Economie
Controale ANAF la școlile de șoferi din țară. Ce nereguli au descoperit inspectorii și care este valoarea prejudiciului la buget
Direcția Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF a anunțat că a descoperit un prejudiciu de aproape 9 milioane lei la bugetul de stat din activitatea unor școli de șoferi. Inspectorii fac controale în toată țara.
Aceștia verifică modul în care reprezentanții legali al școlilor de șoferi și-au fiscalizat taxele de școlarizare.
”Inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF verifică modul în care reprezentanții legali ai școlilor de șoferi din întreaga țară au fiscalizat taxele de școlarizare încasate în perioada 2019-2021.
În prezent sunt verificate 239 de firme cu activitate în acest domeniu și s-a constatat că în 24 de cazuri s-a prejudiciat bugetul de stat cu suma totală de 8,53 milioane lei, prin sustragerea de la plata TVA, a impozitului pe venitul microîntreprinderilor și a impozitului pe dividende, situații în care sunt sesizate parchetele competente pentru recuperarea prejudiciului.
De asemenea, inspectorii DGAF au constatat abateri pentru sancționarea cărora au dispus amenzi și confiscări în valoare de 231.792 lei și au emis decizii de impunere pentru recuperarea a 11,94 milioane lei, reprezentând obligații fiscale datorate suplimentar identificate în timpul controalelor antifraudă”, potrivit unui comunicat al instituției.
Doar sume mici înregistrate în contabilitate
Școlile de șoferi sunt selectate pentru verificare în baza analizei de risc fiscal și sunt considerate criterii precum istoricul comportamentului fiscal, numărul cursanților înscriși sau sesizările primite.
”În urma controalelor inspectorii antifraudă au constatat înregistrarea în contabilitate a unor sume mici, precum contravaloarea cursurilor teoretice, și evitarea înregistrării unor sume mai mari, precum contravaloarea cursurilor practice sau a combustibilului.
De asemenea, au constatat că unele firme dețineau prea puține autovehicule pentru a putea asigura școlarizarea corespunzătoare tuturor cursanților înscriși și evitau înregistrarea sumelor încasate când utilizau alte autovehicule”, mai precizează DGAF.
Recomandările inspectorilor de la Antifraudă Fiscală
Inspectorii antifraudă fiscală vor continua să verifice veniturile obținute din prestarea de servicii de școlarizare pentru obținerea permisului de conducere, pentru asigurarea creșterii gradului de fiscalizare și a conformării voluntare în rândul tuturor categoriilor de contribuabili.
Direcția Generală Antifraudă Fiscală recomandă tuturor celor care desfășoară această activitate să se asigure că declară și achită toate obligațiile fiscale datorate bugetului de stat.
De asemenea, DGAF recomandă tuturor persoanelor care achiziționează produse sau servicii, inclusiv pregătire pentru obținerea permisului de conducere, să semnaleze refuzul emiterii bonului fiscal pentru sumele plătite în acest scop.
AICI, formularul de contact disponibil online.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News