Eveniment
Conflictul dintre medicii de familie, CNAS şi minister continuă. Veniturile cabinetelor medicale, mai mici cu 28 la sută
Medicii de familie se văd nevoiţi să îşi anunţe pacienţii că, din 1 aprilie, nu îi mai pot îngriji cum ar fi nevoie, pentru că nu pot semna contractul-cadru pe 2011, care îi obligă să aleagă cine primeşte medicamente compensate şi cine nu. Medicii sunt nemulțumiți și de impunerea plafoanelor la prescripțiile medicamentelor, care i-ar pune în situația de a-și alege pacienții care consumă mai puține resurse.
“Se doreşte ca, prin bugetul orientativ, noi să alegem cât şi cui se cuvine tratament dintre pacienţii noştri, ceea ce nu e corect. Nu ai cum să faci aşa ceva. Nu putem face discriminări faţă de pacienţi”, a spus preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Alba, George Haber. Acesta a precizat că medicii de familie din judeţ rămân în continuare fermi pe poziţie şi vor continua discuţiile cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate Alba şi Ministerul Sănătăţii, în vederea căutării unor soluţii şi a unor norme acceptabile care să nu pericliteze bunul mers al cabinetelor medicale, dar mai cu seamă vieţile pacienţilor.
Obligaţi să scoată din buzunare câteva mii de euro
Medicii sunt nemulţumiţi şi de faptul că vor fi, practic, obligaţi să susţină informatizarea sistemului din bani proprii. Contracul care urmează să fie încheiat pe o perioadă de doi ani va intra în vigoare la 1 aprilie 2011 şi trebuie să poarte semnătura electronică a medicului. “Cheltuieli în plus aduse de cardul de asigurat, având în vedere că noi trebuie să finanţăm această procedură şi să cumpărăm inscriptoarele şi cititoarele de card. Asta înseamnă cheltuieli foarte mari. Un inscriptor de card costă între 3.000-4.000 de euro, iar o semnătură electronică – între 40 şi 50 de euro”, a completat George Haber.
Veniturile cabinetelor au scăzut cu 28 la sută
Potrivit acestuia, mulţi medici se vor vedea nevoiţi să îşi reorganizeze cabinetele şi să renunţe la personal. Acesta susţine că, doar în ultimul an, veniturile cabinetelor au scăzut cu 28 la sută şi cu 50 la sută, în ultimii trei ani. “Nu o să mai putem achita toate datoriile şi cheltuielile care revin unui cabinet medical“, a conchis George Haber.
De cealaltă parte, conducerea Casei de Asigurări de Sănătate Alba susţine că încă nimic nu este stabilit. “Deocamdată nu putem lua o decizie, pentru că nu au apărut normele de contractare a serviciilor medicale. E drept că orice furnizor trebuie să îndeplinească nişte condiţii pentru a intra într-o relaţie contractuală cu Casa de Asigurări, dar încă nimic nu este sigur“, a afirmat directorul CAS Alba, Gheorghe Ştef.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News