Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

CONDAMNAŢII anului 2016. Decizii la instanţele din ALBA în dosare de corupţie, înşelăciuni, crime şi alte cauze penale


Publicat

justitieAnul 2016 a fost unul „încărcat” pentru instanţele judecătoreşti din judeţul Alba. Au avut de soluţionat dosare importante, atât la nivel local, cât şi naţional, unele dintre ele care au fost în judecată de mai mulţi ani.

Cauze de corupţie, crime sau alte infracţiuni comise cu violenţă, înşelăciuni, trafic de droguri şi alte fapte ilegale au fost în atenţia magistraţilor.

Vă reamintim câteva repere din anul 2016, în ceea ce priveşte soluţii date de instanţe în dosare penale.

Primele sentinţe într-unul dintre cele mai mediatizate dosare din Alba, cel privind fapte de care au fost acuzaţi foşti şefi DIICOT şi BCCO au fost pronunţate la sfârşitul lunii iunie. Este vorba despre dosarul Berbeceanu-Mureşan.

ioan muresan traian berbeceanuPe 30 iunie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis achitarea fostului comandant al BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu, respectiv 7 ani de închisoare pentru fostul procuror şef de la DIICOT Alba Iulia, Ioan Mureşan. Prin decizia instanţei, Traian Berbeceanu a fost găsit nevinovat în cazul acuzaţiilor de luare de mită, sprijinire grup infracţional organizat, spălare de bani, fals în declaraţii, fals sub semnătură privată, complicitate la delapidare, fapte de care l-au acuzat procurorii DIICOT în 2013. Fostul şef DIICOT Alba, Ioan Mureşan, a fost condamnat la 7 ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu, fals intelectual şi represiune nedreaptă, fapte de care l-au acuzat procurorii DNA. De asemenea, fostul procuror DIICOT Nicolaie Cean a fost condamnat la doi ani cu executare pentru complicitate la represiune nedreaptă. Ofiţerul Alin Mirel Muntean a fost condamnat la patru ani cu executare. Gheorghe Rusu, cel despre care procurorii susţin că l-ar fi mituit pe Traian Berbeceanu, a fost condamnat la trei ani şi şase luni cu executare pentru evaziune fiscală. Anca Rusu, Ion Vasile Urs şi Mihai Mihalache au fost achitaţi.

Vezi Traian Berbeceanu, ACHITAT, iar fostul şef DIICOT Alba, Ioan Mureşan, CONDAMNAT la 7 ani de închisoare cu executare. Decizie la Înalta Curte

schiau tarnuÎn acest an, fostul şef SRI Alba, Ioan Tarnu, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, în Dosarul Utilajelor Furate. Decizia este definitivă şi aparţine Înaltei Curţi de Casaţie de Justiţie. Iniţial, Curtea de Apel Alba Iulia l-a achitat, pe motiv că fapte de care era acuzat nu existau. Şi în cazul fostului poliţist BCCO, Liviu Schiau, Înalta Curte a hotărât închisoare cu suspendare, însă pedeapsa este doar de doi ani, în condiţiile în care şi acesta fusese achitat de instanţa din Alba Iulia.

Cei doi au fost judecaţi pentru sprijinirea unui grup infracţional organizat şi pentru favorizarea infractorului în legătură cu faptele inculpatului Mircea Stanciu, din acest dosar. Stanciu a fost condamnat la 4 ani şi 6 luni cu executare, faţă de 3 ani şi 2 luni la instanţa de fond.

Dosarul a fost instrumentat de BCCO Alba Iulia din 2011, structură condusă atunci de comisarul şef Traian Berbeceanu. Fostul şef SRI Alba, Ioan Tarnu, alături de 31 de inculpaţi din Dosarul utilajelor agricole furate au fost trimişi în judecată în iunie 2011, de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Hunedoara. Reamintim că gruparea infracţională era specializată în furturi de utilaje agricole din Uniunea Europeană, iar prejudiciul produs de aceştia a fost estimat la valoarea de 4,5 milioane de euro.

Citeşte Fostul şef SRI Alba, Ioan Tarnu, condamnat la trei ani închisoare cu suspendare. Decizie definitivă în Dosarul Utilajelor furate

mihaela deheleanÎn 29 decembrie, în dosarul în care fosta şefă a Agenţiei pentru Protecţia Mediului Alba, Mihaela Dehelean-Mih, a fost judecată pentru fapte de corupţie şi condamnată în luna mai, de Tribunalul Alba, la trei ani de închisoare cu suspendare.

Instanţa superioară a menţinut pedeapsa, dar a achitat-o pe inculpată de acuzaţia de luare de mită.

Reamintim că şi ceilalţi inculpaţi în această cauză au primit pedepse similare: Gheorghe Iordache, fost director la Cupru Min SA Abrud şi  Sergiu Mihuţ, reprezentantul unei firme din Cluj-Napoca. Decizia de la Curtea de Apel este definitivă.

Vezi Fosta şefă APM Alba, Mihaela Dehelean-Mih, condamnată definitiv la 3 ani închisoare cu suspendare. A scăpat de acuzaţia de luare de mită

Decizie în dosarul crimei din Blocul M3

mihai pandelea, criminalInstanţa a pronunţat prima decizie şi în cazul crimei care a şocat oraşul Alba Iulia, în acest an. Mihai Pandelea (27 de ani), ucigașul Aline Tănăsie a fost condamnat de Tribunal Alba la 25 de ani de închisoare cu executare: câte un an după gratii pentru fiecare lovitură de cuţit aplicată victimei. De asemenea, trebuie să plătească părţii civile suma de 400.000 lei cu titlu daune morale. Sentința a fost pronunțată în 5 decembrie, la aproape un an de la comiterea oribilei crime din Blocul M 3. Albaiulianul Mihai Pandelea şi-a recunoscut fapta la câteva zile de la săvârșirea crimei. Trupul Alinei Tănăsie, o damă de companie care locuia în Alba Iulia, a fost găsit într-o baltă de sânge în data de 3 februarie. La scurt timp după comiterea crimei, Mihai Pandelea a fost prins și reținut.

Vezi CRIMA din M3: Un an pentru fiecare lovitură de cuțit. Mihai Pandelea, CONDAMNAT la 25 ani de închisoare pentru uciderea Alinei Tănăsie

Potrivit anchetatorilor, Mihai Pandelea  a premeditat întreaga crimă. Acesta i-a aplicat tinerei 25 de lovituri de cuțit și a încercat să se scape de probele ce l-ar fi incriminat.

Motivul pentru care acesta a apelat la gestul extrem ar fi supărarea. Criminalul le-a declarat procurorilor că era supărat că soția sa dorea să divorțeze, unul dintre motive fiind chiar cheltuirea banilor pe prostituate.

VEZI FIRUL POVEȘTII:  Rechizitoriul CRIMEI din Blocul M3: Motivul halucinant pentru care tânăra de 23 de ani a fost omorâtă. Pandelea și-a premeditat fapta

Cazuri de corupţie, abuz în serviciu

aurel dan rametFostul primar al comunei Rîmeţ, până în 2012, Aurel Dan, a fost condamnat definitiv la închisoare cu suspendare într-un dosar de corupţie referitor la o modernizarea căminului cultural din localitate, cu prejudiciu de peste 700.000 de lei în dauna administraţiei locale.

Curtea de Apel Alba Iulia i-a respins apelul, astfel că rămâne cu pedeapsa de 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe o perioadă de 4 ani, pentru abuz în serviciu şi fals intelectual, pronunţată în februarie de Judecătoria Aiud.

Citeşte Fost primar al comunei Râmeţ, condamnat definitiv la închisoare cu suspendare, într-un dosar de corupţie cu prejudiciu de 700.000 lei

Fosta angajată de la CEC Bank Zlatna, Elena Meteşan (55 de ani), acuzată că a înşelat peste o sută de clienţi ai băncii şi a creat un prejudiciu de peste 1,6 milioane de euro, şi-a recunoscut vinovăţia şi a primit, în noiembrie, trei ani de închisoare cu executare.

suspecta zlatna 21În acordul de recunoaștere a  vinovăției, procurorii au reținut următoarea starea de fapt: în perioada noiembrie 2005 – august 2016, inculpata Meteșan Elena fiind angajată în cadrul CEC BANK – Agenția Zlatna, în baza unei rezoluții infracționale unice, și-a însușit mai multe sume de bani, constând în depuneri efectuate de către clienți, cât și în sume de bani remise de aceștia în vederea depunerii, producând un prejudiciu în valoare de 6.321.886,78 lei și 273.744 euro.

Procurorii continuă urmărirea penală față de inculpata Victoria Popa (47 de ani), cealaltă fostă angajată a CEC Bank, implicată în dosar.

Escrocheria de la Zlatna. Trei ani de închisoare pentru Elena Meteşan, după ce şi-a recunoscut vinovăţia. Prejudiciu: 1,67 milioane euro

Cele două din Zlatna, de 55 de ani, respectiv 47 de ani, angajate la CEC Bank, au lăsat fără banii din conturi mai mulţi clienţi. Oamenii au descoperit neregulile abia când au mers să ceară extrase de cont şi, iniţial, acestea nu le-au eliberat.

Vezi şi Două angajate de la CEC Bank Zlatna, suspectate că au sustras bani din conturile clienților. Oamenii, disperați că au rămas fără economii

baniÎn 23 mai, Tribunalul Alba a decis condamnarea unui fost inspector fiscal de la Administrația Fondului pentru Mediu din Hunedoara, o femeie, la 3 ani de închisoare cu suspendare. Potrivit DNA, aceasta ar fi pretins 10 la sută „comision” dintr-o sumă constatată ca obligaţie fiscală după un control AFM la o firmă din Alba. În 15 martie ar fi primit de la denunţătorul în acest caz 20.000 de lei, iar marţi, 29 martie, procurorii au găsit asupra acesteia suma de 10.000 de lei după un flagrant.

Citeşte Decizie la Tribunalul Alba: Inspector de mediu, condamnat la 3 ani de închisoare pentru luare de mită. Cine a fost denunţătorul la DNA

În 3 noiembrie, omul de afaceri hunedorean Alin Simota a fost condamnat definitiv la şase luni închisoare, în dosarul în care a fost judecat pentru instigare la abuz în serviciu. Reamintim că în 13 septembrie 2013 i-a convins pe doi agenţi de poliţie de la IPJ Alba, în timp ce se afla în arest preventiv, să se abată de la traseul stabilit şi să îl ducă la Petrila, unde s-a întâlnit cu familia şi alte persoane.

alin simotaAlin Simota a fost dat în urmărire naţională şi în consemn la frontieră în ianuarie 2016, după ce Tribunalul Hunedoara a hotărât că acesta trebuie să se întoarcă în detenţie şi să-şi finalizeze condamnarea la doi ani de închisoare pe care a primit-o în anul 2014 pentru conflict de interese. Potrivit unor informaţii neconfirmate oficial de Poliţie, Simota s-ar afla într-o ţară arabă. Între timp, mai multe dosare penale în care este anchetat pentru infracţiuni grave se află în curs de soluţionare la instanţele de judecată.

Vezi Afaceristul hunedorean Alin Simota, condamnat definitiv la şase luni închisoare, pentru instigare la abuz în serviciu, în dauna IPJ Alba

În 18 ianuarie, Curtea de Apel Alba Iulia a dat decizie definitivă în cazul unui fost agent de poliţie de la IPJ Alba, acuzat de abuz în serviciu. A schimbat traseul de escortă pentru Alin Simota şi a fost condamnat la 6 luni închisoare cu suspendare

Ioan Sebastian Lupea a fost acuzat că, împreună cu un coleg, a schimbat traseul de escortă şi pază pentru Alin Simota, aflat în arest preventiv, la data faptei, şi l-a transportat la Petrila, pentru a se întâlni cu familia şi altă persoană.

Vezi Fost agent de poliţie de la IPJ Alba, condamnat la închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu. A schimbat traseul de escortă pentru Alin Simota

Condamnări pentru înşelăciune în Dosarul „Singer”

masina singerÎn 23 decembrie, opt inculpaţi, şapte bărbaţi şi o femeie, au fost condamnaţi definitiv la Curtea de Apel Alba Iulia, la pedepse cu închisoarea pentru înşelăciune prin metoda maşinii de cusut Singer. Activitatea infracţională a grupării a avut loc în cursul anilor 2008 – 2009, iar dosarul a fost trimis în judecată în anul 2012.

Procurorii au reuşit să probeze comiterea unor infracţiuni în dauna a 71 de părţi vătămate, cu un prejudiciu total iniţial de 390.115 lei. Membrii grupării publicau anunţuri de mică publicitate în ziare de circulaţie naţională prin care susţineau că sunt reprezentanţii unor firme străine sau române şi sunt interesaţi de achiziţionarea de maşini de cusut vechi, în special marca Singer, oferind în schimb sume foarte mari de bani de ordinul zecilor sau sutelor de mii de euro.

Vezi Dosarul „Singer”: Șapte bărbaţi şi o femeie, condamnaţi definitiv la Curtea de Apel Alba Iulia. Pedepse cu închisoarea pentru înşelăciune

În 4 mai, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Alba au depistat şi reţinut, în 4 mai, 13 persoane din Alba Iulia, toate condamnate în dosarul de înşelăciune prin metoda maşinilor de cusut “Singer”. Pe numele acestora, Tribunalul Alba a emis mandate de executare a pedepsei închisorii pentru comiterea infracţiunilor de constituire de grup infracţional organizat şi complicitate la înşelăciune în formă continuată, falsificare de monede sau de alte valori, infracţiuni contra patrimoniului, care au produs consecinţe deosebit de grave, fiind condamnaţi la executarea unor pedepse privative de libertate, cuprinse între doi şi 12 ani, în dosarul „Singer”.

În cel mai mare dosar de înşelăciune prin metoda maşinii de cusut „Singer” judecat în România, au fost condamnaţi 31 de inculpaţi, la un total de 241 de ani de închisoare. Trei au primit câte 12 ani după gratii, iar 16 vor sta 10 ani la închisoare.

Dosarul “Singer”: 13 dintre condamnaţi au ajuns în penitenciar, pentru executarea pedepselor. Cât vor sta după gratii, pentru înşelăciune şi alte infracţiuni

JUSTITIE - TRIBUNALÎn 2 martie, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus condamnarea unui fost funcţionar de la Primăria Sebeş, Sorin Groza, la pedeapsa de 2 ani şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu și fals intelectual în formă continuată. Totodată, a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi a stabilit un termen de supraveghere de 3 ani.

Sorin Groza, în calitate de referent în cadrul Primăriei Sebeș – Biroul Colectare și Creanțe Bugetare, în perioada anilor 2012 – 2014, a eliberat în fals, mai multor persoane, 32 certificate de atestare fiscală în care a înscris date nereale privind cuantumul impozitelor datorate acestei unități administrative.

Dosarul a fost constituit ca urmare a depunerii unui denunț la Direcția Generală Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție (SJA) Alba, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba dispunând delegarea lucrătorilor SJA Alba pentru efectuarea unor acte de urmărire penală.

Citeşte Sorin Groza, funcționar la Primăria Sebeș, condamnat la 2 ani şi 6 luni închisoare pentru abuz în serviciu și fals intelectual în formă continuată

contabil datorieFostul administrator al unei societăți falimentare din Mirăslău și două contabile au fost condamnate de Judecătoria Aiud la închisoare cu suspendare sub supraveghere şi zile de muncă în folosul comunităţii într-un dosar de înşelăciune. În 2006, reprezentantele firmei au contractat credite pe numele a 20 de angajaţi, fără ca aceştia să cunoască acest lucru.

Inculpate în acest dosar sunt fostul administrator al societăţii Mia Carn SRL Mirăslău, Maria Ispas şi fostele contabile Livia Damian şi Catrina Rauh. Acestea au fost trimise în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Aiud sub acuzaţiile de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi înşelăciune în forma participaţiei improprii la înşelăciune în formă continuată. Părţi civile în cauză sunt Raiffeisen Bank şi Banca Comercială Română. Raiffeisen Bank este creditor al societăţii cu o sumă de aproximativ 4 milioane de lei.

Judecătorii de la Aiud au stabilit pedepse cu suspendare pentru toate cele trei inculpate, dar şi pedepse sub forma zilelor de muncă în folosul comunităţii.

Vezi Trei foste angajate ale unei societăți din Mirăslău, condamnate la închisoare. Au luat credite ilegale pe numele a 20 de persoane

În octombrie, Petru Romeo Opruţa (38 de ani), fost angajat ISU Alba, a fost condamnat pentru delapidare şi va sta trei ani şi patru luni după gratii. Potrivit IPJ Alba, „sâmbătă, 8 octombrie, poliţiştii Secţiei 1 Poliţie Rurală Galda de Jos, sprijiniți de poliţiştii Compartimentul Urmăriri al IPJ Alba şi de poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Alba Iulia, l-au identificat şi reţinut, pe raza municipiului, pe O.P.R., de 38 de ani, din Alba Iulia, care este posesorul unui mandat de executare a pedepsei închisorii emis la data 7 octombrie”. Bărbatul a fost condamnat de Judecătoria Alba Iulia, la 3 ani şi 4 luni închisoare, pentru comiterea infracțiunii de delapidare.

Reamintim că Opruţa a mai fost judecat şi condamnat acum trei ani, pentru fapte de corupţie. A fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba în 6 februarie 2013, pentru trafic de influenţă, fiind acuzat că a primit bani de la o persoană pentru a o ajuta să promoveze un examen.

Citeşte Fost angajat ISU Alba, condamnat pentru delapidare. Va sta trei ani şi patru luni după gratii, după decizie definitivă la Curtea de Apel

Patronul societăţii comerciale Carmes Alba SRL Mesentea, omul de afaceri Nicolae Cristea, a fost condamnat definitiv, în 5 mai, la Curtea de Apel Alba Iulia la 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru infracţiuni din domeniul fondurilor europene. Cristea a fost condamnat pentru folosirea de documente false, incomplete sau inexacte, respectiv pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Nicolae Cristea a fost trimis în judecată în anul 2012. Procurorii DNA Alba Iulia au reţinut în sarcina acestuia trei infracţiuni: folosire sau de prezentare de  documente false, incomplete sau inexacte care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de sume de bani din bugetul general al Comunităţilor Europene, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

Vezi Patronul Carmes Alba, Nicolae Cristea, condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu supendare, în dosarul de falsuri cu fonduri europene

Tentative de omor

injunghiat cutitÎn 24 octombrie, un bărbat de 45 de ani din comuna Livezile, judeţul Alba, a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru tentativă de omor calificat. Inculpatul a înjunghiat cu cuţitul o femeie de 71 de ani, soţia fratelui său. Decizia a fost luată de Tribunalul Alba. În motivarea hotărârii, magistraţii au precizat că victimei trebuie să i se restituie cuţitul cu care a fost înjunghiată, fata având loc la domiciliul acesteia din comuna Ponor.

Vezi Bărbat de 45 de ani din Livezile, condamnat la 8 ani şi 6 luni închisoare pentru tentativă de omor calificat. Și-a înjunghiat cumnata

Pe 24 mai, bărbat în vârstă de 34 de ani din comuna Almașu Mare, condamnat pentru tentativă de omor, a ajuns la Penitenciarul Aiud. Are de executat 3 ani şi șase luni de închisoare. A fost condamnat de Tribunalul Alba, după ce l-a bătut pe un bărbat de 63 de ani, împreună cu alţi doi tineri. Scandalul a pornit de la un teren folosit pentru păşunat.

Citeşte Bărbat din Almașu Mare, după gratii pentru tentativă de OMOR. Are de executat 3 ani și 6 luni de închisoare

În 28 noiembrie, Tribunalul Alba l-a condamnat pe un bărbat în vârstă de 53 de ani la 5 ani de închisoare cu executare, pentru tentativă de omor. În iulie 2016, acesta l-a înjunghiat pe un tânăr de 18 ani, după un conflict spontan.

Scandalul s-a produs în 24 iulie 2016. “Pe fondul unui conflict spontan între mai multe persoane care se aflau în faţa unui magazin din satul Vingard, comuna Şpring, judeţul Alba, inculpatul Lupu Remus, în vârstă de 53 ani, i-a aplicat persoanei vătămate A.N.R., în vârstă de 18 ani, o lovitură cu un corp tăietor-înţepător în zona abdomenului, cauzându-i leziuni care i-au pus viaţa în pericol şi au necesitat intervenţie chirurgicală de urgenţă”, transmiteau la acel moment procurorii de pe lângă Tribunalul Alba.

Remus Lupu a fost arestat preventiv şi trimis în judecată pentru tentativă de omor.

Citeşte Condamnat pentru tentativă de omor: Cinci ani de închisoare pentru un bărbat din Alba, după ce l-a agresat pe un tânăr de 18 ani, în satul Vingard

Condamnări legate de dosarul „Prostituate pentru VIP-uri”

Adrian Bălan, condamnat acum patru ani, la închisoare cu executare în Dosarul „Prostituate pentru VIP-uri”, a ajuns din nou în atenţia oamenilor legii. Acesta a fost reţinut pe baza unui mandat european de arestare, fiind cercetat de autorităţile din Franţa, pentru furt. Acesta a fost condamnat de Curtea de Apel Alba Iulia la alţi doi ani de închisoare cu suspendare, în dosarul scandalului din 2008, de la un cazino din Alba Iulia.

Citeşte Adrian Bălan, condamnat în Dosarul „Prostituate pentru VIP-uri”, reţinut de poliţiştii din Alba Iulia. Are mandat european de arestare pentru furt în Franţa

Vezi şi Interlopul Marius Florin Necreală din Alba Iulia, condamnat la trei ani închisoare, pentru vătămare corporală gravă şi ultraj. A fost transportat la Penitenciarul Aiud

Teodor Victor Şchiop (43 de ani), zis „Puşcărie”, judecat în dosarul „Prostituate pentru VIP-uri”, a ajuns după gratii. Acesta a fost condamnat, în 19 octombrie, prin sentinţă definitivă la Curtea de Apel, în alt dosar, pentru lipsire de libertate şi şantaj, la trei ani de închisoare.

Potrivit IPJ Alba, miercuri, 19 octombrie, în jurul orei 18.00, poliţiştii Secţiei 1 Poliţie Rurală Galda de Jos l-au depistat şi reţinut pe un bărbat de 43 de ani, din comuna Sântimbru, posesorul unui mandat de executare a pedepsei de 3 ani închisoare, pentru săvârşirea infracțiunilor de lipsire de libertate în mod ilegal şi şantaj. Condamnatul a fost depus în Penitenciarul Aiud, pentru executarea pedepsei.

În dosarul „Prostituate pentru VIP-uri”, Şchiop a fost condamnat la 8 ani de închisoare, cea mai mare pedeapsă din „lotul” inculpaţilor, fiind considerat liderul grupării judecate pentru instigare şi constituire grup infracţional organizat, trafic de persoane, trafic de minori, şantaj, tâlhărie, lipsire de libertate în mod ilegal, distrugere, proxenetism, prostituţie. Reamintim că printre clienţii grupării de proxeneţi se aflau persoane importante din Alba Iulia ale căror identităţi nu au fost făcute publice. Sentinţa a fost însă în primă instanţă, dosarul fiind în continuare în judecare, la Curtea de Apel Alba Iulia, cu următorul termen în 8 noiembrie, fiind audieri de martori.

Citeşte  Teodor Şchiop, inculpat în Dosarul „Prostituate pentru VIP-uri”, condamnat pentru şantaj şi lipsire de libertate, a ajuns după gratii. Va sta trei ani la închisoare

Citește și Prima decizie în instanţă în dosarul „Prostituate pentru VIP-uri”: 15 inculpați au adunat pedepse de zeci de ani de închisoare

În octombrie, doi interlopi din Alba, judecaţi în dosarul „Prostituate pentru VIP-uri”, au fost condamnați la închisoare cu executare în altă cauză, pentru şantaj şi lipsire de libertate în mod ilegal. Cei doi au fost condamnaţi în primă instanţă, în dosarul principal, la 8 ani, respectiv 7 ani de închisoare. În al doilea caz, pedepsele sunt de trei, respectiv patru ani.

Vezi  Interlopi din Alba, judecaţi în dosarul „Prostituate pentru VIP-uri”, condamnați la închisoare pentru şantaj şi lipsire de libertate

Condamnaţi la închisoare pentru şantaj

condamnati santaj mercedes noslacÎn 14 decembrie, trei tineri din Mureş şi Cluj au fost condamnaţi de Judecătoria Aiud. Au fost acuzaţi că l-au şantajat pe un bărbat din comuna Noşlac să le doneze un autoturism Mercedes, sub pretextul unei datorii. Faptele s-au petrecut în iulie 2016d.

În 5 iulie, poliţiştii din Noşlac au fost sesizaţi de către un bărbat de 42 de ani, din comună, cu privire la faptul că la locuinţa se aflau trei persoane, care, sub pretextul unei anumite datorii, l-ar şantaja să le dea un autoturism şi intenţionau să îl conducă, împotriva voinţei sale, la un notar pentru a ceda autoturismul respectiv.

Cei trei s-au deplasat în comuna Noşlac, unde ar fi exercitat asupra victimei acte de presiune şi, sub ameninţarea cu acte de violenţă, l–au determinat să-i însoţească cu scopul de a merge la un notar pentru a le ceda autoturismul, transmitea IPJ Alba, la acea dată.

Vezi Condamnaţi la închisoare pentru ŞANTAJ şi lipsire de libertate. L-au ameninţat pe un bărbat din Noşlac să le doneze un Mercedes

santajÎn 20 septembrie, doi bărbaţi din oraşul Cugir au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare pentru şantaj, de către Judecătoria Alba Iulia. Inculpaţii au cerut unei tinere suma de 10.000 de euro pentru a nu publica pe internet un film în care aceasta apărea în ipostaze indecente.

Infracţiunea a avut loc în ianuarie 2012. Cristian Florin Dăian (31 de ani) şi Iulian Florin Sînea (26 de ani), au primit, fiecare, pedepsa de 2 ani de închisoare cu suspendare pe o perioadă de 4 ani. În urmă cu patru ani, poliţiştii Serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba au fost sesizaţi de către Giorgiana P. (23 de ani), din Cugir, cu privire la faptul că este şantajată de către doi bărbaţi din oraş, care i-ar fi cerut suma de 10.000 de euro pentru a nu posta pe internet un film în care aceasta apare în ipostaze indecente. Tinerii chiar au postat un asemenea film pe un site, după care l-au şters.

Vezi Șantajiștii „porno“ din Cugir, condamnaţi la închisoare cu suspendare. I-au cerut unei tinere 10.000 de euro, ca să nu-i publice imagini indecente pe internet

masini politieUn tânăr în vârstă de 29 de ani din comuna Vinţu de Jos a fost condamnat, în 26 ianuarie 2016, la închisoare cu executare, într-un dosar de ultraj. A fost acuzat că a avariat o maşină a Poliţiei şi i-a înjurat pe doi poliţişti care l-au urmărit în trafic, după ce nu oprise la semnalul acestora, în timp ce circula pe o motocicletă.

Din curtea locuinţei, tânărul a aruncat cu o bucată de ţiglă în direcţia poliţiştilor, avariind maşina în care se aflau aceştia, după care a continuat să aibă un comportament violent. A ieşit în stradă unde i-a ameninţat pe poliţişti şi le-a adresat injurii, motiv pentru care s-a trecut la imobilizarea sa, acesta fiind încătuşat şi condus la sediul Postului de Poliţie Vinţu de Jos.

În urma verificărilor efectuate, poliţiştii au constatat că bărbatul nu posedă permis de conducere corespunzător categoriei din care face parte motocicleta pe care a condus-o.

Vezi Tânăr din comuna Vinţu de Jos, condamnat la închisoare cu executare după ce a înjurat doi poliţişti şi a avariat maşina Poliţiei

Condamnaţi pentru tâlhărie

În octombrie, patru bărbaţi, din Mihalţ şi Galda de Jos, condamnaţi pentru tâlhărie calificată şi lipsire de libertate în mod ilegal, au fost prinşi de poliţişti şi transportaţi la penitenciar. Aceştia vor sta după gratii, fiecare, trei ani şi patru luni, respectiv trei ani şi şapte luni.

Victima celor patru a fost un bărbat de 85 de ani din localitatea Vălişoara, comuna Livezile. Iniţial primiseră 300 de lei după ce i-au înlocuit scocurile la gospodărie, însă au profitat de vârsta bărbatului şi i-au furat 2.000 de lei, după care l-au încuiat în casă pe acesta.

Citeşte Patru bărbaţi din Alba au ajuns după gratii. Sunt condamnaţi pentru tâlhărie calificată şi lipsire de libertate. Victima, un pensionar de 85 de ani

Doi bărbaţi cu condamnări penale pentru tâlhărie, respectiv furt au fost prinşi de poliţiştii din Alba, în 8 septembrie, şi transportaţi la penitenciar, pentru executarea pedepsei. În total, sunt 8 ani de închisoare. Este vorba despre un tânăr de 27 de ani, din Alba Iulia condamnat de Judecătoria Alba Iulia la 5 ani şi 8 luni închisoare, pentru comiterea infracțiunii de tâlhărie, respectiv un bărbat de 37 de ani, din Aiud, condamnat la executarea unei pedepse privative de libertate de doi ani şi două luni închisoare, pentru săvârşirea infracțiunii de furt calificat.

Citeşte Condamnaţi pentru tâlhărie şi furt. Doi bărbaţi, din Alba Iulia şi Aiud, au ajuns după gratii. În total, au de executat 8 ani de închisoare

O grupare infracțională specializată în furt de fier vechi, care a acționat în județele Alba, Hunedoara şi Mehedinţi, a primit, în septembrie, după opt ani de judecată, prima sentință. Tribunalul Harghita a condamnat 20 de inculpaţi la un total de 65 de ani de închisoare.

Dosarul privind activităţile infracţionale alea aşa-zisei grupări “Bologa” s-a judecat de trei ori, pe fond, la Tribunalul Harghita unde a fost strămutat în 2009 de la Tribunalul Alba. Două decizii anterioare ale acestei instanţe au fost anulate la ÎCCJ şi Curtea de Apel Târgu Mureş, care au decis rejudecarea cauzei. Prima sentinţă a fost pronunţată în 2011, iar a doua în 2013, opt inculpaţi fiind condamnaţi la închisoare, iar 13 – achitaţi. Ultima hotărâre, din iulie 2016, schimbat radical situaţia, 20 de inculpaţi fiind condamnaţi cu pedepse cuprinse între 1 ani şi 4 luni, respectiv 8 ani de închisoare. Gruparea era specializată în furt de fier vechi, care a acţionat timp de mai mulţi ani pe raza judeţelor Alba, Hunedoara şi Mehedinţi. A fost anihilată în noiembrie 2007.

Vezi Grupare infracţională de traficanţi de fier vechi care a acționat și în județul Alba, condamnată la 65 de ani de închisoare

Trafic de droguri

inchisoareUn bărbat de 61 de ani din Sebeş a ajuns după gratii, în 22 septembrie, pentru trafic de droguri. Acesta a fost condamnat de Tribunalul Alba la patru ani şi şase luni închisoare.

Potrivit portalului instanţelor, Tribunalul Alba s-a pronunţat în dosarul de trafic de droguri în 28 martie, iar în 20 septembrie decizia a rămas definitivă la Curtea de Apel Alba Iulia. Alexandru Sfetcu a fost judecat alături de Ştefan Voica, în calitate de inculpaţi. Dacă Sfetcu a fost condamnat la închisoare, Voica a primit măsura educativă a asistării zilnice pe o perioadă de 6 luni. Faptele s-au petrecut în aprilie 2015.

Citeşte Condamnat la 4 ani şi 6 luni de închisoare pentru trafic de droguri. Bărbat de 61 de ani din Sebeş, după gratii

A condus băut şi a produs accident mortal

etilotestUn tânăr de 27 de ani din Ocna Mureş a fost condamnat la închisoare cu executare pentru că a condus băut, fără permis şi a produs un accident mortal pe DN1, chiar în dimineaţa de Crăciun 2015. Andrei Ionuţ Micu avea 0,83 mg/l alcool pur în aerul expirat în momentul accidentului.

Decizia de condamnare definitivă a fost pronunţată în 3 iunie 2016 la Curtea de Apel Alba Iulia. Inculpatul Andrei Ionuţ Micu a fost condamnat la pedeapsa rezultantă de 2 ani şi 10 luni de închisoare cu executare. Instanţa a mai stabilit acordarea unor despăgubiri de 120.000 de euro către familia tânărului decedat în accident.

Tragicul eveniment a avut loc pe DN1 în localitatea Inoc, între Ocna Mureş şi Aiud, în dimineaţa de 25 decembrie 2015, la ora 4.38.

Vezi Tânăr de 27 de ani, condamnat la 2 ani și 10 luni de închisoare și despăgubiri de 120.000 de euro. A condus beat şi şi-a omorât un prieten în accident, în ziua de Crăciun

Condamnat pentru că a găzduit un evadat

evadat1, alexandru bartusÎn aprilie, Cristian Moldovan, tânărul de 24 de ani din Alba Iulia acuzat de complicitate în cazul infractorului Alexandru Cristian Bartuş, evadat din arestul IPJ Cluj, a fost trasportat la Penitenciarul Aiud unde va avea de executat un an și 10 luni de închisoare. Dănuț Bălan a primit o condamnare cu suspendare.

Reamintim că la începutul anului 2015, Alexandru Cristian Bartuş, infractorul evadat din arestul Poliţiei Cluj, a reuşit să se ascundă 12 zile cu ajutorul lui Cristian Moldovan și Dănuț Bălan. El a locuit patru zile într-un apartament din Cluj-Napoca, care aparţine lui Cristian Moldovan şi care este situat la circa 3 kilometri de sediul Poliţiei. În Alba Iulia a stat ascuns într-o casă de vacanţă, la aproximativ 5 km de oraş. A folosit 10 cartele telefonice pentru a nu fi reperat.

Citeşte Cristian Moldovan, albaiulianul care l-a găzduit pe evadatul Bartuş, condamnat la un an și zece luni închisoare. Pedeapsa pentru Bălan

Trafic de minori

Două femei din Galați, mamă și fiică, au fost condamnate, în martie, de Tribunalul Alba, la închisoare pentru trafic de minori. Petruţa Luminiţa Magheru a primit 7 ani cu executare, iar mama acesteia, Victoria Vieru, a fost condamnată la 3 ani cu suspendare condiţionată. Cele două femei sunt judecate pentru transportul unor tinere minore în Spania în scopul prostituţiei.

Vezi Două femei din Galați, mamă și fiică, condamnate de Tribunalul Alba la închisoare pentru trafic de minori

Au scăpat de închisoare

petrica suliPetrică Suli, un tânăr în vârstă de 25 de ani din Mediaş, cu mandat european de arestare emis de autorităţile din Italia, a fost eliberat, în 16 noiembrie, prin decizie la Curtea de Apel Alba Iulia. Acesta este acuzat în Italia de tâlhărie, lovire, furt şi lipsire de libertate, iar în trecut a fost condamnat şi pentru omor, ulterior fiind eliberat condiţionat.

Tânărul a fost condamnat pentru omor când era minor, astfel că pedeapsa a fost de 8 ani şi 6 luni de închisoare şi a fost eliberat condiţionat, în februarie 2012, după cinci ani. După ce a ieşit din închisoare, Petrică Suli a mai comis alte infracţiuni cu violenţă. A fost din nou condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare pentru tâlhărie, fiind eliberat în februarie 2016. Apoi, a comis încă un jaf şi a plecat în Italia. În august 2016, a comis o tâlhărie, căreia i-a căzut victimă o femeie de 82 de ani.

Citeşte Tânăr cercetat pentru tâlhărie în Italia şi cu o condamnare anterioară pentru omor, eliberat de instanţă, la Alba Iulia

granieriÎn februarie, cetăţeanul italian Giovanni Granieri (40 de ani), condamnat anul trecut la 9 ani de închisoare pentru tâlhărie şi uz de fals, în cazul jafului de la casa de schimb valutar „Prima Exchange”, de acum cinci ani, a fost pus în libertate. Decizia aparţine Tribunalului Cluj şi este definitivă.

Acesta se afla în Penitenciarul Gherla şi a fost eliberat condiţionat la propunerea comisiei din cadrul închisorii.

Procurorii au reţinut că, în februarie 2010, a sustras suma de 5.540 euro şi 400 lei de la casa de schimb valutar din centrul municipiului Alba Iulia. Acesta a determinat-o pe casieriţă să iasă din unitate, după ce a răsturnat panoul pe care erau afişate valorile de schimb. Femeia a fost atacată cu un spray lacrimogen.

Italianul a mai fost condamnat, definitiv, şi într-un dosar de tentativă de omor. În urmă cu şase ani, acesta a înjunghiat două persoane din oraşul Zlatna.

Vezi Italianul Giovanni Granieri, condamnat la 9 ani de închisoare pentru jaful de la o casă de schimb din Alba Iulia, a fost pus în libertateDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Avertizare InfoCons: Numărul măștilor neconforme a ajuns la 161. Produsele care nu protejează împotriva COVID

Publicat

Asociația InfoCons atenționează că numărul măștilor de protecție neconforme a ajuns la 161, la finalul lunii februarie. Comparativ, în urmă cu o lună, erau înregistrate 152 de alerte de astfel de produse comercializate pe piața europeană.

Cea mai recentă alertă se referă al un tip de mască de protecție KN95, filtrantă de particule, fabricată în Republica Populară Chineză.

”Produsul promovează un potențial de protecție împotriva particulelor, dar capacitatea sa de filtrare nu a fost certificată de un organism european relevant. În consecință, este posibil ca produsul să nu îndeplinească cerințele de sănătate și siguranță și, prin urmare, să nu fie protejat în mod corespunzător dacă nu este combinat cu măsuri suplimentare.

Produsul nu este conform cu Regulamentul privind echipamentele individuale de protecție.

Măsuri dispuse de autoritățile publice (către: Importator): Import respins la frontieră”, se arată în atenționarea emisă de Polonia, prin Sistemul de alertă rapidă european.

Purtarea măștii care acoperă nasul și gura este obligatorie începând cu 15 mai 2020 în spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă și în alte spații închise.

Persoanele care nu respectă obligația de a purta mască în spațiile menționate pot fi sancționate în baza Legii nr. 55/2020, art.65, lit.H, respectiv “nerespectarea de către persoane fizice a măsurilor individuale de protecție a vieții“ se sancționează cu amendă între 500 de lei și 2500 de lei.

Alte măști neconforme – sesizări din luna februarie:

Numărul alertei: INFO/00045/21

Categorie: Echipamente de protecție

Produs: Mască filtrantă de particule

Marcă: MSafe

Denumire: KN95 Disposable Respirator

Tipul/numărul modelului: SM305

cod de bare: Necunoscut

Numărul lotului: Fabricate în 10.05.2020

Contrafăcut: necunoscut

Tip de risc: Riscuri pentru sănătate/altele

Produsul promovează un potențial de protecție împotriva particulelor virale, dar capacitatea sa de filtrare nu a fost certificată de un organism european relevant.În consecință, este posibil ca produsul să nu îndeplinească cerințele de sănătate și siguranță și, prin urmare, să nu fie protejat în mod corespunzător dacă nu este combinat cu măsuri suplimentare./Produsul nu este conform cu Regulamentul privind echipamentele individuale de protecție și cu standardul european relevant EN 149.

Măsuri luate de operatorii economici: Distrugerea produsului, Eliminarea acestei liste de produse de cătr piața online, Retragerea produsului de pe piață (De către: Importator)

Descriere: Măști albe cu marcajul KN95. Produsul a fost vândut și online.

Descrierea ambalajului:  Cutie de carton albastru/alb cu 10 bucăți în interior, pungă de plastic albastru/alb 1 mască interioară

Țara de origine: Republica Populară Chineză

Alertă transmisă de: Estonia

Tip de alertă: Altele

Numărul alertei: INFO/00022/21

Categorie: Echipamente de protecție

Produs: Mască filtrantă de particule

Marcă: FLIPPY

Denumire: Disposable Children’s Mask

Tipul/numărul modelului: Dimensiunea:175 X 95 mm

cod de bare: 6426485336825

Numărul lotului: Necunoscut

Contrafăcut: NECUNOSCUT

Tip de risc: Riscuri pentru sănătate/altele

Produsul promovează un potențial de protecție împotriva particulelor virale, dar capacitatea sa de filtrare nu a fost certificată ca atare de către organismul european relevant.Prin urmare, este posibil ca produsul să nu îndeplinească cerințele de sănătate și siguranță și, prin urmare, poate să nu fie protejat în mod adecvat dacă nu este combinat cu măsuri suplimentare./Produsul nu este conform cu Regulamentul privind echipamentele individuale de protecție și cu standardul european relevant EN 149.

Măsuri dispuse de autoritățile publice (către: Comerciant cu amănuntul): Retragerea produsului de pe piață

Descriere: Mască de protecție nemedicală de 3 straturi pentru copii de unică folosință.Produsul există în culori albastru, negru, roz și alb.

Descrierea ambalajului:  Produsul este comercializat într-o cutie albă din carton care conține 50 bucăți.

Țara de origine: Republica Populară Chineză

Alertă transmisă de: România

Tip de alertă: Altele

Numărul alertei: INFO/00012/21

Categorie: Echipamente de protecție

Produs: Mască filtrantă de particule

Marcă: Necunoscut

Denumire: YOMASI KN95

Tipul/numărul modelului: YMS-AN95

cod de bare: Necunoscut

Numărul lotului: 0371-27939196

Contrafăcut: necunoscut

Tip de risc: Riscuri pentru sănătate/altele

Produsul promovează un potențial de protecție împotriva particulelor (virale), dar capacitatea sa de filtrare nu a fost certificată de un organism (european) relevant.În consecință, este posibil ca produsul să nu îndeplinească cerințele de sănătate și siguranță și, prin urmare, să nu fie protejat în mod corespunzător dacă nu este combinat cu măsuri suplimentare./Produsul nu este conform cu Regulamentul privind echipamentele individuale de protecție și cu standardul european relevant EN 149.

Măsuri luate de operatorii economici: Retragerea produsului de pe piață (De către: Comerciant cu amănuntul)

Descriere: Mască de protecție de tip KN95.Produsul a fost vândut și online.

Descrierea ambalajului: Sac de plastic albastru

Țara de origine: Republica Populară Chineză

Alertă transmisă de: Letonia

Tip de alertă: Altele

Numărul alertei: INFO/00013/21

Categorie: Echipamente de protecție

Produs: Mască filtrantă de particule

Marcă: Necunoscut

Denumire: Necunoscut

Tipul/numărul modelului: PEC-MS1

cod de bare: Necunoscut

Numărul lotului: Necunoscut

Contrafăcut: necunoscut

Tip de risc: Riscuri pentru sănătate/altele

Produsul este însoțit de o declarație de conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/425 și cu standardul european EN 149: 2009, dar nu a fost certificat ca atare de către organismul european competent.În consecință, este posibil ca produsul să nu îndeplinească cerințele de sănătate și siguranță și să nu fie protejat în mod corespunzător atunci când este combinat cu măsuri suplimentare./Produsul nu este conform cu Regulamentul privind echipamentele individuale de protecție și cu standardul european relevant EN 149.

Măsuri dispuse de autoritățile publice (către: Importator): Import respins la frontieră

Descriere:  Mască civilă de unică folosință

Descrierea ambalajului:  Cutie care conține 50 măști într-o pungă de plastic

Țara de origine: Republica Populară Chineză

Alertă transmisă de: Luxemburg

Tip de alertă: Altele

Numărul alertei: INFO/00014/21

Categorie: Echipamente de protecție

Produs: Mască filtrantă de particule

Marcă: Necunoscut

Denumire: Protective Mask KN95

Tipul/numărul modelului: KN95

cod de bare: 6973247460002

Numărul lotului: Necunoscut

Contrafăcut: necunoscut

Tip de risc: Riscuri pentru sănătate/altele

Produsul este însoțit de o declarație de conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/425 și cu standardul european EN 149: 2009, dar nu a fost certificat ca atare de către organismul european competent.În consecință, este posibil ca produsul să nu îndeplinească cerințele de sănătate și siguranță și să nu fie protejat în mod corespunzător atunci când este combinat cu măsuri suplimentare./Produsul nu este conform cu Regulamentul privind echipamentele individuale de protecție și cu standardul european relevant EN 149.

Măsuri dispuse de autoritățile publice (către: Comerciant cu amănuntul): Interzicerea comercializării produsului și orice măsuri însoțitoare, Retragerea produsului de pe piață

Descriere:  Mască cu jumătăți de protecție respiratorie albă din categoria KN95

Descrierea ambalajului:  Cutie cu 10 bucăți de măști

Țara de origine: Republica Populară Chineză

Alertă transmisă de: Luxemburg

Tip de alertă: Altele

Numărul alertei: INFO/00015/21

Categorie: Echipamente de protecție

Produs: Mască filtrantă de particule

Marcă: Xina

Denumire: Protective Mask KN95

Tipul/numărul modelului: Necunoscut

cod de bare: Necunoscut

Numărul lotului: Necunoscut

Contrafăcut: Necunoscut

Tip de risc: Riscuri pentru sănătate/altele

Produsul poartă un marcaj CE, dar nu este certificat de organismul european competent ca echipament de protecție.În consecință, este posibil ca produsul să nu îndeplinească cerințele de sănătate și siguranță și să nu fie protejat în mod corespunzător atunci când este combinat cu măsuri suplimentare./Produsul nu este conform cu Regulamentul privind echipamentele individuale de protecție și cu standardul european relevant EN 149.

Măsuri dispuse de autoritățile publice (către: Comerciant cu amănuntul): Interzicerea comercializării produsului și orice măsuri însoțitoare, Retragerea produsului de pe piață

Descriere:  Mască de protecție respiratorie albă cu jumătate de față.

Descrierea ambalajului: Cutie albă din carton cu indicații roșii și negre, care conține 20 de bucăți de măști împachetate separat în pungi din plastic. Mențiunile KN95 și FFP2 se găsesc în casetă.

Țara de origine: Republica Populară Chineză

Alertă transmisă de: Luxemburg

Tip de alertă: Altele

Numărul alertei: INFO/00016/21

Categorie: Echipamente de protecție

Produs: Mască filtrantă de particule

Marcă: Necunoscut

Denumire: UEACON

Tipul/numărul modelului: Necunoscut

cod de bare: 3295249103358

Numărul lotului: Necunoscut

Contrafăcut: NECUNOSCUT

Tip de risc: Riscuri pentru sănătate/altele

Produsul promovează un potențial de protecție împotriva particulelor (virale), dar capacitatea sa de filtrare nu a fost certificată de un organism (european) relevant.În consecință, este posibil ca produsul să nu îndeplinească cerințele de sănătate și siguranță și, prin urmare, să nu fie protejat în mod corespunzător dacă nu este combinat cu măsuri suplimentare./Produsul nu este conform cu Regulamentul privind echipamentele individuale de protecție și cu standardul european relevant EN 149.

Măsuri luate de operatorii economici: Retragerea produsului de pe piață (De către: Distribuitor)

Descriere:  Mască de protecție respiratorie albă cu jumătate de față.

Descrierea ambalajului:  Pungă de plastic conținând 2 bucăți.Pe etichetă și pe mască se indică „respirator FFP2”

Țara de origine: Republica Populară Chineză

Alertă transmisă de: Letonia

Tip de alertă: Altele

 

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

236 de ani de la martiriul lui Horea, Cloşca şi Crişan. Ce a provocat revolta țărănimii iobage din Transilvania de la 1784-1785

Publicat

Pe 28 februarie, se împlinesc 236 de ani de când conducătorii răscoalei țărănești de la 1784-1785, Horea, Cloșca și Crișan, au fost pedepsiți și executați cu cruzime, prin tragerea pe roată, la Alba Iulia, pentru acțiunile lor prin care au încercat să îi scape pe țărani de situația extrem de grea în care trăiau.

Povestea lor, îngrozitoare, dar frumoasă, are încă puterea de a-i cutremura pe cei care, pentru a le cinsti memoria celor care s-au revoltat împotriva constrângerilor nobiliare, își doresc să reconstituie, cel puțin mental, acele momente.

 Secolul XVIII a adus emancipare socială în Europa

Pentru a se înțelege fenomenul care a dus la răscoala țăranilor din Transilvania, condusă de Horea, Cloșca și Crișan în 1784-1785, aceasta trebuie introdusă în contextul istoric al vremii.

Condițiile de viață ale țăranilor din Transilvania erau greu suportabile, aproape fără echivalent în Europa la vremea respectivă. Aceștia erau nevoiți să slujească pentru nobili 4-5 zile pe săptămână, aveau de plătit dări, zeciulială, erau obligați la cărăușii.

De cealaltă parte, nobilimea avea monopol pe crâșmuit, pescuit, păduri, pășuni, tot ce putea aduce venit. Țăranii trăiau din gospodăria proprie, muncind peste măsură în puținul timp care le rămânea, după împlinirea datoriilor față de nobili.

Totodată, pe plan internațional, apar teorii sociale, se naște un curent de emancipare socială, secolul al XVIII-lea fiind considerat și Secolul Luminilor.

Noua mișcare era stimulată de împăratul Iosif al II-lea, care emitea decrete favorabile cetățenilor. Toate aceste tendințe occidentale ajung să fie cunoscute și în spațiul românesc, trezind în oameni dorinţa de a ieşi de sub abuzurile grofilor maghiari.

Sistem ”de modă veche” în Transilvania

În structurile medievale, pe sistem vechi, care funcționau încă în Transilvania, acceptarea acestor principii moderne era dificilă, ceea ce ducea la o situație contradictorie.

Pe de o parte, împăratul realiza reforme avangardiste, iar pe de altă parte, în Transilvania, societatea funcționa pe sistemul unui „stat în stat”, în care nobilimea maghiară îi asuprea pe ţăranii români.

Horea, la Curtea Împăratului Iosif al II-lea

În acest context, Horea a mers la Viena, la împărat de patru ori, de 3 ori cu Cloșca și cu delegații de țărani și o dată singur. Scopul vizitelor lor acolo era de a aduce la cunoștința împăratului, prin petiții și memorii, situația dificilă a țăranilor din Transilvania.

Unul dintre aceste documente este Supplex Libellus Valachorum. Cel mai probabil, motivul pentru care Horea a fost trimis și primit la Curtea Împăratului Iosif al II-lea este că știa carte, posibil chiar limba germană.

Ultima vizită a lui Horea la Viena se petrece din toamna anului 1783 până după Paști, în 1784. Imediat după această perioadă, izbucnește răscoala.

Prima acțiune are loc în 28 octombrie, în timpul unui Târg la Brad, după care, în 31 octombrie, are loc o adunare la Mesteacăn, în judeţul Hunedoara.

Horea nu a participat la aceste evenimente, însă Cloșca și Crișan, le-au vorbit celor 500-600 de oameni prezenți, în numele lui.

Aceștia le-au arătat participanților o cruce de aur pe care Horea ar fi primit-o de la împărat și o scrisoare a împăratului către țărani prin care erau îndemnați să se înroleze în regimentele de grăniceri, ca singura cale pentru a-și schimba statutul social.

În urma acestui eveniment, Horea dobândește o figură de „om al împăratului”, care transmite poruncile și mesajele acestuia.

Evoluția ulterioară a răscoalei nu este îndreptată niciun moment împotriva împăratului, țăranii nu atacă domenii, conace, armata imperială, ci aceștia se revoltă exclusiv împotriva nobilimii maghiare.

Începutul răscoalei lui Horea, Cloșca și Crișan

La începutul lunii noiembrie, țăranii pornesc spre Alba pentru a se înrola în luptă, însă, la primele lor încercări, sunt opriți de contingențele slujbașilor nobiliari.

O parte sunt omorâți, și, astfel, începe răscoala. Din 2 noiembrie, țăranii încep să atace și să incendieze curți nobiliare, chiar să omoare grofi.

Răscoala ia amploare și se extinde în mare parte din Transilvania: din Zărand, Hunedoara, Alba, până la Turda. Horea dăduse ordin ca din fiecare casă să vină cel puțin un om înarmat.

Pe parcursul evenimentelor, Horea și Cloșca rămân împreună, iar Crișan acționează separat, pe zona Brad, Cîmpeni, Baia de Criș, până înspre Hunedoara.

Acesta din urmă, singurul cu pregătire militară, se pare că a rămas în istorie ca fiind și cel mai sângeros dintre ei: își formează o armată fidelă de 500-600 oameni, iar cele mai multe crime sunt înregistrate pe zona lui de acțiune.

Cu toate acestea, numărul total al celor omorâți pe parcursul  întregii răscoale (nobili, slujbași) nu a depășit 200 de persoane.

Țăranii au dat un ultimatum dur nobililor

Revendicările țăranilor au fost făcute publice pe 5 noiembrie, când aceștia atacă Deva și dau un ultimatum nobililior din cetate.

Se dezvăluie astfel un program al răscoalei, neașteptat de dur și de îndrăzneț:

 • să se stârpească nemeșimea/nobilimea,
 • nobilii să își părăsească moșiile,
 • să plătească dări ca toți oamenii,
 • posesiunile nobiliare să se împartă între oameni.

 Au loc atacuri, distrugeri de conace.

La 12 noiembrie, se face un armistițiu de 8 zile cu armata austriacă, în special din motiv că țăranii începeau să fie relativ scăpați de sub control.

 

Guvernatorul Transilvaniei, Samuel von Brukenthal, nu a luat în considerare cererile țărănești și nu a întreprins nicio negociere cu aceștia.

Cea mai cunoscută bătălie a fost cea de la Mihăileni, judeţul Hunedoara, de la sfârșitul lunii noiembrie, începutul lunii decembrie, în care răsculații sunt învinși.

Armata ocupă orașele Abrud și Cîmpeni. În 14 decembrie, Horea dă ordin ca țăranii să se întoarcă la casele lor peste iarnă, pentru a se strânge din nou în primăvară.

Trădați de țărani, Horea, Cloșca și Crișan sunt întemnițați

După această dată, Horea și Cloșca se ascund în zona Albacului de astăzi, în pădurea Râul Mare, însă, în 27 decembrie, sunt prinși, după ce au fost trădați de niște țărani cu care aveau contact, pentru a le duce merinde.

În prima fază, aceștia sunt duși la Abrud, iar, în 2 ianuarie, după Anul Nou, sunt aduși la Alba Iulia. Crișan a fost prins, tot după ce a fost trădat, în 30 ianuarie.

Toți trei sunt închiși la Alba Iulia: Horea în Poarta a IV-a de astăzi, Cloșca în Poarta a III-a și Crișan în beciurile comandamentului militar.

În ianuarie 1785, fenomenul a fost discutat la nivel european, în presă. Artiști din Viena au sosit la Alba Iulia ca să le deseneze chipurile, să le facă portretele, să îi descrie narativ în amănunt pe cei trei conducători ai răscoalei.

Cele mai cunoscute reprezentări sunt cele ale artistului Jakob Adam din Viena.

Unele surse istorice spun să Horea și Cloșca, făcând legământ de tăcere, nu au răspuns la nicio întrebare a anchetatorilor, însă Crișan, neavând cunoștință de legământ, le-a divulgat acestora tot ceea ce au vrut să știe, crezând că totul este deja cunoscut.

Aflând ulterior că a deconspirat informații tăinuite, aceasta și-a pus capăt zilelor, spânzurându-se cu curelele de la opinci, în data de 14 februarie. Cu toate că murise deja, câteva zile mai târziu, cadavrul său a fost tras pe roată, iar corpul său a fost afișat la răscruce de drumuri.

Comisia care îi ancheta pe Horea și pe Cloșca era condusă de Contele Iancovici. În afară de aceștia, o mulțime de răsculați au fost anchetați și au primit pedepse, dar ulterior, printr-o amnistie, a fost anulată o mare parte dintre acestea, după execuția lui Horea și Cloșca.

Sentința: „Rota fragendos, fără lovitură de grație”

Sentința prevedea poate cea mai aspră pedeapsă din Codul Terezian, tragerea pe roată, „Rota fragendos”, fără „lovitură de grație ”, pentru a nu îi scuti de chinuri. La mijlocul anilor ’80 din secolul al XVIII-lea, asemenea pedepse nu se mai practicau în lumea civilizată.

Locul de execuție al orașului se găsea undeva în zona gării de azi și se numea „La spânzurătoare”. 7.000 de țărani au fost aduși cu forța să privească execuția, câte 3 tineri și 3 bătrâni din fiecare sat care fusese cuprins în răscoală.

La execuție au fost prezenți și reprezentanți ai nobilimii, care asistau la eveniment ca la o sărbătoare, considerând că se dă un exemplu țăranilor.

Călăul orașului, Grancea Racoți, era renumit pentru talentul său, de a-i ține pe condamnați în viață și treji cât mai mult timp, ajutat de asistenți care trezeau oamenii cu apă, ca să nu leșine în timpul torturii.

Lista conducătorilor răscoalei țărănești din Transilvania de la 1784-1785

Vă prezentăm în continuare lista conducătorilor răscoalei, împreună cu o provocare: Căutaţi-vă strămoşii printre fruntaşii răscoalei de la 1784-1785.

1. Gheorghe a lui Nistor din Albac

2. Preotul Gheorghiţă Nicola din Albac

3. Florea Juncu Nicola din Râul Mare

4. Nuţu Todea al lui Ţilă, din Râul Mare

5. Teodor Lazăr din Râul Mare

6. Ion Vârtan (numit de Horea) din Ponorel

7. Ilie Bursu, din Ponorel

8. Filip Drăgoiu din Ponorel

9. Ursu Şoldeş din Săcătura

10. Nicolae Pleşa din Scărişoara

11. Vasile Giurgiu din Scărişoara

12. Nicolae Tafe din Scărişoara

13. Igă Crângul din Scărişoara

14. Petru Goia (numit şi jurat de Horea) din Vidra

15. Iacob Todea (numit şi jurat de Horea) din Vidra

16. Toma Gligor (numit şi jurat de Horea) din Vidra

17. Pavel Bocu (numit şi jurat de Horea) din Vidra

18. Tulia Nicolae (numit şi jurat de Horea) din Vidra

19. Petru Nicola (numit şi jurat de Horea) din Vidra

20. Teodor Berindei din Câmpeni (numit de Horea)

21. Teodor Scoică din Câmpeni (numit de Horea)

22. Avram Nariţa din Sohodol (numit de Horea)

23. Ioan Culda din Sohodol (numit de Horea)

24. Ioan Iobagiu din Bistra (numit de Horea)

25. Teodor Caturu din Bistra (numit de Horea)

26. Rostie Floria din Bistra (numit de Horea)

27. Petru Oidă Ţică din Bistra (numit de Horea)

28. Ilie Sîntu din Vârşi

29. Toma Petruţă din Muşca, întărit de Horea

30. David Onu Surdu din Muşca

31. Samuil Marţi, nobil din Abrud

32. Ioan Biro din Roşia

33. Vasile Bodoroiu din Baia de Arieş

34. Teodor Faur din Baia de Arieş

35. Vasile Todor din Baia de Arieş

36. Ionaş Mămăligă din Mogoş, numit de Horea

37. Ilie Ştefu din Mogoş, numit de Horea

38. Iacob Giurca din Mogoş, numit de Horea

39. Savu Trifu din Mogoş, numit de Horea

Căpitani aleşi de popor

40. Vasile Marian din Mogoş

41. Onu Barbudin din Mogoş

42. Nicolae Barbu din Mogoş

43. Onuţ Ungureanu din Mogoş

44. Ioan Timariu din Mogoş

45. Vasile Jinariu din Mogoş

46. Lula Bârle din Mogoş

47. Gavrilă Bârle din Mogoş

48. Sântion Marian din Mogoş

49. Ioan Chirilă din Mogoş

50. Ionuţ Dandea din Bucium

51. Nicola Forde din Ponor

52. Solomon Ispas din Vulpăr

53. Ioan Muntean din Vulpăr

54. Drăgoiu Rotea din Cârna

55. Ionel Săcăreanu din Cârna

56. Serafim Goanţă din Cârna

57. Ionaşcu din Vinţu de Jos

58. Burdaş din Cricău (afirmativ de naţionalitate maghiară)

59. Simion Bogolia din Sălciua, comitatul Cluj

60. Ioan Bercla din Sălciua, comitatul Cluj

61. Ioan Iárai din Sân-Georgiul Trăscăului

62. Gheorghe Nicula din Vale

63. Simion Ferenţ din Vale

Numiţi de Crişan, G. Marcu şi T. Berna, fiind cei mai mari căpitani ai Zarandului după Crişan

64. Gheorghe Marcu din Criscior, districtul Zarandului

65. Toma Berna din Vaca

66. Ioan Faur din Tomnaticu

67. Vasile Sgârciu din Sălişte-Abrud

68. Ilie Dâncuţ din Ociu

69. Micula (Niculae) Bibarţ din Blăjeni

70. Gheorghe Adam din Crişcior

71. Popa Costin din Criscior, ales de popor

72. Ioan Lucaci din Zam, comitatul Arad

73. Ioan Lupeciu din Petriş, comitatul Arad

74. Ioan Manu din Ilteu

75. Ursu Ribiţă (Stăniju) din Cerbi

76. Toma Micula din Sălişte (Zarand)

77. Gheorghe Brănişcanu din Săvârşin

78. Ioan Lopedatu din Săvârşin

79. Tripa Grozavu din Săvârşin

80. Ioan Tălmaşu din Săvârşin

81. Jucu Celnogeanu din Conop

82. Adam Babă din Baia de Criş

83. Ioan Sava din Baia de Criş

84. Adam Pagu din Baia de Criş, care în timpul răscoalei şi-ar fi luat şi titlul de vicecomite, fiindcă rămăsese comitatul fără funcţionari administrativi

85. Ioan Golcea din Brad

86. Ioan Suciu din Brad

87. Dănilă Todoranu din Brad

Căprari săteşti

1. Iacob Topa din Albac

2. Anghel al Manciului din Albac

3. Anghel al lui Ţilaş din Albac

4. Ispas Galdău din Rîul Mare

5. Gheorghe al lui Costin din Săcătura

6. Gheorghe al lui Cormeş din Săcătura

7. Bunu Corcheş din Săcătura

8. Ion Bădău din Săcătura

9. Ursu Uibar din Vidra, jurat de Horea

10. Petru Vesa din Cîmpeni

11. Lupu Dehelean din Cîmpeni

Numiţi de Cloşca:

12. Simion Mămăligă din Mogoş

13. Ioan Miclea din Mogoş

14. Ioan Sularu din Mogoş

15. Onu Sularu din Mogoş

16. Ioan Bogdan din Mogoş

17. Ioan Ţiuşanu din Mogoş

Recunoscuţi de popor:

18. Pavel Teiuşanu din Mogoş

19. Chirilă Suciu (Toader) din Mogoş

Numiţi de Horea:

20. Ignat Damian din Muşca

21. Petruţiu Macavei din Muşca

22. Văsii Gavrilă din Muşca

Numiţi şi juraţi de Horea:

23. Sântion Pavenu din Muntele Gircuţa

24. Onu Pavenu din Muntele Gircuţa

25. Petru Neagu din Muntele Gircuţa

26. Lupu Roncea din Brezeşti

27. Ursu Roncea din Brezeşti

28. Ioan Vancu din Halaliş 29. Alexe Tănase din Petriş

(sursa Extras după Vasile Metea, “Munţii Apuseni”, anexa I-a, Ec. Ioan Străjan)

Execuția lui Horea și Cloșca pe Dealul Furcilor

Primul a fost executat Cloșca. Întreaga procedură a durat 50 de minute și a constat în 20-25 lovituri.

Apoi a urmat Horea, care a primit 8 lovituri, pentru că după primele lovituri, se spune că ar fi început să strige că, adevăratul responsabil pentru izbucnirea răscoalei este împăratul.

Atunci, reprezentantul Comisiei, de teamă ca gloata să nu se revolte din nou, a dat ordin de lovitură de grație, deși în sentința inițială nu era prevăzută.

Ce înseamnă „tragere pe roată”?

Lovitura de grație se dădea pe piept, pentru a-l omorî pe condamnat imediat, fără a-l mai supune la chinuri, iar celelalte lovituri erau aplicate pe membre, pe mâini, pe picioare, la un interval de  aproximativ două minute.

Aparatul de tortură era compus dintr-o roată de car ce avea o lamă de fier pe obadă, iar cu partea de fier se frângeau oasele. Se așezau niște suporturi de lemn, din 20 în 20 cm, sub membre, iar lovitura se dădea între suporturi, pentru a frânge osul mai ușor.

După execuție, urma eviscerarea. Măruntaiele și inima erau înmormântate la locul execuției, iar corpurile, tăiate în patru părți, așezate pe roți identice cu cele din execuție, la diverse răscruci de drumuri.

Ce urmări a avut răscoala, pentru țărani?

În august 1785, împăratul Iosif al II-lea decide desființarea iobăgiei.

Din nefericire, această măsură nu ține mult, întrucât după moartea sa, în 1790, multe dintre legile date de el sunt anulate.

Multe nici nu s-au aplicat deloc, din cauza opoziției puternice a structurilor nobiliare.

În perioada imediat următoare, elita intelectualității românești, cronicarii, Samuel Micu, Gheorghe Șincai și Petru Maior, care au prins evenimentul în viață, l-au relatat în scrierile lor, desconsiderându-l, în termenii unei mișcări de „oameni fără căpătâi”.

În conștiința populară, mișcarea a fost valorificată ca moment important pentru națiunea română.

Pentru țărani, însă situația s-a schimbat nesemnificativ chiar atunci, însă, încet-încet, soarta lor s-a îmbunătățit.

*Mulţumim istoricului Tudor Roşu de la Muzeul Naţional al Unrii din Alba Iulia, pentru disponibilitatea şi amabilitatea cu care ne-a relatat povestea lui Horea, Cloşca şi Crişan, ajutându-ne să rememorăm acest episod sfâşietor din istoria tărâmurilor noastre.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cât lemn a confiscat Poliția în 7 zile. Zeci de apeluri despre transporturi ilegale și peste o mie de controale

Publicat

În ultima săptămână, polițiștii Direcției de Ordine Publică au efectuat peste 1.000 de controale și au întocmit 324 de dosare penale, în cadrul acțiunilor desfășurate pentru protejarea fondului forestier, anunță IGPR.

Au fost primite zeci de apeluri ce semnalau transporturi ilegale de lemn.

Potrivit IGPR, în perioada 19 – 25 februarie 2021, polițiștii au desfășurat 1.021 de controale pentru verificarea provenienței, prelucrării, depozitării şi valorificării lemnului, precum și pentru verificarea legalității transportului materialului lemnos.

Au fost verificate obiective cum sunt exploatări forestiere, instalații de debitat, depozite, târguri, piețe, oboare și ocoale silvice.

Pentru neregulile constatate în domeniul silvic, au fost înregistrate 324 de dosare penale, fiind cercetate 126 de persoane și au fost aplicate 230 de sancțiuni contravenționale la Legea 171/2010 – Legea privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, în valoare de 368.000 de lei.

Ca măsuri complementare, au fost confiscați 1.144 de metri cubi de lemn, fără documente legale, în valoare de 343.440 de lei.

Au fost înregistrate 41 de apeluri care semnalau posibile transporturi ilegale de material lemnos, 14 dintre acestea confirmându-se în urma verificărilor.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Calendar Ortodox MARTIE 2021: Toate sărbătorile religioase importante din prima lună a primăverii, din Calendarul Bisericesc

Publicat

Calendar Ortodox 2021 * Calendar bisericesc: În fiecare lună a anului sunt sărbători religioase importante, dar și zile trecute cu cruce neagră. În calendar sunt trecute și zilele de post și dezlegări la pește.

Diferența dintre sărbătorile cu cruce roșie și sărbătorile cu cruce neagră, din punct de vedere liturgic, este dată de bogăția și solemnitatea slujbelor. În luna martie 2021 va fi o sărbătoare de cruce neagră și o sărbătoare de cruce roșie.

Martie 2021 este compusă din 31 de zile calendaristice. În calendarul ortodox întâlnim două sărbători importante. Este vorba despre „Cei 40 de mucenici, în Sevastia Armeniei” pe data de 9 martie 2021 și „Buna Vestire”, când este dezlegare la pește, prăznuită pe 25 martie 2021.

„Cei 40 de mucenici” este prăznuită marți, 9 martie 2021, și este marcată în calendarul ortodox cu o cruce neagră. „Buna Vestire” pică într-o zi de joi și este notată cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox.

Sărbătoarea celor „40 de mucenici”

Conform calendarului creștin ortodox, Sfinții Mucenici au avut de pătimit în localitatea Sevastia din Armenia, în timpul domniei împăratului Liciniu (307-323), chiar la porunca guvernatorului Agricola. Cei 40 de mucenici erau soldați ce au mărturisit că sunt creștini, refuzând astfel să se închine idolilor.

Pentru că și-au mărturisit credința în Hristos, cei 40 de mucenici au fost supuși la multe chinuri, iar în cele din urmă au fost scufundați într-o apă aproape înghețată de lângă cetate.

Cei 40 de mucenici au fost: Chirion, Candid, Domnos, Isihie, Ieraclie, Smaragd, Valent, Vivian, Evnichie, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ioan, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetie, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Leontie, Gorgonie, Teofil, Dometian, Gaie, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton și Aglaie.

„Buna Vestire”- 25 martie 2021

Anual, pe data de 25 martie, este amintită sărbătoarea Bunei Vestiri. Este prima sărbătoare închinată Maicii Domnului. În popr este numită și „Blagovestenia”.

Sărbătoarea reprezintă praznicul în amintirea zilei în care sf Arhanghel Gavriil i-a vestit Fecioarei Maria că o să îl nască pe Iisus. De menționat este că data acestei sărbători a variat la început.

S-a decis ca în Răsărit această sărbătoare să fie prăznuită pe 25 martie. Această decizie a venit după stabilirea datei de 25 decembrie ca sărbătoare a Nașterii Domnului, aproximativ în secolul al V-lea.

„Buna Vestire” a fost introdusă la Roma de papa Leon al II-lea. Începând din secolul al IX-lea, sărbătoarea a început să fie prăznuită pe data de 25 martie în toată lumea catolică.

Troparul Bunei Vestiri

„Astazi este inceputul mantuirii noastre si aratarea tainei celei din veac. Fiul lui Dumnezeu, Fiu al Fecioarei se face si Gavriil harul il binevesteste. Pentru aceasta si noi, impreuna cu dansul, Nascatoarei de Dumnezeu sa-i cantam: Bucura-te cea plina de har, Domnul este cu tine!”

Sărbători și sfinți din calendar cu cruce roșie și cruce neagră

 • Sărbători mari – praznice împărătești, sărbătorile Maicii Domnului și ale sfinților importanți. Acestea sunt trecute cu cruce roșie încadrată de cerc sau paranteze, semn distinctiv pentru importanța slujbei;
 • Sărbătorile sfinților cu priveghere și polileu – acestea sunt trecute fie cu crucea roșie, fie cu cruce neagră cu o singură paranteză;
 • Sărbătorile sfinților fără priveghere – sunt marcate în calendar cu o cruce simplă;
 • Sărbătorile sfinților mai puțin însemnați – sunt de două feluri: cu sau fără Doxologie Mare la Utrenie, iar în calendar sunt trecute cu cruce neagră.

Vezi și Lista păcatelor pentru Spovadanie

Ce înseamnă praznic și acatist în calendarul ortodox

Praznic, praznicul sau prăznuire, prăznuirea este ziua în care Biserica sărbătorește un eveniment din istoria mântuirii, un sfânt sau sfinte moaște. Praznicul este o comemorare liturgică și spirituală a Bisericii la care se cântă în slujbele Bisericii rugăciuni și imnuri.

Acatistul este un imn de laudă ce îi este închinat lui Dumnezeu, Maicii Domnului sau unuia dintre sfinți. Denumirea (“ακαθιστος” în limba greacă) vine prin adăugarea unui a privativ la verbul “καθιξω”, “a sta jos”, “a ședea”, pentru a se arăta că în timpul acestei cântări nu se stă jos, pe scaun, ci în picioare.

Ce este și cum a apărut calendarul ortodox. Când s-a început folosirea noului calendar

Calendarul ortodox sau calendarul bisericesc constă dintr-o serie de cicluri în funcție de sărbătorile religioase care sunt celebrate în Biserica Ortodoxă. Conform orthodoxwiki.org există trei calendare care se folosec în cadrul Bisericii Ortodoxe:

 • Calendarul iulian (stil vechi);
 • Calendarul iulian revizuit (stil nou);
 • Calendarul gregorian (stil nou).

Calendarul iulian a fost adoptat de Bisericile Ortodoxe din Ierusalim, Rusia, Serbia, Georgia, Polonia, Sinai, Ucraina, Japonia. Calendarul iulian revizuit a fost adoptat în Constantinopol, Alexandria, Antiohia, România, Bulgaria, Cipru, Grecia, Albania, Cehia, Slovacia și de către Biserica Ortodoxă din America, acestea numindu-se biserici pe stil nou. Calendarul gregorian a fost adoptat de Bisericile Ortodoxe din Finlanda și Estonia.

Calendar ortodox: martie 2021

 • L 1 Sf. Cuv. Mc. Evdochia; Sf. Cuv. Domnina; Sf. Mc. Antonina; Sf. Mc. Marcel şi Antonie
 • M 2 Sf. Sfințit Mc. Teodot; Sf. Mc. Isihie şi Nestor
 • M 3 Sf. Mc. Eutropie, Cleonic şi Vasilisc (Post)
 • J 4 Sf. Cuv. Gherasim de la Iordan; Sf. Mc. Pavel şi Iuliana, sora lui
 • V 5 Sf. Mc. Conon din Isauria; Sf. Mc. Conon Grădinarul, Sf. Mc. Iraida; Sf. Cuv. Marcu Pusnicul (Post)
 • S 6 Sf. 42 de Mc. din Amoreea; Sf. Mc. Eufrosin; Aflarea Sfintei Cruci (Pomenirea morților – Moșii de iarnă)
 • Duminica Lăsatului sec de carne(Duminica Înfricoșătoarei Judecăți); Ap. I Corinteni VIII, 8-13; IX, 1-2; Ev. Matei XXV, 31-46; glas 6, voscr. 6
 • D 7 Sf. Mc. Ep. din Cherson: Vasilevs, Efrem, Evghenie, Capiton, Eterie, Agatodor şi Elpidie
 • L 8 Sf. Ier. Teofilact Mărt., Ep. Nicomidiei; Sf. Ier. Pavel Mărt.; Sf. Mc. Dometie (Dezlegare la ouă, lapte şi brânză)
 • M 9 †) Sf. 40 de Mucenici. din Sevastia; Sf. Mc. Urpasian (Dezlegare la ouă, lapte şi brânză)
 • M 10 Sf. Mc. Codrat, Ciprian şi Dionisie (Zi aliturgică)(Dezlegare la ouă, lapte şi brânză)
 • J 11 Sf. Ier. Sofronie, Patr. Ierusalimului; Sf. Mc. Trofin şi Talul Sf. Sfintit Mc.Pionie (Dezlegare la ouă, lapte şi brânză)
 • V 12 Sf. Cuv. Teofan Mărt.; Sf. Grigorie Dialogul, Ep. Romei; Sf. Cuv. Simeon Noul Teolog (Zi aliturgică)(Dezlegare la ouă, lapte şi brânză)
 • S 13 Aducerea moaştelor Sf. Ier. Nichifor, Patr. Constantinopolului; Sf. Mc. Hristina din Persia (Dezlegare la ouă, lapte şi brânză)
 • D 14 Sf. Cuv. Benedict din Nursia; Sf. Mc. Alexandru din Pidna (Lăsatul secului pentru Postul Mare) (Dezlegare la ouă, lapte şi brânză)
 • Duminica Lăsatului sec de brânză(a Izgonirii lui Adam din Rai); Ap. Romani XIII, 11-14; XIV, 1-4; Ev. Matei VI, 14-21; glas 7, voscr. 7
 • L 15 Sf. Mc. Agapie, Plisie şi Tirmolau (Canonul cel Mare, partea I; Începutul Postului Mare) (Zi aliturgică)(Numai seara, pâine şi apă)
 • M 16 Sf. Mc. Sabin Egipteanul, Papa şi Roman, Sf. Cuv. Anin; Sf. Cuv Hristodul din Patmos (Canonul cel Mare, partea a II-a) (Zi aliturgică)(Numai seara, pâine şi apă)
 • M 17 Sf. Cuv. Alexie, omul lui Dumnezeu; Sf. Mc. Marin; Sf. Cuv. Teostirict imnograful (Canonul cel Mare, partea a III-a) (Post)
 • J 18 Sf. Chiril, Arhiep. Ierusalimului; Sf. Mc. Trofim şi Evcarpion (Canonul cel Mare, partea a IV-a) (Post)
 • V 19 Sf. Mc. Hrisant, Daria şi Ilaria; Sf. Mc. Marian diaconul (Post)
 • S 20 Sf. Cuv. Mc. ucişi în M-rea Sf. Sava cel Sfințit; Sf. Ier. Nichita Mărturisitorul (Sâmbăta Sf. Teodor – Pomenirea morților) (Dezlegare la ulei şi vin)
 • D 21 Sf. Ier. Iacob Mărturisitorul; Sf. Ier. Toma; Sf. Cuv. Serapion (Dezlegare la ulei şi vin)
 • Duminica I din Post(a Ortodoxiei); Ap. Evrei XI, 24-26; 32-40; Ev. Ioan I, 43-51; glas 8, voscr. 8
 • L 22 Sf. Sf. Cuv. Mc. Vasile, preotul din Ancira; Sf. Drosida, fiica împăratului Traian (Post)
 • M 23 Sf. Sf. Cuv. Mc. Nicon şi cei 199 ucenici ai lui (Post)
 • M 24 Înainteprăznuirea Bunei Vestiri; Sf. Cuv. Zaharia; Sf. Ier. Artemon (Post)
 • J 25 (†) Buna Vestire (Blagoveştenia)(Dezlegare la peşte)
 • V 26 Soborul Sf. Arhanghel Gavriil; Sf. Mc. Montanus pr. şi soția sa Maxima; Sfintii 26 de Mc. din Goția (Odovania Praznicului Bunei Vestiri) (Post)
 • S 27 Sf. Mc. Matroana din Tesalonic; Sf. Prooroc Anania; Sf. Mc. Filit, Lidia şi fiii lor (Sâmbăta a II-a din Post – Pomenirea morților) (Dezlegare la ulei şi vin)
 • Duminica a II-a din Post(a Sf. Grigorie Palama; Vindecarea slăbănogului din Capernaum); Ap. Evrei I, 10-14; II, 1-3; VII, 26-28; VIII, 1-2; Ev. Marcu II, 1-12; Ioan X, 9-16; glas 1, voscr. 9
 • D 28 Sf. Cuv. Ilarion cel Nou; Sf. Cuv. Ştefan, făcătorul de minuni (Dezlegare la ulei şi vin)
 • L 29 Sf. Cuv. Mc. Marcu, Ep. Aretuselor; Sf. Mc. Chiril diac.; Sf. Mc. Iona si Varahisie (Post)
 • M 30 Sf. Cuv. Ioan Scărarul; Sf. Prooroc Ioad; Sf. Euvula (Post)
 • M 31 Sf. Mc. Ipatie, Ep. Gangrei; Sf. Acachie Mărt., Ep. Melitinei; Sf. Mc. Veniamin diac.(Post)

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate