continuat. Într-o singură zi, polițiștii specializați în combaterea delictelor silvice, împreună cu specialiști ai Gărzii Forestiere, Direcției Silvice, jandarmii și lucrători din cadrul ocoalelor silvice, au constatat 6 infracțiuni, au aplicat amenzi de peste 40.000 de lei și au confiscat 37 de metri cubi de material lemnos.

Potrivit IPJ Alba, la data de 22 octombrie 2020, polițiștii Serviciului de Ordine Publică – Biroul de Combatere a Delictelor Silvice din Inspectoratul de Poliție Județean Alba, împreună cu silvicultori din cadrul Direcției Silvice Alba și Gărzii Forestiere Alba, jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Alba și lucrători din cadrul ocoalelor silvice au efectuat controale în teren pentru prevenirea și combaterea tăierilor ilegale de arbori și a faptelor ilegale privind exploatarea, circulația, depozitarea și comercializarea materialului lemnos.

Astfel, polițiștii au efectuat 52 de controale în teren, au verificat 38 de mijloace de transport material lemnos și au constatat 6 infracțiuni.

Au fost aplicate 37 de sancțiuni contravenționale, din care 10 la Legea 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice și restul la alte acte normative.

Au fost confiscați 37,9 metri cubi de material lemnos și au fost aplicate amenzi în valoare de 46.900 lei.

De exemplu, polițiștii Postului de Poliție Poșaga au întocmit dosar penal pentru fals, uz de fals, tăiere ilegală și furt de arbori, față de un bărbat de 44 de ani, din comuna Poșaga.

Se pare că bărbatul ar fi depus o declarație la un ocol silvic, prin care arata, în mod mincinos, că deține un teren împădurit în afara fondului forestier, pe raza comunei Poșaga și ar fi solicitat marcarea mai multor arbori de către organele silvice.

Ulterior, ar fi tăiat și sustras arborii marcați, cu un volum de 32,5 metri cubi. Materialul lemnos a fost confiscat.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate