EDITORIAL
Conflictul de pe Strada Păcii a luat un Oszkar pentru regie
După ce trei mâini criminale româneşti, sub influenţa unor beri nemţeşti au spart nişte geamuri ungureşti, aruncând prin ele bucăţi de piatră (cubică) chinezească, ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oszkar Fuzes, a venit de urgenţă la Alba Iulia, pentru că i-a fost „teamă că este vorba despre conflicte politice şi interetnice”.
Cam aşa s-a văzut prin intermediul televiziunilor de la Bucureşti conflictul de pe strada Păcii din Alba Iulia, acolo unde trei tineri beţi au spart geamurile unor clădiri şi l-au atacat pe rectorul Institutului Romano-Catolic din Alba Iulia, ieşit, împreună cu un coleg, să îi „imortalizeze cu aparatul foto” pe cei trei, după cum scrie în comunicatul Institutului (să îi imortalizeze, adică, potrivit dexonline.ro, să îi facă să trăiască veşnic în memoria oamenilor, să îi facă nemuritori).
Scandalul „interetnic”, de fapt un scandal provocat de alcool, cum sunt atâtea în România şi aiurea, l-a adus pe Oszkar Fuzes faţă în faţă cu primarul din Alba Iulia, Mircea Hava, care nu a avut inspiraţia de a refuza întâlnirea cu acesta. Mai mult, ambasadorul a cerut explicaţii şi şefului IPJ, Ioan Căbulea, care i-a spus şi el că nu e vorba despre vreun incident cu conotaţii interetnice. Cu toate acestea, la ieşirea de la întrevedere, a declarat că chestorul Căbulea i-a spus că „pentru a preveni… bla-bla-bla… vor fi instalate camere de supraveghere şi se vor institui reguli pentru păstrarea liniştii publice”. Adică, pe banii contribuabilului, vor fi instalate camere pentru a-i „imortaliza” şi mai bine pe viitorii eventuali atacatori ai geamurilor ungureşti. Asta pe Strada Păcii.
Doresc, pe această cale, să îl rog (în calitate de cetăţean al municipiului – dacă acest lucru înseamnă ceva) pe domnul Căbulea, să instaleze camere şi pe strada mea, unde se produc vandalisme, violenţe şamd. De ce geamurile Institutului Romano-Catolic să fie mai protejate decât ştergătoarele maşinii mele parcate în faţa blocului (rupte şi aşezate ostentativ pe parbriz), oglinda maşinii vecinei mele (furată de sub geamul ei) şi decât măturătorii de stradă pentru care lucrul noaptea este o aventură din cauza grupurilor de interlopi care se întorc noaptea de prin discoteci şi care se distrează obligându-i să intre în tomberoanele de gunoi? De ce o dublă măsură? De ce etnia şi nu cetăţenia?
Să îl rugăm împreună pe domnul Oszkar Fuzes, să obţină nişte camere şi pentru străzile noastre, dacă tot are atât de multă trecere… Desigur, gestul său este unul de politician. Un politician „old school”, scăpat dintr-un scandal în care l-a târât recent soţia sa. Aceasta, în timpul unui discurs recent la Târgu Mureş a „îmbunătăţit” singură discursul premierului maghiar Viktor Orban (pe care îl citea acolo) cu câteva ziceri
din Albert Wass, un criminal de război antiromân şi antisemit. Jocul acestuia de apărător al ungurilor în faţa românilor e dintr-o strategie mai amplă şi convine tuturor formaţiunilor politice maghiare din Transilvania care, atunci când au nevoie de voturi, apelează din nou la discursul radical, încă surprinzător de popular în satele maghiare. În realitate, însă, nimeni nu îi mai apără pe maghiari de maghiari. Situaţia celor două judeţe, Harghita şi Covasna a devenit insuportabilă. Grofii locali, mafia economică, mafia lemnului, cumetriile şi interesele au sărăcit acea zonă atât de mult, încât a devenit o povară pentru regiunea de dezvoltare din care fac parte împreună cu judeţul Alba. Instituţiile statului nu se bagă şi nu arestează corupţii de acolo pentru a nu deranja „autonomia” hoţilor, iar singurii care pierd sunt locuitorii acestor judeţe.
Imaginaţi-vă că la Alba ar fi condus, 20 de ani, aceiaşi oameni, aceleaşi grupuri de interese! Nu vreau să duc exerciţiul de imaginaţie mai departe, dar cred că, din păcate, e mai simplu să te ocupi de conflictul de pe Strada Păcii, decât de pacea hoţilor din Ţinutul Secuiesc.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Lili
marți, 21.06.2011 at 23:07
Exact la asta ma gandeam si eu cand am vazut ca din țânțar (stirile locale) rasare un ditaimai armasar (la stirile nationale)…
Adica una se intampla si alta ajunge la Bucuresti…
Lili
marți, 21.06.2011 at 23:07
Super articol!!!
georgi
miercuri, 22.06.2011 at 06:34
Am impresia ca „miticii” duc lipsa de stiri de senzatie sau vor sa mai schimbe tonul. S-or fi saturat si ei de presedintele jucator, de zavorance si columbeni. Si cum s-au iscat discutii aprinse pro si contra reorganizare, s-au gandit sa puna si de un conflict interetnic. Articol super. Zi-le mama ca le zici bine!
Horea Udrea
miercuri, 22.06.2011 at 07:01
Ovidiu ca de obicei … iti citesc cu placere articolele !!! FELICITARI !!! Altfel mi-a cazut cafeaua in dimineata asta 🙂 !!! Din pacate ar trebui sa le citeasca altii… poate asa ar baga si ei la cap cum sta treaba in orasul pe care il conduc 😉
Harabagiu Ioan
miercuri, 22.06.2011 at 19:04
Ovidiu, cred că ai greşit titlul articolului. Sugerez ceva, nu dau cu bâta (pardon, cu pietre): Conflictul….a luat ,,Cireşica” pentru regie! Bietul ambasador, cât a suferit el pentru geamurile sparte şi pentru ,,frica locatarilor”! N-a suferit însă pentru gestul făcut de inconştientul, nulitatea aceea de …nu-i scriu numele că produce urticarie, care a spânzurat simbolic manechinul ce-l reprezenta pe Avram Iancu. N-a suferit pentru faptele ce se petrec zilnic şi nu suferă, în ţinuturile Covasnei şi Harghitei de românii ce trăiesc acolo. Cine este acest ambasador să-l tragă la răspundere pe primarul şi comandantul poliţiei dintr-un oraş ca Alba Iulia? Să-l întrebpe inistrul Afacerilor Interne?
Centristul
miercuri, 22.06.2011 at 19:34
Oricum ai intoarce-o, un roman a spart capul unui ungur, care nu ii facuse nimic. Si ne mai credem mai buni ca ei.
deci
joi, 23.06.2011 at 09:32
mai oha…pe baieti i-au dat afara de biblioteca de pe goldis si credeau ca la batthyaneum au non stop. nu mai incurajeaza nimeni lectura in ziua de azi. pai normal ca scoti semnul de carte si dai in cap la primul ungur ce-l vezi:)
crina
sâmbătă, 25.06.2011 at 00:13
Centristule – tristule. Eu nu am inteles ca despre asta ar fi vorba. Ca am fi mai buni ca ei. Pur si simplu nu trebuie tratata problema asa, adica etnic. Din pacate toate reactiile romanilor needucati sunt ca ale tale. Fie zici ca romanii sunt cei mai naspa, fie zici ca sunt cei mai buni si ca ~jos ungurii~ cand de fapt problema e mult mai simpla.
Editorial bun. pacat ca nu l-au inteles.
skayboy
sâmbătă, 25.06.2011 at 21:07
daaa,intr-adevar SUPERB ARTICOL pacat de noi ca nu avem curajul sa avem „DEMNITATEA IN NOI” cat tam -tam pentru problema asta minora ,repede au transformat-o intr-o …..oare noi ca romani daca mergem in ungaria ce drepturi avem ??? avem aceleasi facilitati care le au ei la noi?nu sunt impotriva lor dar ca si ideie ?? ce drepturi si facilitati am avea noi daca am fi in ungaria???? cum am fi tratatii ??? o sa devenim un popr de sclavi si ar fi pacat pentru copiii nostri sa fim demni ca suntem romani indiferent cum aratam rai sau buni ,educati sau needucati ideea este sa fim mandrii de noi si sa avem demnitatea in noi. Cat despre ungurii nostri mai slabut cu ei ca nu merita atentie
diraku
miercuri, 06.07.2011 at 18:19
lasa sa puna camere, le iau jos si imi fac videochat….
EU-gen
duminică, 17.07.2011 at 17:06
1. cei care au facut din tantar nu sunt din miticia ci mitici din alba. este vorba despre corespondenti care au aceeasi problema de cand lumea – trebuie sa faca din tantar armasar ca sa le ia miticii materialul. probabil ca s-au si obisnuit, ca mai nou nici nu mai trebuie sa le ceara nimeni asta. o fac din proprie initiativa.
2. in ceea ce priveste asa-zisul conflict romano-maghiar, acesat nu prea exista decat la nivel de imagine si politic. unde te duci in secuime, omul de rand are exact problema ridicata de ovidiu. ei mor de foame, se chinuie pt. ziua de maine si chiar nu ii intereseaza nici de udmr, nici de politica de la budapesta si nici de nenea boc. au o anume priza la ei discursurile acestea la fel cum aveau si ale lui basescu. cand iti e foame, dca ti se arunca un vinovat ii iei capul fara sa te mai intereseze daca e vinovat de problemele tale sau nu.
3. la fel ca si la noi, si la ei (a se citi ungaria) vin alegerile. la fel cum hava si altii se pot duce in fata oamenilor sa spuna ca au rezolvat „problema de pe strada pacii”, si nea oszkar merge la ai lui si le spune ca „s-a asigurat ca ungurii din romania sunt bine”.
4. problema a fost speculata la maxim de toti. pe fondul faptului ca au fost implicati reprezentanti ai bisericii, impactul este cu atat mai mare.