Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Cu se se laudă primarii în 2011? Vezi investiţiile în infrastructură realizate la Cugir şi Aiud

Publicat

Cu ce se mai laudă primarii noştri, mai precis care sunt investiţiile în infrastructură rutieră realizate de aceştia, în anul 2011? Acesta a fost întrebarea pe care am adresat-o mai multor administraţii locale din Alba, la finalul unui alt an de recesiune, în încercarea de a afla cum şi-au drămuit primarii bugetele şi câţi kilometri de drum asfaltat au mai fost daţi în folosinţă, cetăţenilor. Primii cărora ne-am adresat au fost primarii din Cugir şi Aiud.

Nu a fost cel mai prolific an din acest punct de vedere. A fost răspunsul primarului din Cugir, Adrian Teban, cu privire la investiţiile făcute în infrastructură. Acesta ne-a explicat că, în ciuda interesului manifestat, a obiectivelor pe care administraţia locală şi le-a propus, realizările de până acum nu sunt pe măsura aşteptărilor şi eforturilor depuse.

La Cugir: „Proiecte împotmolite în desişul birocratic al ministerelor”

„Spunem acest lucru deoarece, în ultimii ani, primarul Adrian Teban şi-a fixat ca obiectiv atragerea de fonduri europene care păreau a fi singura şansă de dezvoltare a localităţii, în condiţiile crizei economice şi a faptului că fondurile guvernamentale şi judeţene au ocolit Cugirul. Din păcate, proiectele depuse s-au <împotmolit> în desişul politic si birocratic al ministerelor (din 10 proiecte aflate în diferite stadii de evoluţie, doar unul singur fost aprobat anul acesta)”, au declarat reprezentanţii Primăriei Cugir.

Aceştia ne-au explicat că, la începutul anului, au fost alocaţi 1.000.000 lei pentru repararea străzilor, amenajarea parcărilor şi pentru reparaţii la trotuare. În primăvară, a fost refăcut covorul asfaltic dintre străzile Rozelor, 1 Decembrie 1918 şi Alexandru Sahia, pe o lungime de 85 m, precum şi pe strada Principală din Vinerea. De asemenea, pe străzile I.B. Deleanu, Mihai Viteazu şi Libertăţii s-a intervenit pentru refacerea carosabilului cu piatră cubică. Au fost prevăzute lucrări de plombare a gropilor pe străzile Victoriei, I. Creangă, Grigore Ureche, Ştefan cel Mare, Doinei, Constructorului, Tineretului, N. Bălcescu, Stadionului, 21 Decembrie 1989, Râul Mic, G. Coşbuc, Ghe. Asachi, Spicului, Unirii, Mărăşeşti.

„Tot anul acesta a fost demarat programul privind amenajarea parcărilor, care este stabilit a se desfăşura în trei etape. În prima etapă s-a lucrat în zona străzilor Grigore Ureche, Ştefan cel Mare, Aleea Ştefan cel Mare, Emil Racoviţă, unde au fost amenajate 136 de parcări. S-a urmărit nu doar să se descongestioneze zona blocurilor de locuit, ci şi să se dea un plus de civilizaţie şi confort prin modernizarea trotuarele cu piatră cubică, reabilitarea spaţiilor verzi şi turnarea de covor asfaltic pe zona carosabilă aferentă parcărilor. Au fost începute deja demersurile pentru etapa a doua care va avea loc pe străzile Rozelor, Trandafirilor şi Lalelelor, unde vor fi amenajate 239 parcări”, au mai declarat reprezentanţii administraţiei locale din Cugir.

400.000 lei de la Primăria Cugir pentru reabilitarea unei părţi din strada 21 Decembrie 1989

Potrivit primarului Adrian Teban, de o săptămână, s-a intervenit pe str. 21 Decembrie 1989, a cărei reabilitare a fost amânată, în speranţa că se va obţine finanţare europeană pe un proiect care prevedea reabilitarea şi modernizarea a 8 străzi din Cugir. Din păcate, proiectul, care ar fi scutit administraţia locală de o cheltuială de zeci de milioane zace de mai bine de doi ani la Ministerul Dezvoltării şi Turismului. În aceste condiţii, Primăria va cheltui 400.000 lei pentru reabilitarea doar a unei părţi din strada 21 Decembrie 1989, porţiune cuprinsă între poarta fabricii şi podul Cîndeni, urmând ca pentru restul străzii să fie alocate fonduri din bugetul local de anul viitor.

9 miliarde de lei vechi, investiţi în infrastructura spitalului Cugir

O importantă sumă de bani s-a investit anul acesta la Cugir în infrastructura spitalului, pentru care s-au alocat din bugetul local aproximativ 900.000 lei (9 miliarde de lei vechi). Până în momentul de faţă, s-a reparat acoperişul clădirii ce găzduieşte secţiile de Interne şi Chirurgia, precum şi şarpanta Maternităţii şi de la Pediatrie. Tot anul acesta au fost montate geamuri termopan la mansarda celor două clădiri, cu scopul de a îmbunătăţi randamentul tehnic. Din bugetul local a fost finanţat şi un proiect tehnic pentru amenajarea unei spălătorii.

Investiţie de aproape 1 milion de euro în modernizarea infrastructurii rutiere, finalizată la Aiud

Mihai Horaţiu Josan, primarul municipiului Aiud

Puţin mai opţimişti decât colegii din Cugir, reprezentanţii administraţiei loale din Aiud au anunţat finalizarea unei investiţii de aproape 1 milion de euro în modernizarea şi reabilitarea şi infrastructurii rutiere.

Investiţiile programate în anul 2011 de către autorităţile locale din Aiud privind reabilitarea şi modernizarea infrastructurii rutiere au ţinut cont de proiectul „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Alba”, finanţat din Fondul de Coeziune prin POS Mediu, în cadrul căruia, în Aiud, vor fi executate lucrări de extindere de reţele de alimentare cu apă şi canalizare, în valoare de peste 15 milioane de euro, fiind totodată prevăzută şi modernizarea staţiei de epurare. În acest context, primarul Mihai Horaţiu Josan a prevăzut, în bugetul pe anul 2011, sumele necesare reabilitării şi modernizării infrastructurii de drumuri, astfel încât acestea să poată fi circulate în cele mai bune condiţii, luând însă în calcul lucrările la reţelele de apă şi canalizare care vor începe în 2012.

Contractul pentru lucrările la infrastructura rutieră a fost încheiat cu SC „Diferit” SRL Cluj Napoca şi a avut o valoare totală de 965.000 lei, bani achitaţi integral de la bugetul local. A fost asfaltat drumul către localitatea Ciumbrud, pe o suprafaţă de peste 6.000 mp, iar străzile Stadionului şi Morii, în zona Penitenciarului, pe unde se desfăşoară traficul greu, a fost modernizată tot pe o suprafaţă de peste 6.000 mp, în sensul în care benzile de sens au fost lărgite, trotuarele reparate, bordurile deteriorate au fost înlocuite, iar condiţiile de circulaţie din zonă au fost optimizate. Totodată, au fost executate plombări pe o suprafaţă de peste 9.000 mp şi au fost reabilitate trotuare, alei de acces şi parcări pe o suprafaţă de peste 3.000 mp, în toate zonele din Aiud care puneau probleme din punctul de vedere al circulaţiei rutiere şi pietonale.

Planuri pentru 2012: Primarul Aiudului vrea să înfiinţeze Polul de Dezvoltare Aiud – Ocna Mureş

Cel mai important proiect iniţiat de primarul Mihai Horaţiu Josan pentru anul 2012 este crearea polului de dezvoltare Aiud – Ocna Mureş, care, pentru început, va funcţiona ca o asociaţie de dezvoltare inter-comunitară şi se doreşte a fi o microregiune de dezvoltare, care să poată accesa mult mai uşor fondurile puse la dispoziţie de Uniunea Europeană. În viziunea primarului municipiului Aiud, ţinând cont de faptul că zona Aiud – Ocna Mureş nu a primit bani nici de la Guvernul Boc, nici din fondul de dezvoltare al Consiliului Judeţean Alba, trebuie găsite metode alternative pentru rezolvarea problemelor comunităţilor din zonă, pentru că ele sunt similare, iar potenţialul întregii zone poate fi exploatat în beneficiul tuturor localităţilor ce o compun.

„Este ştiut faptul că Uniunea Europeană finanţează cu prioritate proiecte mai complexe, cu un grad de adresabilitate mai mare, de aceea se şi pune accentul pe dezvoltarea regională. În acest moment, Aiud – Ocna Mureş reprezintă doar un colegiu electoral, cu probleme multiple, de învăţământ, sănătate, servicii, infrastructură, economie, care sunt ignorate de către guvernanţi. Bugetele locale sunt atacate continuu prin măsurile Guvernului, a cărui singură preocupare e să adune cât mai mulţi bani la centru şi să lase autorităţile locale cu bugete tot mai mici. Dorinţa mea, pe care o împărtăşeşte şi primarul oraşului Ocna Mureş este să transformăm acest colegiu electoral într-un pol de dezvoltare, în cadrul căruia putem să ne valorificăm împreună resursele şi să ne rezolvăm problemele cu banii pe care îi vom atrage de la Uniunea Europeană. Polul de dezvoltare Aiud – Ocna Mureş este o prioritate şi soluţia în care cred în sensul dezvoltării zonei, din toate punctele de vedere”, a declarat Mihai Horaţiu Josan, primarul municipiului Aiud.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax