Connect with us
Advertisement

Educație

Cronică: Spectacol lecție pentru copiii din Alba Iulia despre social media. Cine este lupul cel rău și cum a mințit că poate zbura

Publicat

Poate un lup să zboare? Sau se poate să plouă cu diamante timp de trei zile, pe o insulă pustie? ”Dacă este pe internet, atunci este real”: de aici pleacă spectacolul-lecție, PikPok Online Guguță, al teatrului ”Guguță” din Chișinău. 

Este un spectacol pentru copii, părinți, dar și bunici, care vrea să îi invețe pe cei mici și pe cei mari că nu tot ce este pe internet este real. 

Cum educi un copil despre manipularea de pe internet? Cum îi explici că nu toate informațiile din social media sunt reale? Prin povești, desigur, iar la Festivalul de teatru ”Povești” din Alba Iulia, sute de copii au luat parte la lecția-spectacol. 

Pentru 45 de minute m-am întors în timp, la teatrul copilăriei, la teatrul cu care am crescut, la scenografia clasică a lui Mircea Nicolau, omul care a revoluționat expresivitatea păpușilor de teatru în România, dar și peste hotare.

La Guguță încă se joacă clasic, la masă, cu păpuși expresive, cu gabit, în chenar. Se pare că influența buretelui vopsit fluorescent și târâit din stânga în dreapta scenei, pe cameră neagră, nu a influențat foarte mult teatrul de peste Prut și asta e bine.

Spectacolul a fost făcut în colaborare cu Centrul de Jurnalism Independent din Moldova. De ce s-au implicat și jurnaliștii? Pentru că sunt conștienți că educația și cum să combați dezinformarea trebuie începută de la cele mai mici vârste.

În contextul în care Republica Molodova se confruntă cu mari probleme în ceea ce înseamnă dezinformare și fenomenul fake news, este de la sine înțeles că cei mici au nevoie de educație în acest sens.

Dar spectacolul se adresează și părinților, bunicilor, tuturor celor care cresc un copil.

Povestea pleacă de la postările lupului cel rău pe internet. Lupul este reprezentarea unei persoane cu influență în media și social media. Acesta reușește să convingă și mare parte din restul animalelor că poate să zboare și, dacă urmează toate indicațiile de pe site-ul său, vor zbura și ele.

Cei care îi răspund lupului că nu este real ce se întâmplă sunt imediat șterși din comentarii.

Lupul are un discurs clasic, care te duce imediat cu gândul la timpurile gri ale României, când o entitate vorbea, iar restul ascultau.

Însă, lupul întâlnește rezistența. Un grup de animale, o asociație, poate un ONG, un cerc de jurnaliști care vor să combată fenomenul dezinformării cu aceleași ”arme” pe care le are și lupul: accesul la internet și libera exprimare.

Este o luptă de vizibilitate în online, de educație în expunerea adevărului. La sfârșit, lupul înțelege că foamea de like-uri, share-uri și comentarii se poate întoarce împotriva sa.

Un spectacol relativ simplu, pentru copii, dar care are puterea de a-i educa pe cei mici atunci când stau pe internet.

Foto credit: Anca Iacob, fotograf al Festivalului Internațional de Teatru ”Povești”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement