Connect with us
Advertisement

Administrație

Consiliul Local Alba Iulia, parte civilă în dosarul finanţărilor „Fotbal Club Unirea 1924”. Posibilă fraudă de 8,07 milioane lei identificată de DNA

Publicat

Consilierii locali ai municipiului Alba Iulia reanalizează solicitarea DNA de a se constitui parte civilă în dosarul penal privind finanţările alocate Asociaţiei Sportive „Fotbal Club Unirea 1924”. Reamintim că dosarul respectiv este instrumentat de procurori, iar angajaţii DGFP Alba judecaţi în Dosarul „Pomponio” – Ioan Dobra şi Dorin Conţan – ar fi aprobat pe numele clubului sportiv o restituire ilegală de TVA, fără să sesizeze oamenii legii cu privire la neregulile identificate.

După ce, în şedinţa ordinară a CL din luna decembrie, consilierii au deci să nu se constituie parte civilă în acest dosar până când nu se va stabili un prejudiciu, marţi, reuniţi în şedinţă extraordinară, aceştia au redeschis subiectul şi s-au pus de acord să reevalueze solicitarea DNA.

Avocatul Mihai Costinaş a atras atenţia colegilor de consiliu asupra consecinţelor pe care le poate avea refuzul de a se constitui parte civilă în dosar. „Dacă ne vom constitui parte civilă, vom beneficia de garanţii procesuale date de Codul Penal şi vom putea angaja un avocat pentru a administra probe şi ulterior pentru a stabili un prejudiciu. În caz contrar, dacă se va pronunţa o hotărâre de condamnare, vom rămâne fără aceşti bani şi va trebui să îi scoatem din buzunarele noastre”, a explicat Marius Costinaş.

Subiectul s-a dovedit destul de delicat pentru consilierii care au întâmpinat dificultăţi în a înţelege cu exactitate ce înseamnă această calitate de parte civilă în dosar: „Totul a pornit de la acea rambursare de TVA făcută de Finanţe şi de la dosarul în care sunt judecaţi Dobra şi Conţan. În urma verificărilor efectuate, acea rambursare este legală. Acceptarea solicitării DNA înseamnă să recunoaştem că suntem responsabili şi nu e aşa”, a declarat Horia Bărdaş.

La polul opus, consilierul Cornel Sandu a explicat colegilor că există un audit efectuat de Primărie privind alocarea acestor sume către Asociaţia Fotbal Club Unirea, precum şi un raport al Curţii de Conturi, care nu a identificat nereguli: „Aici nu discutăm vinovăţia unuia sau a altuia. Mi se pare normal să ne constituim parte civilă, pentru a putea emite eventuale pretenţii, în cazul în care se dovedeşte că este vorba de o fraudă”.

În adresa trimisă de DNA se arată că termenul până la care  Consiliul Local Alba Iulia poate decide dacă se va constitui parte civilă este 28 februarie, iar suma pentru care există suspiciuni că s-ar fi cheltuit ilegal este de 8,07 milioane lei. „Având în vedere adresa dumneavoastră numărul 478/2012 şi în interesul soluţionării dosarului penal cu 129/P/2011, revenim cu solicitarea ca până la 28 ianuarie 2012, să ne comunicaţi dacă formulaţi pretenţii civile cu privire la suma de 8.070.000 lei acordată de către Consiliul Local al municipiului Alba Iulia în perioada anilor 2005-2010, cu titlu de finanţări şi cotizaţii Asociaţiei Sportive Fotbal Club Unirea 1924“.

Consilierii locali au înclinat, la finalul şedinţei de marţi, spre a se constitui până la urmă parte civilă şi au decis ca, până la data de 24 februarie, când va avea loc următoarea şedinţă de CL, să efectueze un raport pentru stabilirea cuantumului prejudiciului.

În acest dosar, a aceptat să se constituie parte civilă şi Consiliul Judeţean Alba. Decizia CJ Alba a fost dată de exemplu de către avocatul Marius Costinaş, colegilor din CL Alba Iulia.

Rechizitoriul DNA în dosarul fraudei de la Asociaţia Fotbal Club Unirea

Din paginile rechizitoriului reiese că SC „Fotbal Club Unirea 2006” SA – societate privată care deţine în proprietate echipa de fotbal a municipiului Alba Iulia – folosea în principal, pentru desfăşurarea activităţii, bani publici proveniţi din sponsorizări de la Consiliul Judeţean Alba şi Consiliul Local Aba Iulia. Procurorii mai precizează că, la această societate, împreună cu alte persoane, era cenzor şi Ioan Dobra.

Din verificările efectuate, reiese că sumele de bani provenite de la Consiliul Judeţean Alba şi Consiliul Local erau primite însă de o altă entitate, respectiv Asociaţia sportivă „Fotbal Club Unirea 1924”, persoană juridică înfiinţată fără scop patrimonial, în vederea desfăşurării de activităţi sportive proprii şi suportarea cheltuielilor aferente activităţii echipei de fotbal proprii. „Astfel, aşa cum reiese din prevederile legii sportului, activităţile sportive şi cluburile de fotbal sunt gestionate de astfel de asociaţii sportive fără scop patrimonial, dar, în Alba Iulia, activităţile sportive şi echipa de fotbal a municipiului, inclusiv cea de juniori, întreţinute din bani publici, sunt însă în proprietatea unei persoane juridice cu scop patrimonial, respectiv a unei societăţi comerciale private, cu acţionariat format din persoane fizice”, susţin procurorii.

Indicii de contracte întocmite în fals

În rechizitoriu se mai specifică faptul că sumele de bani primite cu titlu de sponsorizare a activităţilor sportive aparent derulate de „Asociaţia Fotbal Club Unirea 1924”, ce proveneau din fonduri publice nu au fost folosite însă de asociaţia respectivă pentru derularea de activităţi sportive proprii, deoarece asociaţia nu deţine nimic în ceea ce priveşte desfăşurarea acestor activităţi (jucători, antrenori, etc), iar sumele de bani erau transferate către SC „Fotbal Club Unirea 2006” SA, persoană juridică privată cu scop patrimonial, care deţinea jucătorii echipelor de fotbal, antrenorii şi tot ceea ce presupunea desfăşurarea activităţilor sportive.

„În ambele variante – prestări servicii ori finanţare, operaţiunile derulate în baza celor două contracte nu sunt legale, deoarece asociaţia nu deţinea echipele de fotbal de seniori şi juniori, iar societatea comercială nu putea presta servcii pentru că nu avea pentru ce. În cazul finanţării, aceasta nu era legală, fiind folosiţi bani publici, care trebuiau să fie utilizaţi de asociaţie conform scopului prevăzut, pentru care i-a primit şi nu pentru a finanţa o activitate privată, a unei societăţi comerciale”, arată procurorii.

Oamenii legii mai arată că există indicii privind întocmirea în fals a contractelor prevăzute anterior, în condiţiile în care acestea sunt întocmite în 2005 între Asociaţia „Fotbal Club Unirea 1924” şi SC „Fotbal Club Unirea 2006” SA, deşi ultima poartă această denumire doar din 2006. Prin urmare, în 2005 nu exista SC „Club Unirea 2006” şi nici o ştampilă cu această amprentă, aşa cum este aplicată pe contract.

Vezi aici mai multe date despre acest caz.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. sicoe

    marți, 10.01.2012 at 15:49

    cand va constituiti ca parte civila in evaziune fiscala realizata de administratorul cimitirelor municipale din alba iulia …SA VA FIE RUSINE!!!!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement