Connect with us
Publicitate

Uncategorized

Condiţie FMI pentru acordarea tranşei: Ordonanţa 50, aplicată doar pentru creditele noi

Publicat

Declaraţiile reprezentanţiilor FMI în România din ultimele zile se referă şi la condiţiile ce au generat scandalul creditelor, privind aplicarea Ordonanţei 50/2010.  Şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks susţine că atât instituţia pe care o reprezintă, cât şi Comisia Europeană nu sunt de acord cu adoptarea prevederilor acestei legi retroactiv, pentru creditele aflate în derulare. Aceştia au condiţionat acordarea următoarei tranşe din acordul stand-by, ce este deja în discuţie să fie virată la sfârşitul anului, de modificarea Ordonanţei, prin eliminarea referirilor la creditele în derulare. Reprezentanţii instituţiilor internaţionale menţionate s-au arătat îngrijoraţi de „efectele negative pentru România” pe care le-ar putea aduce aplicarea ordonanţei în forma actuală.

Premierul Emil Boc a declarat iniţial că susţine aplicarea Ordonanţei şi pentru creditele contractate deja, cu unele amendamente, iar reprezentanţii ANPC au subliniat, în întâlnirile cu FMI, că aplicarea OUG 50 la creditele în derulare nu va influenţa negativ relaţia client-bancă şi că actul normativ respectă legislaţia comunitară. Protecţia Consumatorului a primit peste 7.000 de sesizări de la clienţi ai băncilor şi are în derulare 160 de dosare, în procese cu instituţii bancare.

Franks a discutat, joi, cu preşedintele Comisiei pentru Buget, Finanţe şi Bănci din Camera Deputaţilor, Viorel Ştefan. Precizăm că OUG 50/2010 a fost votată de Senat,  în forma susţinută de Guvern şi urma avizarea în camera decizională în care se află comisia condusă de deputatul Ştefan. Potrivit ultimelor declaraţii ale acestuia din urmă, OUG 50 ar urma să fie aprobată până la sfârşitul lunii noiembrie.

Reamintim că Ordonanţa de Urgenţă 50/2010 a fost aprobată în luna iunie, de către Guvern, pe baza unui proiect al ANPC, privind armonizarea legislaţiei româneşti Directiva Europeană 48/CE/2008. Astfel, s-a dispus eliminarea comisionului de rambursare anticipată la creditele cu dobândă variabilă şi calcularea dobânzii în funcţie de un indice de referinţă transparent, la care se adaugă o marjă fixă, ce nu poate fi modificată faţă de contractul iniţial. Prevederile au fost extinse de ANPC şi contractelor de creditare aflate în vigoare, ceea ce a obligat reprezentanţii băncilor să aducă modificări la foarte multe contracte încheiate cu clienţii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax