Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Corecții de 1 leu la devizul studiului de fezabilitate al proiectului „Sistem de management integrat al deşeurilor din Alba”

Publicat

În şedinţa din 24 ianuarie, consilierii judeţeni au aprobat un proiect de hotărâre prin care se produc unele corecturi la devizul general al Studiului de fezabilitate actualizat pentru proiectul „Sistemul de management integrat al deşeurilor în judeţul Alba”, finanţat în cadrul Programului Operaţional Sectorial Mediu. Potrivit acestuia, patru din cele şapte depozite de deşeuri neconforme din judeţ ar urma să fie desfiinţate până în 2015.

Studiul de fezabilitate actualizat al proiectului „Sistemul de management integrat al deşeurilor în judeţul Alba”a fost iniţial aprobat în şedinţa CJ din 27 decembrie, însă în cuprinsul Devizului general „s-au produs erori de calcul la aplicarea cotei procentuale a TVA”, astfel că sunt necesare corecturi. De asemenea, este necesară modificarea valorii totale a proiectului în lei, întrucât este o diferenţă de 1 leu determinată de rotunjirea sumei la transformarea din euro în lei.

Potrivit noilor cifre, „Sistemul de management integrat al deşeurilor în judeţul Alba” este un proiect cu o valoare totală de 60.257.188 euro (261.998.253 lei), din care cheltuieli eligibile fără TVA 47.204.680 euro (valoarea veche 42.204.680 euro), respectiv (205.245, 948 lei). Totalul cheltuielilor neeligibile fără TVA este 1.556,486 euro (6.769,167 lei). Perioada estimată de realizare a investiţiei este până în 2015.

Investiţia este finanţată din fonduri CE, alocaţii bugetare, fonduri proprii sau alte fonduri legal constituite cu destinaţia investiţii.

În cadrul proiectului sunt prevăzute următoarele investiţii:

–          Centru de Management Integrat al Deşeurilor la Galda de Jos, ce cuprinde un depozit ecologic de deşeuri nepericuloase compus din două celule de depozitare cu capacitate totală de 1.926.000 mc, o staţie de sortare de 43.000 tone pe an, o staţie de tratare mecano-biologică simplă cu capacitate de 85.566 tone pe an, construcţii auxiliare (clădire administrativă, parcare etc) şi infrastructură de acces.

–          Staţie de transfer Blaj, cu o capacitate de 15.000 tone pe an

–          Staţie de transfer Tărtăria cu o capacitate de 33.044 tone pe an

–          Închiderea depozitelor neconforme de la Alba Iulia, Aiud, Blaj, Abrud, Cîmpeni, Cugir, Ocna Mureş.

La Abrud, Cîmpeni, Blaj şi Cugir a fost sistată activitatea de depozitare la 16 iulie 2009.

Proiectul a fost iniţiat în contextul necesităţii realizării unui sistem durabil de management al deşeurilor determinată de conformarea cu practicile şi politicile UE privind reducerea impactului asupra mediului prin realizarea şi îmbunătăţirea infrastructurii de deşeuri şi reducerea numărului de depozite de deşeuri existente neconforme.

În planul de achiziţii al proiectului, construirea Centrului de management intgrat al deşeurilor (depozit de deşeuri, staţie de sortare, staţie de tratare mecano-biologică) Galda de Jos este estimată la un cost de 104.818.656 lei (pentru lucrări de execuţie a depozitului, respectiv proiectare şi execuţie pentru staţia de sortare şi staţia de tratare). Verificarea proiectului tehnic şi a documentaţiei tehnice pentru autorizarea executării lucrărilor de construire pentru depozitul de deşeuri de la Galda de Jos reprezintă cheltuieli de 47.389 lei, iar pentru asistenţa tehnică oferită de proiectant pe perioada excutării lucrărilor de construire a depozitului de la Galda sunt alocate fonduri de 847.860 lei.

Construirea a două staţii de transfer deşeuri din judeţul Alba este evaluată la 9.559.780 lei (lucrări de construcţie) şi 8.362.460 (furnizări echipamente), iar amenajarea drumurilor de acces pentru Centrul de deşeuri de la Galda şi cele două staţii de transfer din judeţ este estimată la valoarea de 5.048.898 lei, însă reprezintă contract neeligibil conform POS Mediu.

Toate aceste lucrări sunt contractate prin licitaţie deschisă.

Mai sunt prevăzute şi alte cheltuieli cu asistenţa tehnică pentru sprijin managerial, szprevizare lucrări, servicii de publicitate şi campanie de informare şi audit anual pentru proiectul menţionat.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax