Connect with us
Advertisement

Eveniment

Conferinţă internaţională la UAB: Recuperarea brăţărilor dacice, subiect de dezbatere pentru experţii criminalişti din Europa

Publicat

În Sala Senatului Universităţii „1 Decembrie 1918” de la Palatul Apor din Alba Iulia a fost deschisă oficial, joi, a IV-a ediţie a conferinţei internaţionale „Contribuţia sistemului forensic în protejarea patrimoniului cultural naţional”. Timp de două zile, experţi criminalişti, magistraţi, ofiţeri de poliţie, jurişti şi arheologi din ţară şi străinătate vor dezbate în oraşul nostru posibilităţile de identificare criminalistică a bunurilor de patrimoniu furate şi vândute în străinătate, dar şi modalităţile prin care acestea pot fi expertizate.

Discuţiile specialiştilor se pliază pe contextul actual al ultimelor recuperări efectuate de autorităţile române la începtul lunii mai din Germania, respectiv valorosul tezaur dacic sustras între anii 1998- 2001, din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, de echipe de braconaj arheologic. De altfel, joi, oaspeţii Facultăţii de Drept a Universităţii „1 Decembrie 1918” au avut în program vizitarea expoziţiei de artefacte recuperate, expuse la Muzeul Unirii din Alba Iulia.

Prezenţi la conferinţa din acest an sunt prim adjunctul procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Tiberiu Niţu, secretarul de stat în Ministerul Justiţiei, Alina Bica, trei procurori generali de la Târgu Mureş, Cluj-Napoca şi Alba Iulia, dar şi chestor principal de poliţie Ioan Nicolae Căbulea, şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie Alba. Mai participă experţi din Germania, Polonia şi Italia.

Această conferinţă internaţională a devenit deja o tradiţie la Alba Iulia. Acest lucru a fost subliniat şi de Tiberiu Niţu care a alocat în discursul său de deschidere câteva cuvinte pentru a saluta iniţiativa Facultăţii de Drept, a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia şi a Institutului Naţional de Expertize Criminalistice de a oferi posibilitatea specialiştilor în domeniu să realizeze acest schimb de experienţă, anual, „când înfloresc salcâmii şi castanii”.

La rândul său, secretarul de stat al Ministerului Justiţiei, Alina Bica a profitat de ocazie pentru a mulţumi organizatorilor: „Cred că patrimoniul şi Alba Iulia par a fi similare de câţiva ani şi este clar că nu putea fi găsită o gazdă mai bună pentru ţine această conferinţă. Vorbim de tezaurul cultural al unei ţări într-un oraş încărcat de istorie şi de vestigii. Nu ne aflăm aici întâmplător, dată fiind şi tema conferinţei. În cadrul Institutului nostru, efectuăm expertize la cererea organelor judiciare, multe dintre acestea însă au legătură cu ceea ce astăzi, aici, vom discuta”.

În cadrul sesiunii ştiinţifice vor fi discutate şi prezentate lucrări elaborate de specialişti în criminalistică şi care ulterior vor face obiectul unor materiale didactice, iar dintre acestea facem referire la lucrarea lui Augustin Lazăr, prim procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia şi moderatorul conferinţei care va aduce în discuţie „noile provocări în expertiza judiciară”.

Experţii în criminalistică se vor afla la Alba Iulia până vineri.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement