Administrație
Consiliul Local Alba Iulia nu se constituie parte civilă în dosarul finanţărilor „Fotbal Club Unirea 1924”
Consiliul Local Alba Iulia a hotărât, joi, că nu se constituie parte civilă în dosarul penal privind finanţările acordate Asociaţiei Sportive Fotbal Club Unirea 1924. Reamintim că dosarul respectiv este instrumentat de procurori, iar angajaţii DGFP Alba judecaţi în Dosarul „Pomponio” – Ioan Dobra şi Dorin Conţan – ar fi aprobat pe numele clubului sportiv o restituire ilegală de TVA, fără să sesizeze oamenii legii cu privire la neregulile identificate.
Consiliul Local Alba Iulia a răspuns, joi, unei adrese a procurorilor DNA, potrivit căreia, „în vederea soluţionării dosarului penal cu numărul de mai sus (n.r. – 129/P/2011), privind finanţările acosrdate Asociaţiei Sportive Fotbal Club Unirea 1924 vă rugăm să ne comunicaţi (…) dacă instituţia dumneavoastră se constituie parte civilă în cauză, iar în caz afirmativ vă rugăm să ne precizaţi în ce cuantum”. CL Alba nu se constituie parte civilă în dosar, iar motivul ar fi că nu există vreun prejudiciu la bugetul local.
Potrivit procurorilor, în cursul anului 2010, la dispoziţia directorului DGFP Alba, Ioan Dobra, Dorin Conţan şi Ioan Lazăr au efectuat la SC „Fotbal Club Unirea 2006 SA” un control pe tema rambursărilor de TVA. Cu această ocazie, procurorii arată că, s-au constatat mai multe ilegalităţi ce îmbrăcau forme penale, ce nu au fost sesizate instituţiilor de resort, aşa cum aveau obligaţia în calitate de funcţionari publici cu atribuţii de control.
Din paginile rechizitoriului reiese că SC „Fotbal Club Unirea 2006” SA- societate privată care deţine în proprietate echipa de fotbal a municipiului Alba Iulia – folosea în principal, pentru desfăşurarea activităţii, bani publici proveniţi din sponsorizări de la Consiliul Judeţean Alba şi Consiliul Local Aba Iulia. Procurorii mai precizează că, la această societate, împreună cu alte persoane, era cenzor şi Ioan Dobra.
Din verificările efectuate, reiese că sumele de bani provenite de la Consiliul Judeţean Alba şi Consiliul Local erau primite însă de o altă entitate, respectiv Asociaţia sportivă „Fotbal Club Unirea 1924”, persoană juridică înfiinţată fără scop patrimonial, în vederea desfăşurării de activităţi sportive proprii şi suportarea cheltuielilor aferente activităţii echipei de fotbal proprii. „Astfel, aşa cum reiese din prevederile legii sportului, activităţile sportive şi cluburile de fotbal sunt gestionate de astfel de asociaţii sportive fără scop patrimonial, dar, în Alba Iulia, activităţile sportive şi echipa de fotbal a municipiului, inclusiv cea de juniori, întreţinute din bani publici, sunt însă în proprietatea unei persoane juridice cu scop patrimonial, respectiv a unei socităţi comerciale private, cu acţionariat format din persoane fizice”, susţin procurorii.
În rechizitoriu se mai specifică faptul că sumele de bani primite cu titlu de sponsorizare a activităţilor sportive aparent derulate de „Asociaţia Fotbal Club Unirea 1924”, ce proveneau din fonduri publice nu au fost folosite însă de asociaţia respectivă pentru derularea de activităţi sportive proprii, deoarece asociaţia nu deţine nimic în ceea ce priveşte desfăşurarea acestor activităţi (jucători, antrenori, etc), iar sumele de bani erau transferate către SC „Fotbal Club Unirea 2006” SA, persoană juridică privată cu scop patrimonial, care deţinea jucătorii echipelor de fotbal, antrenorii şi tot ceea ce presupunea desfăşurarea activităţilor sportive.
„În ambele variante – prestări servicii ori finanţare, operaţiunile derulate în baza celor două contracte nu sunt legale, deoarece asociaţia nu deţinea echipele de fotbal de seniori şi juniori, iar societatea comercială nu putea presta servcii pentru că nu avea pentru ce. În cazul finanţării, aceasta nu era legală, fiind folosiţi bani publici, care trebuiau să fie utilizaţi de asociaţie conform scopului prevăzut, pentru care i-a primit şi nu pentru a finanţa o activitate privată, a unei societăţi comerciale”, arată procurorii.
Oamenii legii mai arată că există indicii privind întocmirea în fals a contractelor prevăzute anterior, în condiţiile în care acestea sunt întocmite în 2005 între Asociaţia „Fotbal Club Unirea 1924” şi SC „Fotbal Club Unirea 2006” SA, deşi ultima poartă această denumire doar din 2006. Prin urmare, în 2005 nu exista SC „Club Unirea 2006” şi nici o ştampilă cu această amprentă, aşa cum este aplicată pe contract.
Vezi aici mai multe date despre acest caz.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
babi
joi, 22.12.2011 at 17:25
dar Curtea de Conturi se pronunta sau suge banii bugetului ca sa nu se pronunte!
sicoe
joi, 22.12.2011 at 17:31
chiar astia de la C C ce au verificat?…alo voi inspectorilor de la CURTE pe cine slujiti?…pe voi si apoi….