Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Coordonatorii doctoratelor plagiate scapă de răspundere. Deputaţii au modificat, în unanimitate, Legea Educaţiei

Publicat

lucrare licenta teza doctorat Miercuri, deputații au votat unele modificări aduse la Legea educației naționale. Din actuala formă a legii au fost eliminate paragrafele care îi sancţionează pe coordonatori cu retragerea acestei calităţi, a titlului de doctor sau a celui de profesor universitar dacă se dovedeşte că tezele de doctorat pe care aparte semnătura lor, în calitate de supervizori, sunt plagiate.

Comisia de învățământ din Camera Deputaților a modificat Legea educației naționale prin mai multe amendamente aduse unei legi de aprobare a unei ordonanțe de urgență a ministrului Adrian Curaj. Este vorba de OUG nr. 4/2016, care stabilea că „diploma de doctor încetează să mai producă efecte juridice, din momentul comunicării dispoziției de retragere a titlului” și care stabilea abrogarea a doua alineate dintr-un articol din Legea educației nationale, pentru că prevederile se regăsesc la un alt articol.

De asemenea, printr-un amendament votat în raportul de admitere la proiectul de lege de aprobare a ordonanței, comisia de învățământ a eliminat alte trei sancțiuni pe care le riscă cei care coordonează doctorate plagiate.

La propunerea Comisiei de Învăţământ şi cu votul plenului, din Legea Educaţiei au fost scoase următoarele prevederi:

„Pentru abaterile de la buna conduita în cercetare-dezvoltare ale personalului din cadrul instituțiilor de învățământ superior, constatate și dovedite, Consiliul National de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării stabilește aplicarea uneia sau mai multora din următoarele sancțiuni:

c) retragerea calității de conducător de doctorat (este prevăzută deja de art. 170, alin (1) – n.r.) sau a atestatului de abilitare;

d) retragerea titlului de doctor; (este prevazută de art. 170 alin (1) – n.r.)

e) retragerea titlului didactic universitare sau a gradului de cercetare ori retrogradarea;

f) destituirea din funcția de conducere din instituția de învățământ superior;

g) desfacerea disciplinară a contractului de muncă;”

După această „curăţare” a legii, singurele sancţiuni care mai pot fi aplicate conducătorilor de doctorate plagiate rămân avertismentul scris şi interzicerea pentru o perioadă a accesului la fonduri publice destinate cercetării. Modificarea legislativă a trecut de Camera Deputaților cu 216 voturi pentru și nici unul împotrivă.

Proiectul urmează să ajungă în dezbatere la Senat, care este for decizional în acest caz.

sursa: hotnews.ro, digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax