Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ADMINISTRATIE

Cum a pierdut Prefectura Alba un proces cu Primăria Alba Iulia, legat de contractul pentru transport public în municipiu

Publicat


Procesul dintre Prefectura Alba și Primaria și Consiliul Local Alba Iulia, în care prima instituție a atacat două hotărâri de consiliu ce i-au permis lui Mircea Hava să prelungească contractul de funcționare a Societății de Transport Public (STP) s-a mutat pe rolul Curții de Apel Alba Iulia. În primă instanță, în 7 iunie, Prefectura Alba a pierdut procesul. 

Magistrații de la Tribunalul Alba au susținut printre altele că reclamantul, Prefectura Alba nu ”a indicat în concret care sunt textele de lege pretins încălcate” de către Consiliul Local Alba Iulia, la adoptarea și apoi modificarea celor două hotărâri.

În 4 septembrie 2018, consilierii locali au adoptat cu 13 voturi HCL 343/2018 prin care fostul primar, Mircea Hava, a primit împuternicirea ca, în cadrul Adunării Generale a Asociației Intercomunitare de Dezvoltare (AIDA), să prelungească valabilitatea contractului prin care STP S.A. să continue să funcționeze ca operator de transport public, până la semnarea unui nou contract.

Prefectura s-a sesizat cu privire la numărul de voturi prin care s-a adoptat hotărârea și dispus revocarea hotărârii, ”considerând că este nelegală, întrucât nu a fost adoptată cu numărul de voturi prevăzut de lege”, două treimi din numărul legal al consilierilor aflați în funcție, adică 14 voturi nu 13.

Primăria Alba Iulia a propus în schimb, în 10 ianuarie 2019, modificarea ei printr-o altă hotărâre (HCL 436/2018), aprobată cu 20 de voturi de către consilierii locali.

În urma modificării primei hotărâri cu alta, Prefectura a chemat în instanță, în contencios administrativ, CL Alba Iulia.

MOTIVAREA INSTANȚEI DE FOND

Procesul s-a încheiat în data de 7 iunie 2019, prin respingerea a acțiunii formulate de către Prefectură și plata către STP a sumei de 4.760 lei cu titlul cheltuieli de judecată.

În motivarea instanței este stipulat că magistrații au conexat cele două dosare și s-au pronunțat asupra lor în ordinea invers cronologică a înregistrării lor, întrucât admiterea celei de-a doua cereri influențează soluționarea celei dintâi.

Astfel, instanța se va pronunța mai întâi cu privire la cererea de anulare a HCL nr. 436/2018 prin care a s-a dispus modificarea HCL nr. 343/2018.

”Examinând motivele de nelegalitate invocate de către reclamant (n.r. Prefectură) cu privire la HCL nr. 436/2018, instanța constată că acestea nu subzistă în cauză.

Deși a susținut că <este în afara legii>, modalitatea în care a autoritatea locală a înțeles să se conformeze celor solicitate prin procedura prealabilă efectuată cu privire la HCL nr.343/2018, reclamantul nu a indicat în concret care sunt textele de lege pretins încălcate prin adoptarea HCL nr. 436/2019, în sensul că s-a dispus modificarea HCL nr. 343/2018 și nu revocarea acesteia.

Afirmația generică a reclamantului privind nelegalitatea HCL nr. 436/2018 pentru  simplul fapt că prin aceasta s-a dispus modificarea și nu revocarea HCL nr.343/2019, se constată a fi lipsită de temei, în condițiile în care nu s-a făcut în mod expres trimitere la o prevedere legală concretă.

Apărarea reclamantului în sensul că este vorba de o eroare materială strecurată în cuprinsul acelei adrese, apărare invocată de reprezentantul convențional al acestuia pentru prima dată în ședința publică din data de 23.05.2019 cu ocazia concluziilor asupra fondului cauzei, nu poate fi acceptată, întrucât dacă era vorba de o eroare materială, aceasta trebuia să fie îndreptată mai înainte ca autoritatea locală să fi răspuns la adresă”.

Practic, prin cererea de chemare în judecată, reclamantul îi reproșează pârâtului, Consiliul Local al Municipiului Alba Iulia, faptul că s-a conformat solicitării adresate.

Mai mult, instanța constată că, în circumstanțele concrete ale cauzei, de fapt modificarea actului administrativ în discuție, nu este altceva decât o ”revocare implicită, iar finalitatea urmărită de Prefect a fost practic atinsă prin adoptarea HCL nr. 436/2018”, se arată în motivarea instanței de fond.

Deoarece hotărârea 436 a fost votată cu 20 de voturi, un număr de voturi legal, și a modificat hotărârea 343, magistrații de la Tribunalul Alba, au respins ca ”neîntemeiată cererea reclamantului privind anularea HCL nr. 436/2018.”

Prin respingerea cererii de revocare a HCL 436/2018, automat nici cererea de respingere a hotărârii 343 nu a mai avut sens, deoarece e a fost modificată prin hotărârea 436.

Prin urmare, magistrații au considerat că ”în cauză, nu mai subzistă însă motivul de nelegalitate invocat de reclamant, întrucât deși inițial HCL nr. 343/2018 a fost adoptată doar cu votul a 13 din totalul de 21 consilieri locali în funcție, ulterior prin HCL nr. 436/2018, aceasta a fost modificată cu votul a 20 de consilieri.

În condițiile în care instanța a constatat deja legalitatea HCL nr. 436/2018, nu mai există nici un temei pentru a se dispune anularea HCL nr. 343/2018.

Având în vedere considerentele de fapt și de drept expuse, în temeiul dispozițiilor art. 18 alin. 1 din Legea nr. 554/2004 cererea formulată de reclamant va fi în întregime respinsă” au conchis magistrații.

Acum procesul se va derula pe rolul instanței superioare la Curtea de Apel Alba Iulia, unde Prefectura Alba a depus recurs. Momentan procesul nu a primit încă o primă dată de judecare.


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

LOCURI de MUNCĂ în ALBA prin AJOFM: 322 de posturi la Alba Iulia, Aiud, Blaj, Câmpeni, Sebeș și Cugir

Publicat

Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Alba a transmis oferta de locuri de muncă disponibile în județul Alba, la data de 10 decembrie. Sunt vacante 322 locuri de muncă în județul Alba, în mai multe domenii. Unii dintre cei mai mari și importanți angajatori din județ, care recrutează în permanență personal în diferite domenii, […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

2019, cel mai bun an din istorie pentru CS Unirea Alba Iulia. 34 de sportivi au obținut 140 de medalii

Publicat

Clubul Sportiv (CS) Unirea Alba Iulia înregistrează, în 2019, cel mai bun an din istoria de 45 de ani, după ce 34 de sportivi au obținut, la competițiile interne și internaționale, 140 de medalii, dintre care 75 de aur, 38 de argint și 27 de bronz, mai multe decât anul precedent, când totalizaseră 127 de […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Cât plastic ajunge în organismul uman prin aer, apă sau alimente. Măsurile luate de Uniunea Europeană

Publicat

Fiecare dintre noi ajunge la un moment dat să ingereze plastic, este concluzia unei analize publicate recent, care explică și cum se întâmplă acest lucru. Este unul dintre motivele pentru care Consiliul Uniunii Europene a decis să interzică o parte din produsele de plastic utilizate zilnic, începând din iulie 2021, notează Romania24.ro. Cinci grame de […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

COD GALBEN: Ceață și chiciură în mai multe localități din Alba. Zonele vizate

Publicat

Meteorologii au emis un cod galben de ceată, marți dumineața, pentru județul Alba. Pe lângă ceață izolat se va semnala chiciură. Până la ora 10.00 sunt afectate de fenomenele meteo următoarele localități din Alba: Alba Iulia, Aiud, Sebeș, Blaj, Ocna Mureș, Teiuș, Unirea, Vințu de Jos, Galda de Jos, Mihalț, Pianu, Lopadea Nouă, Sâncel, Sântimbru, […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate