Actualitate
Coordonatorii doctoratelor plagiate scapă de răspundere. Deputaţii au modificat, în unanimitate, Legea Educaţiei
Miercuri, deputații au votat unele modificări aduse la Legea educației naționale. Din actuala formă a legii au fost eliminate paragrafele care îi sancţionează pe coordonatori cu retragerea acestei calităţi, a titlului de doctor sau a celui de profesor universitar dacă se dovedeşte că tezele de doctorat pe care aparte semnătura lor, în calitate de supervizori, sunt plagiate.
Comisia de învățământ din Camera Deputaților a modificat Legea educației naționale prin mai multe amendamente aduse unei legi de aprobare a unei ordonanțe de urgență a ministrului Adrian Curaj. Este vorba de OUG nr. 4/2016, care stabilea că „diploma de doctor încetează să mai producă efecte juridice, din momentul comunicării dispoziției de retragere a titlului” și care stabilea abrogarea a doua alineate dintr-un articol din Legea educației nationale, pentru că prevederile se regăsesc la un alt articol.
De asemenea, printr-un amendament votat în raportul de admitere la proiectul de lege de aprobare a ordonanței, comisia de învățământ a eliminat alte trei sancțiuni pe care le riscă cei care coordonează doctorate plagiate.
La propunerea Comisiei de Învăţământ şi cu votul plenului, din Legea Educaţiei au fost scoase următoarele prevederi:
„Pentru abaterile de la buna conduita în cercetare-dezvoltare ale personalului din cadrul instituțiilor de învățământ superior, constatate și dovedite, Consiliul National de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării stabilește aplicarea uneia sau mai multora din următoarele sancțiuni:
c) retragerea calității de conducător de doctorat (este prevăzută deja de art. 170, alin (1) – n.r.) sau a atestatului de abilitare;
d) retragerea titlului de doctor; (este prevazută de art. 170 alin (1) – n.r.)
e) retragerea titlului didactic universitare sau a gradului de cercetare ori retrogradarea;
f) destituirea din funcția de conducere din instituția de învățământ superior;
g) desfacerea disciplinară a contractului de muncă;”
După această „curăţare” a legii, singurele sancţiuni care mai pot fi aplicate conducătorilor de doctorate plagiate rămân avertismentul scris şi interzicerea pentru o perioadă a accesului la fonduri publice destinate cercetării. Modificarea legislativă a trecut de Camera Deputaților cu 216 voturi pentru și nici unul împotrivă.
Proiectul urmează să ajungă în dezbatere la Senat, care este for decizional în acest caz.
sursa: hotnews.ro, digi24.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News