Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Cum afectează modificările din Codul Fiscal activitatea PFA. Riscuri, obligaţii şi eficienţa fiscală

Publicat

contabil datorie Din 2016, activitatea PFA devinde ineficientă, având în vedere taxele care trebuie plătite. Este opinia mai multor specialişti în Finanţe. La sfârşitul anului 2015 erau înregistrate 400.000 de PFA-uri, conform datelor de la Registrul Comerţului. Numărul acestora a crescut cu peste 100.000 în ultimii trei ani.

Dacă până acum organizarea ca PFA era mai eficientă pentru că taxele erau mai mari pe contractele de muncă la firmă sau datorită evidenţelor contabile simplificate, situaţia se schimbă din 2016..

Modificările aduse de către noul Cod fiscal determină creşterea riscurilor pentru PFA-uri.

Este vorba despre plata obligatorie a CAS şi scăderea impozitului pe dividende la 5%, ce generează un cost cu taxele de 29% din suma facturată de PFA-uri, spre deosebire de 20% pentru un SRL plătitor de impozit pe profit sau 8% pentru o microcompanie.

Din vara anului trecut, sunt reguli noi prin care PFA poate fi reclasificată ca activitate salarială. De asemenea, s-au înmulţit controalele ANAF cu tematica verificării independenţei PFA-urilor.

Documentele verificate de ANAF: contractul de prestări servicii (trebuie să se specifice ca PFA-ul îşi va organiza independent activitatea, că va raspunde de activitatea sa), cererile de concedii, organigrama companiei, fişele de post (nu trebuie să apară în aceste documente numele persoanei cu PFA), bonurile de consum, procesele verbale de predare a bunurilor ( nu trebuie să existe bunuri acordate PFA-ului)

De asemenea, persoana fizică răspunde cu bunurile proprii în cazul unor daune aferente PFA. Dacă ANAF va considera activitatea pe PFA ca activitate de natură salarială, va calcula debite restante şi penalităţi. Prin urmare, Fiscal va solicita încasarea datoriilor în mod solidar de la persoana fizică şi compania plătitoare.

sursa: zf.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax