Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Criza de pe piaţa RCA: Transportatorii cer demiterea de urgenţă a consiliului ASF, de către Parlament. Cum motivează


Publicat

TIRuri camioane trafic coloana 10Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) consideră că Parlamentul ar trebui să demită în regim de urgență Consiliului Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). În opinia transportatorilor, decizia ar trebui luată în contextual crizei de pe piaţa RCA.

“Considerăm că demiterea întregului consiliu al ASF de către Parlamentul României trebuie să aibă loc în regim de urgenţă, pentru că această caracatiţă a cuprins întregul consiliu ASF şi afectează grav toţi asiguraţii români şi industriile conexe, cum este cea de transport şi cea de reparatii auto”, a declarat preşedintele COTAR, Vasile Ştefănescu, potrivit unui comunicat de presă al Confederaţiei.

În urma raportului prezentat de către ASF cu privire la evoluţia primelor RCA pentru vehicule de transport în perioada ianuarie 2015 – iulie 2016 şi trimis şi Guvernului, COTAR a efectuat o analiză asupra acestui document şi a concluzionat că modul de calcul al primelor de asigurare folosite de către asiguratori nu au niciun fel de legătură cu calculele actuariale, potrivit sursei citate.

De asemenea, au constatat o “discriminare majoră, chiar şi de 80%”, între preţurile ofertate de către asiguratori pentru flotele mari, în comparaţie cu transportatorii care deţin unul sau câteva camioane.

“Cum este posibil, ca acelaşi camion, cu aceeaşi clasă de bonus (B1), să fie ofertat de către asiguratori cu preţuri cuprinse între 4.609 lei şi (peste) 20.000 lei? Poliţa RCA de 20.000 de lei fiind preţul cel mai scăzut pe care un transportator cu puţine autovehicule l-a putut obţine în intreaga piaţă de asigurări românească”, se arată în comunicat.

“Asemenea discounturi pot fi aplicate doar produselor de imbracaminte sau incaltaminte in perioada promotiilor Black Friday si nu unei piete care pretinde ca are la baza acestor produse, calcule actuariale sofisticate ce tin cont de profilul de risc si un istoric al daunalitatii. Faptul ca ASF a putut autoriza aceste calcule ne arata de fapt, nivelul de pregatire a acestor functionari” a mai transmis Ştefănescu.

Potrivit COTAR, construcţia preturilor politelor RCA vandute de catre piata de asigurari din Romania nu tine cont de daunalitatea unui autovehicul, astfel, o polita RCA are aceeasi valoare, indiferent daca autovehiculul este situat in clasa de Bonus 14 sau Malus 8.  “Aceste constructii aberante de calcule ale politelor RCA ne confirma faptul ca sistemul Bonus/ Malus este in realitate o pacaleala de care asiguratorii se folosesc in manipularea pretului RCA”, precizează şeful COTAR.

Potrivit Confederaţiei, cauzele care au condus la cresterea tarifelor politelor RCA, evidentiate partial si în materialul transmis in data de 31 august 2016, in cadrul consiliului ASF, de catre sectorul de asigurari, sunt următoarele:

„- societatile de asigurari doresc sa se capitalizeze (conform cerintelor de prudentialitate) prin tarife ridicate si nu prin infuzie de capital

– noile tarife din 2016 (semnificativ marite) au ca tinta, acoperirea daunelor viitoare, cat si a daunelor vechi

– preturile de transfer prin care multinationalele din asigurari exporta banii colectati din plata primelor RCA

– alocarea cheltuielilor si pierderilor acumulate pe alte linii de asigurare care apoi, sunt tranferate segmentului RCA, pentru cresterea artificiala a costurilor aferente acestui produs de asigurare, costuri artificiale care se regasesc ulterior, in pretul RCA-ului

– daune fictive acoperite de polite RCA, prin care societatile de asigurari isi “albesc” si isi extreg profitul. Acest tip de daune fictive au de obicei, loc in afara tarii, pentru a ingreuna depistarea urmelor acestor fraude”.

Alte observaţii COTAR, pe baza raportului ASF:

“Pentru autoutilitarele de pana in 3,5 tone si clasa B0, observam o crestere a pretului RCA de aproximativ 22,64% in perioada iunie 2015 – iulie 2016.

Pentru autoutilitarele cu masa cuprinsa inte 7,5 – 16 tone si clasa B0, observam o crestere a pretului RCA de 26% in perioada (7 luni) ianuarie 2016 – iulie 2016

Pentru autovehiculele de transport persoane cu capacitatea de pana la 18 locuri, achizitionate de catre PF si clasa B0, pretul RCA a crescut cu 314,75% in perioada iunie 2015 – iulie 2016.

Pentru autovehiculele de transport persoane cu capacitatea intre 18 – 40 locuri si clasa B0, pretul RCA a crescut cu aproximativ 66,76% in perioada iunie 2015 – iulie 2016.

In cazul autovehiculelor cu masa mai mare de 16 tone, observam ca in ultimele 19 luni, prima medie RCA a crescut cu 233%, adica, o crestere de 12,2% in fiecare luna.

In perioada iunie 2015 – iulie 2016, crestere pentru PF de 276,61%.

In cazul primelor RCA pentru autovehiculele folosite in regim de taxi, identificam o majorare a tarifului de peste 81% in decurs de 19 luni. Prima medie RCA fiind in ianuarie 2015 de 1577 lei, iar in iulie 2016, aceasta ajungand la 2865 lei, fiind inregistrata o crestere de 4,2 % in fiecare luna. In luna august 2016, pretul unei polite RCA pentru un autoturism nou Logan, cu clasa B0, folosit in regim taxi, costa 3600 lei, rezultand o crestere de aproximativ 233% fata de perioada ianuarie 2015”.

COTAR, împreună cu patronatele din transporturi vor continua acţiunile de mobilizare şi organizare pentru mitingul de protest care va avea loc în 15 septembrie, în toată ţara.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VREMEA până în 3 august. Perioadele cu ploi și zilele mai calde. Prognoza meteo pe următoarele patru săptămâni

Publicat

Meteorologii au prezentat prognoza de vreme pentru următoarele patru săptămâni. După câteva zile mai răcoroase, în această săptămână, vremea se încălzește din nou, astfel încât, până la finalul lunii iulie, temperaturile vor fi mai ridicate decât de obicei, însă doar în unele zone din țară.

În județul Alba, va mai ploua în intervalul 6-7 iulie, 14-17 iulie, 22-26 iulie. Temperaturile vor varia între maxime de 22 de grade și 30 de grade.

Săptămâna 6-12 iulie

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice acestei perioade în regiunile sud-estice, dar și ușor mai coborâte în vest și nord-vest, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.

Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile nordice, centrale și sud-vestice, iar în cele estice și sud-estice va fi deficitar. În rest, cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Săptămâna 13-19 iulie

Temperatura aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această săptămână în regiunile sud-estice, dar și ușor mai coborâte în nord-vestul teritoriului, iar în rest temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.

Cantitățile de precipitații estimate pentru această săptămână vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile.

Săptămâna 20-26 iulie

Temperaturile medii ale aerului vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în regiunile sudice și sud-estice, dar și ușor mai coborâte în nord-vest, iar în rest valorile termice vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Regimul pluviometric estimat pentru această săptămână va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Săptămâna 27 iulie – 3 august

Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specific acestei perioade în sudul și sud-estul țării, iar în regiunile intracarpatice temperaturile medii vor fi ușor mai coborâte decât cele normale pentru acest interval.

Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

sursă: meteoromania.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Angajări la stat. POSTURILE vacante în această perioadă la instituții publice din județul Alba și condiții pentru candidați

Publicat

birou

Mai multe posturi sunt vacante în această perioadă în județul Alba. Candidații interesați de ocuparea acestora trebuie să îndeplinească unele condiții, privind studiile, vechimea de muncă și alte cerințe.

Primăria Oraşului Câmpeni

șef serviciu – Serviciul de Salubrizare și Administrare a Domeniului Public și Privat

Condiții: absolvenți de studii universitare de licență absolvite cu diplomă, respectiv studii superioare de lungă durată, absolvite cu diplomă de licența sau echivalentă, în unul dintre următoarele domenii de licență: economic, tehnic, administrativ, juridic; vechime în specialitatea studiilor necesare ocupării postului – 5 ani.

Concurs: 21 iulie 2020, ora 10:00: proba scrisă, 23 iulie 2020, ora 10:00: proba interviu.

Relații suplimentare, la sediul Primăriei Oraşului Câmpeni, din Piaţa Avram Iancu nr. 5, Județul Alba, telefon: 0258/771.215, interior 26.

Primăria Comunei Avram Iancu

– 3 posturi vacante în cadrul Proiectului „Comunitatea Moţilor Harnici”, Programul Operaţional Capital Uman (POCU) 2014- 2020, Axa prioritară 4 – „Incluziunea socială şi combaterea sărăciei”, Obiectiv Specific 4.1. „Reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie şi excluziune socială din comunităţile marginalizate”, POCU/138/4/1/114866, după cum urmează:

îngrijitoare – studii medii absolvite cu diplomă, experiență < 5 ani, timp parțial, 4 ore/zi (este obligatoriu să dețină certificat de calificare profesională îngrijitoare bătrâni la domiciliu sau echivalent);

îngrijitoare – studii medii absolvite cu diplomă, experiență < 5 ani, timp parțial, 4 ore/zi (este obligatoriu să dețină certificat de calificare profesională îngrijitoare bătrâni la domiciliu sau echivalent);

îngrijitoare – studii medii absolvite cu diplomă, experiență < 5 ani, timp parțial, 4 ore/zi (este obligatoriu să dețină certificat de calificare profesională îngrijitoare bătrâni la domiciliu sau echivalent).

Termenul limită de depunere a dosarelor: 15 iulie 2020

Concurs: 22 iulie 2020, ora 10:00: proba scrisă; 22 iulie 2020, ora 13:00: proba interviu.

Relaţii suplimentare, la sediul Primăriei Comunei Avram Iancu, str. Avram Iancu, nr. 169, judeţul Alba, telefon: 0749.279.539, e-mail primarieav@yahoo.com.

Primăria Comunei Mihalț

– guard

Condiții: studii generale; vechime în muncă – nu se solicită.

Concurs: 24 iulie 2020, ora 11:00: proba scrisă; 27 iulie 2020, ora 11:00: proba interviu.

Relaţii suplimentare, la sediul Primăriei Comunei Mihalţ, judeţul Alba, telefon 0258/718.101, e-mail secretar@primariamihalt.ro.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

BACALAUREAT 2020, etapa specială, începe astăzi: 141 candidați înscriși, niciunul din Alba. Calendar și detalii despre examen

Publicat

examen

La etapa specială a examenului de  Bacalaureat s-au înscris 141 de absolvenți ai clasei a XII-a, conform situației centralizate până duminică, de către Ministerul Educației și Cercetării.

Nu sunt însă și candidați din Alba care să fie înscriși în această etapă, ce se va desfășura în perioada 6-10 iulie.

Examenul începe luni, 6 iulie, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Marți, 7 iulie, se desfășoară proba obligatorie a profilului, iar miercuri, 8 iulie, va avea loc proba la alegere a profilului și specializării. Ultima probă scrisă (Limba și literatura maternă) este programată joi, 9 iulie.

Potrivit situațiilor transmise de către inspectoratele școlare, în 9 județe (Alba, Arad, Călărași, Dâmbovița, Ilfov, Neamț, Sălaj, Teleorman și Timiș) nu s-au consemnat situații care să determine organizarea probelor scrise aferente acestei etape special, a anunțat Ministerul Educației.

Vezi și UPDATE: TOP LICEE în ALBA după rezultate finale BACALAUREAT 2020. Rată de promovare 71,8%, mai mare după contestații, în județ

În Capitală vor susține această etapă 12 candidați, iar în județele Caraș Severin, Tulcea și Vaslui un singur candidat. Primele rezultate vor fi afișate vineri, 12 iulie, până la ora 12.00.

Ministerul Educației și Cercetării pune, în continuare, la dispoziția celor interesați, linia TELVERDE – 0800801100 – pentru sesizarea eventualelor nereguli privind desfășurarea acestei etape. Numărul va fi disponibil în perioada 6 – 9  iulie, între orele 8:00 – 16:00, iar vineri, 10 iulie, între orele 8:00 -14:00.

CALENDAR BACALAUREAT 2020 – sesiune specială:

6 iulie: Limba și literatura română – proba E a) – proba scrisă

7 iulie: proba obligatorie a profilului – proba E c) – proba scrisă

8 iulie: proba la alegere a profilului și a specializării – proba E d) – proba scrisă

9 iulie: Limba și literatura maternă – proba E b) – proba scrisă

10 iulie: afișarea rezultatelor (ora 12:00)

10 iulie: depunerea contestațiilor (între orele 14:00 – 19:00)

12 iulie: afișarea rezultatelor finale (după ora 12:00).

Pentru a promova Bacalaureatul, candidații trebuie să obțină cel puțin nota 5 la fiecare dintre probele scrise și cel puțin media 6. De asemenea, trebuie să aibă echivalate/recunoscute probele de competențe lingvistice și digitale.

Vezi BACALAUREAT 2020: Toate testele de pregătire și baremele. Modele de subiecte pentru examenul elevilor de clasa a XII-a

Subiectele sunt concepute de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, iar în acest an a fost eliminată materia din semestrul al doilea.

Ce le este interzis candidaților:

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Alba Iulia Music and Film Festival se prelungește. Vor putea fi văzute toate filmele care nu au fost proiectate din cauza vremii

Publicat

Alba Iulia Music and Film Festival se prelungește, au transmis duminică seară, organizatorii festivalului.

Reprezentanții primăriei spun că toate filmele care nu au fost proiectate din cauza vremii, au fost reprogramate pentru luni.

”Mâine, 6 iulie, în locațiile Piața Cetății, Piața Vestică (Latura de Vest) și Esplanada Obeliscului vor rula peliculele care nu au putut fi prezentate în acest weekend din cauza condițiilor meteo.

Vă așteptăm la film. Mai multe detalii vor fi disponibile pe https://www.facebook.com/AlbaFilmFest/” este mesajul trimis de organizatori, pe adresa redacției Alba24.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate