Administrație
Consiliul Judeţean Alba a câştigat un proces „de milioane”, în seria dosarelor pentru traseele de transport
Încă o decizie definitivă în dosarele din contencios administrativ privind alocarea traseelor publice de călători în judeţul Alba. Curtea de Apel Cluj a dat hotărâre favorabilă Consiliului Judeţean Alba, în procesul cu Arion Trans SRL Alba Iulia. Este vorba despre cauza în care firma cerea despăgubiri compensatorii în valoare de peste 2 milioane lei, după ce nu a fost desemnată câştigătoare a licitaţiei din urmă cu aproape 10 ani.
“Admite recursul principal formulat de recurenta-reclamantă Arion Trans Alba Iulia SRL şi recursurile incidente formulate de intimaţii pârâţi Judeţul Alba şi CJ Alba împotriva sentinţei civile nr. 391/25.01.2017 şi a încheierilor pronunţate în 07.03.2014, 05.12.2014, 23.01.2015, 23.12.2015 şi 09.03.2016 de Tribunalul Cluj în dosarul nr. 8538/117/2013 pe care le casează în întregime, cu excepţia încheierii din 07.03.2014 pe care o casează în parte în ceea ce priveşte soluţia dată excepţiei prescripţiei dreptului material la acţiune şi, rejudecând, admite excepţia prescripţiei dreptului material la acţiune invocată de pârâtul Judeţul Alba şi, în consecinţă, respinge ca prescrisă acţiunea formulată de Arion Trans Alba Iulia SRL în contradictoriu cu pârâţii Judeţul Alba şi CJ Alba. Respinge excepţia nulităţii raportului de expertiză. Încuviinţează onorariul definitiv în cuantum de 10.000 de lei pentru expert CM şi respinge restul pretenţiilor expertului cu acest titlu. Obligă reclamanta Arion Trans Alba Iulia SRL la plata către expert CM a diferenţei de onorariu de 8.500 de lei. Decizia este definitivă şi executorie. Pronunţată în şedinţă publică azi, 08.03.2018”, este solutia pe scurt de la Curtea de Apel Alba Iulia.
Arion Trans este una dintre firmele de transport care a dat în judecată Consiliul Judeţean Alba în urma licitaţiei din 2018 pentru atribuirea traseelor de transport persoane. A cerut în instanţă aproximativ 1,3 milioane lei despăgubiri daune interese compensatorii, sumă completată cu indicele de inflaţie şi dobândă, aferente perioadei în care nu a executat serviciul de transport călători. A mai cerut şi daune morale, cuantumul total al despăgubirilor solicitate fiind de peste 2 milioane lei.
Tot războiul păgubos din instanțe a pornit în urma deciziei Consiliului Județean Alba de acum 10 ani, prin care a votat în unanimitate cedarea câtorva rute din județ către două firme la care erau acționari doi consilieri județeni, Eugen Popa (PSD) și Ioan Iviniș (PDL). Firmele care au pierdut licitația, Man Tour SRL, Arion Trans SRL și Transgilyen SRL, au contestat decizia și de acolo au început procese lungi și complexe. Firmele respective au cerut despăgubiri inclusiv președintelui Consiliului Județean Alba.
Cele trei societăţi cu obiect de activitate în domeniul transportului de călători au contestat în instanţa de judecată rezultatul procedurii de alocare a traseelor de călători din anul 2008. Prima sentinţă definitivă a fost pronunţată în 2013, Consiliul Judeţean Alba fiind obligat să reia procedura de atribuire pentru traseele pentru care a depus oferte Man Tours SRL şi Arion Trans SRL. Pentru traseul vizat de Trangilyen SRL s-a recalculat vechimea neîntreruptă, cu consecinţa eliberării licenţei de traseu, desemnată direct câştigătoare. În 2013, Consiliul Judeţean a pus în aplicare hotărârea judecătorească numai în privinţa firmei Transgilyen SRL, care a primit traseul de transport călători Alba Iulia – Aiud.
Celelalte două societăţi au acţionat în judecată instituţia şi au obţinut despăgubiri financiare importante pentru neexecutarea hotârârii judecătoreşti. Mai întâi, în iunie 2015, Man Tours a câştigat despăgubiri de circa 75.000 de lei din partea Consiliului Judeţean şi de 120.000 de lei de la preşedintele instituţiei. În noiembrie 2016, Arion Trans a primit o decizie favorabilă prin care urma să încaseze tot suma de aproximativ 75.000 de lei de la administraţia judeţeană. Ulterior, reprezentanţii celor trei societăţi au intentat alte procese prin care au solicitat despăgubiri financiare pentru perioada în care nu au executat serviciul de transport călători.
Procesele au ajuns să se judece la Cluj-Napoca în condiţiile în care cauza iniţială a fost strămutată, în 2009, la solicitarea reclamanţilor, de la Tribunalul Alba. Ulterior, reprezentanţii firmelor au transferat sediile sociale în Cluj şi, astfel, au putut să deschidă procesele civile în acest judeţ.
În martie 2017, Consiliul Judeţean Alba a câştigat definitiv un alt proces cu societatea Transgilyen SRL, care a solicitat anularea unei hotărâri din 2012 prin care s-a adoptat regulamentul şi caietul de sarcini aferente programului de transport călători pentru perioada 2013 – 2019. Decizia pronunţată la Curtea de Apel Cluj a permis CJ Alba să facă demersurile privind organizarea unei noi licitaţii de atribuire a traseelor de transport public.
Procesul cu Man Tours SRL se află în continuare la Curtea de Apel, după ce Consiliul Judeţean a avut câştig de cauză la instanţa de fond.
foto: arhivă
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Desan
marți, 13.03.2018 at 16:58
CJ Alba a castigat un proces pe mana a 3 judecatori care si-au scimbat propria practica de parca nu au auzt de cauza Beian .
Mi-e scarba sa stiu ca in 2018 judecatorii sunt slugarnici politicului , ascund si ingropesc faptele marsave ale politicienilor , institutiilor si functionarimii-parazitare .
Mare dreptate au avut cei care au spus : ” Cine uita trecutul este obligat sa-l repete ” cu trimitere la anii 44 si urm. , or Confucius ne spune ca:: „Omul superior este sensibilizat de dreptate, omul inferior este sensibilizat de avantaj material.”
Felicitari marilor sustinatori ai lui I.D., un personaj comunist pana in maduva oaselor , inconjurat s sutinut de analfabeti si comunistii – cancerul societatii.