Connect with us
Advertisement

Eveniment

Condamnat în Dosarul “Singer”, un bărbat din Alba, urmărit internaţional, a ajuns după gratii

Publicat

inchisoare Poliţiştii din Alba l-au reţinut şi transportat la penitenciar pe Ioan Florin Turda, condamnat în dosarul “Singer” la 10 ani de închisoare. Era dat în urmărire internaţională din luna mai anul trecut.

Potrivit IPJ Alba, bărbatul în vârstă de 30 de ani, din localitatea Sărăcsău, a fost depistat, miercuri, de polițiștii Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, pe raza comunei Şibot.

Bărbatul a fost condamnat la executarea unei pedepse de 10 ani închisoare, pentru comiterea infracţiunii de constituire de grup infracţional organizat şi complicitate la înşelăciune în formă continuată.

A fost depus în Penitenciarul Aiud, pentru executarea pedepsei.

Curtea de Apel Alba Iulia a dat în 4 mai 2016 sentinţa în dosarul „Singer”, prin care 31 de inculpaţi, majoritatea din judeţul Alba, au primit în total 241 de ani de închisoare.

Doar patru dintre aceştia au primit pedepse cu suspendare, iar unul, minor la data faptei, va fi internat într-un centru de detenţie pentru 2 ani. Instanţa a aplicat pedepse cuprinse între 2 şi 12 ani de închisoare: trei inculpaţi au primit câte 12 ani după gratii, în timp ce 16, dintre care patru femei, au primit câte 10 ani de închisoare. Dosarul a fost instrumentat de structurile DIICOT, respectiv BCCO Alba Iulia. Cei mai mulţi dintre inculpaţi sunt recidivişti, lucru care explică şi pedepsele decise de judecători.

Curtea de Apel a menţinut, practic, condamnările decise la Tribunalul Alba în 2014, instanţa mărind doar suma confiscată de la inculpaţi, care se ridică la 925.486 lei. O familie întreagă, formată din cinci persoane, a primit în total 50 de ani de închisoare.

Gruparea a acţionat în perioada 2007 – 2008, fiind cea mai mare de acest gen descoperită în România. Inculpaţii au fost judecaţi pentru constituire de grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals şi uz de fals. Anchetatorii au stabilit că au fost înşelate 1.748 de persoane care au fost determinate să depună sume de bani în conturi deschise la bănci, suma totală obţinută ilegal fiind de circa 2,42 milioane de lei (peste 500.000 de euro). Inculpaţii au fost obligaţi la despăgubiri civile în favoarea a circa 180 de părţi vătămate şi a dispus confiscarea de la inculpaţi, pe lângă suma de bani benţionată, a unor bunuri, arme şi bani.

Pedepsele rezultante la care au fost condamnaţi inculpaţii:

Iulius Francisc – 12 ani închisoare;

Gigoi Nicolae Marian – 12 ani închisoare;

Varga Sorin – 12 ani închisoare;

Iarnă Nicolae – 10 ani închisoare;

Cristea Marian – 10 ani închisoare;

Cristea Florian Dan – 10 ani închisoare;

Cristea Nicolae Gavrilă – 10 ani închisoare;

Cristea Elena Monica – 10 ani închisoare;

Stoica Nicoleta Gabriela – 10 ani închisoare;

Turda Ioan Florin – 10 ani închisoare;

Mureşan Marcel Ioan – 10 ani închisoare;

Ciurar Gabriel Petru – 10 ani închisoare;

Petric Mirela Cristina – 10 ani închisoare;

Dragomir Nelu – 10 ani închisoare;

Cristea Petru jr. – 10 ani închisoare;

Iacob Olga Gonghi – 10 ani închisoare;

Kovacs Ştefan – 10 ani închisoare;

Căldăraş Nicolae Ion – 10 ani închisoare;

Ciociu Ilie – 10 ani închisoare;

Vitanu Sorin – 6 ani închisoare;

Iancu Gheorghe Adrian – 6 ani închisoare;

Aloman Andrin – 5 ani închisoare;

Sarkozi Sorin – 5 ani închisoare;

Buta Andrei Ioan – 5 ani închisoare;

Ciurar Petru – 5 ani închisoare;

Borca Elena Liana – 5 ani închisoare.

Câmpean Pompei Alexandru – 2 ani închisoare cu suspendare condiţionată;

Varga Daniel Iosif – 2 ani închisoare cu suspendare condiţionată;

Băieş Florin Călin – 2 ani închisoare cu suspendare condiţionată;

Iancu Mirel Ioan – 2 ani închisoare cu suspendare condiţionată;

Kovacs Geza – măsura educativă a internării într-un centru de detenţie pe 2 ani.

Miturile promovate de zeci de ani susţin că în aceste maşini de cusut, înainte de Al Doilea Război Mondial, evreii au incripţionat codurile unor conturi bancare, ori că maşinile de cusut conţin anumite piese de platină. Prin intermediul unui anunţ în presă, “ţeparii” îşi precizează intenţia de a cumpăra astfel de maşini de cusut.

Prima metodă este cea a „certificatului de autentificare” şi presupune ca victima să plătească într-un cont care i se comunică telefonic o sumă de bani care reprezintă eliberarea unui certificat care dovedeşte că maşina este autentică sau plata diferitelor taxe pentru transferul banilor. A doua metodă este cea a maşinii „gemene”. „Colecţionarul” spune că este interesat de cumpărarea maşinii de cusut, dar există o problemă. El este dispus să ofere zeci sau sute de mii de euro pentru maşina în cauză, dar victima trebuie să cumpere şi maşina care are inscripţionată seria „pereche”. Din întîmplare, „colecţionarul” are numărul de telefon al celui care o vinde. Victima sună şi celălalt vânzător spune că vinde maşina cu câteva mii de euro. Aceasta  cumpără maşina „geamănă”, dar nu va mai fi sunată niciodată de „colecţionar”.

Citeşte şi Sentință RECORD la Curtea de Apel Alba Iulia: 241 de ani de închisoare pentru 31 de inculpaţi din reţeaua „Singer”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement