Connect with us
Publicitate

Administrație

Consiliul Județean Alba preia Cetatea Dacică de la Căpâlna, monument UNESCO. Cum ar putea fi introdusă într-un circuit turistic

Publicat

Situl arheologic al Cetății Dacice de la Căpâlna, monument UNESCO, va intra în administrarea Consiliului Județean Alba. Preluarea Cetății din administrarea comunei Săsciori, în administrarea Consiliului Județean este un prim pas, dintr-un drum lung, în ceea ce privește punerea în valoarea a monumentului UNESCO.

Cetatea ridicată în timpul domniei lui Burebista poate fi un important punct turistic, pe traseul Transalpinei, dar este nevoie de timp, au explicat Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba și Dan Popescu, administratorul public al județului, într-o conferință de presă susținută luni, 20 iunie, la muzeul de istorie din Alba Iulia. 

Proiectul de preluare va ajunge la vot, pe masa consilierilor județeni, în următoarea ședință din data de 24 iunie.

Mai exact, preluarea monumentului istoric este un prim punct. Apoi, în timp este nevoie ca cetatea să fie pusă în valoare din punct de vedere turisic. Însă pentru a putea fi pusă în valoare, cetatea, trebuie să fie accesibilă turistului, mai exact să se poată ajunge fizic în interiorul sitului.

Momentan, sigurul drum de la asfalt, la cetate se întinde pe aproape doi kilometri, un drum dificil care se poate străbate doar cu piciorul și parțial cu mașini 4×4.

În ultimii ani, Institutul Național al Patrimoniului, prin Programul Național de Restaurare a lansat mai multe lictiații pentru lucrări de restaurare a cetății, dar nu s-a prezentat nici un ofertant.

Printre motivele principale ar fi acelea că banii oferiți de către institut ar fi fost prea puțini, pentru o restaurare, în condițiile în care momentan, sit-ul arheologic este în ruină.

Cum ar putea fi pusă în valoare Cetatea dacică de la Căpâlna. Ce planuri are Consiliul Județean Alba

Pe termen scurt, Consiliul Județean, va acționa din punct de vedere birocratic: preluarea monumentului istoric în administrare și intabularea acestuia. Apoi, se va încerca introducerea acesteia într-un circuit turistic, circuit care va avea mai multe puncte de interes.

Trebuie făcută o diferență între punere în valoare și restaurare, a precizat Dan Popescu. Mai exact se va lucra la calea de acces și la promovarea drumului către cetate și situl arheologic.

Apoi, pe termen lung, trebuie realizat și o cale de acces mai modernă. O idee ar fi amenajarea unei telegondole care să ducă turiștii până la cetate, un sistem similar cu cel de la Cetatea Devei, a precizat Dan Popescu.

Reprezentații Consiliului Județean au vorbit și de amenajarea unui parc tematic în apropierea cetății. Un parc care să combine ideea de reenactment cu cea de turism. Se ia în calcul amenajarea unor case similare cu cele ale dacilor și o zonă de reenactment istoric, unde istoria dacilor să fie explicată prin diferite activități.

Însă mai este și problema restaurării: momentan cetatea este în ruină și pentru a putea fi ridicată și reabilitată este nevoie de un proiect. Atât Consiliul Județean Alba, cât și Institutul Național al Patrimoniului au câte un proiect, diferit, de restaurare.

Institutul a realizat mai multe licitații însă toate au fost anulate, din cauza motivelor menționate anterior. Consiliul Județean va poate organiza o licitație pentru o restaurare, doar dacă reprezentații Institutului renunță la proiectul actual.

În weekend-ul 24-26 iunie, la baza de unde se face accesul spre cetatea dacică de la Căpâlna, va fi amplasată prima bornă miliară din cadrul proiectului GRADUS LEGIONIS, un traseul turistic, care își propune să facă legătura între Castrul roman din Șaua Aușel și Cetatea dacică de la Căpâlna.

Evenimentul va avea loc, în cadrul Festivalului Dacic de la Căpâlna. De asemenea vor fi organizate drumeții către Cetatea de la Căpâlna, pe singura cale de acces către sit-ul arheologic.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Gelu Stoian

    luni, 20.06.2022 at 16:03

    Foarte buna initiativa. Insa foarte costisitoare ! Nu-s de acord cu ” telegondola „,ci doar cu un drum normal, cu panta mica ( pentru accesul persoanelor cu handicap si mai in varsta), cu balustrade laterale ( si pentru sprijin la urcare si coborare, si pentru protectia la accidente=caderi ). Fara ” frafastacuri ” GEN ” reenctment „, doar cu restaurare, eventual o mica ” expozitie ” cu eventuale vestigii dacice, gasite dupa alte cercetari arheologice ( sapaturi ). A se vedea cum sunt puse-n valoare, de catre Italia, Franta, Spania, etc., siturile lor istorice !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  2. vasi

    luni, 20.06.2022 at 21:15

    cam amarati dacii aceia

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate