Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Prima decizie în instanţă în dosarul „Prostituate pentru VIP-uri”: 15 inculpați au adunat pedepse de zeci de ani de închisoare


Publicat

inculpati utilajeDupă peste patru ani de judecată, instanţa a dat prima sentinţă în mega-dosarul ”Prostituate pentru VIP-uri”. Judecat la Tribunalul Alba din 2011, dosarul a înregistrat vineri, 9 octombrie 2015, primele pedepse pentru inculpaţi. Cei 15 inculpaţi au primit un total de 70 de ani de închisoare, majoritatea pentru constutuire grup infracţional organizat, trafic de persoane, proxenetism, şantaj. Printre cei condamnaţi se află şi interlopul Raul Rus, zis Pricu.

Pricu a primit 5 ani de închisoare plus un rest de pedeapsă de 1.027 zile dintr-o condamnare anterioară. Patru dintre cei 15 inculpaţi au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare condiţionată.

Printre aceştia este şi fostul ofiţer al Serviciului de Informaţii Externe, Claudiu Vulpe, zis Fox. Cea mai mare pedeapsă a fost aplicată liderului grupării, Teodor Victor Şchiop , zis ”Puşcărie”, care a primit 8 ani de detenţie. Infracţiunile pentru care au fost trimişi inculpaţii în judecată sunt: instigare şi constituire grup infracţional organizat, trafic de persoane, trafic de minori, şantaj, tâlhărie, lipsire de libertate în mod ilegal, distrugere, proxenetism, prostituţie. Printre clienţii grupării de proxeneţi se aflau persoane importante din Alba Iulia ale căror identităţi nu au fost făcute publice.

Vezi şi Rechizitoriul „Prostituate pentru VIP-uri”: Cum a devenit fostul ofiţer de informaţii Claudiu Vulpe „ținta” procurorilor DIICOT

dosar vipuri„Inculpaţii au constituit la începutul anului 2010 o grupare infracţională specializată în infracţiuni de trafic de persoane, proxenetism şi recuperări în urma unor şantaje la comandă, prin violenţă. Membrii grupării au colaborat la plasarea fetelor şi au colaborat şi cu persoane care au săvârşit independent infracţiuni de trafic de persoane şi proxenetism“, se afirmă în rechizitoriul procurorilor DIICOT.

Condamnările decise de Tribunalul Alba:

Teodor Victor Şchiop, zis ”Puşcărie” (liderul grupării) – 8 ani de închisoare

Gabriel Antoniu Bakai – 7 ani, 6 luni şi 1.054 zile (rest de pedeapsă rămas de executat) de închisoare

Sergiu Andrei Cîndea – 7 ani de închisoare

Ioan Nicolae Roşca – 7 ani de închisoare

Raul Rus – 5 ani şi 1.027 zile (rest de pedeapsă rămas de executat) închisoare

Gianina Viorela Hancheş – 2 ani şi 6 luni de închisoare

Vasile Claudiu Vulpe – 3 ani cu suspendare sub supraveghere pe o perioadă de 8 ani

Ioan Nicolae Decean – 5 ani de închisoare

Gheorghe Lupu – 5 ani de închisoare

Nicolae Muntean – 5 ani de închisoare

Mihai Dorin Pîrvu zis ”Puşcărie Mic” – 4 ani şi 6 luni închisoare

Petru Şerpu – 3 ani de închisoare

Darius Mihail Câmpean – 3 ani de închisoare cu suspendare condiţionată pe un termen de 5 ani

Ştefan Cernea – 1 an de închisoare cu suspendare condiţionată pe un termen de 3 ani

Luigi Saviato – 1 an de închisoare cu suspendare condiţionată pe un termen de 3 ani şi 500 de lei amendă administrativă.

pricu2Raul Rus, acuzat de constituire grup infracţional organizat şi proxenetism, este căutat cu mandat internaţional de arestare din 2011.

Interlopul mai are o condamnare definitivă la 4 ani de închisoare, pentru infracţiunea de complicitate la dare de mită. În privinţa acestuia, Tribunalul Alba a constatat că s-a sustras de la urmărirea penală şi judecată, iar prin încheierea nr. 28/20.11.2010 acesta a fost arestat preventiv în lipsă, fiind emis în prezent mandat european de arestare preventivă şi mandat de urmărire internaţională.

Pricu se plimbă, însă, nestingherit prin străinătate, având o activitate susţinută pe reţele de socializare unde postează fotografii şi afirmaţii din diferite oraşe ale Europei. Bani confiscaţi, despăgubiri şi cheltuieli uriaşe de judecată Potrivit procurorilor, Pricu a primit de la soţia acestuia, Gianina Hancheş, din activităţile de prostituţie şi proxenetism din străinătate, 3.900 de euro şi 8.170 de dolari, bani care au fost confiscaţi de instanţă. De asemenea, judecătorul a decis confiscarea de la inculpaţi banii rezultaţi din activitatea de şantaj (13.500 de lei). Intimidarea persoanelor vizate de şantaj se făcea cu metode specifice. Este vorba despre cocteiluri „Molotov“ (sticle umplute cu benzină), care erau aruncate în curţile caselor persoanelor care aveau datorii. Judecătorul a mai dispus ca şapte inculpaţi să plăteasc despăgubiri materiale şi daune morale de circa 46.000 de lei către patru trei civile, victime ale infracţiunilor de şantaj.

De asemenea, inculpatul George Virgil Alin Dura (judecat pe latura civilă) trebuie să plătească câte 3.000 euro daune morale în favoarea a două părţi civile, tinere victime ale traficului de persoane.

Instanţa a mai dispus confiscarea de la inculpaţi următoarele sume obţinute din infracţiunile de trafic de persoane şi proxenetism: de la inculpatul Teodor Victor Şchiop – 2.500 euro, de la inculpatul Sergiu Andrei Cîndea – 2.500 euro, de la inculpatul Gabriel Antoniu Bakai – 2.500 euro, de la inculpatul Ioan Nicolae Roşca – 2.500 euro, de la inculpatul Gheorghe Lupu– 2.500 euro, de la inculpatul Petru Şerpu – 2.500 euro, de la inculpatul Nicolae Viorel Muntean– 2.500 euro, de la inculpatul Vasile Claudiu Vulpe – 200 euro, de la inculpatul George Virgil Alin Dura (pe latură civilă) – 2.500 euro.

De asemenea, toţi cei 15 inculpaţi condamnaţi trebuie să achite câte 26.000 de lei cheltuieli judiciare în cursul urmăririi penale şi în cursul judecății. Suma totală se ridică la 390.000 de lei.

Dosarul a avut iniţial un număr de 21 de inculpaţi trimişi în judecată, dar, în 2011, înainte de începerea judecării pe fond, 6 dintre aceştia au recunoscut faptele. Este vorba despre inculpaţii Adrian Trifa, Adrian Bălan, George Alin Dura, Luca Anversa, Ioan Răşinariu şi Viorel Toma. Dintre aceştia, doar Adrian Bălan , zis ”Bălănel” şi George Alin Dura au primt condamnări cu executare, de 2 ani, respectiv 5 ani de închisoare.

Citeşte şi Sentință definitivă la ÎCCJ pentru trei dintre inculpații dintr-o cauză disjunsă din Dosarul „Prostituate pentru VIP-uri”

Citeşte şi „Prostituate pentru VIP-uri”: Adrian Bălan, prins de oamenii legii. A fost depus în Penitenciarul Aiud unde va petrece următorii 2 ani

Printre inculpaţi se află şi doi oameni de afaceri italieni. Este vorba despre Luca Anversa, patronul firmei de construcţii Pomponio SA Alba Iulia şi Luigi Saviato, partener de afaceri cu Anversa la un hotel din comuna Gârbova. Cei doi sunt acuzaţi de instigare la şantaj şi şantaj. Anversa a recunoscut fapta şi a primit 1 an de închisoare cu suspendare condiţionată.

Citeşte şi Motivarea Tribunalului Alba: Vezi de ce a fost condamnat patronul „Pomponio”, Luca Anversa, la 1 an de închisoare cu suspendare

Procurorii şi poliţiştii care anchetează dosarul au descoperit peste 20 de fete care practicau prostituţia, dintre care cel puţin 10 erau minore.

Surse judiciare afirmă că patru fete minore au fost transportate cu documente de identitate false în Germania, tot pentru a practica prostituţia. Aceleaşi surse afirmă că cele mai multe dintre fetele care se prostituau erau drogate înainte de de fi transportate la clienţi.

Liderul grupării, Teodor Şchiop, zis Puşcărie, se prezenta clienţilor, conform înregistrărilor telefonice de la dosar, ca şi recuperator de meserie şi dezvăluia şi ţările în care acţiona: România, Spania, Italia, Belgia, Franţa, Olanda, Germania. Acesta este acuzat şi de lipsire de libertate, tâlhărie, distrugere şi şantaj în formă continuată. Membrii grupării infracţionale au ajuns chiar să îşi vândă fetele între ei. Un astfel de episod este menţionat de judecător că a avut loc între Teodor Şchiop şi Adrian Trifa.

Fostul ofiţer SRI şi SIE, Claudiu Vulpe (Fox), este acuzat că s-a folosit de această calitate în timpul activităţii infracţionale: „a pus la îndemâna inculpaţilor o listă cu numele şi adresele datornicilor unei firme şi totodată i-a atenţionat pe inculpaţi când s-au început actele de urmărire penală de către Serviciul DIICOT în prezentul dosar“.

Proxeneţii alegeau în special fete cu o situaţie social precară, de care puteau profita foarte uşor. „Pericolul concret al lăsării în libertate a inculpaţilor este conturat de circumstanţele reale ale săvârşirii faptelor; modul violent de comitere; modul profesionist de organizare: filaj, liste cu datornici, limbaj codificat, ameninţări, şantaj, incendieri, sechestrări, de caracterul continuu şi scopul josnic al faptelor în dauna unor victime cu situaţie materială precară, minore, profitând de naivitatea şi sărăcia acestora“, astfel justifică magistratul decizia privind arestarea preventivă a membrilor grupării în anul 2011. 12 dintre inculpaţi au fost menţinuţi în arest perioade cuprinse între câteva luni şi peste un an în perioada 2010 – 2011.

Vezi şi Tribunalul Alba: Motivele punerii în libertate a inculpaţilor din Dosarul „Prostituate pentru VIP-uri”

Decizia Tribunalului poate fi contestată de inculpaţi şi procurori la Curtea de Apel Alba Iulia.

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. Pingback: CONDAMNAŢII anului 2016. Decizii la instanţele din ALBA în dosare de corupţie, înşelăciuni, crime şi alte cauze penale - Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Percheziții în Alba, București și alte 14 județe la traficanții de țigări. Suspecții vindeau tutun pe rețelele de socializare

Publicat

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Prahova au efectuat 32 de percheziții, în Alba, în alte 14 județe (Prahova, Ilfov, Dâmbovița, Argeș, Ialomița, Arad, Neamț, Maramureș, Sibiu, Gorj, Teleorman, Giurgiu, Cluj și Bihor) și în București, la locuinţele unor persoane bănuite că ar fi comercializat sau deținut în mod ilicit tutun de fumat.

9  mandate de aducere au fost puse în executare.

Din cercetări a reieșit că, începând cu luna februarie 2021, până în prezent, mai multe persoane, domiciliate în județele Prahova, Ilfov și București, ar fi desfăşurat activităţi de  prelucrare și comercializare în mod ilicit a tutunului de fumat, prin intermediul anunțurilor postate pe rețelele de socializare.

Persoanele bănuite, în perioada menționată, ar fi efectuat, zilnic, diverse tranzacţii de preluare sau comercializare a tutunului de fumat.

Acţiunea s-a desfăşurat cu participarea a peste 100 de poliţişti din cadrul inspectoratelor județene de poliție Prahova, Ilfov, Argeș, Ialomița, Alba, Arad, Neamț, Maramureș, Sibiu, Gorj, Teleorman, Giurgiu, Cluj și Bihor.

La activitate, au participat și polițiști ai serviciilor pentru acțiuni speciale din Prahova și Ialomița.

În urma perchezițiilor au fost identificate și ridicate mijloace materiale de probă, respectiv: înscrisuri, echipamente electronice și telefoane mobile, precum și 18,2 kg. de tutun mărunțit.

Prejudiciul estimat produs bugetului general consolidat prin faptele ce fac obiectul cauzei penale este de 110.000 de lei.

Cercetările continuă, în vederea stabilirii întregii activități infracționale, sub coordonarea unui procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploiești.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Alba Iulia în perioada Stării de Urgență. Expoziție a fotografului Cosmin Szekely la Muzeul Național al Unirii

Publicat

Muzeul Național al Unirii Alba Iulia – Strada Muzeului, va găzdui vineri, 14 mai 2021, de ora 17:00, vernisajul expoziției „Alba Iulia în perioada Stării de Urgență”.

Expoziția cuprinde o serie de imagini realizate de fotograful Cosmin Szekely în Alba Iulia, care surprind aspecte ale orașului nostru în perioada Stării de Urgență martie – mai 2020, de la a cărei sfârșit se împlinește un an.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

EVALUARE NAȚIONALĂ 2021, clasa a VI-a: ASTĂZI, proba de Matematică și Științe ale Naturii. Modele de subiecte

Publicat

Elevii de clasa a VI-a susțin joi a doua probă și ultima de Evaluare Națională 2021. Este vorba despre testarea la Matematică și Științe ale Naturii.

Proba este susținută cu prezența fizică a elevilor la acestea și respectarea normelor de prevenire COVID. Subiectele sunt concepute după modelele testelor PISA.

Testarea de 60 de minute vizează evaluarea competențelor fundamentale dobândite în ciclul inferior al gimnaziului (V-VI). Are rolul de a le da copiilor și părinților o primă idee asupra liceelor sau școlilor profesionale pentru care s-ar putea pregăti, dar verifică și nivelul pierderilor generate de peste un an de pandemie.

Rezultatele individuale obținute la aceste evaluări nu se afișează/nu se comunică public și nu se înregistrează în catalogul clasei. Rezultatele vor fi valorificate strict la nivelul unității de învățământ prin elaborarea planurilor individualizate de învățare, acolo unde este cazul, respectiv informarea elevilor și a părinților/reprezentanților legali asupra stadiului formării și dezvoltării competențelor evaluate.

Modele de subiecte:

Model subiect/Test 1 Matematică şi Ştiinţe ale naturii_EN VI 2021

Model subiect/Test 2 Matematică şi Ştiinţe ale naturii_EN VI 2021

Miercuri, pentru elevii de clasa a VI-a a fost proba de Limbă și comunicare.

Vezi Evaluare Națională la clasa a VI-a 2021. SUBIECTELE de la testarea de Limbă și comunicare din acest an, publicate de Ministerul Educației

Pentru elevii de clasa a IV-a, probele de Evaluare Națională vor fi în perioada 18-20 mai, iar pentru cei din clasele a II-a, în 25-28 mai.

AICI, toate modelele de subiecte.

Toate probele se susțin cu prezență fizică, indiferent de scenariile în care se află unitățile de învățământ. Sălile în care se susţin aceste evaluări sunt, de regulă, cele în care elevii îşi desfăşoară activitatea în mod obişnuit. Acestea sunt adaptate în prealabil, după caz, în funcţie de testul planificat, prin eliminarea oricăror materiale didactice care i-ar putea influența pe elevi.

Testele sunt elaborate de Centrul Național Pentru Politici și Evaluare în Educație (CNPEE), au un format asemănător cu cel al evaluărilor internaționale și trebuie să aibă un nivel mediu de dificultate. Durata alocată rezolvării acestora este de 30 de minute pentru fiecare test administrat la EN II, respectiv de 60 de minute pentru fiecare test administrat la EN IV și EN VI. Testele sunt evaluate în cadrul unităţii de învăţământ, de către cadrele didactice din respectiva unitate, în termen de cel mult 7 zile de la data susținerii ultimului test.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

13 MAI – Ziua Dorului în România. Inițiativa a aparținut trupei Vunk: ”Fiecare va face ceea ce simte pe data de 13 mai”

Publicat

Din anul 2015, românii sărbătoresc, în fiecare an pe data de 13 mai, Ziua Dorului.

Inițiativa le-a aparținut celor din trupa Vunk care și-au dorit să dedice această zi tuturor celor care simt dorul: dor de casă, dor de copilărie, dor de cei dragi.

”Ne plângem că ne e dor de cineva sau de ceva, iar de la a recunoaşte acest lucru şi până la a face ceva în acest sens este cale lungă.

Deseori, spunem că ne e dor de părinţi, dar cu greu ne găsim timp să îi sunăm”, spunea Cornel Ilie, vocalistul trupei Vunk.

„Deseori, spunem că ne e dor de locurile copilăriei, dar rareori ne facem timp ca să mergem acolo.

Plecând de la acest lucru şi de la faptul că spunem deseori că sărbătorim tot felul de zile care nu ne aparţin, am zis să propunem românilor Ziua Dorului, o zi în care să luăm atitudine în ceea ce priveşte acest sentiment”, a mai menționat acesta.

Pentru a celebra această zi, membrii trupei Vunk au lansat, în 2015, un clip, de 3 minute şi o pagină de Facebook.

”Nu ne-am propus să facem ceva anume.

Fiecare va face ceea ce simte pe data de 13 mai.

Pe pagina de Facebook creată special pentru această ocazie invităm pe toată lumea să lase un mesaj de dor pentru cineva.

Toţi cei care vor dori să sărbătorească Ziua Internaţională a Dorului şi să transmită un mesaj celor dragi vor putea folosi pe retelele de socializare hashtag-urile #ZiuaDorului şi #DorulMeu”, a mai spus atunci Cornel Ilie.

Iniţiativa Zilei Internaţionale a Dorului aparţine Oraşului Minunilor, o mişcare socială iniţiată în 2014 de trupa Vunk.

Pentru a marca Ziua Dorului, în anul 2019, Vunk a lansat melodia „Mi-e dor de tine”, o baladă, o recunoaștere și o acceptare a unui sentiment puternic.

“Dorul este o emoție pe care o trăim des – ne e dor aproape zilnic de oameni, de locuri, de arome, de perioade din viață care au trecut.

Mai mult, ne e dor de cum ne simțeam noi lângă o persoană specială sau într-o situație care a mișcat ceva în noi.

De aici și ideea de zi dedicată Dorului.

Este important să ne acceptăm emoțiile și să le împărtășim către cei dragi, chiar dacă poate fi o ipostază vulnerabilă.

Ziua Dorului este un îndemn de a ne muta atenția pe lucrurile frumoase, pe ceea ce iubim la cineva.

Este ziua cu cei mai mulți “pacienți” – Cornel Ilie.

Este al șaptelea an în care se serbează Ziua Dorului, o zi în care oamenii postează în social media mesaje emoționante, radiourile fac playlist-uri cu melodii dedicate, iar brand-urile vin cu oferte speciale.

În trecut, 147 de ambasaDORi, 38 de companii și branduri și milioane de oameni au postat despre Ziua Dorului sub #ziuadorului.

Ce este dorul

Din punct de vedere psihologic, dorul este un sentiment universal, iar orice persoană care este atașată de o altă persoană, trăiește acest sentiment.

Oamenii pot exprima mai multe tipuri de dor, printre care enumerăm:

  • dorul provenit din atașament;
  • dorul din cauze romantice;
  • dorul de țară.

Spre deosebire de alte națiuni, românii sunt singurii care pot exprima acest amalgam de emoții printr-un cuvânt.

„Mi-e dor!” e una dintre puținele expresii lingvistice care e folosită uzual și frecvent în toate părțile țării.

S-a încercat traducerea expresiei, însă cea mai apropiată sintagmă pentru a exprima sentimentul de dor este „Îmi lipsești!”.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate