Connect with us
Publicitate

Uncategorized

UPDATE: Condiţii stricte pentru internarea de urgenţă în spital, de la 1 iunie

Publicat

Un proiect al Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate, cu aplicare de la 1 iunie, prevede condiţii foarte stricte de simptomatologie pentru a fi permisă internarea de urgenţă în spitalele din România.

Cele 13 criterii ce trebuie îndeplinite de către un pacient pentru a se califica pentru spitalizare continuă ca şi cazuri de urgenţă sunt următoarele:

1. Pierderea subită a cunoştinţei – Include comă sau incapacitate de răspuns la stimuli, schimbare acută în starea de conştientă a pacientului. Include şi pierderea cunoştinţei ca urmare a traumelor. Exclude dezorientare sau confuzie.

2. Puls anormal – O frecvenţă periferică sub 50/min sau mai mare de 140/min, înregistrată cu două ocazii separate la distanţă de cel puţin 5 minute.

3. Tensiune anormală – O presiune sistolică sub 90 sau peste 200 mmHg şi o valoare diastolică de sub 60 sau peste 120 mmHg.

4. Pierderea acută a vederii sau a auzului – Pierdere severă parţială sau totală şi care s-a instalat rapid şi a persistat în momentul internării.

5. Pierderea acută a capacităţii de a mişca o parte importantă a corpului – Include răni cauzate de traume majore (fractură a oaselor membrului pelvin, paralizie a piciorului sau braţului; fractură a coloanei vertebrale în zona cervicală; disfagie acută cu risc de aspiraţie). Exclude rănile izolate ale mâinilor sau picioarelor.

6. Febră persistentă – Febră de cel puţin 5 zile (3 zile) cu temperatură de peste 38° C.

7. Sângerare abundentă – Include hemoragie continuă cu orice localizare, care nu se poate trata în Departamentul de urgenţă (UPU/CPU/Cameră de gardă). Include orice suspiciune de sângerare internă.

8. Anomalie severă a electroliţilor serici sau a unui gaz din sânge – Măsurarea efectuată în momentul sosirii în UPU/CPU, după cum urmează: Sodiu <123 sau >156 mEq/L; Potasiu <2.5 sau >6.0 mEq/L; Bicarbonat <20 sau >36 mEq/L; pH arterial pH <7.3 sau >7.45; Calcemie serică < 3 mmol/L sau > 6 mmol/L; PaCO2 >50 mmHg; PaO2 <50 mmHg

9a. Anomaliile eletrocardiogramei – Rezultatele EKG efectuată la prezentare, care sugerează ischemie miocardică acută recentă.

9b. Suspiciune clinică şi biologică de ischemie miocardică acută – Evaluarea simptomelor ischemiei miocardice acute, în absenţa modificărilor ECG sau a enzimelor miocardice.

10. Dehiscenţa plăgilor – Include doar complicaţiile postterapeutice sau deschiderea plăgilor sau leziuni care necesită închidere/sutură.

11. Durere paralizantă – Durere severă cu suspiciune de urgenţă medicală, fără a putea fi diagnosticată sau tratată adecvat în departamentul de urgenţă.

12. Necesitatea administrării Medicaţiei parenterale şi/sau repleţie volemică – Include administrarea medicaţiei IV, IM, IT şi intra-arterial cel puţin la 8 ore. De asemenea, include ordinul pentru medicaţia IV cel puţin la 8 ore şi stabilizarea prin insulină pentru pacienţii tineri cu diabet sever. Exclude ordinul de a menţine accesul venos continuu.

13. Procedură semnificativă în primele 24 de ore de la internare. Semnificativ înseamnă că necesită anestezie regională sau generală şi realizarea într-o unitate specializată (cum ar fi sala de operaţii). Include practic toate operaţiile efectuate în urgenţă.

Aceste condiţii sunt publicate în Ordinul pentru aprobarea Normelor metodologice pentru anul 2011 de aplicare a Contractului- cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2011 – 2012, afişat pe site-ul cnas.ro. Unii medici şi-au exprimat deja aprecierea că aceste criterii au fost formulate incomplet şi că ar fi necesară revenirea asupra lor.

UPDATE: Marţi, Ministerul Sănătăţii a publicat pe site-ul oficial un comunicat în care susţine că nu este de acord cu condiţiile prevăzute în proiectul iniţiat de CNAS:

 „Ministerul Sănătăţii nu este de acord cu noile criterii de internare în unităţile sanitare cu paturi, propuse de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate în proiectul privind normele la contractul cadru care stabilesc acordarea asistenţei medicale în perioada 2011-2012 şi care se află în dezbatere publică pe site-ul www.cnas.ro

Conducerea Ministerului Sănătăţii consideră propunerea reprezentanţilor CNAS nerealistă şi imposibil de aplicat. Criteriile propuse sunt subiective, iar dacă propunerea ar trebui pusă în aplicare se va îngreuna modul de desfăşurare a actului medical în spitale.”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate