Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cronologie: Accidentele tehnologice care au avut loc pe platforma Kronospan din Sebeș. Cel mai grav s-a produs în 2008


Publicat

kronospan

În 29 ianuarie 2020, un nor negru de fum care ieșea dintr-o instalație de pe platforma Kronospan din Sebeș a panicat puternic cetățenii localității. În cele din urmă s-a dovedit a fi un senzor defect la uscătorul de așchii.

Defecțiunea a făcut ca un număr mai mare de așchii să intre în arzător, ceea ce ar fi generat fumul negru și gros, vizibil de la mare distanță.

Însă, incidentul din 29 ianuarie nu este unul singular. Adevărul.ro a întocmit o listă a tuturor evenimentelor tehnologice, care este prezentată în raportul de securitate, parte a documentaţiei de mediu necesară pentru demolarea vechii fabrici de formaldehidă cu capacitate de 40.000 de tone. În total, este vorba despre 15 incidente, inclusiv cel din ianuarie 2020.

CITEȘTE ȘI: UPDATE FOTO-VIDEO: PANICĂ la Sebeș din cauza unui FUM GROS și NEGRU emanat de o instalație de pe platforma Kronospan

Cel mai grav avut loc în februarie 2008, când 800 de kilograme de formaldehidă au fost deversate accidental.   În ordine descrescătoare din punct de vedere a datei, ultimul incident care a provocat panică printre locuitorii din Sebeş a avut loc în 29 ianuarie 2020.

1. 29 ianuarie 2020 În urma unei alarme apărute pe linia de PAL, uscătorul s-a oprit automat din motive de siguranţă. Aburul de uscare împreună cu o parte din materia primă (praf de lemn) aflate în acel moment în uscător au fost dispersate în atmosferă timp de 20 de minute. Materia primă aflată în uscător nu a era contaminată cu substanţe chimice susţin reprezentanţii companiei.   

2. În data de 2 martie 2019, în jurul orei 16.00, la Secţia PAL – Zona Seco (pregătire/sortare material producţie plăci), s-a produs un eveniment tehnologic la un siloz de stocare material pentru stratul intern, şi anume un incendiu în interiorul hotei prin care se descarcă materialul în siloz.

Evenimentul s-a produs cel mai probabil datorită unei frecări mecanice ce a generat scântei, cauzând aprinderea materialului lemnos în siloz. Evenimentul a avut un impact nesemnificativ asupra factorilor de mediu, nu a implicat substanţe chimice, nu au existat răniţi. SPSU Kronospan Trading a intervenit prompt cu două autospeciale din dotare. Preventiv a fost apelat şi numărul unic de urgenţă 112.

Incendiul a fost lichidat la aproximativ 20 de minute după sosirea ISU Albă – Garda de Intervenţie nr. 2 Sebeş. Pentru a preveni un astfel de eveniment, au fost luate următoarele măsuri: montarea câte unui sistem manual de inundare pe fiecare siloz.

3. În data de 24 noiembrie 2018, în jurul orei 12.15, la Secţia PAL – Linia pregătire material, s-a produs un eveniment tehnologic la o bandă transportoare, şi anume aprinderea benzii şi tocătura aflată pe porţiunea de bandă, fără a se fi extins la alte utilaje din zonă.

Evenimentul s-a produs cel mai probabil datorită unei frecări mecanice ce a generat scântei cauzând aprinderea materialului lemnos de pe bandă transportoare. Evenimentul nu a avut impact asupra factorilor de mediu, nu a implicat substanţe chimice, nu au existat răniţi. SPSU Kronospan Trading a intervenit prompt cu două autospeciale din dotare, lichidând incendiul în cca. 15 min.

Măsuri: montarea de senzori de temperatura pe întreg corpul transportorului; montarea de sisteme de inundare acţionate de Grecon. 

4. În dată de 19 august 2018, în jurul orei 08.00, la Secţia PAL – Linia pregătire material, s-a produs un eveniment tehnologic la o bandă transportoare şi anume aprinderea benzii şi tocătură aflată pe porţiunea de bandă, fără a se fi extins la alte utilaje din zona. Evenimentul s-a produs cel mai probabil datorită unei frecări mecanice ce a generat scântei cauzând aprinderea materialului lemnos de pe bandă transportoare.

Evenimentul nu a avut impact asupra factorilor de mediu, nu a implicat substanţe chimice, nu au existat răniţi. SPSU Kronospan Sebeş a intervenit prompt cu o autospecială din dotare, lichidând incendiul în cca. 10 – 12 min. Măsuri: montarea a 3 sisteme Grecon pe toate hotele de descărcare ale benzilor transportoare.

5. În dată de 2 noiembrie 2017, în jurul orei 4.00, la Secţia MDF, la centrala termică de încălzire ulei diatermic s-a fisurat una dintre serpentine şi a luat foc în interior. Flacăra a fost generată de uleiul ieşit prin fisură, până în momentul golirii. Echipa de intervenţie SPSU Kronospan a intervenit cu cele două autospeciale de stingere din dotare, pentru răcirea exterioară a instalaţiei cu spumă şi apă.

Focul a fost stins în jurul orei 5.15, dar s-a reaprins în jurul orei 6.00. Pentru siguranţă s-a solicitat intervenţia Gărzii ISU Sebeş. La sosirea echipajului ISU, incendiul era lichidat. Evenimentul a avut un impact nesemnificativ asupra mediului. Măsuri: monitorizarea permanentă a temperaturii în instalaţia de ulei diatermic; frecvenţa pentru verificarea serpentinelor a fost modificată de la semestrial, la un interval de 4 luni.

  6. În dată de 1 august 2017, în jurul orei 3.30, la Secţia PAL, s-a produs un incendiu la linia de pregătire material, care a cuprins 4 cicloane şi un filtru de praf de lemn. Focul a fost iniţiat de o scânteie produsă în interiorul unei mori de măcinare aşchii şi s-a extins prin sistemul de transport la cicloane. Sistemele automate de stingere au declanşat instantaneu. Echipa de intervenţie a SPSU Kronospan a intervenit cu cele două autospeciale din dotare şi a fost apelat numărul unic de urgenţă 112. Incendiul a fost lichidat în jurul orei 5.00.

Evenimentul a avut un impact nesemnificativ asupra mediului. Măsuri: Pentru a preveni un astfel de eveniment, linia de pregătire material a fost modernizată.  

7. În dată de 3 iulie 2017, în jurul orei 7.35, s-a produs un eveniment tehnologic în Secţia PAL, la instalaţia de curăţare saci aspiraţie, prin aprinderea mocnită a unei cantităţi mici de material lemnos în interiorul ciclonului. A fost pornită instalaţia de stingere din interiorul ciclonului şi s-a intervenit cu autospeciala de stingere.

Evenimentul s-a produs cel mai probabil datorită unei frecări mecanice la instalaţia de curăţare saci aspiraţie, rezultând scântei care a condus la apariţia jarului în ciclon Evenimentul a avut un impact nesemnificativ asupra mediului. Măsuri: frecvenţa pentru verificarea serpentinelor a fost modificată de la un interval de 6 luni la un interval de 3 luni.

8. În dată de 14 iunie 2017, în jurul orei 6.00, s-a produs un eveniment tehnologic în Secţia PAL, la instalaţia de curăţare saci aspiraţie, prin aprinderea mocnită a unei cantităţi mici de material lemnos în interiorul ciclonului. A fost pornită instalaţia de stingere din interiorul ciclonului şi să intervenit cu autospecială de stingere.

Evenimentul s-a produs cel mai probabil datorită unei frecări mecanice la instalaţia de curăţare saci aspiraţie, rezultând scântei care a condus la aparitia jarului în ciclon Evenimentul a avut un impact nesemnificativ asupra mediului. Măsuri: Pentru a preveni un astfel de eveniment, frecvenţa pentru verificarea  serpentinelor a fost modificată de la un interval de 6 luni la un interval de 3 luni.  

9. În data de 12 decembrie 2016, la Secţia MDF, în sectorul formare covor a avut loc un eveniment tehnologic care a generat un incendiu, care s-a produs datorită supraîncălzirii prin frecare mecanică la sistemul de role de dispersie fibră şi formare covor. Sistemul automat de stins incendii s-a declanşat instantaneu.

Nu au fost expuse pericolului celelalte instalaţii. Măsuri: Pentru a preveni un astfel de eveniment, s-a luat în studiu posibilitatea montării de termostate în punctele esenţiale ale instalaţiei, care să ofere un control mai riguros al temperaturii.

10. În data de 22 octombrie 2015, la Secţia PAL, în sectorul „Sortare aşchii uscate” a avut loc un eveniment tehnologic care a generat un incendiu. Incendiul s-a produs datorită supraîncălzirii (prin frecare) unor subansamble mecanice în mişcare la sistemul de acţionare a benzii transportoare.

După ruperea accidentală a unui ghidaj de protecţie, acesta a ajuns în contact cu praful de lemn şi a declanşat o scânteie. Sistemele de securitate au funcţionat şi linia a fost oprită. Sistemul automat de stins incendii s-a declanşat instantaneu. Echipele de intervenţie au intervenit prompt şi incendiul a fost stins. Evenimentul a avut un Impact nesemnificativ asupra mediului.

Măsuri: a fost instruit personalul responsabil; suplimentar au fost montate în 3 puncte senzori de detecţie şi stingerea incendii; frecvenţa pentru verificarea benzilor transportoare a fost modificată de la trimestrial, la lunar.  

11. În data de 9 octombrie 2014 la secţia PAL, un eveniment tehnologic ce a condus la un incendiu. S-a produs datorită supraîncălzirii unor subansamble mecanice în mişcare. Acestea au ajuns în contact după ruperea accidentală a unui ghidaj de protecţie. Sistemul automat de stins incendii s-a declanşat instantaneu stingând focul înainte de a se extinde. Evenimentul a avut un impact nesemnificativ asupra mediului.

Măsuri: a fost instruit personalul responsabil şi s-a schimbat furnizorul ghidajelor de protecţie.

  12. În data de 7 octombrie 2013, la Secţia MDF a avut loc un eveniment tehnic, la una din serpentinele (schimbătoare de căldură) de la instalaţia de ulei diatermic. Evenimentul s-a produs datorită unei căderi de tensiune circa 15 – 20 min, de la Staţia Pianu. După căderea tensiunii, sistemul de siguranţă şi separare a instalaţiei de ulei diatermic au intrat imediat în funcţiune, serpentinele fiind separate şi golite în rezervor.

Datorită şocului termic îndelungat, una din serpentine s-a fisurat şi a luat foc interiorul. Flacăra a fost generată de uleiul ieşit prin fisură apărută, până în momentul golirii totale. Nu au fost expuse pericolului restul instalaţiilor. S-a intervenit prompt cu maşină de stins incediu din dotare pentru răcirea exterioară a instalaţiei. Măsuri: a fost instruit personalul responsabil, furnizorul de energie electrică va comunica eventuale şocuri de curent; la staţia de alimentare s-a montat un stabilizator de tensiune.

13. În data de 10 mai 2013 a avut loc, la Secţia PAL, un eveniment tehnologic care a determinat eliberarea în atmosfera, pentru circa 2-3 minute, a fumului provenit de la praful de lemn care să aprins pe tubulatura de aspiraţie până la declanşarea sistemului de stingere incendii.

Evenimentul s-a produs datorită unei bucăţi de metal care a intrat în moară de aşchii fine de la sortarea aschiilor de PAL, generând scântei în interiorul morii, scântei care s-au propagat de-a lungul tubulaturii de aspiraţie. Măsuri: a fost instruit personalul responsabil şi au fost suplimentate numărul de detectoare de metale.  

14. În data de 19 mai 2008, a avut loc o defecţiune tehnică la Secţia Chimică, ce a constat în ruperea unei blînde (disc de rupere confecţionat dintr-un aliaj de aluminiu de 0,1 mm cu un diametru de 30 cm) la un reactor prin care circulă amestec gazos de aer-metanol. Această defecţiune a fost remediată într-un interval de timp scurt.

Pentru prevenirea şi evitarea unei situaţii similare, operatorul economic a luat următoarele măsuri: au fost înlocuite toate discurile; personalul responsabil a fost instruit verificarea periodică a instalaţiei;  

15. În dată de 19 februarie 2008 s-a produs o defecţiune tehnică în cadrul Secţiei Chimice, s-a fisurat o garnitură la un filtru amplasat în cuva de retenţie a rezervoarelor de formaldehidă care a condus la deversarea accidentală a circa 800 kg de formaldehidă. S-a acţionat prompt cu substanţă absorbantă, rumeguş, care a fost colectat în saci de plastic şi eliminat prin firme autorizate.

În 2, 5 – 3 ore a fost colectată întreagă cantitate de formaldehidă scursă iar locul a fost curăţat. Pe perioada remedierii defecţiunii, zona a fost izolată, iar utilajul a fost scos din funcţiune. Defecţiunea a fost remediată în scurt timp.

Măsuri: a fost instruit personalul responsabil; verificarea periodică a integrităţii garniturilor borduirea pompei şi filtrului în vederea limitării zonei în care poate ajunge soluţia de formaldehidă (substanţă deversată); s-a montat indicator de nivel cu alarmă, în zona delimitată prin bordură pentru avertizarea operatorului în caz de deversare.

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. Roco

    duminică, 09.02.2020 at 16:18

    Daca cineva ar opri fabrica nu ar muri multi de foame, dar nu ar mai fi multe boli in zona

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

LISTA țărilor care primesc turiști români de la 1 iunie. Calendarul redeschiderii turismului în Europa

Publicat

Treptat, pandemia de coronavirus începe să fie controlată în tot mai multe țări din Europa. Cu reguli clare de distanțare socială și multe măsuri pentru prevenirea răspândirii virusului, mai multe țări turistice de pe continent au anunțat datele de la care așteaptă turiștrii străini. 

Pentru români, până acum, șapte țări au anunțat că renunță la măsurile de carantină la intrarea în țară.

1 iunie – Bulgaria: renunță la măsura carantinării timp de 14 zile, pentru mai multe state din Europa cu câteva excepții: Suedia, Belgia, Irlanda, Malta, Italia, Portugalia, Spania  și Marea Britanie. Totuși, dacă călătoriți în Bulgaria, până la jumătatea lunii iunie, la întoarcerea în România, vi se poate cere să intrați în carantină.

3 iunie – Italia: Țara grav afectată de pandemia de coronavirus își deschide granițele pentru toate țările din UE și nu mai cere carantinare. Singura excepție este în Sardinia, unde zborurile interne spre insulă vor fi reluate din 15 iunie, iar cele externe din 25.

6 iunie – Portugalia: Din 6 iunie se redeschid plajele și automat sezonul turistic. Singura excepție este Arhipelagul Azore, unde se poate intra doar cu un test negativ Covid, făcut cu maximum 72 de ore înainte de sosire, sau prin acceptarea testului la aeroport. De asemenea, în Madeira, este încă activă obligația de izolare pentru 14 zile, dar din 1 iulie va fi aplicată măsură testării gratuite la aeroport.

15 iunie – Grecia: 29 de țări au acces în țara elenă, printre care și România. Inițial singurele zboruri vor fi către Atena, dar din 1 iulie se va zbura și către insule.

15 iunie – Islanda: Se deschide pentru toate țările, iar la ajungerea pe aeroport, turiștii vor fi testați gratuit pentru COVID -19.

20 iunie – Cipru: Țara se deschide pentru turiști în două etape, iar România face parte din etapa secundă. Totuși la intrarea în țară, turiștii trebuie prezinte un test Covid negativ sau să plătească pentru un test la sosire.

Dacă se îmbolnăvesc în timpul vacanței, cheltuielile cu cazarea, masa și spitalizarea vor fi suportate de statul cipriot, nu însă și avionul spre casă.

1 iulie – Spania: Turiștii vor intra în țară fără să mai fie carantinați pentru 14 zile.

sursă: liberatatea.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Doi bărbați, prinși beți la volan pe drumurile din Alba. Ce valoare a aratat etilotestul

Publicat

Doi bărbați au fost prinși în ultimele două zile, beți la volan pe drumurile din Alba. La testare cu aparatul etilotest unui bărbat i-a ieșit valorea de 1,68 mg/l alcool pur în aerul expirat, iar altuia 1,04 mg/l. 

Potrivit IPJ Alba, la data de 29 mai 2020, în jurul orei 21.00, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos l-au depistat pe un bărbat de 43 de ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism pe DN7, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 1,68 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

De asemenea, la data de 31 mai 2020, în jurul orei 01.40, polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Jidvei l-au depistat pe un bărbat de 52 de ani, din comuna Cetatea de Baltă, în timp ce conducea un autoturism raza localității Tătârlaua, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 1,04 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea sub influența alcoolului.

Citeste mai mult
Publicitate

CUGIR

Un bărbat din Cugir, prins pe timpul nopții la volan, sub influența drogurilor. S-a ales cu dosar penal

Publicat

Un bărbat de 31 de ani, în timp ce conducea un autoturism pe strada Victoriei din Cugir, a fost prins sâmbătă seara, în jurul orei 23.00, de polițiștii de la rutieră, fiind sub influența unor substanțe psihoactive.

Potrivit IPJ Alba, în urma testării conducătorului auto cu aparatul Drug Test, a rezultat prezența unor substanțe interzise în corp, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea sub influența alcoolului sau a altor substanțe psihoactive.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Au intrat în casa unei bătrâne din Sebeș și i-au furat banii și bijuteriile. Cum au fost prinși patru hoți din Sibiu

Publicat

mascati, politie

Poliţiştii din Sebeș au reţinut 4 bărbați din județul Sibiu, ce sunt bănuiţi de comiterea unui furt dintr-o locuinţă. Aceştia au sustras bijuterii, o tabletă și suma de 700 de lei. Prejudiciul a fost recuperat.

La data de 30 mai 2020, polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției Municipiului Sebeș au identificat şi reţinut, pentru o perioadă de 24 de ore, 4 persoane, cu vârste cuprinse între 16 şi 42 ani, toţi din județul Sibiu, ca bănuite de comiterea unui furt din locuinţă.

În dimineața zilei de 30 mai 2020, cei patru s-ar fi deplasat cu un autoturism la Sebeș, unde doi dintre aceștia ar fi intrat în curtea unei femei în vârstă de 82 de ani, cu scopul de a sustrage bunuri, iar doi ar fi așteptat în mașina. Astfel, în timp ce unul o ținea de vorbă pe proprietară, celălalt ar fi pătruns în locuință, de unde ar fi sustras bijuterii, o tabletă și suma de 700 de lei, valoarea totală a prejudiciului fiind de 3.000 de lei.

În momentul în care intenționau să părăsească curtea femeii, aceasta și-a dat seama că a fost victima unei infracțiuni și a anunțat poliția.

Unul dintre tineri a reușit să fugă la mașina, unde împreună cu ceilalți doi care așteptau în autoturism s-au îndreptat spre județul Sibiu.

Patrula de siguranță publică, formată din polițist si jandarm, deplasată la fata locului în urma apelului prin 112, a reușit sa-l identifice pe unul dintre tinerii care au participat efectiv la furt, iar ceilalți trei au fost opriți în trafic de un echipaj de politie rutieră din cadrul Inspectoratului de Politie Județean Sibiu.

Bunurile sustrase au fost recuperate de polițiști și predate păgubitei.

În cursul zilei de azi, 31 mai 2020, cei patru urmează să fie prezentați Parchetului de pe Lângă Judecătoria Sebeș, pentru dispunerea măsurilor legale.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate