Connect with us
Advertisement

Economie

Când poți scoate banii de la Pilonul II de pensii și cât timp poți contribui

Publicat

Când pot fi scoși banii de la Pilonul II de pensii și ce perioadă minimă se poate contribui

Participanții la Pilonul II de pensii din România își pot retrage economiile doar după atingerea vârstei standard de pensionare, care este stabilită la 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei, cu variații în funcție de condițiile speciale de muncă.

Spre deosebire de alte scheme de pensii, retragerea fondurilor din Pilonul II nu este permisă în cazul pensionării anticipate, ceea ce înseamnă că cei care doresc să se retragă din activitate mai devreme nu vor avea acces la aceste fonduri până la împlinirea vârstei de pensionare legale.

Contribuțiile la Pilonul II de Pensii

Pilonul II de pensii oferă un avantaj semnificativ față de sistemul public (Pilonul I), în care contribuțiile actualilor angajați sunt utilizate pentru plata pensiilor curente.

În cadrul Pilonului II, sumele acumulate aparțin fiecărui participant, fiind investite pentru a genera profituri.

Acest sistem oferă mai multă siguranță și posibilitatea unui venit suplimentar la momentul pensionării, contribuind la diversificarea surselor de venit pentru pensionari.

Contribuția lunară la Pilonul II reprezintă 4,75% din salariul brut, aceasta fiind parte din contribuția totală de asigurări sociale (CAS).

Banii colectați în cadrul Pilonului II sunt direcționați către fonduri private de pensii, administrate de companii autorizate, care au responsabilitatea de a investi aceste sume pe piețele financiare pentru a obține randamente și a crește valoarea economiilor fiecărui participant.

Este important de reținut că, odată cu ieșirea la pensie, contribuțiile la Pilonul II se opresc, deoarece acestea sunt strâns legate de calitatea de angajat activ.

Însă, chiar dacă nu se mai fac contribuții, fondurile acumulate pot fi lăsate în continuare în cont, fiind administrate și investite pentru a genera randamente. Astfel, pensionarii pot opta să nu retragă imediat banii și să permită continuarea investițiilor în beneficiul lor.

Când poți scoate banii de la Pilonul II de pensii și cât timp poți contribui

Așadar, banii se scot doar la împlinirea vârstei de cotizare.

Important: după ieşirea la pensie, participanţii nu mai pot cotiza decât dacă au în continuare calitatea de salariat.

Ei au posibilitatea să nu retragă banii şi aceştia să fie administraţi în continuare, adică să beneficieze de randament.

„În momentul în care partici­pantul nu mai încasează venituri de natură salarială, nu i se mai reţin taxe şi impozite din salariu. Prin urmare nici nu i se mai virează contribuţii în contul său individual de Pilon II.

Totuşi, participantul poate opta să amâne momentul retragerii banilor de la Pilonul II chiar şi după ce se pensionează“, a spus Radu Crăciun, preşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), pentru ZF.

„Chiar dacă nu mai contribuie cu sume noi lună de lună, banii acumulaţi până în acel moment sunt în continuare investiţi cu scopul de a spori economiile participantului“ a spus acesta.

Ce este Pilonul II de pensii?

Pilonul II de pensii este un sistem de pensii private obligatorii în România, introdus ca parte a reformei sistemului de pensii în 2008.

Acesta completează sistemul public de pensii (Pilonul I) și face parte dintr-o structură de pensii în trei piloni.

O parte din contribuțiile la asigurările sociale (CAS), colectate din salariul brut al angajatului, sunt direcționate către un fond privat de pensii.

Fondurile din Pilonul II sunt gestionate de administratori privați autorizați. Aceștia investesc aceste sume pe piețele financiare pentru a genera randamente.

Vezi și: Contribuția la pilonul 2 de pensii va fi majorată anual. Lege adoptată tacit în Senat

Spre deosebire de Pilonul I, unde contribuțiile sunt folosite imediat pentru plata actualelor pensii (sistem redistributiv), sumele acumulate în Pilonul II aparțin fiecărui participant.

Când poți scoate banii de la Pilonul II: Fondurile acumulate pot fi retrase la momentul pensionării.

Deși legislația nu impune o perioadă minimă de contribuție pentru a putea retrage banii, este esențial ca participanții să fi atins vârsta de pensionare pentru a accesa fondurile.

În mod ideal, perioada de contribuție la Pilonul II ar trebui să fie cât mai lungă, pentru a permite acumularea unor sume cât mai mari și obținerea de randamente semnificative. Cu cât o persoană contribuie mai mult timp, cu atât vor fi mai mari fondurile disponibile la momentul pensionării.

Pilonul II oferă o alternativă la pensia de stat, contribuind la diversificarea surselor de venit pentru pensionari.

Retragerea banilor de la Pilonul II se face sub formă de plată unică sau în tranșe, în funcție de opțiunile puse la dispoziție de administratorii fondurilor de pensii. Participanții pot alege să își încaseze economiile într-o singură plată, sau să primească suma acumulată pe o perioadă de timp, sub forma unei rente.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement