Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Prima decizie în instanţă în dosarul „Prostituate pentru VIP-uri”: 15 inculpați au adunat pedepse de zeci de ani de închisoare


Publicat

inculpati utilajeDupă peste patru ani de judecată, instanţa a dat prima sentinţă în mega-dosarul ”Prostituate pentru VIP-uri”. Judecat la Tribunalul Alba din 2011, dosarul a înregistrat vineri, 9 octombrie 2015, primele pedepse pentru inculpaţi. Cei 15 inculpaţi au primit un total de 70 de ani de închisoare, majoritatea pentru constutuire grup infracţional organizat, trafic de persoane, proxenetism, şantaj. Printre cei condamnaţi se află şi interlopul Raul Rus, zis Pricu.

Pricu a primit 5 ani de închisoare plus un rest de pedeapsă de 1.027 zile dintr-o condamnare anterioară. Patru dintre cei 15 inculpaţi au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare condiţionată.

Printre aceştia este şi fostul ofiţer al Serviciului de Informaţii Externe, Claudiu Vulpe, zis Fox. Cea mai mare pedeapsă a fost aplicată liderului grupării, Teodor Victor Şchiop , zis ”Puşcărie”, care a primit 8 ani de detenţie. Infracţiunile pentru care au fost trimişi inculpaţii în judecată sunt: instigare şi constituire grup infracţional organizat, trafic de persoane, trafic de minori, şantaj, tâlhărie, lipsire de libertate în mod ilegal, distrugere, proxenetism, prostituţie. Printre clienţii grupării de proxeneţi se aflau persoane importante din Alba Iulia ale căror identităţi nu au fost făcute publice.

Vezi şi Rechizitoriul „Prostituate pentru VIP-uri”: Cum a devenit fostul ofiţer de informaţii Claudiu Vulpe „ținta” procurorilor DIICOT

dosar vipuri„Inculpaţii au constituit la începutul anului 2010 o grupare infracţională specializată în infracţiuni de trafic de persoane, proxenetism şi recuperări în urma unor şantaje la comandă, prin violenţă. Membrii grupării au colaborat la plasarea fetelor şi au colaborat şi cu persoane care au săvârşit independent infracţiuni de trafic de persoane şi proxenetism“, se afirmă în rechizitoriul procurorilor DIICOT.

Condamnările decise de Tribunalul Alba:

Teodor Victor Şchiop, zis ”Puşcărie” (liderul grupării) – 8 ani de închisoare

Gabriel Antoniu Bakai – 7 ani, 6 luni şi 1.054 zile (rest de pedeapsă rămas de executat) de închisoare

Sergiu Andrei Cîndea – 7 ani de închisoare

Ioan Nicolae Roşca – 7 ani de închisoare

Raul Rus – 5 ani şi 1.027 zile (rest de pedeapsă rămas de executat) închisoare

Gianina Viorela Hancheş – 2 ani şi 6 luni de închisoare

Vasile Claudiu Vulpe – 3 ani cu suspendare sub supraveghere pe o perioadă de 8 ani

Ioan Nicolae Decean – 5 ani de închisoare

Gheorghe Lupu – 5 ani de închisoare

Nicolae Muntean – 5 ani de închisoare

Mihai Dorin Pîrvu zis ”Puşcărie Mic” – 4 ani şi 6 luni închisoare

Petru Şerpu – 3 ani de închisoare

Darius Mihail Câmpean – 3 ani de închisoare cu suspendare condiţionată pe un termen de 5 ani

Ştefan Cernea – 1 an de închisoare cu suspendare condiţionată pe un termen de 3 ani

Luigi Saviato – 1 an de închisoare cu suspendare condiţionată pe un termen de 3 ani şi 500 de lei amendă administrativă.

pricu2Raul Rus, acuzat de constituire grup infracţional organizat şi proxenetism, este căutat cu mandat internaţional de arestare din 2011.

Interlopul mai are o condamnare definitivă la 4 ani de închisoare, pentru infracţiunea de complicitate la dare de mită. În privinţa acestuia, Tribunalul Alba a constatat că s-a sustras de la urmărirea penală şi judecată, iar prin încheierea nr. 28/20.11.2010 acesta a fost arestat preventiv în lipsă, fiind emis în prezent mandat european de arestare preventivă şi mandat de urmărire internaţională.

Pricu se plimbă, însă, nestingherit prin străinătate, având o activitate susţinută pe reţele de socializare unde postează fotografii şi afirmaţii din diferite oraşe ale Europei. Bani confiscaţi, despăgubiri şi cheltuieli uriaşe de judecată Potrivit procurorilor, Pricu a primit de la soţia acestuia, Gianina Hancheş, din activităţile de prostituţie şi proxenetism din străinătate, 3.900 de euro şi 8.170 de dolari, bani care au fost confiscaţi de instanţă. De asemenea, judecătorul a decis confiscarea de la inculpaţi banii rezultaţi din activitatea de şantaj (13.500 de lei). Intimidarea persoanelor vizate de şantaj se făcea cu metode specifice. Este vorba despre cocteiluri „Molotov“ (sticle umplute cu benzină), care erau aruncate în curţile caselor persoanelor care aveau datorii. Judecătorul a mai dispus ca şapte inculpaţi să plăteasc despăgubiri materiale şi daune morale de circa 46.000 de lei către patru trei civile, victime ale infracţiunilor de şantaj.

De asemenea, inculpatul George Virgil Alin Dura (judecat pe latura civilă) trebuie să plătească câte 3.000 euro daune morale în favoarea a două părţi civile, tinere victime ale traficului de persoane.

Instanţa a mai dispus confiscarea de la inculpaţi următoarele sume obţinute din infracţiunile de trafic de persoane şi proxenetism: de la inculpatul Teodor Victor Şchiop – 2.500 euro, de la inculpatul Sergiu Andrei Cîndea – 2.500 euro, de la inculpatul Gabriel Antoniu Bakai – 2.500 euro, de la inculpatul Ioan Nicolae Roşca – 2.500 euro, de la inculpatul Gheorghe Lupu– 2.500 euro, de la inculpatul Petru Şerpu – 2.500 euro, de la inculpatul Nicolae Viorel Muntean– 2.500 euro, de la inculpatul Vasile Claudiu Vulpe – 200 euro, de la inculpatul George Virgil Alin Dura (pe latură civilă) – 2.500 euro.

De asemenea, toţi cei 15 inculpaţi condamnaţi trebuie să achite câte 26.000 de lei cheltuieli judiciare în cursul urmăririi penale şi în cursul judecății. Suma totală se ridică la 390.000 de lei.

Dosarul a avut iniţial un număr de 21 de inculpaţi trimişi în judecată, dar, în 2011, înainte de începerea judecării pe fond, 6 dintre aceştia au recunoscut faptele. Este vorba despre inculpaţii Adrian Trifa, Adrian Bălan, George Alin Dura, Luca Anversa, Ioan Răşinariu şi Viorel Toma. Dintre aceştia, doar Adrian Bălan , zis ”Bălănel” şi George Alin Dura au primt condamnări cu executare, de 2 ani, respectiv 5 ani de închisoare.

Citeşte şi Sentință definitivă la ÎCCJ pentru trei dintre inculpații dintr-o cauză disjunsă din Dosarul „Prostituate pentru VIP-uri”

Citeşte şi „Prostituate pentru VIP-uri”: Adrian Bălan, prins de oamenii legii. A fost depus în Penitenciarul Aiud unde va petrece următorii 2 ani

Printre inculpaţi se află şi doi oameni de afaceri italieni. Este vorba despre Luca Anversa, patronul firmei de construcţii Pomponio SA Alba Iulia şi Luigi Saviato, partener de afaceri cu Anversa la un hotel din comuna Gârbova. Cei doi sunt acuzaţi de instigare la şantaj şi şantaj. Anversa a recunoscut fapta şi a primit 1 an de închisoare cu suspendare condiţionată.

Citeşte şi Motivarea Tribunalului Alba: Vezi de ce a fost condamnat patronul „Pomponio”, Luca Anversa, la 1 an de închisoare cu suspendare

Procurorii şi poliţiştii care anchetează dosarul au descoperit peste 20 de fete care practicau prostituţia, dintre care cel puţin 10 erau minore.

Surse judiciare afirmă că patru fete minore au fost transportate cu documente de identitate false în Germania, tot pentru a practica prostituţia. Aceleaşi surse afirmă că cele mai multe dintre fetele care se prostituau erau drogate înainte de de fi transportate la clienţi.

Liderul grupării, Teodor Şchiop, zis Puşcărie, se prezenta clienţilor, conform înregistrărilor telefonice de la dosar, ca şi recuperator de meserie şi dezvăluia şi ţările în care acţiona: România, Spania, Italia, Belgia, Franţa, Olanda, Germania. Acesta este acuzat şi de lipsire de libertate, tâlhărie, distrugere şi şantaj în formă continuată. Membrii grupării infracţionale au ajuns chiar să îşi vândă fetele între ei. Un astfel de episod este menţionat de judecător că a avut loc între Teodor Şchiop şi Adrian Trifa.

Fostul ofiţer SRI şi SIE, Claudiu Vulpe (Fox), este acuzat că s-a folosit de această calitate în timpul activităţii infracţionale: „a pus la îndemâna inculpaţilor o listă cu numele şi adresele datornicilor unei firme şi totodată i-a atenţionat pe inculpaţi când s-au început actele de urmărire penală de către Serviciul DIICOT în prezentul dosar“.

Proxeneţii alegeau în special fete cu o situaţie social precară, de care puteau profita foarte uşor. „Pericolul concret al lăsării în libertate a inculpaţilor este conturat de circumstanţele reale ale săvârşirii faptelor; modul violent de comitere; modul profesionist de organizare: filaj, liste cu datornici, limbaj codificat, ameninţări, şantaj, incendieri, sechestrări, de caracterul continuu şi scopul josnic al faptelor în dauna unor victime cu situaţie materială precară, minore, profitând de naivitatea şi sărăcia acestora“, astfel justifică magistratul decizia privind arestarea preventivă a membrilor grupării în anul 2011. 12 dintre inculpaţi au fost menţinuţi în arest perioade cuprinse între câteva luni şi peste un an în perioada 2010 – 2011.

Vezi şi Tribunalul Alba: Motivele punerii în libertate a inculpaţilor din Dosarul „Prostituate pentru VIP-uri”

Decizia Tribunalului poate fi contestată de inculpaţi şi procurori la Curtea de Apel Alba Iulia.

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. Pingback: CONDAMNAŢII anului 2016. Decizii la instanţele din ALBA în dosare de corupţie, înşelăciuni, crime şi alte cauze penale - Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

În ce condiții se pot face petreceri private după 1 iunie. Câte persoane pot participa

Publicat

După data de 1 iunie nu se modifică restricţiile privind adunările private, astfel că la petrecerile care au loc în aer liber pot participa cel mult 16 persoane, iar dacă sunt organizate într-un apartament, pot fi prezente maximum 8 persoane, a declarat vineri ministrul de Interne Marcel Vela.

”Așa cum știți, a fost aceeași condiție și înainte de 1 iunie. Și acum este. La persoanele private, în aer liber, erau 16 persoane, ca număr maxim și în spații închise, în apartamente, maximum 8. Acum a rămas aceeași regulă pentru că nu s-a intervenit nici pe zona de evenimente private și nici pe numărul de participanți”, a declarat Vela, aflat într-o vizită la Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Nădlac I.

Ministrul de Interne a precizat că după data de 15 iunie autorităţile vor discuta cu specialiştii şi vor decide în ce va consta următorul val de relaxări.

De luni, 1 iunie, vor fi deschise terasele şi plajele, iar pentru ieşirea din localităţi nu va mai fi nevoie de declaraţia pe proprie răspundere.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Studiu: Imunitatea se poate dobândi și după forme uşoare de COVID-19

Publicat

Majoritatea pacienţilor afectaţi de o formă minoră de COVID-19 dezvoltă anticorpi, care i-ar putea apoi imuniza pentru mai multe săptămâni împotriva acestei boli, potrivit unui studiu realizat de Institutul Pasteur şi Spitalul Universitar din Strasbourg.

”Ştiam că persoanele care suferă forme severe ale bolii dezvoltă anticorpi în primele 15 zile de la debutul simptomelor. Ştim acum că acest lucru este adevărat şi pentru cei care fac forme minore, chiar dacă nivelurile de anticorpi sunt probabil mai slabe”, a explicat într-un comunicat unul dintre autorii studiului, Arnaud Fontanet, responsabil în cadrul departamentului de Sănătate globală al Institutului Pasteur.

Rezultatele studiului sunt încurajatoare în măsura în care până în prezent nu se cunosc suficiente informaţii în ceea ce priveşte mecanismele imunitare împotriva noului coronavirus în special la persoanele afectate de forme uşoare ale bolii.

”Studiul nostru demonstrează că nivelurile de anticorpi sunt, în cele mai multe dintre cazuri, compatibile cu o protecţie împotriva unei noi infectări cu SRAS-CoV-2, cel puţin până la 40 de zile după debutul simptomelor”, a adăugat Olivier Schwartz, conducătorul departamentului Virusuri şi imunitate din cadrul Institutului Pasteur.

Potrivit acestuia, ”obiectivul este în momentul de faţă evaluarea pe termen lung a persistenţei răspunsului anticorpilor şi a capacităţii acestuia de neutralizare” a virusului.

Studiul, ale cărui rezultate au fost date publicităţii de Institutul Pasteur, a fost realizat pe 160 de pacienţi membri ai personalului medical din două unităţi ale unor spitale universitare din Strasbourg. Toţi participanţii au prezentat forme minore de COVID-19.

Testele serologice (care vizează detectarea ulterioară a semnelor unei infecţii din trecut) au arătat că marea majoritate a acestor persoane (153 sau 159 din 160 în funcţie de tipul testului) a dezvoltat anticorpi în primele 15 zile care au urmat infectării.

Un alt test a fost utilizat pentru a determina dacă aceşti anticorpi au totuşi capacitatea de a neutraliza virusul.

Rezultatul: 28 de zile de la debutul simptomelor, 98% dintre pacienţi dezvoltaseră astfel de ”anticorpi neutralizanţi”.

”Aceste rezultate sunt în acelaşi timp o veste bună pentru viitoarele strategii în domeniul vaccinurilor”, a subliniat Samira Fafi-Kremer, şefa serviciului de virologie al Spitalului Universitar din Strasbourg şi autoare principală a studiului.

Sursa: agerpres.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Cel mai în vârstă bărbat de pe planetă este un român. Care este secretul longevității lui Dumitru Comănescu

Publicat

Dumitru Comănescu a devenit cel mai în vârstă bărbat de pe planetă, recunoscut de Cartea Recordurilor, după ce britanicul Bob Weighton a decedat joi, 28 mai, la vârsta de 112 ani. 

Românul are 111 ani și 7 luni și s-a născut pe  8 noiembrie 1908, în Provița de Jos, județul Prahova.

Acesta a fost de profesie inginer agronom iar acum trăiește în București.

Potrivit acestuia, secretul longevității este pentru el dragostea familiei, a soției, fiilor și nepoților.

” Dragii mei, am primit cu emoție vestea cea mare, dar, în primul rând aș vrea să transmit condoleanțe familiei fostului lider mondial, Robert Weighton. Mă simt onorat și binecuvântat să fiu acum, oficial, cel mai vârstnic bărbat din lume și să reprezint România la cel mai inalt nivel! Este incredibil!”, a declarat Dumitru Comănescu Centrului pentru Seniori al Municipiului București, citat de Digi24.ro.

„Vreau să mulțumesc tuturor celor care au fost alături de mine, care m-au ajutat și susținut de-a lungul anilor, familiei, prietenilor și apropiaților. Dar mai ales, pentru tot, eu îi mulțumesc lui Dumnezeu, pentru că El a ales să fiu astăzi aici, pe primul loc în clasamentul celor mai în vârstă bărbați din lume. Vă multumesc pentru urări și gândurile frumoase, vă doresc multă sănătate și sper ca dumneavoastră să mă depășiți!”, a adăugat bărbatul.

sursă: Digi24.ro.

sursă foto: Centrul pentru Seniori al Municipiului București.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE: Accident rutier între Săliștea și Tărtăria: Motociclist în vârstă de 19 ani, rănit după impactul cu un autoturism

Publicat

Un accident rutier în care au fost implicate un autoturism și o motocicletă a avut loc, vineri seara, pe DJ 705E, între localitățile Săliștea și Tărtăria

UPDATE: ”La data de 29 mai 2020, in jurul orei 19.30, pe DJ 705E, un tână de 19 ani, din localitatea Săliștea, în timp ce conducea o motocicletă, nu ar fi păstrat o distanță corespunzătoare in mers față de un autoturism, intrând în coliziune cu acesta. În urma accidentului, motociclistul a suferit leziuni corporale. Atât motociclistul, cât și conducătorul auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. Cercetarile sunt continuate”, a precizat Luminița Prodan, purtătorul de cuvânt al IPJ Alba.

Știrea inițială: Potrivit IPJ Alba, în urma impactului motociclistul a suferit leziuni, dar este conștient.

La fața locului se desfășoară cercetări pentru a stabili împrejurările în care s-a produs evenimentul rutier.

Foto: arhiva

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate