EVENIMENT
Prima decizie în instanţă în dosarul „Prostituate pentru VIP-uri”: 15 inculpați au adunat pedepse de zeci de ani de închisoare
După peste patru ani de judecată, instanţa a dat prima sentinţă în mega-dosarul ”Prostituate pentru VIP-uri”. Judecat la Tribunalul Alba din 2011, dosarul a înregistrat vineri, 9 octombrie 2015, primele pedepse pentru inculpaţi. Cei 15 inculpaţi au primit un total de 70 de ani de închisoare, majoritatea pentru constutuire grup infracţional organizat, trafic de persoane, proxenetism, şantaj. Printre cei condamnaţi se află şi interlopul Raul Rus, zis Pricu.
Pricu a primit 5 ani de închisoare plus un rest de pedeapsă de 1.027 zile dintr-o condamnare anterioară. Patru dintre cei 15 inculpaţi au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare condiţionată.
Printre aceştia este şi fostul ofiţer al Serviciului de Informaţii Externe, Claudiu Vulpe, zis Fox. Cea mai mare pedeapsă a fost aplicată liderului grupării, Teodor Victor Şchiop , zis ”Puşcărie”, care a primit 8 ani de detenţie. Infracţiunile pentru care au fost trimişi inculpaţii în judecată sunt: instigare şi constituire grup infracţional organizat, trafic de persoane, trafic de minori, şantaj, tâlhărie, lipsire de libertate în mod ilegal, distrugere, proxenetism, prostituţie. Printre clienţii grupării de proxeneţi se aflau persoane importante din Alba Iulia ale căror identităţi nu au fost făcute publice.
Vezi şi Rechizitoriul „Prostituate pentru VIP-uri”: Cum a devenit fostul ofiţer de informaţii Claudiu Vulpe „ținta” procurorilor DIICOT
„Inculpaţii au constituit la începutul anului 2010 o grupare infracţională specializată în infracţiuni de trafic de persoane, proxenetism şi recuperări în urma unor şantaje la comandă, prin violenţă. Membrii grupării au colaborat la plasarea fetelor şi au colaborat şi cu persoane care au săvârşit independent infracţiuni de trafic de persoane şi proxenetism“, se afirmă în rechizitoriul procurorilor DIICOT.
Condamnările decise de Tribunalul Alba:
Teodor Victor Şchiop, zis ”Puşcărie” (liderul grupării) – 8 ani de închisoare
Gabriel Antoniu Bakai – 7 ani, 6 luni şi 1.054 zile (rest de pedeapsă rămas de executat) de închisoare
Sergiu Andrei Cîndea – 7 ani de închisoare
Ioan Nicolae Roşca – 7 ani de închisoare
Raul Rus – 5 ani şi 1.027 zile (rest de pedeapsă rămas de executat) închisoare
Gianina Viorela Hancheş – 2 ani şi 6 luni de închisoare
Vasile Claudiu Vulpe – 3 ani cu suspendare sub supraveghere pe o perioadă de 8 ani
Ioan Nicolae Decean – 5 ani de închisoare
Gheorghe Lupu – 5 ani de închisoare
Nicolae Muntean – 5 ani de închisoare
Mihai Dorin Pîrvu zis ”Puşcărie Mic” – 4 ani şi 6 luni închisoare
Petru Şerpu – 3 ani de închisoare
Darius Mihail Câmpean – 3 ani de închisoare cu suspendare condiţionată pe un termen de 5 ani
Ştefan Cernea – 1 an de închisoare cu suspendare condiţionată pe un termen de 3 ani
Luigi Saviato – 1 an de închisoare cu suspendare condiţionată pe un termen de 3 ani şi 500 de lei amendă administrativă.
Raul Rus, acuzat de constituire grup infracţional organizat şi proxenetism, este căutat cu mandat internaţional de arestare din 2011.
Interlopul mai are o condamnare definitivă la 4 ani de închisoare, pentru infracţiunea de complicitate la dare de mită. În privinţa acestuia, Tribunalul Alba a constatat că s-a sustras de la urmărirea penală şi judecată, iar prin încheierea nr. 28/20.11.2010 acesta a fost arestat preventiv în lipsă, fiind emis în prezent mandat european de arestare preventivă şi mandat de urmărire internaţională.
Pricu se plimbă, însă, nestingherit prin străinătate, având o activitate susţinută pe reţele de socializare unde postează fotografii şi afirmaţii din diferite oraşe ale Europei. Bani confiscaţi, despăgubiri şi cheltuieli uriaşe de judecată Potrivit procurorilor, Pricu a primit de la soţia acestuia, Gianina Hancheş, din activităţile de prostituţie şi proxenetism din străinătate, 3.900 de euro şi 8.170 de dolari, bani care au fost confiscaţi de instanţă. De asemenea, judecătorul a decis confiscarea de la inculpaţi banii rezultaţi din activitatea de şantaj (13.500 de lei). Intimidarea persoanelor vizate de şantaj se făcea cu metode specifice. Este vorba despre cocteiluri „Molotov“ (sticle umplute cu benzină), care erau aruncate în curţile caselor persoanelor care aveau datorii. Judecătorul a mai dispus ca şapte inculpaţi să plăteasc despăgubiri materiale şi daune morale de circa 46.000 de lei către patru trei civile, victime ale infracţiunilor de şantaj.
De asemenea, inculpatul George Virgil Alin Dura (judecat pe latura civilă) trebuie să plătească câte 3.000 euro daune morale în favoarea a două părţi civile, tinere victime ale traficului de persoane.
Instanţa a mai dispus confiscarea de la inculpaţi următoarele sume obţinute din infracţiunile de trafic de persoane şi proxenetism: de la inculpatul Teodor Victor Şchiop – 2.500 euro, de la inculpatul Sergiu Andrei Cîndea – 2.500 euro, de la inculpatul Gabriel Antoniu Bakai – 2.500 euro, de la inculpatul Ioan Nicolae Roşca – 2.500 euro, de la inculpatul Gheorghe Lupu– 2.500 euro, de la inculpatul Petru Şerpu – 2.500 euro, de la inculpatul Nicolae Viorel Muntean– 2.500 euro, de la inculpatul Vasile Claudiu Vulpe – 200 euro, de la inculpatul George Virgil Alin Dura (pe latură civilă) – 2.500 euro.
De asemenea, toţi cei 15 inculpaţi condamnaţi trebuie să achite câte 26.000 de lei cheltuieli judiciare în cursul urmăririi penale şi în cursul judecății. Suma totală se ridică la 390.000 de lei.
Dosarul a avut iniţial un număr de 21 de inculpaţi trimişi în judecată, dar, în 2011, înainte de începerea judecării pe fond, 6 dintre aceştia au recunoscut faptele. Este vorba despre inculpaţii Adrian Trifa, Adrian Bălan, George Alin Dura, Luca Anversa, Ioan Răşinariu şi Viorel Toma. Dintre aceştia, doar Adrian Bălan , zis ”Bălănel” şi George Alin Dura au primt condamnări cu executare, de 2 ani, respectiv 5 ani de închisoare.
Citeşte şi Sentință definitivă la ÎCCJ pentru trei dintre inculpații dintr-o cauză disjunsă din Dosarul „Prostituate pentru VIP-uri”
Citeşte şi „Prostituate pentru VIP-uri”: Adrian Bălan, prins de oamenii legii. A fost depus în Penitenciarul Aiud unde va petrece următorii 2 ani
Printre inculpaţi se află şi doi oameni de afaceri italieni. Este vorba despre Luca Anversa, patronul firmei de construcţii Pomponio SA Alba Iulia şi Luigi Saviato, partener de afaceri cu Anversa la un hotel din comuna Gârbova. Cei doi sunt acuzaţi de instigare la şantaj şi şantaj. Anversa a recunoscut fapta şi a primit 1 an de închisoare cu suspendare condiţionată.
Citeşte şi Motivarea Tribunalului Alba: Vezi de ce a fost condamnat patronul „Pomponio”, Luca Anversa, la 1 an de închisoare cu suspendare
Procurorii şi poliţiştii care anchetează dosarul au descoperit peste 20 de fete care practicau prostituţia, dintre care cel puţin 10 erau minore.
Surse judiciare afirmă că patru fete minore au fost transportate cu documente de identitate false în Germania, tot pentru a practica prostituţia. Aceleaşi surse afirmă că cele mai multe dintre fetele care se prostituau erau drogate înainte de de fi transportate la clienţi.
Liderul grupării, Teodor Şchiop, zis Puşcărie, se prezenta clienţilor, conform înregistrărilor telefonice de la dosar, ca şi recuperator de meserie şi dezvăluia şi ţările în care acţiona: România, Spania, Italia, Belgia, Franţa, Olanda, Germania. Acesta este acuzat şi de lipsire de libertate, tâlhărie, distrugere şi şantaj în formă continuată. Membrii grupării infracţionale au ajuns chiar să îşi vândă fetele între ei. Un astfel de episod este menţionat de judecător că a avut loc între Teodor Şchiop şi Adrian Trifa.
Fostul ofiţer SRI şi SIE, Claudiu Vulpe (Fox), este acuzat că s-a folosit de această calitate în timpul activităţii infracţionale: „a pus la îndemâna inculpaţilor o listă cu numele şi adresele datornicilor unei firme şi totodată i-a atenţionat pe inculpaţi când s-au început actele de urmărire penală de către Serviciul DIICOT în prezentul dosar“.
Proxeneţii alegeau în special fete cu o situaţie social precară, de care puteau profita foarte uşor. „Pericolul concret al lăsării în libertate a inculpaţilor este conturat de circumstanţele reale ale săvârşirii faptelor; modul violent de comitere; modul profesionist de organizare: filaj, liste cu datornici, limbaj codificat, ameninţări, şantaj, incendieri, sechestrări, de caracterul continuu şi scopul josnic al faptelor în dauna unor victime cu situaţie materială precară, minore, profitând de naivitatea şi sărăcia acestora“, astfel justifică magistratul decizia privind arestarea preventivă a membrilor grupării în anul 2011. 12 dintre inculpaţi au fost menţinuţi în arest perioade cuprinse între câteva luni şi peste un an în perioada 2010 – 2011.
Vezi şi Tribunalul Alba: Motivele punerii în libertate a inculpaţilor din Dosarul „Prostituate pentru VIP-uri”
Decizia Tribunalului poate fi contestată de inculpaţi şi procurori la Curtea de Apel Alba Iulia.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Pingback: CONDAMNAŢII anului 2016. Decizii la instanţele din ALBA în dosare de corupţie, înşelăciuni, crime şi alte cauze penale - Alba24