Actualitate
Cum arăta în realitate Valentin, episcopul executat în 14 februarie 269, din cauză că a căsătorit un păgân și o creștină
Valentine’s Day se sărbătorește în data de 14 februarie. Este considerată ziua în care îndrăgostiții își arată sentimentele unii pentru ceilalți. De obicei, iubiții își oferă florim ciocolată sau orice alte cadouri drăguțe.
De asemenea, iubiții își pot trimite bilețele de dragoste. Simbolurile zilei sunt inimioarele, transafirii și rerezentările lui Cupidon însoțite de săgeți.
Citește și: MESAJE de Ziua Îndrăgostiților, romantice, frumoase și haioase pe care să le transmiți iubitei sau iubitului
Ziua de Sfântul Valentin este de fapt ziua unui sfânt creștin martirizat, pe nume Valentin. A fost un episcop care în numele dragostei a căsătorit cupluri care nu aveau voie să o facă, din diferite motive. Emigranții englezi au dus acest obicei în Statele Unite.
Sfântul Valentin nu apare în cea mai veche listă a martirilor romani, Cronografia din 354, deși patronul compilării Cronografiei era un creștin bogat numit Valentinus.
Totuși, se găsește în Martyrologium Hieronymianum, care a fost compilat între 460 și 544 din surse locale anterioare.
Sărbătoarea Sfântului Valentin din 14 februarie a fost înființată pentru prima dată în anul 496 de către Papa Gelasius I, care a inclus pe Valentin printre acei „… ale căror nume sunt cinstite în rândul oamenilor, dar ale căror fapte sunt cunoscute numai de Dumnezeu„. După cum presupune Gelasius, nimic despre viața lui nu era cunoscut.
Vezi și: VALENTINE’S DAY 2020: Mesaje frumoase, romantice sau îndrăznețe de Ziua Îndrăgostiților
După legendă, el ar fi cununat un păgân cu o creștină, dăruia tinerilor îndrăgostiți flori din grădina lui și a vindecat bolnavi. A fost învinuit de „cununare religioasă” a perechilor de îndrăgostiți, în ciuda poruncii împăratului roman Claudius II (268-270).
De aceea, a fost condamnat la moarte și executat pe 14 februarie 269, din cauza credinței lui.
Designerul brazilian Cicero Moraes a utilizat un computer pentru a reconstrui chipul lui Valentin, pe baza unor relicve umane despre care se consideră că aparțin sfântului. Aceste rămășițe sunt păstrate în biserica Sfântul George din Monselice, Padova, Italia.
Astăzi, Valentin este considerat patronul protector al îndrăgostiților. În cinstea Sfântului Valentin, în Statele Unite și mai nou și în statele europene, se fac petreceri și baluri. Îndrăgostiții își fac cadouri.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News