Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Condiţiile în care parlamentarii vor putea avea funcţii la firme. Modificările legislative intră în vigoare de vineri

Publicat

Pfotolii directori arlamentarii vor putea avea funcţii de conducere sau administraţie în societăţi comerciale, doar dacă acestea nu desfăşoară efectiv activităţi comerciale. Este condiţia impusă într-o lege ce stabilește funcțiile pe care le pot îndeplini senatorii și deputații în cadrul unor firme şi care intră în vigoare de vineri, 5 mai.

“Calitatea de deputat şi senator este incompatibilă cu exercitarea următoarelor funcţii sau calităţi: funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor la societăţile reglementate de Legea nr. 31/1990, care desfăşoară sistematic şi efectiv activităţi comerciale, inclusiv băncile sau alte instituţii de credit, societăţile de asigurare şi cele financiare şi la instituţiile publice”, potrivit proiectului de Lege pentru modificarea art.82 alin.(1) din Legea 61/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţi.

Dacă până acum în legislaţie se menţiona interdicţia deţinerii acestor funcții de către parlamentari, acum se precizează că au liber la acestea, în firme ce nu fac “efectiv” activități comerciale.

Iniţiatorii au motivate că astfel statul va scăpa de unele procese inutile, care nu demonstrează vreo incompatibilitate clară.

„Reglementarea propusă este motivată de necesitatea eliminării multor procese care apar datorită unor neglijențe, ceea ce duce inutil la consum de timp și bani. Sunt foarte multe cazuri când s-au înființat societăți comerciale care nu au funcționat niciodată și chiar s-a uitat de ele. Aceste situații au fost constatate de Agenția Națională de Integritate, care, conform legislației actuale, sunt considerate ca stări de incompatibilitate. Pentru rezolvarea acestor situații, trebuie urmată o cale destul de lungă, plecând de la instanțe judecătorești din teritoriu, până la Înalta Curte de Casație și Justiție. Considerăm că modificarea propusă elimină multe procese birocratice care aduc deservicii statului de drept”, se arată în expunerea de motive.

sursa: legestart.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax