Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Criza gunoaielor din Alba: Administrațiile locale trebuie să negocieze tarifele cu operatorii. CJ Alba nu are atribuții legale pentru stabilirea prețului


Publicat

sediul CJ, prefectura AB

Prefectura, CJ AlbaAdministrațiile publice locale (primării și consilii locale) trebuie să negocieze tarifele serviciilor de colectare, transport și depozitare a deșeurilor cu operatorii, iar Consiliul Județean Alba nu are atribuții legale pentru a stabili prețul serviciului de depozitare a deșeurilor menajere pe noua platformă temporară de la Războieni. Potrivit unui comunicat al instituției, CJ Alba poate fi considerat responsabil cu privire la modul de gestionare a serviciului de colectare, transport și depozitare a deșeurilor doar după finalizarea proiectului ”Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Alba”.

Vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Florin Roman, a transmis, în ședința de miercuri, că în ceea ce privește platforma temporară de depozitare de la Războieni, operatorul a solicitat un preț foarte mare, însă acesta trebuie să negocieze. Totodată, administrațiile locale nu trebuie să aprobe majorarea unor tarife doar în baza solicitării unui operator.

”Omul acela vine cu prețuri foarte mari, e problema lui, e un operator privat. Operatorii trebuie să negocieze, sunt obligați prin lege. Aici vreau să atrag atenția administrațiilor publice locale, că avem reglementări exacte și precise ce se întâmplă în astfel de situații. Nu trebuie să aprobe majorarea unor tarife doar în baza solicitării unui operator. Operatorii mari care au făcut investiții, adică și-au luat containere mari, de 40 de tone, solicită tarife mai mici, și fac un transport pe zi unde merg. Sunt operatori mai mici, care nu au făcut investiții și care aceeași cantitate o duc cu zece mașini mici, ceea ce înseamnă cheltuieli. De aici apar diferențe de tarife între zone”, a explicat Florin Roman.

Vă prezentăm comunicatul de presă transmis de Consiliul Județean Alba:

„Consiliul Județean Alba nu poate, legal, influența prețul serviciului de depozitare a deșeurilor menajere pe noua platformă temporară de la Războieni. Este vorba despre un act comercial între două firme derulat în condițiile economiei de piață. Mai mult, Consiliul Județean nu poate fi făcut responsabil de majorarea tarifelor de colectare și depozitare a deșeurilor, având în vedere că, în prezent, acest serviciu public poate fi gestionat, potrivit legislației în vigoare, exclusiv de autoritățile administrației publice locale (primării și consilii locale). Acest lucru este prevăzut clar de Legea nr. 101/25.04.2006, art 6: “Autorităţile deliberative ale unităţilor administrativ-teritoriale/sectoarelor municipiului Bucureşti au competenţe exclusive în ceea ce priveşte înfiinţarea, organizarea, gestionarea, coordonarea şi atribuirea serviciului de salubrizare a localităţilor”.

Potrivit aceleiași legi, Consiliul Județean Alba are atribuții doar în domeniul înfiinţării, organizării, gestionării şi coordonării Sistemului de management integrat al deşeurilor. Astfel, art. 7 din Legea nr. 101/25.04.2006 prevede următoarele:

(1) Consiliile judeţene pot avea competenţe cu privire la înfiinţarea, organizarea, gestionarea şi coordonarea sistemelor de management integrat al deşeurilor, precum şi a activităţilor specifice realizate prin intermediul acestora.

(2) Bunurile aferente sistemului de management integrat al deşeurilor sau părţi ale acestuia, după caz, aparţin domeniului public al judeţului.

(3) Sistemul de management integrat al deşeurilor este destinat şi asigură deservirea unităţilor administrativ-teritoriale membre în asociaţia de dezvoltare intercomunitară constituită în conformitate cu prevederile Legii nr. 51/2006, republicată.

Prin urmare, Consiliul Județean poate fi considerat responsabil cu privire la modul de gestionare a serviciului de colectare, transport și depozitare a deșeurilor doar după finalizarea proiectului ”Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Alba”.

Stabilirea, ajustarea sau modificarea tarifelor pentru activităţile specifice serviciului de salubrizare a localităţilor se realizează de către autorităţile publice locale în conformitate cu Normele metodologice aprobate prin Ordinul ANRSC nr. 109/2007. Acest ordin prevede următoarele la art. 6, 7 și 11:

Tarifele pentru activităţile specifice serviciului de salubrizare se fundamentează pe baza cheltuielilor de producţie, exploatare, a cheltuielilor de întreţinere şi reparaţii, a amortismentelor aferente capitalului imobilizat în active corporale şi necorporale, a costurilor de protecţie a mediului, a costurilor de securitate şi sănătate în muncă, a costurilor care derivă din contractul de delegare a gestiunii serviciului de salubrizare, a cheltuielilor financiare şi includ o cotă pentru crearea surselor de dezvoltare şi modernizare a sistemelor de utilităţi publice, precum şi o cotă de profit.

Autorităţile administraţiei publice locale au competenţă exclusivă în aprobarea tarifelor pentru activităţile specifice serviciului de salubrizare a localităţilor.

Tarifele pentru activităţile specifice serviciului de salubrizare se stabilesc pentru operatorii nou-intraţi pe piaţa acestor servicii, precum şi pentru operatorii care încheie contracte de delegare a gestiunii pentru aceste activităţi cu autorităţile administraţiei publice locale.

Taxa suplimentară care ar urma să fie percepută de Administrația Fondului de Mediu, prevăzută inițial să intre în vigoare în ianuarie 2016, a fost amânată pentru anul 2017. Guvernul a aprobat o actualizare a Ordonanței de Urgență nr. 196 din 22 decembrie 2005, care prevede la Anexa 2 că taxele încasate pentru deşeurile inerte şi nepericuloase încredinţate în vederea eliminării finale se vor introduce în anul 2017 și vor fi 80 de lei pe tonă în 2017 și de 120 de lei pe tonă în 2018.

În cazul proiectului ”Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Alba”, la ora actuală proiectul este în procedură de ”fazare”, lucru care presupune posibilitatea derulării și decontării unor investiții și în prima parte a anului 2016. În cazul în care proiectul nu s-ar fi fazat, conform Instrucțiunii Autorității de Management nr. 13100 din 31.08.2015, obligația Consiliului Județean Alba de înaintare a raportului final privind îndeplinirea obiectivelor ar fi fost la data de 30 iunie 2016. Astfel, operarea Sistemului ar fi fost necesară până la această dată finală și nu anterior, chiar dacă investițiile erau finalizate în 2015. Odată fazat, conform legislației europene, proiectul va avea condiționalități legate de intrarea în operare conform cu noile regulamente aplicabile ciclului financiar 2014-2020.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

O fetiță de 5 ani și alte șapte persoane, vindecate de coronavirus la secția de Infecțioase a spitalului din Alba Iulia

Publicat

În cursul zilei de duminică și luni, 24 și 25 mai 2020, un număr de 8 pacienți, internați la secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Alba Iulia, au fost declarați vindecați de COVID-19 și au fost externați, după ce rezultatele a două teste consecutive în cazul acestora au ieșit negative, au transmis reprezentanții instituției.

Cel mai tânăr pacient vindecat este o fetiță în vârstă de 5 ani, iar cel mai vârstnic o femeie de 63 de ani. Cei 8 pacienți externați (4 de sex feminin și 4 de sex masculin) locuiesc în comuna Noșlac (3), orașul Ocna Mureș (3) municipiul Sebeș (1), comuna Șpring (1).

În total, de la începutul evoluției pandemiei și până în prezent, la secția de boli infecțioase a SJU Alba Iulia au fost vindecați de COVID-19 un număr de 52 de pacienți, majoritatea cu forme ușoare și medii, respectiv cu evoluție favorabilă la tratamentul administrat.

De asemenea, de la începutul evoluției pandemiei și până în prezent, la secția de boli infecțioase au fost internați 179 de pacienți suspecți de COVID-19, boală cauzată de infectarea cu noul coronavirus SARS-CoV-2. Rezultatele analizelor de laborator la 93 dintre ei au ieșit pozitive, în vreme ce în cazul celorlalți 86 de pacienți rezultatele au ieșit negative, infirmând astfel prezența virusului.

Dintre cei 97 de pacienți pozitivi, 52 au fost declarați vindecați, iar 30 au fost transferați la unități sanitare din Blaj (13), Aiud (15) și Sibiu (2). În prezent, la secția de boli infecțioase se află internați 15 pacienți confirmați cu COVID-19.

SJU Alba Iulia este o unitate sanitară în care se tratează cazurile confirmate, sunt internate inclusiv cazuri suspecte, iar în propriul laborator se analizează probele recoltate pentru depistarea virusului.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Spitalul Județean Alba Iulia cumpără 10 ventilatoare mecanice pentru Secția ATI. Investiție de peste un milion de lei

Publicat

Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia cumpără 10 ventilatoare mecanice pentru Secția de ATI. Astfel, toate cele 25 de paturi din cadrul secției vor dispune fiecare de câte un ventilator pentru asistența medicală a pacienților confirmați/suspecți cu COVID-19 sau a celor care au nevoie de ventilație mecanică. 

Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru achiziția a 10 ventilatoare mecanice. Valoarea totală estimată este de 1.008.403 de lei, fără TVA.

„Având în vedere că unitatea noastră a fost inclusă în ORDIN nr. 555 din 3 aprilie 2020 privind aprobarea Planului de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei cu coronavirus COVID-19, a Listei Spitalelor care asigură asistența medicală pacienților testați pozitiv cu virusul SARS –CoV-2, în faza a II-a avem nevoie de încă 10 ventilatoare mecanice în cadrul Sectiei ATI. În prezent secția ATI dispune de 25 paturi și de 15 ventilatoare mecanice.

Așadar pentru a asigura asistența medicală de specialitate atât pacienților suspecți/confirmați cu virusul SARS-CoV-2 cât și pacientilor internați în cadrul secției ATI care au nevoie de ventilație mecanică, avem nevoie urgență de aceste echipamente medicale.

Ventilația mecanică reprezintă metoda prin care se asistă sau se înlocuiește respirația spontană. Se dorește achiziționarea unor aparate noi, deoarece cel existent – an fabricație 1996 este nefuncțional și va fi propus spre casare”, se precizează în caietul de sarcini.

Potrivit documentului, termenul de livrare este de maxim 60 de zile de la data primirea comenzii.

Finanțarea se face din fonduri alocate de la Consiliul Județean Alba (10%) și Ministerul Sănătății (90%).

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Polițist din Sebeș confirmat cu COVID-19, alți 5 colegi în izolare. Toți angajații Poliției Municipale Sebeș au fost testați

Publicat

Un polițist din Sebeș este confirmat cu COVID-19, iar alți cinci colegi ai săi sunt în izolare. Toți angajații Poliției Municipale Sebeș au fost testați, vineri, în urma cazului confirmat.

Situația a fost făcută publică într-o postare pe pagina de Facebook Spr Diamantul, de sindicaliști din poliție.

Reamintim că la Sebeș sunt deja două focare de coronavirus, unul la fabrica de înghețată și celălalt la spital.

Citește și FOCARUL de la firma din Sebeș: Alte 20 de infectări confirmate de DSP Alba. Este vorba despre angajați și apropiați ai acestora

Potrivit Spr Diamantul, polițistul confirmat pozitiv a fost testat după ce soția lui, asistentă la Spitalul Municipal Sebeș, fusese confirmată cu Sars-Cov-2.

Vezi Anchetă epidemiologică la spitalul din Sebeș. Șase cadre medicale, depistate pozitiv COVID-19

Ceilalți colegi care au intrat în izolare sunt ”4 lucrători din cadrul Biroului Ordine Publică și un lucrător din cadrul Biroului Criminalistic”.

Aceleași surse au precizat că toți lucrătorii Poliției Sebeș au fost testați vineri, 22 mai, fapt confirmat de reprezentanții IPJ Alba.

Spr Diamantul: ”de curând, mai exact in data de 22.05.2019, toti lucratorii Politiei Sebes au fost chemati sa se testeze pentru Covid 19, existand suspiciunea ca un coleg al lor ar fi deja infectat.
Dupa prelevarea testelor, acestea au fost trimise spre analiza Spitalului Municipal Alba (DSP), urmand fi comunicate rezultatele. Dupa o asteptare de 8 ore, in care toti lucratorii si-au desfasurat activitatea normal au venit si rezultatele, fiind mentionat de catre conducere faptul ca toti am iesit,, „negativ” si ca totul este ok. Fiind intrebati despre rezultatul colegului care era suspect si care nu aparea pe liste, conducerea a evitat sa raspunda (…).
In cele din urma s-a aflat din alte surse ca acesta a iesit pozitiv, urmand binenteles o stare de agitatie si temere in randul celor care stiau ca au intrat in contact cu persoana infectata si nu numai (…)”.

Vezi AICI integral postarea Spr Diamantul.

Contactați de Alba24, reprezentanții IPJ Alba au confirmat că un polițist din Sebeș este infectat cu COVID-19 și că alți 5 polițiști sunt în izolare, dar și că au fost luate imediat toate măsurile necesare în astfel de situații, potrivit criteriilor DSP, în cadrul anchetei epidemiologice. Toți polițiștii de la Poliția Municipală Sebeș au fost testați și nu sunt alte cazuri confirmate.

Potrivit IPJ Alba, nu sunt probleme privind asigurarea continuității activității la Poliția Sebeș. Cei cinci polițiști aflați în izolare vor fi retestați.

De asemenea, au fost dezinfectate spațiile din instituție.

Polițistul confirmat pozitiv este asimptomatic.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

O nouă funcție în aplicația de chat va fi introdusă de WhatsApp. La ce folosește

Publicat

whatsapp

O nouă funcţie este în teste la WhatsApp. Va permite adăugarea contactelor prin scanarea codurilor QR.

Cele mai mai noi versiuni beta de WhatsApp pentru Android şi iOS au primit un update care aduce posibilitatea adăugării contactelor prin coduri QR.

Funcţia poate fi găsită în meniul de setări al aplicaţiei, unde există opţiuni pentru a afişa propriul cod, precum şi pentru a scana alte persoane.

De asemenea, un cod QR poate fi revocat dacă este distribuit unei persoane căreia utilizatorul nu dorește să îi transmită numărul său.

sursă: startupcafe.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate