Connect with us
Publicitate

Eveniment

Cum a ajuns un elev din Alba în ”închisoarea îngerilor” și la Valea Neagră după ce a fost condamnat de comuniști. Proces în 1949

Publicat

În 1949, un tânăr din Sâncel era condamnat la trei ani de închisoare pentru uneltire contra ordinii sociale și deținere de ”publicațiuni interzise”, de către autoritățile comuniste. 

Acesta avea să ajungă încarcerat în ”închisoarea îngerilor” – singurul penitenciar de copii din lume și, mai apoi, la Peninsula – Valea Neagră, unul dintre cele mai mari lagăre ale Canalului Dunăre-Marea Neagră. 

Este vorba despre Ilie Rațiu, născut în anul 1927 la Sâncel și decedat în 1985. Faptele pentru care a fost condamnat la închisoare de către regimul comunist sunt detaliate într-o motivare recentă a Tribunalului Alba. 

Fiica acestuia cere în instanță să primească indemnizația de urmaș a unei persoane persecutate politic de către regimul comunist. În 21 septembrie 2021, magistrații Tribunalului Alba au dat o decizie în acest sens.

Mai mult de atât, pe site-ul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului (IICCMER) se poate găsi și o fișă a tânărului și motivul pentru care a fost încarcerat la Peninsula – Valea Neagră.

Faptele pentru care a fost condamnat s-au petrecut când Ilie era elev. Potrivit motivării instanței, tânărul a fost judecat de Tribunalul Sibiu.

Magistrații de atunci au notat că acesta, elev fiind, la îndemnul unei alte persoane, a aderat la mișcarea legionară, mai exact la un grup din Blaj, Grupul 72 Horea, în anul 1947.

Tânărul a participat la 8 ședințe, a cotizat de trei ori cu bani și a ajutat la cooptarea de noi membri. De asemenea, în locuința lui M.A., unde se țineau ședințele, în secret, a primit și publicațiile interzise. Apoi, le-a dat spre citire și unei alte persoane.

”În aceeași sentință penală este descris modul de desfășurare a ședințelor grupului la locuința lui M.A., în cuprinsul considerentelor fila 4, ultimul paragraf, după ritmul specific legionar și în spiritul fascist, sentința descriind întocmai modul de salut, ritualurile și obiceiuri ale grupului”, se mai arată în motivarea citată.

A fost condamnat „fără acordare de circumstanțe atenuante la trei ani închisoare corecțională pentru delictul de uneltire contra ordinii sociale, aplicând art. 209 pct. II C.P. și trei ani de interdicție corecțională, constând în pierderea drepturilor prev. de art. 58 C.P. și îl obligă și la plata sumei de 1.000 (una mie) lei cheltuieli de judecată aplicând art. 304 CJM”. Apoi „cu acordare de circumstanțe atenuante îl mai condamnă la doi ani închisoare corecțională pentru deținere de publicațiuni interzise, aplicând art. 325 litera c C.P. Conform art. 101 C.P. și 463 C.J.M. execută pedeapsa cea mai grea și se compută detențiunea preventivă de la data 1 iulie 1948”, se mai arată în motivare.

Cum arată o fișă a unui deținut politic: de la ”închisoarea îngerilor” la Valea Neagră

În 1950 a fost întocmită o fișă pe numele tânărului, încarcerat atunci la Valea Neagră. Pe spatele fișei mai apare un detaliu: Ilie a fost prima dată încarcerat la Penitenciarul Târgșor, supranumit ”închisoarea îngerilor”.

Pe fișă, pe lângă datele de identificare apare ocupația părinților, cea de plugari și averea acestora: 6 iugăre, 2 vaci, 10 oi și o casă cu trei camere.

De asemenea, mai apare că în trecut nu activase în plan politic, dar că, la momentul întocmirii fișei, era membru al organizației Legionare FDC Blaj.

De asemenea, se mai precizau starea de sănătate și semnalmentele acestuia.

În perioada 1948-1952, la Târgşor, Prahova, a funcţionat singura puşcărie pentru copii din lume. Sute de minori care se împotriveau făţiş regimului sau făceau parte din mişcările legionare au fost obligaţi să-i studieze în „închisoarea îngerilor“ pe Marx şi Engels, au fost supuşi experimentelor psihice şi bătuţi, cu intenţia de a fi „reeducaţi“ în spiritul „omului nou“ comunist.

Pe fișă mai apare anul în care a început executarea pedepsei și data la care avea să se termine: 7 iulie 1951.

Ce a decis Tribunalul Alba

În linii mari, magistrații au specificat că bărbatul, tatăl reclamantei, ”a fost condamnat pentru infracțiuni pentru s-a dovedit că a desfășurat o activitate fascistă și legionară în cadrul unei organizații sau mișcări de acest fel”.

Potrivit art. 14 din Decretul lege nr. 118 din 30 martie 1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum și celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat în conformitate cu art. III din Legea nr. 232/2020 pentru modificarea și completarea 118 4318C1 0 28>Decretului lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum și celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1036 din 5 noiembrie 2020, dându-se textelor o nouă numerotare:

Prevederile prezentului decret lege nu se aplică persoanelor condamnate pentru infracțiuni contra umanității sau celor în cazul cărora s-a dovedit că au desfășurat o activitate fascistă și/sau legionară în cadrul unei organizații sau mișcări de acest fel, precum și copiilor acestora.

Așadar, legea a exclus de la aplicarea sa persoanele sau moștenitorii acestor persoane condamnate pentru infracțiuni contra umanității sau cei în cazul cărora s-a dovedit că au desfășurat o activitate fascistă și/sau legionară în cadrul unei organizații sau mișcări de acest fel, precum și copiilor acestora.

Deși mama reclamantei a primit indemnizație, de când noua lege a intrat în vigoare, cei ale căror rude au fost condamnate pentru fapte similare nu au mai primit indemnizații.

Sentința poate fi atacată în termen de 15 zile de la pronunțare, însă momentan pe portalul instanțelor de judecată nu apare a fi formulat un recurs.

sursă foto: Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului (IICCMER)

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate