Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Contribuția la pilonul 2 de pensii va fi majorată anual. Lege adoptată tacit în Senat

Publicat

Contribuția la Pilonul 2 de pensii va fi majorată anual: Senatul a adoptat tacit propunerea legislativă care prevede majorarea progresivă anuală a cotei de contribuție la pilonul 2 de pensii.

Termenul de dezbatere și vot se împlinise în ziua de 2 septembrie.

Legea a fost inițiată de un grup de parlamentari USR.

Vezi și: Modificări la Pilonul II de pensii, din ianuarie 2024. Contribuție mai mare și schimbări la impozitare. Exemple de calcul

În nota de adoptare tacită scrie că, începând cu data publicării legii în Monitorul Oficial al României, cota de contribuție la fondul de pensii se majorează anual cu 1% începând cu data de 1 ianuarie a fiecărui an, până la atingerea unui procentaj de 10%.

Contribuția la pilonul 2 de pensii va fi majorată. Motivele

Sistemul de pensii din pilonul II ar trebui privit ca o investiție care crește cheltuielile publice pe termen scurt, dar va deveni mai ieftină pe termen lung – se menționează în expunerea de motive.

Măsura va avea un impact pozitiv semnificativ asupra nivelului de venit al populației ajunsă la vârsta de pensionare, ușurând sarcina statului care se va confrunta cu o populație tot mai în vârstă, se mai arată în document.

Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaților, for decizional în acest caz, transmite Rador.

Ce este pilonul 2 de pensii

Pilonul II de pensii este un sistem de pensii private obligatorii în România, introdus în 2008, ca parte a reformei sistemului de pensii.

Acest pilon funcționează complementar cu pilonul I, care este sistemul public de pensii (de stat). Diferența principală între ele este modul în care sunt gestionate contribuțiile și cum se acumulează fondurile pentru viitoarea pensie.

Cum funcționează pilonul II:

Contribuții obligatorii: Angajații contribuie la pilonul II printr-o parte din contribuția totală la asigurările sociale (CAS).

Un procent din salariul brut este direcționat către un fond privat de pensii, restul rămânând în sistemul public de pensii (pilonul I).

Administrare privată:

Contribuțiile la pilonul II sunt gestionate de societăți private de administrare a fondurilor de pensii.

Acestea investesc banii în moduri sigure (în general, în obligațiuni și alte instrumente financiare), pentru a crește valoarea fondului acumulat.

Cont individual: Fiecare contribuabil are un cont personal în care se acumulează contribuțiile și randamentele investițiilor. Acești bani sunt proprietatea contribuabilului și se vor transforma într-o pensie la momentul retragerii.

Avantajele pilonului II:

Banii tăi, în contul tău: Sumele acumulate sunt proprietate privată și nu sunt influențate direct de eventualele probleme cu bugetul public de pensii.

Randament: Fondurile sunt investite, oferind potențial de creștere a sumelor acumulate prin dobânzi și profituri din investiții.

Diversificare: Pensia finală va include venituri din ambele sisteme, public și privat, ceea ce oferă o siguranță suplimentară la momentul retragerii.

Pilonul II este important pentru viitorul financiar al angajaților, deoarece oferă o soluție de economisire pe termen lung și o completare la pensia oferită de stat.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate