Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cronologie: Accidentele tehnologice care au avut loc pe platforma Kronospan din Sebeș. Cel mai grav s-a produs în 2008


Publicat

kronospan

În 29 ianuarie 2020, un nor negru de fum care ieșea dintr-o instalație de pe platforma Kronospan din Sebeș a panicat puternic cetățenii localității. În cele din urmă s-a dovedit a fi un senzor defect la uscătorul de așchii.

Defecțiunea a făcut ca un număr mai mare de așchii să intre în arzător, ceea ce ar fi generat fumul negru și gros, vizibil de la mare distanță.

Însă, incidentul din 29 ianuarie nu este unul singular. Adevărul.ro a întocmit o listă a tuturor evenimentelor tehnologice, care este prezentată în raportul de securitate, parte a documentaţiei de mediu necesară pentru demolarea vechii fabrici de formaldehidă cu capacitate de 40.000 de tone. În total, este vorba despre 15 incidente, inclusiv cel din ianuarie 2020.

CITEȘTE ȘI: UPDATE FOTO-VIDEO: PANICĂ la Sebeș din cauza unui FUM GROS și NEGRU emanat de o instalație de pe platforma Kronospan

Cel mai grav avut loc în februarie 2008, când 800 de kilograme de formaldehidă au fost deversate accidental.   În ordine descrescătoare din punct de vedere a datei, ultimul incident care a provocat panică printre locuitorii din Sebeş a avut loc în 29 ianuarie 2020.

1. 29 ianuarie 2020 În urma unei alarme apărute pe linia de PAL, uscătorul s-a oprit automat din motive de siguranţă. Aburul de uscare împreună cu o parte din materia primă (praf de lemn) aflate în acel moment în uscător au fost dispersate în atmosferă timp de 20 de minute. Materia primă aflată în uscător nu a era contaminată cu substanţe chimice susţin reprezentanţii companiei.   

2. În data de 2 martie 2019, în jurul orei 16.00, la Secţia PAL – Zona Seco (pregătire/sortare material producţie plăci), s-a produs un eveniment tehnologic la un siloz de stocare material pentru stratul intern, şi anume un incendiu în interiorul hotei prin care se descarcă materialul în siloz.

Evenimentul s-a produs cel mai probabil datorită unei frecări mecanice ce a generat scântei, cauzând aprinderea materialului lemnos în siloz. Evenimentul a avut un impact nesemnificativ asupra factorilor de mediu, nu a implicat substanţe chimice, nu au existat răniţi. SPSU Kronospan Trading a intervenit prompt cu două autospeciale din dotare. Preventiv a fost apelat şi numărul unic de urgenţă 112.

Incendiul a fost lichidat la aproximativ 20 de minute după sosirea ISU Albă – Garda de Intervenţie nr. 2 Sebeş. Pentru a preveni un astfel de eveniment, au fost luate următoarele măsuri: montarea câte unui sistem manual de inundare pe fiecare siloz.

3. În data de 24 noiembrie 2018, în jurul orei 12.15, la Secţia PAL – Linia pregătire material, s-a produs un eveniment tehnologic la o bandă transportoare, şi anume aprinderea benzii şi tocătura aflată pe porţiunea de bandă, fără a se fi extins la alte utilaje din zonă.

Evenimentul s-a produs cel mai probabil datorită unei frecări mecanice ce a generat scântei cauzând aprinderea materialului lemnos de pe bandă transportoare. Evenimentul nu a avut impact asupra factorilor de mediu, nu a implicat substanţe chimice, nu au existat răniţi. SPSU Kronospan Trading a intervenit prompt cu două autospeciale din dotare, lichidând incendiul în cca. 15 min.

Măsuri: montarea de senzori de temperatura pe întreg corpul transportorului; montarea de sisteme de inundare acţionate de Grecon. 

4. În dată de 19 august 2018, în jurul orei 08.00, la Secţia PAL – Linia pregătire material, s-a produs un eveniment tehnologic la o bandă transportoare şi anume aprinderea benzii şi tocătură aflată pe porţiunea de bandă, fără a se fi extins la alte utilaje din zona. Evenimentul s-a produs cel mai probabil datorită unei frecări mecanice ce a generat scântei cauzând aprinderea materialului lemnos de pe bandă transportoare.

Evenimentul nu a avut impact asupra factorilor de mediu, nu a implicat substanţe chimice, nu au existat răniţi. SPSU Kronospan Sebeş a intervenit prompt cu o autospecială din dotare, lichidând incendiul în cca. 10 – 12 min. Măsuri: montarea a 3 sisteme Grecon pe toate hotele de descărcare ale benzilor transportoare.

5. În dată de 2 noiembrie 2017, în jurul orei 4.00, la Secţia MDF, la centrala termică de încălzire ulei diatermic s-a fisurat una dintre serpentine şi a luat foc în interior. Flacăra a fost generată de uleiul ieşit prin fisură, până în momentul golirii. Echipa de intervenţie SPSU Kronospan a intervenit cu cele două autospeciale de stingere din dotare, pentru răcirea exterioară a instalaţiei cu spumă şi apă.

Focul a fost stins în jurul orei 5.15, dar s-a reaprins în jurul orei 6.00. Pentru siguranţă s-a solicitat intervenţia Gărzii ISU Sebeş. La sosirea echipajului ISU, incendiul era lichidat. Evenimentul a avut un impact nesemnificativ asupra mediului. Măsuri: monitorizarea permanentă a temperaturii în instalaţia de ulei diatermic; frecvenţa pentru verificarea serpentinelor a fost modificată de la semestrial, la un interval de 4 luni.

  6. În dată de 1 august 2017, în jurul orei 3.30, la Secţia PAL, s-a produs un incendiu la linia de pregătire material, care a cuprins 4 cicloane şi un filtru de praf de lemn. Focul a fost iniţiat de o scânteie produsă în interiorul unei mori de măcinare aşchii şi s-a extins prin sistemul de transport la cicloane. Sistemele automate de stingere au declanşat instantaneu. Echipa de intervenţie a SPSU Kronospan a intervenit cu cele două autospeciale din dotare şi a fost apelat numărul unic de urgenţă 112. Incendiul a fost lichidat în jurul orei 5.00.

Evenimentul a avut un impact nesemnificativ asupra mediului. Măsuri: Pentru a preveni un astfel de eveniment, linia de pregătire material a fost modernizată.  

7. În dată de 3 iulie 2017, în jurul orei 7.35, s-a produs un eveniment tehnologic în Secţia PAL, la instalaţia de curăţare saci aspiraţie, prin aprinderea mocnită a unei cantităţi mici de material lemnos în interiorul ciclonului. A fost pornită instalaţia de stingere din interiorul ciclonului şi s-a intervenit cu autospeciala de stingere.

Evenimentul s-a produs cel mai probabil datorită unei frecări mecanice la instalaţia de curăţare saci aspiraţie, rezultând scântei care a condus la apariţia jarului în ciclon Evenimentul a avut un impact nesemnificativ asupra mediului. Măsuri: frecvenţa pentru verificarea serpentinelor a fost modificată de la un interval de 6 luni la un interval de 3 luni.

8. În dată de 14 iunie 2017, în jurul orei 6.00, s-a produs un eveniment tehnologic în Secţia PAL, la instalaţia de curăţare saci aspiraţie, prin aprinderea mocnită a unei cantităţi mici de material lemnos în interiorul ciclonului. A fost pornită instalaţia de stingere din interiorul ciclonului şi să intervenit cu autospecială de stingere.

Evenimentul s-a produs cel mai probabil datorită unei frecări mecanice la instalaţia de curăţare saci aspiraţie, rezultând scântei care a condus la aparitia jarului în ciclon Evenimentul a avut un impact nesemnificativ asupra mediului. Măsuri: Pentru a preveni un astfel de eveniment, frecvenţa pentru verificarea  serpentinelor a fost modificată de la un interval de 6 luni la un interval de 3 luni.  

9. În data de 12 decembrie 2016, la Secţia MDF, în sectorul formare covor a avut loc un eveniment tehnologic care a generat un incendiu, care s-a produs datorită supraîncălzirii prin frecare mecanică la sistemul de role de dispersie fibră şi formare covor. Sistemul automat de stins incendii s-a declanşat instantaneu.

Nu au fost expuse pericolului celelalte instalaţii. Măsuri: Pentru a preveni un astfel de eveniment, s-a luat în studiu posibilitatea montării de termostate în punctele esenţiale ale instalaţiei, care să ofere un control mai riguros al temperaturii.

10. În data de 22 octombrie 2015, la Secţia PAL, în sectorul „Sortare aşchii uscate” a avut loc un eveniment tehnologic care a generat un incendiu. Incendiul s-a produs datorită supraîncălzirii (prin frecare) unor subansamble mecanice în mişcare la sistemul de acţionare a benzii transportoare.

După ruperea accidentală a unui ghidaj de protecţie, acesta a ajuns în contact cu praful de lemn şi a declanşat o scânteie. Sistemele de securitate au funcţionat şi linia a fost oprită. Sistemul automat de stins incendii s-a declanşat instantaneu. Echipele de intervenţie au intervenit prompt şi incendiul a fost stins. Evenimentul a avut un Impact nesemnificativ asupra mediului.

Măsuri: a fost instruit personalul responsabil; suplimentar au fost montate în 3 puncte senzori de detecţie şi stingerea incendii; frecvenţa pentru verificarea benzilor transportoare a fost modificată de la trimestrial, la lunar.  

11. În data de 9 octombrie 2014 la secţia PAL, un eveniment tehnologic ce a condus la un incendiu. S-a produs datorită supraîncălzirii unor subansamble mecanice în mişcare. Acestea au ajuns în contact după ruperea accidentală a unui ghidaj de protecţie. Sistemul automat de stins incendii s-a declanşat instantaneu stingând focul înainte de a se extinde. Evenimentul a avut un impact nesemnificativ asupra mediului.

Măsuri: a fost instruit personalul responsabil şi s-a schimbat furnizorul ghidajelor de protecţie.

  12. În data de 7 octombrie 2013, la Secţia MDF a avut loc un eveniment tehnic, la una din serpentinele (schimbătoare de căldură) de la instalaţia de ulei diatermic. Evenimentul s-a produs datorită unei căderi de tensiune circa 15 – 20 min, de la Staţia Pianu. După căderea tensiunii, sistemul de siguranţă şi separare a instalaţiei de ulei diatermic au intrat imediat în funcţiune, serpentinele fiind separate şi golite în rezervor.

Datorită şocului termic îndelungat, una din serpentine s-a fisurat şi a luat foc interiorul. Flacăra a fost generată de uleiul ieşit prin fisură apărută, până în momentul golirii totale. Nu au fost expuse pericolului restul instalaţiilor. S-a intervenit prompt cu maşină de stins incediu din dotare pentru răcirea exterioară a instalaţiei. Măsuri: a fost instruit personalul responsabil, furnizorul de energie electrică va comunica eventuale şocuri de curent; la staţia de alimentare s-a montat un stabilizator de tensiune.

13. În data de 10 mai 2013 a avut loc, la Secţia PAL, un eveniment tehnologic care a determinat eliberarea în atmosfera, pentru circa 2-3 minute, a fumului provenit de la praful de lemn care să aprins pe tubulatura de aspiraţie până la declanşarea sistemului de stingere incendii.

Evenimentul s-a produs datorită unei bucăţi de metal care a intrat în moară de aşchii fine de la sortarea aschiilor de PAL, generând scântei în interiorul morii, scântei care s-au propagat de-a lungul tubulaturii de aspiraţie. Măsuri: a fost instruit personalul responsabil şi au fost suplimentate numărul de detectoare de metale.  

14. În data de 19 mai 2008, a avut loc o defecţiune tehnică la Secţia Chimică, ce a constat în ruperea unei blînde (disc de rupere confecţionat dintr-un aliaj de aluminiu de 0,1 mm cu un diametru de 30 cm) la un reactor prin care circulă amestec gazos de aer-metanol. Această defecţiune a fost remediată într-un interval de timp scurt.

Pentru prevenirea şi evitarea unei situaţii similare, operatorul economic a luat următoarele măsuri: au fost înlocuite toate discurile; personalul responsabil a fost instruit verificarea periodică a instalaţiei;  

15. În dată de 19 februarie 2008 s-a produs o defecţiune tehnică în cadrul Secţiei Chimice, s-a fisurat o garnitură la un filtru amplasat în cuva de retenţie a rezervoarelor de formaldehidă care a condus la deversarea accidentală a circa 800 kg de formaldehidă. S-a acţionat prompt cu substanţă absorbantă, rumeguş, care a fost colectat în saci de plastic şi eliminat prin firme autorizate.

În 2, 5 – 3 ore a fost colectată întreagă cantitate de formaldehidă scursă iar locul a fost curăţat. Pe perioada remedierii defecţiunii, zona a fost izolată, iar utilajul a fost scos din funcţiune. Defecţiunea a fost remediată în scurt timp.

Măsuri: a fost instruit personalul responsabil; verificarea periodică a integrităţii garniturilor borduirea pompei şi filtrului în vederea limitării zonei în care poate ajunge soluţia de formaldehidă (substanţă deversată); s-a montat indicator de nivel cu alarmă, în zona delimitată prin bordură pentru avertizarea operatorului în caz de deversare.

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. Roco

    duminică, 09.02.2020 at 16:18

    Daca cineva ar opri fabrica nu ar muri multi de foame, dar nu ar mai fi multe boli in zona

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Cum au salvat medicii din Alba Iulia, un tânăr ”aflat la limita dintre viață și moarte” după un accident de motocicletă

Publicat

Un pacient în vârstă de 24 de ani, aflat la limita dintre viață și moarte după un grav accident de motocicletă, a fost salvat de către medicii Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, în urma unor intervenții medicale complexe. Pentru menținerea sa în viață, a fost necesară utilizarea simultană a plămânilor și rinichilor artificiali, precum și a augmentării activității miocardice.

În data de 11 iunie 2021, la SJU Alba Iulia a fost adus un pacient care prezenta multiple traumatisme, precum fractură de claviculă, fracturi ale ambelor oase ale antebrațelor, fracturi costale bilaterale, contuzie pulmonară majoră bilaterală, hemopneumotorax bilateral, contuzie miocardică, ruptură de splină, contuzie renală și fractură de femur stâng.

Acesta a fost supus, în regim de urgență, unei intervenții chirurgicale de splenectomie (înlăturare a splinei) deoarece sângera abundent, după care o atenție deosebită a fost acordată ventilației mecanice (deoarece avea mari dificultăți de respirație), tehnicii de hemodiafiltrare (pentru substituția funcției renale), dar și pentru acordarea suportului inotrop, necesar funcționării inimii. Acestea au trebuit asigurate simultan pentru menținerea pacientului în viață.

De asemenea, tânărul a fost operat la ambele membre superioare. În prezent, el este stabil hemodinamic, a fost detubat și respiră spontan. A avut o evoluție favorabilă în urma tratamentului și intervențiilor chirurgicale.

În următoarele zile, va fi operat la femur. El este internat pe secția de Anestezie și Terapie Intensivă.

Complexitatea cazului a fost generată de faptul că pacientul politraumatizat, operat pentru scoaterea splinei, cu picior, mâini și coaste fracturate, a avut nevoie concomitent de substituție hepatorenală (fiind necesară epurarea extrarenală) și respiratorie cu ventilatorul, respectiv de augmentare cardiacă.

Acesta a primit îngrijiri de specialitate de la cadrele medicale ale secției de Anestezie și Terapie Intensivă, condusă de către medic primar Silviu Tuzeș însă, de la aducerea sa în spital, a fost tratat și investigat de medici UPU, chirurgi, ortopezi și radiologi.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

ASTĂZI: PRIMA PROBĂ la Evaluarea Națională 2021. Ce reguli trebuie să respecte elevii. Cum se pot depune contestațiile

Publicat

examen

Marți, 21 iulie se desfășoară prima probă de la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a (EN VIII 2021). Examenele se desfășura în perioada 22 iunie – 4 iulie 2021. Un număr de 131.177 de absolvenți ai clasei a VIII-a.

La Evaluarea Națională din sesiunea iunie-iulie 2021 s-au înscris 2171 de absolvenți ai clasei a VIII-a, dintre cei 2429 de elevi înscriși în clasa a VIII-a în anul școlar 2020-2021, conform centralizării realizate de Comisia Județeană de la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Alba

Citește și MODELE de SUBIECTE la EVALUARE NAȚIONALĂ 2021, clasa a VIII-a: TOATE testele de antrenament și BAREMELE la Română și Matematică

Contestaţiile la Evaluarea Naţională 2021 pot fi depuse în zilele de 29 iunie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) şi 30 iunie (în intervalul orar 8:00 – 12:00). 

Acestea pot fi transmise şi prin mijloace electronice.

Candidaţii care depun/transmit contestaţiile prin mijloace electronice completează, semnează şi depun/transmit tot prin mijloace electronice şi o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. 

Pentru candidaţii minori, documentele sunt semnate şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai acestora.

Rezultatele finale la Evaluarea Naţională vor fi afişate sâmbătă, 4 iulie.

Lucrările vor fi corectate în alte judeţe, în 92 de centre de corectare. Nota obţinută după contestaţie este nota definitivă, indiferent de punctajul obţinut,

Această notă nu mai poate fi modificată şi reprezintă nota obţinută de candidat la proba respectivă.

În procesul de evaluare iniţială a lucrărilor scrise şi de rezolvare a contestaţiilor, după validarea finalizării evaluării de către cei doi profesori evaluatori, în cazul în care diferenţa dintre notele celor doi evaluatori este mai mică sau egală cu 1 punct, notele obţinute se trec pe fiecare lucrare în parte, cu cerneală roşie, de către profesorii evaluatori, după ce este verificată concordanţa cu borderourile individuale, şi se semnează de aceştia.

Nota finală se trece pe lucrare, în prezenţa profesorilor evaluatori, de către preşedintele comisiei. Preşedintele comisiei calculează nota finală, ca medie aritmetică cu două zecimale a notelor acordate de evaluatori, fără rotunjire, şi semnează, nota fiind înregistrată în catalogul evaluării naţionale.

În cazul în care diferenţa între notele acordate de cei doi profesori evaluatori este mai mare de 1 punct, lucrarea va fi recorectată de alţi doi profesori evaluatori numiţi de preşedintele comisiei.

După validarea finalizării evaluării, nota finală este calculată luând în considerare cele 4 (patru) note, după eliminarea celor două note/valori extreme, ca medie aritmetică cu două zecimale, fără rotunjire, a celor două note/valori centrale.

Media rezultată reprezintă nota finală care se trece pe lucrare şi este înregistrată în catalogul evaluării naţionale. Sub nota finală semnează cei patru evaluatori şi preşedintele comisiei.

Numărul pachetului şi numărul de ordine al lucrărilor care necesită o nouă evaluare sunt consemnate într-un proces – verbal, semnat de cei amintiţi anterior.

În cadrul etapei de soluţionare a contestaţiilor, după încheierea evaluării lucrărilor, notele acordate după reevaluare sunt comparate cu cele acordate în etapa de evaluare iniţială.

În situaţia în care se constată o diferenţă de notare mai mare de 1 punct, în plus sau în minus, între nota de la evaluarea iniţială şi cea de la contestaţii, preşedintele comisiei de contestaţii numeşte o nouă comisie de contestaţii formată din doi profesori cu experienţă, alţii decât cei care au evaluat iniţial lucrările în centrul de contestaţii.

Reevaluarea se face după o nouă secretizare a lucrărilor, respectând cu stricteţe baremul de evaluare şi notare şi toate procedurile de evaluare. Nota acordată de cea de a doua comisie de contestaţii este nota finală obţinută de candidat.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

24 iunie: Cea mai mare şi mai spectaculoasă sărbătoare păgână a anului. SUPERSTIȚII în noaptea de Sânziene

Publicat

Sânzienele sau Drăgaica sunt sărbătorite de români în fiecare an pe 24 iunie. Aceasta este cea mai mare şi mai spectaculoasă sărbătoare păgână a anului, care coincide, ca dată cu Sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul.

De Sânziene, tradiţia spune că “timpul se face bun, îngăduitor, creşte şi cuprinde gândul omului, purtându-l peste câmpurile şi poienile pline de flori, parfumate cu miros de Rai”.

Evenimentul este însoţit de o serie de credinţe populare interesante şi tradiţii legate de dragoste, sănătate, bunăstare şi fertilitate. Drăgaica este numele slav al sărbătorii de Sânziene şi se întâlneşte în Muntenia şi Oltenia.

Sărbătoarea este una cu totul specială şi ţine o noapte şi o zi, iar noaptea de Sânziene (23-24 iunie) este una magică, este noaptea focurilor de vară, fiindcă “este vară în cer şi vară pe pământ, este vară în suflete şi trupuri, este anotimpul dragostei şi al vieţii plenare”.

Atunci se deschid porțile cerului și lumea de dincolo vine în contact cu lumea pământeană. Pentru aceasta se fac practici de pomenire a morților numite Moșii de Sânziene, când se deretică mormintele, se pun flori, se aprind lumânări și se dă de pomană la cimitir.

Floarea de Sânziană (Gallium verum sau Gallium mollugo — după culoarea galbenă sau albă), frumos mirositoare, care înflorește în preajma solstițiului de vară, în perioada pârguirii cerealelor, are numeroase întrebuințări în medicină și cosmetică, drept pentru care mitologia populară i-a acordat anume proprietăți mistice, fiind folosită în practicile magice efectuate în noaptea premergătoarei zilei Sfântului Proroc Ioan Botezătorul.

Pentru a avea eficiența scontată trebuie culeasă după un anume ritual și anume: florile în zorii zilei Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, în timp ce tulpina și semințele, toamna.

Dacă sunt culese corespunzător, proprietățile lor sunt miraculoase: întăresc copiii debili și limfatici, dacă se pun în apa lor de scaldă; vindecă frigurile; puse în rachiu vindecă vătămăturile; roua căzută pe flori în noaptea de Sfântul Ioan Botezătorul este leac sigur pentru bolile de ochi și piele.

Sânzienele sunt flori de câmp, galbene-aurii, cu inflorescenţe mărunte, pline de polen, cu miros puternic de fân şi a miere.

La cea mai mică atingere, din ele se scutură o ploaie fină de aur, pentru că tradiţia spune că ele sunt florile solstiţiului de vară, iubitoare de soare, iar viaţa lor este scurtă, de numai două-trei săptămâni, atâta vreme cât astrul zilei se află în plină putere.

În traditia populară, Sânzienele sunt şi nişte făpturi ireale, fantastice, numite Sfintele, Frumoasele, făpturi luminoase de aer, albe, frumoase, binefăcătoare.

Această denumire a lor este adesea cauza pentru care sunt confundate cu Ielele, Măiastrele sau Vântoasele, care, de regulă, sunt zâne rele.

Părerile specialiştilor, dar şi ale ţăranilor, sunt extrem de amestecate când este vorba despre Sânziene.

Este o certitudine că ele sunt diferite de Iele, pentru că au, în general, însuşiri bune: fuioare de vânt uşoare în timpul zilei, noaptea se transformă în zâne cu părul galben şi rochii albe de abur, ce dansează sub razele lunii (astrul celor născuţi în această zi) prin grădini, mutându-se de la un loc la altul, cântând pe sus, cu glasuri nemaiauzit de armonioase.

Pentru că sunt din altă lume şi sunt atât de frumoase, „cine le vede nu le crede şi cine le-aude nu le răspunde”.

Despre ele se stie ca iau glasul cucului, pentru că începând de pe 24 iunie, cucul amuţeşte, pleacă în munte şi se transformă în uliu, răzbunându-se pe toate celelalte păsări cântătoare.

„Atunci va şti femeia gândul bărbatului, când va şti ziua când pleacă cucul”, se mai spune în tradiţie despre această zi.

Din spicele de grâu și alte șapte plante diferite cum ar fi: pelin, verbină, busuioc, sunătoare, ferigă, soc, cicoare, salcie și neapărat florile de Sânziană, fetele tinere împletesc cununi (semnul cercului).

Purtate pe cap de o fecioară, aceasta reprezenta zeița agrară în dansul denumit Jocul Drăgaicei, care se execută ritual de către fete tinere la această serbare florală, cu caracter câmpenesc.

Până în anul următor, cununile sunt agățate la ușa de intrare a casei, la ferestre, la stâlpii porților, la pietrele de hotar și pe crucile mormintelor, cu semnificația de a apăra oamenii, animalele și recolta de forțele nefaste, malefice, de stihiile naturii — grindină, inundație, furtună etc.

Aceste cununi mai au rolul de a ghici viitorul, ursita.

Ele sunt aruncate pe casă sau șură și în funcție de felul în care rămân pe acoperiș, atârnate de hornul casei sau cad jos, anul care va urma va fi bun sau rău, tinerii se vor căsători cu omul iubit sau nu, recolta va fi bună sau proastă, locuitorii casei sănătoși sau bolnavi, vor avea noroc sau ghinion, etc.

În credința populară, floarea de Sânziană are nenumărate proprietăți magice:

dacă o fată tânără o pune sub pernă în noaptea premergătoare Sânzienelor, își va visa cu siguranță ursitul; pentru femeia căsătorită, rețeta nu mai este valabilă, în schimb se recomandă să se înfășoare cu florile respective în jurul mijlocului pentru a nu avea dureri de mijloc la seceriș;

dacă își pun în păr sau în sân floarea cu pricina, atât fetele cât și femeile devin mai atrăgătoare și mai drăgăstoase;

dacă se tăvălesc la ivirea zorilor prin roua căzută pe Sânziene, sau se spală în apă curgătoare devin mai frumoase.

În același timp floarea de Sânziană este un reper caledaristic agrar. Dacă înflorește înainte de Sfântul Ioan Proroc Botezătorul, înseamnă că vegetația plantelor este prea avansată. După ce înflorește Sânzâiana, începe cositul.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan: „Boala sistemului public este supraîncărcarea cu personal”. Economii, în urma reorganizării

Publicat

Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, a declarat că sistemul public din România este supraîncărcat cu personal, astfel că pierderile sunt foarte mari.

Acesta a dat exemplu instituţia pe care o conduce şi a subliniat că în urma reorganizării s-au economisit 6 milioane de euro în numai un an.

„Boala sistemului public din România este supraîncărcarea cu personal, atât din punct de vedere al numărului de angajaţi, dar şi al salariilor în anumite sectoare unde sunt mult mai mari decât în sectoarele private. Ca atare, pierderile sunt foarte mari şi, practic, ce se întâmplă, gândiţi-vă că într-o comunitate locală, unde toţi banii care se încasează din taxe şi din impozite se duc pe cheltuielile de personal ale unei primării şi poate nici nu le acoperă, înseamnă nu că acea primărie există pentru cetăţeni ca să le ofere servicii, ci că cetăţenii există pentru ca oamenii ăia din primărie să aibă nişte posturi călduţe sau nu”, a declarat Ilie Bolojan, duminică, la Prima TV.

Bolojan susține că economisirea banilor rezultată din reduceri de personal se poate vedea în investiţii.

„Asta este o mare problemă şi dacă am putut să realizez în aceşti ani multe proiecte de investiţii este pentru că am avut grijă de banii pe care îi colectam de la contribuabili. Inclusiv prin reducerea cheltuielilor de personal. Aceste cheltuieli sunt de ordinul milioanelor de euro. La municipiul reşedinţă de judeţ pot să fie între 13 milioane de euro cum este la Oradea sau pot să ajungă la 25 milioane de euro într-un oraş identic ca mărime, ori dacă în fiecare an ai o economie de 10-12 milioane de euro la cheltuielile de personal, asta înseamnă nişte lucrări care se văd în oraş. Asta este o problemă pentru care noi nu reuşim să livrăm investiţii, performanţă în administraţie şi pentru că oamenii nu văd că din banii lor se face ceva, nu mai au încredere în lumea politică”, a declarat președintele CJ Bihor.

Ilie Bolojan a mai precizat că cu doar jumătate din angajaţii de la Consiliul Judeţean a angajat noi proiecte şi a început noi lucrări.

„Ce am făcut, practic, cu jumătate din angajaţii de la Consiliul Judeţean, s-a dovedit că nu s-a întâmplat nimic la Consiliu, dimpotrivă, am angajat alte proiecte, am început alte lucrări. Se poate face şi cu jumătate din oameni. Efectul este că economia doar la 80 de angajaţi care nu mai sunt a fost de 1.200.000 de euro într-un singur an de zile, ceea ce înseamnă într-o localitate din judeţul Bihor, un pod peste Crişul Repede, în Bulz se termină anul acesta un pod care nu ar fi putut fi finanţat, dacă nu am fi avut aceşti bani”, a declarat Bolojan.

Întrebat cum au fost angajaţi aceşti oameni, Ilie Bolojan a spus că o parte dintre ei au fost angajaţi pe filieră politică.

„Cum au fost angajaţi aceşti oameni, ce randamente au avut, este cât de poate de clar. Chiar dacă au fost oameni competenţi, practic nu aveau de lucru. Ori a ţine un om, chiar dacă este competent cu salarii fără să aibă de lucru, nu este o chestiune normală. O parte au fost pe filieră politică, o parte au fost angajaţi de-a lungul anilor. Gândirea a fost ca instituţiile publice să fie o bază de angajări. Aceste angajări se pot transforma în voturi, se pot transforma în agenţi politici. Aveam un număr de structuri adiacente cu vreo 80 de angajaţi, am concediat vreo 60 dintre ei, deci cu 20 de angajaţi facem exact aceleaşi lucruri pe care le făceam cu 80, dar vă puteţi imagina ce înseamnă asta în cheltuieli”, a declarat preşedintele CJ Bihor.

Ilie Bolojan a precizat că 6 milioane de euro este economia într-un singur an, la Consiliul Județean Bihor, după ce s-au făcut reduceri de personal. „Doar la nivelul CJ Bihor, în cursul acestui an, economiile la salarii, prin aceste reorganizări, înseamnă 6 milioane de euro. Faceţi nişte multiplicări, dacă s-ar face asta în multe locuri şi aţi vedea câte sume de bani pot fi eliberate pentru investiţii pe care le văd cetăţenii noştri”, a declarat Bolojan.

sursa: g4media.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate