Connect with us
Advertisement

Eveniment

Fostul şef SRI Alba, Ioan Tarnu, condamnat la trei ani închisoare cu suspendare. Decizie definitivă în Dosarul Utilajelor furate

Publicat

tarnuFostul şef SRI Alba, Ioan Tarnu, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare în Dosarul Utilajelor Furate. Decizia este definitivă şi aparţine Înaltei Curţi de Casaţie de Justiţie, după ce, iniţial, Curtea de Apel Alba Iulia l-a achitat, pe motiv că fapte de care era acuzat nu existau. Şi în cazul fostului poliţist BCCO, Liviu Schiau, Înalta Curte a hotărât închisoare cu suspendare, însă pedeapsa este doar de doi ani, în condiţiile în care şi acesta fusese achitat de instanţa din Alba Iulia.

Cei doi au fost judecaţi pentru sprijinirea unui grup infracţional organizat şi pentru favorizarea infractorului în legătură cu faptele inculpatului Mircea Stanciu, din acest dosar. Stanciu a fost condamnat la 4 ani şi 6 luni cu executare, faţă de 3 ani şi 2 luni la instanţa de fond.

Dosarul a fost instrumentat de BCCO Alba Iulia din 2011, structură condusă atunci de comisarul şef Traian Berbeceanu. Fostul şef SRI Alba, Ioan Tarnu, alături de 31 de inculpaţi din Dosarul utilajelor agricole furate au fost trimişi în judecată în iunie 2011, de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Hunedoara. Reamintim că gruparea infracţională era specializată în furturi de utilaje agricole din Uniunea Europeană, iar prejudiciul produs de aceştia a fost estimat la valoarea de 4,5 milioane de euro.

Cinci inculpaţi şi-au recunoscut faptele, în 2011, şi au primit pedepse reduse. Este vorba despre Cornel Daniel Irimia, Iulian Iosif Băda, Florin Radu Liptak, Toma Mihai Jelea şi Ioan Tăuşan. Magistraţii au dispus pentru aceştia pedepse cuprinse între un an de închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei şi 4 ani de închisoare cu executare. AICI, mai multe detalii.

În decembrie 2014, Curtea de Apel Alba Iulia s-a pronunţat în cazul celorlalţi 24 de inculpaţi, printre care şi Tarnu, Schiau şi Stanciu. Ceilalţi au primit pedepse între 1 an şi 2 luni cu suspendare sub supraveghere şi 11 ani cu executare. Aceştia sunt Antonio Vecchiolla, Dan Ioan Banciu, Ioan Ştefan Bursaş, Andrei Vasile Dărămuş, Mirel Florin Oniga, Cosmin Marin Samoilă, Florin Bujor Bodea, Adrian Ioan Lăscan, Lucian Liviu Sabău, Ştefan Fillip Rus, Cristian Călin Oprea, Corneliu Pantilimon Kaiser, Dănuţ Cristian Băndilă, Ovidiu Trusu, Călin Lubomir Iovanov, Tukacs Dorel Vasile, Daniel Simion Marin, Călin Boier, Mircea Condor, George Vinţan, Iulian Pascu, Dumitru Albu, Viorel Onea, Ionel Niţă.

Citeşte şi Fostul şef SRI Alba, Ioan TARNU şi poliţistul BCCO Liviu Schiau, ACHITAȚI la Curtea de Apel Alba Iulia în dosarul ”utilajelor furate din UE”

Minuta deciziei de la ÎCCJ din 24 martie, în privinţa inculpaţilor Ioan Tarnu şi Liviu Schiau:

“Condamnnă pe inculpatul Tarnu Ioan la pedeapsele de:

– 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat închisoare prev. de art. 7 alin. 1 din Legea nr. 39/2003 cu reţinerea art. 74 lit. c) Cod penal anterior şi art. 76 lit. b) Cod penal anterior şi 3 ani pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prev. de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a şi lit.b CP din 1969.

– 2 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de favorizare a infractorului, prev. de art. 264 alin. 1 CP din 1969 cu reţinerea art. 74 lit. c) Cod penal anterior şi art.76 lit.e Cod penal anterior.

În baza art. 33 lit. a, art. 34 alin. 1 lit. b, art. 35 alin. 1 CP din 1969, contopeşte pedepsele de 3 ani şi 2 luni închisoare aplicate, în pedeapsa cea mai grea, de 3 ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prev. de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a şi lit. b CP din 1969 şi pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prev. de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a şi lit. b CP din 1969 pe durata de 3 ani.

În baza art. 86 ind. 1 şi 2 CP din 1969, suspendă sub supraveghere executarea pedepsei rezultante de 3 ani închisoare aplicate inculpatului, pe durata unui termen de supraveghere de 5 ani, calculat de la data rămânerii definitive a prezentei sentinţe. În temeiul art. 86 ind.. 3 CP din 1969 impune inculpatului ca pe durata termenului de supraveghere, să respecte măsurile de supraveghere şi să execute obligaţiile care îi revin, astfel: a) să se prezinte la Serviciul de probaţiune de pe lângă Tribunalul Alba, la datele fixate de acesta; b) să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile; c) să comunice schimbarea locului de muncă; d) să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele sale de existenţă. În temeiul art. 71 CP din 1969, aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor prev. de art. 64 lit. a teza a II-a şi lit. b CP din 1969. În baza art. 71 alin. 5 CP din 1969 suspendă executarea pedeapsei accesorii. Atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 864 CP din 1969 referitoare la cazurile de revocare a suspendării executării pedepsei în caz de săvârşire de noi infracţiuni sau de nerespectare a măsurilor de supraveghere ori a obligaţiilor impuse de instanţă sau a neexecutării obligaţiilor civile În temeiul art. 88 CP din 1969, deduce din durata pedepsei durata reţinerii inculpatului, cu începere din 2.05.2011, ora 17,10 şi până în 3.05.2011, ora 2,50.

Condamnnă pe pe inculpatul Schiau Liviu la pedepsele de:

– 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat închisoare prev. de art. 7 alin. 1 din Legea nr. 39/2003 cu reţinerea art. 74 lit. c) Cod penal anterior şi art. 76 lit. b) Cod penal anterior şi pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prev. de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a şi lit.b CP din 1969 pe o durată de 2 ani.

– 2 luni pentru săvârşirea infracţiunii de favorizare a infractorului, prev. de art. 264 alin. 1 CP din 1969 cu reţinerea art. 74 lit. c) Cod penal anterior şi art.76 lit.e Cod penal.

În baza art. 33 lit. a, art. 34 alin. 1 lit. b, art. 35 alin. 1 CP din 1969, contopeşte pedepsele de 2 ani şi 2 luni închisoare aplicate, în pedeapsa cea mai grea, de 2 ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prev. de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a şi lit. b CP din 1969 pe durata de 2 ani, pe care o va executa în final inculpatul. În baza art. 86 ind. 1 şi 2 CP din 1969, suspendă sub supraveghere executarea pedepsei rezultante de 2 ani închisoare aplicate inculpatului, pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani, calculat de la data rămânerii definitive a prezentei sentinţe. În temeiul art. 86 ind. 3 CP din 1969 impune inculpatului ca pe durata termenului de supraveghere, să respecte măsurile de supraveghere şi să execute obligaţiile care îi revin, astfel: a) să se prezinte la Serviciul de probaţiune de pe lângă Tribunalul Alba, la datele fixate de acesta; b) să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile; c) să comunice schimbarea locului de muncă; d) să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele sale de existenţă. În temeiul art. 71 CP din 1969, aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor prev. de art. 64 lit. a teza a II-a şi lit. b CP din 1969. În baza art. 71 alin. 5 CP din 1969 suspendă executarea pedeapsei accesorii. Atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 864 CP din 1969 referitoare la cazurile de revocare a suspendării executării pedepsei în caz de săvârşire de noi infracţiuni sau de nerespectare a măsurilor de supraveghere ori a obligaţiilor impuse de instanţă sau a neexecutării obligaţiilor civile În temeiul art. 88 CP din 1969, deduce din durata pedepsei durata reţinerii inculpatului, din 2.05.2011, ora 17,10 şi până în 3.05.2011, ora 2,50.”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Liviu Schiau

    luni, 04.04.2016 at 16:02

    Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție București, pronunțată în 24 martie 2016, este definitivă. Cele două hotărâri ale instanțelor sunt absolut contradictorii și duc la aprecierea total diferită a acelorași probe. Precizez faptul că, în faza apelului au fost administrate aceleași probe ca în instanța de fond, doar declarația de martor a ofițerului de poliție BERBECEANU TRAIAN (martor care a instrumentat dosarul penal în faza de urmărire penală) cerută de procuror a fost în plus. Ofițerul de poliție BERBECEANU TRAIAN la data de 10.09.2015, în dosarul penal nr. 702/57/2011, aflat pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, în calitate de anchetator în cursul urmăririi penale și martor în apel, în ceea ce mă privește a declarat fapte și împrejurări neconforme cu realitatea. Mai multe detalii puteți vedea pe https://condamnatabuziv.wordpress.com/

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement