Actualitate
Patroana și trei angajate de la ”Mia Carn” Mirăslău, condamnate la închisoare cu suspendare. Au luat credite pentru firmă, pe numele a zeci de angajaţi
Judecătoria Aiud le-a condamnat la închisoare cu suspendare pe trei foste angajate ale unei firmei falimentare Mia Carn din Mirăslău, după ce au întocmit şi folosit 52 de adeverinţe false, pe numele unor angajaţi, au luat credite bancare, iar banii i-au folosit pentru societatea comercială.
Decizia instanţei este pentru fostul administrator al societăţii, Maria Ispas şi fostele contabile Livia Damian şi Catrina Rauh. Acuzaţiile în dosar sunt de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi înşelăciune.
Judecătoria Aiud s-a pronunţat asupra acuzaţiilor de înşelăciune, având în vedere că faptele de fals în înscrisuri sub semnătură privată au fost prescrise.
Maria Ispas a fost condamnată pentru 52 de acte materiale de participaţie improprie la înşelăciune, pedeapsa fiind 3 ani de închisoare cu suspendare. Livia Damian şi Catrina Rauh au primit, fiecare, 2 ani şi şase luni, cu suspendare. În fiecare caz, raportat la actele materiale în cauză, instanţa a calculat zeci de ani de închisoare, însă pedepsele au fost contopite.
Decizia de la Judecătoria Aiud nu este definitivă şi poate fi contestată la Curtea de Apel.
Acuzaţiile din dosar
Cele trei reprezentante ale firmei din Mirăslău au contractat ilegal în numele a peste 50 de angajaţi credite de la fosta bancă Romexterra, în prezent Patria Bank, folosind banii în interesul societăţii. La un moment dat nu au mai fost plătite ratele, astfel încât angajaţii s-au văzut nevoiţi să achite ei credite pe care nu le-au luat niciodată. Faptele au avut loc în perioada 2006 – 2007, potrivit adevărul.ro.
Pentru fiecare angajat, inculpatele au contractat câte un credit în valoare de 40.000 de lei. Dosarul a fost trimis, iniţial, în judecată de procurori DNA. Au fost inculpate şi patru angajate ale fostei bănci Romexterra care au fost acuzate de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, cu consecinţe deosebit de grave. Prejudiciul calculat iniţial era de peste 2 milioane de lei. După restituirea cauzei la DNA, dosarul a fost transmis Parchetului de pe lângă Judecătoria Aiud, în condiţiile în care, în 2013, cauzele de înşelăciune cu prejudiciu mai mic de 1 milion de euro au fost scoase din competenţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Noul dosar a fost retrimis în instanţă în ianuarie 2015, fără angajatele de la bancă. Cele trei femei au mai fost condamnate tot la pedepse cu suspendare şi la plata sumei de 65.000 de lei într-un dosar similar în care părţi civile sunt Banca Comercială Română şi Raiffeisen Bank. În această cauză urmează să fie pronunţată sentinţa definitivă la Curtea de Apel.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News