Connect with us
Publicitate

Economie

Rechizitoriul „Pomponio”: Rambursare ilegală de TVA de 1.000.000 de lei pentru SC „Fotbal Club Unirea 2006”

Publicat

Numele SC „Fotbal Club Unirea 2006” se regăseşte în rechizitoriul întocmit de procurorii DIICOT alături de alte firme, „protejate” de angajaţii DGFP Alba judecaţi în Dosarul „Pomponio”. Din datele reunite de procurori reiese că Ioan Dobra şi Dorin Conţan ar fi aprobat pe numele clubului sportiv o restituire ilegală de TVA şi au omis să sesizeze oamenii legii cu privire la neregulile identificate . Cum a început această poveste, vă prezentăm mai jos.

În cursul anului 2010, la dispoziţia directorului DGFP Alba, Ioan Dobra, Dorin Conţan şi Ioan Lazăr au efectuat la SC „Fotbal Club Unirea 2006 SA” un control pe tema rambursărilor de TVA. Cu această ocazie, procurorii arată că, s-au constatat mai multe ilegalităţi ce îmbrăcau forme penale, ce nu au fost sesizate instituţiilor de resort, aşa cum aveau obligaţia în calitate de funcţionari publici cu atribuţii de control.

Din paginile rechizitoriului reiese că SC Fotbal Club Unirea 2006 SA- societate privată care deţine în proprietate echipa de fotbal a municipiului Alba Iulia – folosea în principal, pentru desfăşurarea activităţii, bani publici proveniţi din sponsorizări de la Consiliul Judeţean Alba şi Consiliul Local Aba Iulia. Procurorii mai precizează că, la această societate, împreună cu alte persoane, era cenzor şi Ioan Dobra. Printre asociaţii SC Fotbal Club Unirea 2006 SA se află potrivit datelor de la Registrul Comerţului TRIFAN VASILE, ACHIM NICOLAE, VUSCAN VOICU, SARMES MARIAN IONEL, TAMAS DOREL CRISTIAN, IANCU AUREL GELU, BURLAN DOREL, POPA FLORIN MARIUS, OANCEA NICOLAE, FENESAN OLIVIU şi  F. C. APULUM UNIREA ALBA IULIA ca persoană juridică. Date complete despre firma- acționari, administratori, cifră de afaceri  puteti găsi aici.

Consiliul Local şi Consiliul Judeţean finanţau Asociatia Sportivă FC Unirea 1924 dar sumele ajungeau  în conturile  SC „Fotbal Club Unirea 2006” SA

Din verificările efectuate, reiese că sumele de bani provenite de la Consiliul Judeţean Alba şi Consiliul Local erau primite însă de o altă entitate, respectiv asociaţia sportivă „Fotbal Club Unirea 1924”, persoană juridică înfiinţată fără scop patrimonial, în vederea desfăşurării de activităţi sportive proprii şi suportarea cheltuielilor aferente activităţii echipei de fotbal proprii. „Astfel, aşa cum reiese din prevederile legii sportului, activităţile sportive şi cluburile de fotbal sunt gestionate de astfel de asociaţii sportive fără scop patrimonial, dar, în Alba Iulia, activităţile sportive şi echipa de fotbal a municipiului, inclusiv cea de juniori, întreţinute din bani publici, sunt însă în proprietatea unei persoane juridice cu scop patrimonial, respectiv a unei socităţi comerciale private, cu acţionariat format din persoane fizice”, susţin procurorii.

În rechizitoriu se mai specifică faptul că sumele de bani primite cu titlu de sponsorizare a activităţilor sportive aparent derulate de „Asociaţia Fotbal Club Unirea 1924”, ce proveneau din fonduri publice nu au fost folosite însă de asociaţia respectivă pentru derularea de activităţi sportive proprii, deoarece asociaţia nu deţine nimic în ceea ce priveşte desfăşurarea acestor activităţi (jucători, antrenori, etc), iar sumele de bani erau transferate către SC „Fotbal Club Unirea 2006” SA, persoană juridică privată cu scop patrimonial, care deţinea jucătorii echipelor de fotbal, antrenorii şi tot ceea ce presupunea desfăşurarea activităţilor sportive.

„În ambele variante – prestări servicii ori finanţare, operaţiunile derulate în baza celor două contracte nu sunt legale, deoarece asociaţia nu deţinea echipele de fotbal de seniori şi juniori, iar societatea comercială nu putea presta servcii pentru că nu avea pentru ce. În cazul finanţării, aceasta nu era legală, fiind folosiţi bani publici, care trebuiau să fie utilizaţi de asociaţie conform scopului prevăzut, pentru care i-a primit şi nu pentru a finanţa o activitate privată, a unei societăţi comerciale”, arată procurorii.

Oamenii legii mai arată că există indicii privind întocmirea în fals a contractelor prevăzute anterior, în condiţiile în care acestea sunt întocmite în 2005 între Asociaţia „Fotbal Club Unirea 1924” şi SC „Fotbal Club Unirea 2006” SA, deşi ultima poartă această denumire doar din 2006. Prin urmare, în 2005 nu exista SC „Club Unirea 2006” şi nici o ştampilă cu această amprentă, aşa cum este aplicată pe contract.

Rambursare de TVA în valoare de peste 1.000.000 de lei, aprobată ilegal de Ioan Dobra

La sfârşitul anului 2009, SC „Fotbal Club Unirea 2006” a solicitat DGFP Alba o rambursare de TVA în valoare de 1.015.876 lei, după ce, potrivit procurorilor, anterior a stornat toate facturile emise către Asociaţia „Fotbal Club Unirea 1924”, în perioada 2006-2009, sub justificarea de prestări servicii. Pentru aprobarea rambursării de TVA a fost dispus de către Ioan Dobra un control la această societate comercială, ce a fost efectuat de către Dorin Conţan şi Ioan Lazăr, „cei care făceau echipă acolo unde lucrurile nu erau legale”, spun procurorii.

Controlul precizat, se arată în rechizitoriu, s-ar fi efectuat subiectiv, cu intenţia de a favoriza SC „Fotbal Club Unirea 2006”. „Membrii echipei de control au aprobat rambursarea de TVA, printr-un raport aprobat de Ioan Dobra, deşi au constatat că existau ilegalităţile prezentate anterior, aspecte cu privire la care nu au fost sesizate organele judiciare, deşi evident acestea îmbrăcau forme penale. Aşa cum am arătat mai sus şi cum reiese din fişele postului, Dobra, Conţan şi Lazăr aveau obligaţia certă de a sesiza organele de urmărire penală, precum şi a pune sechestre pentru garantarea recuperării prejudiciului şi în nici un caz să aprobe restituirea de TVA”, precizează procurorii.

DIICOT sugerează DNA sa cerceteze posibile fraude cu bani publici la Clubul de Fotbal Unirea

În ceea ce priveşte utilizarea banilor publici , crearea unor prejudicii bugetului statului şi întocmirea în fals a documentelor precizate anterior, procurorii consideră că dosarul ar putea întruni elementele constitutive ale infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice şi a altor infracţiuni de corupţie. Faptele au fost săvârşite cu implicarea unor funcţionari publici cu atribuţii de control sau funcţii de conducere, iar competenţa ar reveni D.N.A., Serviciului Teritorial Alba.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pingback: Consiliul Local Alba Iulia nu se constituie parte civilă în dosarul finanţărilor “Fotbal Club Unirea 1924″ | alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate