Eveniment
Continuă tăierile în Parcul Custozza. Romsilva confirmă expertiza comandată de Primărie privind starea de sănătate a copacilor
Lucrările de îndepărtare a arborilor din Parcul Custozza au continuat şi miercuri. Tot mai puţini copaci rămân în zonă. În jurul orei 10.30, muncitorii încărcaseră deja o remorcă plină cu crengi şi trinchiuri rămase în urma tăierilor.
UPDATE: Apărătorii Parcului Custozza au protestat, miercuri. împotriva tăierii bătrânilor copaci. Prezenţi pe şantier au fost din nou avocatul Radu Octavian, dar şi vicepreşedintele PNL Alba, Rareş Buglea. Aceştia au aprins lumânări „în memoria copacilor răpuşi pe frontul bătăliilor de reabilitare a Cetăţii”. Manifestările de protest vor continua, de la ora 20.00, în faţa Primăriei Alba Iulia.
Nu am primit vreo declaraţie din partea administraţiei locale sau a firmei „Grup Corint”, însă primim în continuare mesaje din partea susţinătorilor Parcului Custozza. Unul dintre acestea este scrisoarea deschisă către primarul Alba Iuliei, Mircea Hava, formulată de avocatul Radu Octavian.
„Domnule primar,
Aţi declarat în mod public că de Parcul Custozza şi de copacii acestuia nu se va atinge nimeni până când nu vor fi finalizate cercetările arheologice şi nu se va organiza o consultare cu specialiştii din diverse domenii şi cu cetăţenii oraşului.
In acest sens a fost emisă şi notificarea Dvs. nr. 22222/2011, prin care aţi solicitat constructorului să limiteze lucrările de intervenţie în zona Parcului Custozza. La 4 aprilie 2011, arhitecta şefă Hedviga Călin declara că a fost dată dispoziţie de sistare a lucrărilor în Parcul Custozza, până la finalizarea săpăturilor arheologice.
Ieri, 17 mai, au fost tăiaţi deja câţiva copaci din Parcul Custozza, copaci perfect sănătoşi (după cum se vede şi din fotografiile făcute de presă, ceea ce contrazice minciunile celor care susţineau defrişarea parcului) şi s-au ras metri cubi de strat arheologic din zona parcului, cu buldozerul, lucru interzis într-un sit de asemenea importanţă arheologică.
Vă rugăm să ne lămuriţi: sunteţi de bună credinţă şi s-a acţionat acolo împotriva voinţei primăriei şi fără ştiinţa acesteia sau sunteţi de rea credinţă şi ne-aţi mintit pe toţi, încercând să lăsaţi timpul să treacă?
În cazul în care sunteţi de bună credinţă, ce măsuri veţi lua?
În cazul în care sunteţi de rea credinţă, cât timp ne veţi mai minţi?
Şi într-un caz şi în altul, sunteţi dator să ne răspundeţi.”
Reamintim că avocatul Radu Octavian a fost prezent, marţi, în Parcul Custozza, pentru a încerca să afle de ce anume sunt tăiaţi aceşti copaci şi câţi anume vor mai rămâne la finalizarea acestui proiect. Unul dintre angajaţii „Grup Corint”, aflat la acea oră pe şantier a explicat că a fost elaborat un studiu de către Romsilva, în urma căruia s-a decis tăierea arborilor bătrâni sau bolnavi.
Directorul Romsilva Alba Iulia, Mihai Morar a confirmat faptul că Primăria Alba Iulia a comandat, înainte de Paşte, o expertiză privind starea de sănătate a copacilor din Parcul Custozza. În urma acestui raport, care a fost înmânat administraţiei locale, s-a decis începerea tăierilor acelor arbori care, potrivit experţilor Romsilva, îndeplineau criteriile privind necesitatea îndepărtării lor.
Mihai Morar a spus că aproximativ 20-30 de arbori din Custozza nu mai trebuie păstraţi: „Vegetaţia din parcuri este exclusiv problema proprietarului. Nu am în faţă această expertiză şi nu doresc să fac aprecieri, dar, din câte ştiu eu, sunt unii copaci care sunt înclinaţi, bătrâni sau cu scorburi. Aceştia ar trebui scoşi. Există totuşi şi copaci tineri, care nu necesită tăiere, dar având în vedere că restul arborilor din jur vor fi scoşi, nu ştiu dacă restul s-ar mai încadra în peisaj, dar asta ţine de aprecierea unui arhitect peisagist. Pot fi aduşi alţi copaci de talie mare, preţioşi”, a conchis Mihai Morar.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Pingback: Sfîrşitul epopeii Custozza? « PaulyLuca Blog