Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Consiliul Judeţean Alba vrea să modernizeze DJ 107K la Întregalde cu bani europeni. Investiţie de 1,8 milioane de euro

Publicat

drum gropi pietruit

Consiliul Judeţean Alba a aprobat, în şedinţa din 30 august, documentaţia pentru modernizarea DJ107K Galda de Jos-Mesentea-Benic-Întregalde, pe un segment de 6 kilometri, lucrare pentru care va fi depusă cerere de finanţare prin POR 2018, apel proiecte nefinalizate. Valoarea investiţiei este de 8,3 milioane lei, inclusiv TVA, iar durata lucrărilor este de 9 luni.

Drumul județean DJ 107 K: Galda de Jos (DJ 107 H) – Mesentea – Galda de Sus – Măgura -Poiana Galdei – Modoleşti – Întregalde – Ivăniş – Ghioncani – DJ 107 I (Bîrleşti) traversează localităţile Galda de Jos, Mesentea, Galda de Sus, Măgura, Poiana Galdei, Modoleşti, Întregalde, Ivăniş, Ghioncani și Bîrleşti, asigurând legătura cu drumul județean DJ 107H și drumul național DN1, una dintre principalele artere de circulație care străbate teritoriul județului Alba, potrivit documentaţiei de proiect.

Drumul are lungimea totală de 37,5 km iar lățimea platformei drumului județean este cuprinsă între 5 şi 6 metri, cu o lățime a părții carosabile între 4 şi 5 metri și acostamente cu lățimi variabile de 0-0,50 m. Din punct de vedere al structurii rutiere drumul este asfaltat între km 0 şi 17,7, iar restul de 19,8 km este pietruit.

Tronsonul de drum județean DJ107K poziționat de la km 17+700 – km 23+700, respective în intravilanul și extravilanul comunei Întregalde, prezintă numeroase degradări la nivelul căii de rulare cât și cedări ale structurii rutiere. Elementele geometrice nu corespund cerințelor de trafic actual și de perspectivă, iar lucrările de colectare și evacuare a apelor sunt nefuncționale și cu gabarite depășite. Principala problemă a drumului este generată de lipsa unui sistem rutier adecvat traficului actual și prognozat precum și de scurgerea necontrolată a apelor pluviale către emisar, mai precizează reprezentanţii CJ Alba, în documentaţia proiectului.

Aceştia propun modernizarea acestui tronson de drum, având în vedere lansarea apelului de proiecte nefinalizate POR 2018/6/6.1/6, destinat pentru finanţarea proiectelor care se afla la stadiul de contract de lucrari semnat sau care se află în procesul de încheiere a contractului.

Prin soluția de proiectare adoptată în Studiul de fezabilitate s-a propus modernizarea sectorului de drum cuprins între km 17+700 – 23+700, realizarea unei structuri rutiere elastice din mixturi asfaltice, colectarea și dirijarea apelor de suprafață prin realizarea de rigole, șanțuri și podețe precum și semnalizarea corespunzătoare.

Conform devizului general actualizat, valoarea totală a investiției este de 8.309.360,18 lei (inclusiv TVA), din care lucrări de construcţii-montaj 7.347.467,46 lei (inclusiv TVA). Durata de realizare a investiției este estimată la 9 luni.

Indicatori economici:

– valoarea totală a investiţiei 6.983.740,02 lei, la care se adaugă TVA în valoare de 1.325.620,17 lei, cu un total de 8.309.360,18 lei (inclusiv TVA) din care C+M 6.174.342,40 lei, la care se adaugă TVA în valoare de 1.173.125,06 lei, cu un total de 7.347.467,46 lei (inclusiv TVA).

– durata de execuție estimată: 9 luni.

Indicatori tehnici:

– Categoria funcțională a drumului: Drum județean;

– Categoria de importanță: C;

– Clasa tehnică: IV;

– Viteza de proiectare: 25 km/h;

– Lungimea totală a traseului amenajat: 6000 m;

– Lățimea părții carosabile: 4 – 5 m;

– Lățimea acostamentelor: 0 – 0,50 m;

– Lățimea platformei: 5 – 6 m;

– Panta unică de 2,5% și pantă de acoperiș de 2,5%.

– Structura rutieră adoptată:

Structură rutieră nouă:

– strat de bază din piatră spartă în grosime de 25 cm după compactare;

– strat de legătură din mixtură asfaltică de tip BAD 20 în grosime de 6 cm

conform AND 605-2014);

– strat de uzură din beton asfaltic de tip BA 16 în grosime de 4 cm conform

AND 605-2014);

Pentru scurgerea şi evacuarea apelor pluviale s-a prevăzut executarea următoarelor amenajări:

– rigole carosabile – 792,60 ml;

– rigole de pământ – 5207,40 ml;

Descărcarea apelor din dispozitivele de colectare a apelor se va face la podeţele proiectate:

– poduri existente reparate/înlocuite – 4 buc.;

– podețe traversare noi DN1000 – 9 buc.;

– lucrări de consolidare – gabioane: 443 ml;

– parapet metalic: 443 ml.


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: „Mugurii Crucii Roşii”. Preşcolari din Sebeş şi Petreşti au participat la un concurs de educaţie pentru sănătate

Publicat

Zeci de copii de la 9 grădiniţe din Sebeş şi Petreşti au participat, miercuri, la concursul „Mugurii Crucii Roşii”, organizat de Crucea Roşie Română Filiala Alba, în colaborare cu Şcoala gimnazială „Mihail Kogălniceanu” Sebeş. Concursul s-a adresat copiilor preşcolari, pentru formarea deprinderilor de igienă personală şi însușirea cunoștințelor privind educația pentru sănătate. Anul acesta, la […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Românii cred că România se îndreaptă într-o direcţie greşită, dar sunt mai optimişti privind Europa. Sondaj INSCOP

Publicat

sondaj inscop

Un sondaj național realizat de INSCOP Research în martie relevă că românii sunt mai pesimiști în ceea ce privește direcția propriei țări și mai optimiști față de cea a Europei. 72,8% dintre români consideră că direcția în care se îndreaptă România este greșită. Un procent de 17,8% este de părere că direcția în care merge […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: “Micii Ecologiști ai Cetății”. Zeci de preşcolari din Alba au dovedit că sunt prieteni ai naturii

Publicat

micii ecologisti

Zeci de copii de la 17 grădiniţe din judeţul Alba au participat miercuri la a cincea ediţie a concursului “Micii Ecologiști ai Cetății”. Micuţii au avut de trecut prin trei probe: cea a costumelor confecționate din materiale reciclare, cea de întrebări și răspunsuri despre ecologie şi proba practică, în care fiecare echipaj a confecționat o […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Vizita Papei la Blaj: Semnificaţia beatificării celor şapte episcopi, pe Câmpia Libertăţii

Publicat

campia libertatii episcopi beatificare

În 2 iunie, pe Câmpia Libertăţii de la Blaj Papa Francisc va oficia ceremonia de beatificare a şapte episcopi greco-catolici uciși în România între anii 1950 – 1970. Despre semnificaţia momentului a vorbit şi Pr. Prof. Dr. Cristian Rus, de la Capela Arhiereilor din Blaj. “Momentul de beatificare de pe Câmpia Libertății din Blaj trebuie […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate