Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Consilierii din Aiud aprobă competența Comisiei pentru Eficiență Energetică. Președinte va fi primarul Horațiu Josan


Publicat

Consilierii locali vor supune aprobării competența Comisiei pentru Eficiență Energetică a Municipiului Aiud, organism care va desfășura activități în colaborare cu personalul primăriei în vederea creșterii eficienței energetice și utilizarea resurselor de energie regenerabilă din Aiud. Comisia îl va avea ca președinte pe primarul Mihai Horațiu Josan care va colabora cu secretarul și ceilalți 7 membrii.

Potrivit raportului de specialitate prezentat consilierilor din Aiud, Comisia va avea următoarea componență:

1. Mihai Horaţiu Josan – Primar – preşedinte

2. Felicia Cristea – Jurist – secretar

3. Delia Florea – Director Executiv – Direcţia Tehnică – membru

4. Olga Coţa – Director Executiv – Direcţia Economică – membru

5. Ştefan Rodean – Director SPAPL – membru

6. Simona Adi – Urbanism, Cadastru, Peisagistică – membru

7. Krecsák Sőllősi Adalbert – Consilier local – membru

8. Martin Florea – Consilier local – membru

9. Simona Lazăr – Consilier local – membru

 

Creşterea eficienţei energetice are o contribuţie majoră la realizarea dezvoltării durabile, la economisirea surselor energetice primare şi la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

În acest sens, Comisia Europeană a propus un set complet de măsuri în vederea instituirii unei noi politici energetice europene menite să combată schimbările climatice şi să stimuleze securitatea şi competitivitatea sectorului energetic al Uniunii Europene.

„Convenţia Primarilor reprezintă principala mişcare europeană în care sunt implicate autorităţi locale şi regionale ce se angajează în mod voluntar pentru creşterea eficienţei energetice şi utilizarea surselor de energie regenerabile în teritoriile lor. Prin angajamentul lor, semnatarii Convenţiei îşi propun atingerea şi depăşirea obiectivului Uniunii Europene de reducere cu 20% a emisiilor de CO2 până în 2020 prin eficienţă energetică şi acţiuni privind energia regenerabilă..

Angajamentul politic oficial al Municipiului Aiud trebuie să se reflecte în măsuri şi proiecte concrete.

Pentru a asigura succesul Convenţiei Primarilor în cadrul autorităţii locale, structurile administrative interne trebuie să fie adaptate şi optimizate. Trebuie să se desemneze departamente specifice cu competenţe corespunzătoare, precum şi resurse financiare şi umane suficiente dedicate implementării angajamentelor prevăzute de Convenţia Primarilor.

Conceperea unei politici privind energia durabilă este un proces dificil şi de durată care trebuie să fie planificat în mod sistematic şi gestionat în mod continuu.

Având în vedere faptul că activităţile derulate implică un volum mare de muncă, ţinând cont de art. 7, alin. 3 din Ordonanţa nr. 22 din 20.08.2008 (*actualizată*) privind utilizarea eficientă a energiei, care prevede obligativitatea pentru autorităţile publice locale cu o populaţie mai mare de 20.000 locuitori de a întocmi programe proprii de eficienţă energetică şi de art. 11 litera (e) din aceeaşi ordonanţă care prevede înfiinţarea de compartimente specializate în domeniul eficienţei energetice la nivelurile corespunzătoare, care să aibă personal capabil să elaboreze, să implementeze şi să monitorizeze programe de eficienţă energetică, se propune constituirea Comisiei pentru Eficienţă Energetică.

În vederea atingerii obiectivelor propuse Comisia pentru Eficienţă Energetică va desfăşura acţiuni privind:

 –dezvoltarea de parteneriate locale, regionale, naţionale sau internaţionale;

 –dezvoltarea strategiilor energetice pe termen lung la nivelul Municipiului Aiud, pentru o dezvoltare durabilă;

 –definirea programelor care vizează eficienţa energetică şi sprijinirea implementării, monitorizării şi evaluării acestora;

 –propunerea de soluţii pentru creşterea performanţelor energetice ale clădirilor publice şi a instalaţiilor eferente acestora;

 –analiza tehnico – economică a soluţiilor şi pachetelor de soluţii propuse;

 –ierarhizarea soluţiilor în funcţie de durata de recuperare a investiţiei prin cuantumul energiei economisite;

 –optimizarea consumurilor energetice printr-o exploatare raţională a instalaţiilor şi eliminarea factorilor de consum excesiv;

 –promovarea cu precădere a măsurilor care generează cele mai mari economii de energie în cel mai scurt interval de timp;

 –promovarea utilizării celor mai eficiente tehnologii energetice care să fie viabile din punct de vedere economic şi nepoluante;

 –sensibilizarea cetăţenilor şi încurajarea investitorilor pentru a include în planurile lor de dezvoltare/acţiune obiective concrete vizând eficienţa energetică şi folosirea energiei regenerabile;

 –participarea la eveniventul Zilele Municipale ale Energiei Inteligente;

 –implicarea în acţiunile de conştientizare a publicului larg, promovate de municipiul Aiud privind obiectivele asumate în domeniul energiei durabile;

 –prezentarea raportului de activitate privind acţiunile desfăşurare – anual.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Accident la Ciugud, provocat de un tânăr de 23 de ani care s-a urcat băut la volan și a lovit o mașină parcată

Publicat

Polițiștii rutieri din Alba Iulia au intervenit pe raza localității Ciugud, pentru soluționarea unui eveniment rutier, soldat cu pagube materiale. 

Un tânăr de 23 de ani, din comuna Sântimbru, în timp ce conducea un autoturism pe DJ 107 C, a intrat în coliziune cu un autoturism parcat. Incidentul s-a înregistrat la data de 6 martie 2021, în jurul orei 07,40.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,66 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltat mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de acesta, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Foto: Arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Corpul de control al Guvernului anchetează publicarea situației despre testarea în județe. Voiculescu: Nu există date secrete

Publicat

Controverse în rândul membrilor Guvernului cu privire la publicarea datelor legate de numărul de teste realizate în fiecare județ. Premierul vrea să afle, cu ajutorul Corpului de Control al Guvernului cum au fost făcute publice aceste date, dar, pe de altă parte, ministrul Sănătății spune că publicarea lor este normală. 

Datele legate de testare nu erau publice până în urmă cu câteva zile. Asta și pentru că unele județe care testau foarte puțin nu înregistrau cazuri de COVID, chiar dacă aveau spitalele pline și un număr mai mare de decese decât celelalte. Fără teste și fără cazuri, județele respective stau ”bine” pe hârtie și nu sunt obligate să instituie măsuri.

Spre exemplu, potrivit raportărilor din data de 4 martie, în primele 3 zile ale lunii, județul Vrancea raportase 3,4 și 13 teste în fiecare zi (în total 20). Aceste date au fost ulterior modificate.

Ce caută Corpul de control

Prim-ministrul Florin Cîţu a declarat că, în urma unei discuţii avute luni cu şeful Corpului de control al Guvernului, instituţia se va autosesiza cu privire la respectarea legislaţiei privind publicarea datelor legate de numărul de teste COVID efectuate pe fiecare judeţ. De cealaltă parte, ministrul Sănătății reacționează: Nu există date secrete.

„Am avut o discuţie cu şeful Corpului de control în această dimineaţă. Se autosesizează să vadă dacă au fost respectate toată legislaţia, avizele dacă au fost luate şi vom vedea”, a declarat Florin Cîţu, luni, la Parlament, întrebat despre un comunicat al Ministerului Sănătăţii referitor la „remedierea” unor chestiuni legate de publicarea datelor privind efectuarea de teste COVID la nivelul fiecărui judeţ.

Întrebat, la ce avize se referă, premierul a explicat: „Este vorba despre publicarea unor informaţii care ţin de mai multe instituţii şi atunci, natural, trebuia să existe avizul şi acelor instituţii”.

Ministerul Sănătăţii a făcut săptămâna trecută, vineri, precizări cu privire la procesul de transparentizare a datelor publicate pe pagina data.gov.ro.

Răspunsul ministrului Sănătății: Nu există date secrete

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, i-a răspuns premierului Florin Cîțu că datele privind numărul de teste Covid realizate în fiecare județ trebuie să fie publice, precizând că eventualele inadvertențe se corectează pe parcurs și subliniind că ascudenerea de date este un lucru profund nociv pentru democrația unei țări.

”Există date publice. Toate datele care ţin de cheltuirea banului public ar trebui să fie transparente, făcute publice. Dacă există un motiv ca anumite date să nu fie făcute publice atunci acea autoritate care consideră acest lucru poate să se exprime public. Nu există date secrete. Tot ceea ce înseamnă munca administraţiei publice, respectiv ban public cheltuit ar trebui să fie date publice, transparente”, a declarat Vlad Voiculescu.

Ministrul Sănătății a precizat că numărul de teste trebuia să fie publicat cu mult timp înainte.

”Nu a trimis premierul corpul de control. Există o solicitare a unor autorităţi probabil sau unor instituţii care trebuie verificate. Ce vreau să vă spun este că datele trebuie să fie publice.

Ideea că numărul de teste într-un judeţ al României ar fi un secret de stat sau ceva de genul acesta este complet anapoda şi asta nu cred că este un secret pentru fiecare dintre dumneavoastră. (…) Datele sunt publice. S-ar putea să nu fie perfecte, dar asta este toată ideea din spatele transparenţei.

S-ar putea ca anumite date să fie corectate şi pentru asta să fie nevoie de un efort inclusiv al publicului ca să observe anumite inadvertenţe, dar dacă ascundem date, ascunderea de date sau pretinderea că anumite date ar fi secrete este un lucru profund nociv pentru democraţia unei ţări, profund nociv pentru orice instituţie a ţării acesteia”, a mai spus ministrul.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

BACALAUREAT 2021: Modele de subiecte pentru examen. Teste de antrenament pe discipline, setul 3, publicate de minister

Publicat

examen

Al treilea set de teste de antrenament (modele de subiecte) pentru examenul de Bacalaureat 2021 a fost publicat de Ministerul Educației.

Baremele vor fi publicate vineri.

Simularea pentru examenul național de Bacalaureat se desfășoară în perioada 22-25 martie.

AICI: BACALAUREAT 2021: Modele de subiecte publicate de Ministerul Educației. Variante de pregătire pentru examen și calendar

Examenul propriu-zis va fi în perioada 14-25 iunie, cele orale, respectiv 28 iunie – 1 iulie, cele scrise. Primele rezultate vor fi publicate în 5 iulie, iar cele finale, în 9 iulie.

Vezi și BACALAUREAT 2021: Primele TESTE de antrenament și BAREME pentru examen, publicate de minister. Modele de subiecte pe discipline

TESTE de Antrenament / Modele de subiecte – BACALAUREAT 2021 – setul al treilea:

Modele de subiecte / Teste pregătire – la Limba și literatura ROMÂNĂ – BACALAUREAT 2021:

Real tehnologic:

Test 3 Română

Uman/Pedagogic:

Test 3 Română

Modele de subiecte / Teste pregătire – la MATEMATICĂ – Bacalaureat 2021:

Matematică-informatică

Test 3 Mate-Info

Matematică – Științe ale Naturii

Test 3 Mate-Științe Nat

Matematică – Tehnologic

Test 3 Mate-Tehn

Matematică – Pedagogic

Test 3 Mate-Ped

Modele de subiecte / Teste pregătire – ISTORIE – Bacalaureat 2021:

Test 3 Istorie

Modele de subiecte / Teste de pregătire – ANATOMIE – Bacalaureat 2021:

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Un bărbat din Horea și-a agresat mama și s-a ales cu dosar penal. Cea care a sunat la poliție a fost chiar femeia

Publicat

Un bărbat din Horea (județul Alba) și-a agresat mama, iar cazul a ajuns la Poliție. Bărbatul s-a ales cu dosar penal, pentru violență în familie.

Potrivit unui comunicat al IPJ Alba, polițiștii din Horea au emis un ordin de protecție provizoriu față de un bărbat care și-ar fi agresat mama.

La data de 05 martie 2021, în jurul orei 14.50, polițiștii din Horea au fost sesizați, de către o femeie de 58 de ani, din comuna Horea, cu privire la faptul că ar fi fost agresată de către fiul său.

Polițiștii deplasați la fața locului au constat faptul că, bărbatul, în vârstă de 33 de ani, în urma unor discuții în contradictoriu și-ar fi agresat mama.

În urma aplicării formularului de evaluare a riscului, față de bărbat, polițiștii au emis un ordin de protecție provizoriu, pe o perioadă de 5 zile.

Față de acesta, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie.

Sursă: IPJ Alba

Foto: Arhivă, rol ilustrativ

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate