Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Cum a pierdut Prefectura Alba un proces cu Primăria Alba Iulia, legat de contractul pentru transport public în municipiu


Publicat

Procesul dintre Prefectura Alba și Primaria și Consiliul Local Alba Iulia, în care prima instituție a atacat două hotărâri de consiliu ce i-au permis lui Mircea Hava să prelungească contractul de funcționare a Societății de Transport Public (STP) s-a mutat pe rolul Curții de Apel Alba Iulia. În primă instanță, în 7 iunie, Prefectura Alba a pierdut procesul. 

Magistrații de la Tribunalul Alba au susținut printre altele că reclamantul, Prefectura Alba nu ”a indicat în concret care sunt textele de lege pretins încălcate” de către Consiliul Local Alba Iulia, la adoptarea și apoi modificarea celor două hotărâri.

În 4 septembrie 2018, consilierii locali au adoptat cu 13 voturi HCL 343/2018 prin care fostul primar, Mircea Hava, a primit împuternicirea ca, în cadrul Adunării Generale a Asociației Intercomunitare de Dezvoltare (AIDA), să prelungească valabilitatea contractului prin care STP S.A. să continue să funcționeze ca operator de transport public, până la semnarea unui nou contract.

Prefectura s-a sesizat cu privire la numărul de voturi prin care s-a adoptat hotărârea și dispus revocarea hotărârii, ”considerând că este nelegală, întrucât nu a fost adoptată cu numărul de voturi prevăzut de lege”, două treimi din numărul legal al consilierilor aflați în funcție, adică 14 voturi nu 13.

Primăria Alba Iulia a propus în schimb, în 10 ianuarie 2019, modificarea ei printr-o altă hotărâre (HCL 436/2018), aprobată cu 20 de voturi de către consilierii locali.

În urma modificării primei hotărâri cu alta, Prefectura a chemat în instanță, în contencios administrativ, CL Alba Iulia.

MOTIVAREA INSTANȚEI DE FOND

Procesul s-a încheiat în data de 7 iunie 2019, prin respingerea a acțiunii formulate de către Prefectură și plata către STP a sumei de 4.760 lei cu titlul cheltuieli de judecată.

În motivarea instanței este stipulat că magistrații au conexat cele două dosare și s-au pronunțat asupra lor în ordinea invers cronologică a înregistrării lor, întrucât admiterea celei de-a doua cereri influențează soluționarea celei dintâi.

Astfel, instanța se va pronunța mai întâi cu privire la cererea de anulare a HCL nr. 436/2018 prin care a s-a dispus modificarea HCL nr. 343/2018.

”Examinând motivele de nelegalitate invocate de către reclamant (n.r. Prefectură) cu privire la HCL nr. 436/2018, instanța constată că acestea nu subzistă în cauză.

Deși a susținut că <este în afara legii>, modalitatea în care a autoritatea locală a înțeles să se conformeze celor solicitate prin procedura prealabilă efectuată cu privire la HCL nr.343/2018, reclamantul nu a indicat în concret care sunt textele de lege pretins încălcate prin adoptarea HCL nr. 436/2019, în sensul că s-a dispus modificarea HCL nr. 343/2018 și nu revocarea acesteia.

Afirmația generică a reclamantului privind nelegalitatea HCL nr. 436/2018 pentru  simplul fapt că prin aceasta s-a dispus modificarea și nu revocarea HCL nr.343/2019, se constată a fi lipsită de temei, în condițiile în care nu s-a făcut în mod expres trimitere la o prevedere legală concretă.

Apărarea reclamantului în sensul că este vorba de o eroare materială strecurată în cuprinsul acelei adrese, apărare invocată de reprezentantul convențional al acestuia pentru prima dată în ședința publică din data de 23.05.2019 cu ocazia concluziilor asupra fondului cauzei, nu poate fi acceptată, întrucât dacă era vorba de o eroare materială, aceasta trebuia să fie îndreptată mai înainte ca autoritatea locală să fi răspuns la adresă”.

Practic, prin cererea de chemare în judecată, reclamantul îi reproșează pârâtului, Consiliul Local al Municipiului Alba Iulia, faptul că s-a conformat solicitării adresate.

Mai mult, instanța constată că, în circumstanțele concrete ale cauzei, de fapt modificarea actului administrativ în discuție, nu este altceva decât o ”revocare implicită, iar finalitatea urmărită de Prefect a fost practic atinsă prin adoptarea HCL nr. 436/2018”, se arată în motivarea instanței de fond.

Deoarece hotărârea 436 a fost votată cu 20 de voturi, un număr de voturi legal, și a modificat hotărârea 343, magistrații de la Tribunalul Alba, au respins ca ”neîntemeiată cererea reclamantului privind anularea HCL nr. 436/2018.”

Prin respingerea cererii de revocare a HCL 436/2018, automat nici cererea de respingere a hotărârii 343 nu a mai avut sens, deoarece e a fost modificată prin hotărârea 436.

Prin urmare, magistrații au considerat că ”în cauză, nu mai subzistă însă motivul de nelegalitate invocat de reclamant, întrucât deși inițial HCL nr. 343/2018 a fost adoptată doar cu votul a 13 din totalul de 21 consilieri locali în funcție, ulterior prin HCL nr. 436/2018, aceasta a fost modificată cu votul a 20 de consilieri.

În condițiile în care instanța a constatat deja legalitatea HCL nr. 436/2018, nu mai există nici un temei pentru a se dispune anularea HCL nr. 343/2018.

Având în vedere considerentele de fapt și de drept expuse, în temeiul dispozițiilor art. 18 alin. 1 din Legea nr. 554/2004 cererea formulată de reclamant va fi în întregime respinsă” au conchis magistrații.

Acum procesul se va derula pe rolul instanței superioare la Curtea de Apel Alba Iulia, unde Prefectura Alba a depus recurs. Momentan procesul nu a primit încă o primă dată de judecare.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Traian Berbeceanu, fostul șef BCCO Alba Iulia, validat în funcția de prefect al Capitalei

Publicat

Comisarul Traian Berbeceanu, fostul șef al Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Alba Iulia și consilier al ministrului Marcel Vela, a fost validat în funcția de prefect al Capitalei, potrivit surselor Digi24. 

Premierul Ludovic Orban a anunțat joi că că îl va schimba pe actualul prefect al Capitalei, Gheorghe Cojanu, după declarațiile controversate privind rata de infectare din București, iar unul dintre posibilii înlocuitori este Traian Berbeceanu.

Berbeceanu este „un om corect, integru hotărât” și a demonstrat în actvitatea sa că își duce la îndeplinire obiectivele, a spus Orban.

Orban a explicat de ce nu l-a demis imediat pe Cojanu.

„Încă de luni m-ați întrebat despre prefectul Capitalei. Nu puteam să anunț decizia mea de a schimba prefectul înaintea unei ședințe fundamentale conduse de prefectul Capitalei, a CMSU, și în condițiile în care trebuiau implementate deciziile din legislație. Astăzi pot să vă spun: da, am luat decizia de a-l schimba pe prefectul Capitalei. Joi, la ședința de Guvern vom opera această modificare”, a spus el.

sursa: digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Comisia Europeană, somată să introducă vizele pentru americani din cauza românilor, bulgarilor, croaților și ciprioților

Publicat

sua

Eurodeputații din Parlamentul European solicită Comisiei Europene să ia măsurile prevăzute în legislația UE pentru a garanta reciprocitatea deplină a vizelor între UE și SUA, se arată într-un comunicat al Parlamentului European.

Parlamentul a adoptat joi cu 376 voturi pentru, 269 împotrivă și 43 abțineri o rezoluție prin care îndeamnă Comisia să prezinte un act juridic ce prevede suspendarea pentru o perioadă de douăsprezece luni a exonerării de obligația de a deține viză pentru cetățenii SUA, după cum este stabilit în așa-numitul mecanism de reciprocitate.

Grupul popularilor europeni, în care sunt membrii și Mircea Hava, Dan Motreanu și Rareș Bogdan, au votat contra rezoluției.

Cetățenii bulgari, croați, ciprioți și români au încă nevoie de viză pentru a intra în SUA. Comisia este obligată să propună suspendarea exonerării de obligația de a deține viză pentru cetățenii SUA; atât PE, cât și Consiliul o pot bloca.

Actul juridic care reintroduce obligația de a deține viză pentru resortisanții SUA ar fi trebuit depus cu mai mult de patru ani în urmă

Cetățenii bulgari, croați, ciprioți și români sunt în continuare obligați să dețină viză pentru a intra în SUA, în timp ce toți ceilalți cetățeni ai UE sunt exonerați de această obligație pentru șederile de scurtă durată (maximum 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile), la fel ca si cetățenii americani atunci când vizitează Uniunea Europeană.

Discriminarea la care sunt supuși cetățenii bulgari, croați, ciprioți și români care călătoresc în SUA este inacceptabilă. Respectând principiul fundamental al solidarității între membrii UE, solicităm Comisiei să acționeze în conformitate cu legislația europeană și să prezinte o propunere de suspendare a exonerării de obligația de a deține viză pentru cetățenii SUA. Va fi apoi la latitudinea Parlamentului și a Consiliului să evalueze consecințele politice ale acestei acțiuni”, a declarat Juan Fernando López Aguilar (S&D, Spania), președintele Comisiei pentru libertăți civile și raportor.

În conformitate cu legislația UE, în cazul în care o țară terță nu elimină obligativitatea vizelor în termen de 24 luni de la data notificării oficiale a unei situații de lipsă de reciprocitate, Comisia trebuie să adopte un act juridic de suspendare a exonerării resortisanților săi de obligația de a deține viză pentru o perioadă de 12 luni. Atât Parlamentul European, cât și Consiliul ar putea formula obiecții cu privire la un astfel de act (articolul 290 alineatul (2) din Tratatul UE).

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO: Momentul istoric în care sonda Osiris-Rex ajunge pe suprafața asteroidului Bennu. Imagini în premieră de la NASA

Publicat

NASA a difuzat în premieră imagini cu momentul în care sonda Osiris-Rex ajunge pe suprafața asteroidului Bennu, aflat la 330 de milioane de kilometri distanță, pentru a colecta mostre de sol de suprafața acestuia.

Este „un moment istoric”, iar bucuria celor care au muncit la proiect este pe măsură.

Imaginile au fost filmate în 20 octombrie 2020 și arată câmpul vizual al camerei SamCam de pe sondă, în timp ce Osiris-Rex se apropie și atinge suprafața asteroidului Bennu.

Datele preliminare arată că brațul de eșantionare a atins suprafața asteroidului timp de aproximativ 6 secunde, după care sonda s-a îndepărtat de suprafață, potrivit NASA.

Scopul sondei a fost să colecteze cel puțin 60 de grame, poate chiar un kilogram din roca asteroidului.

Deoarece Bennu este un obiect spațial foarte primitiv, oamenii de știință spun că suprafața și praful ar putea deține indicii fascinante despre modul în care s-au format Soarele și planetele în urmă cu mai bine de 4,5 miliarde de ani.

Sonda Osiris-Rex, lansată în 2016, are dimensiunile unei furgonete. Ea va revenit pe pământ abia în 2023 cu materialele colectate.

Sursă: Digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

A crescut numărul de infecţii respiratorii acute. Câte persoane s-au vaccinat antigripal

Publicat

Vaccin, gripa

Numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute – gripă clinică, infecţii acute de căi respiratorii superioare (IIACRS) şi pneumonii – înregistrate la nivel naţional săptămâna trecută a fost de 47.636, cu 13,1% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară.

”Săptămâna 12 – 18 octombrie 2020 (S42/2020) – la nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii) a fost de 47.636, cu 42,7% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (83.076) şi cu 13,1% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară (42.121)”, precizează joi Institutul Naţional de Sănătate Publică.

În aceeaşi săptămână au fost raportate la nivel naţional 5 cazuri de gripă clinică, comparativ cu 20 de cazuri înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut (S 42/2019).

Nu s-au înregistrat cazuri confirmate de gripă, informează INSP.

INSP menţionează că din statistici lipsesc datele de la DSP Bucureşti.

Până la data de 18 octombrie au fost vaccinate antigripal 187.253 de persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate