Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Cum ne vor afecta scumpirile la energie din august. România se confruntă cu un fenomen de creștere al prețului utilităților

Publicat

gaze, aragaz, ochi aragaz,

România se confruntă cu un fenomen de creștere al prețului utilităților, chiar la începutul lunii august având loc o scumpire a energiei, iar aceasă scumpire se va reflecta și în buzunarele românilor.

Scumpirile din ultimul an la energie și utilități reprezintă un avertisment pentru un viitor foarte sumbru rezervat românilor. Din păcate, vom ajunge să plătim din ce în ce mai mult pe utilități, iar explicația vine de la experți.

Energia spot pentru data de 4 august 2021, la ora 21, pe vârf naţional de consum se tranzacţionează la preţul istoric de 1.000 de lei pe MWh, arată datele de pe bursa de energie OPCOM.

În aceeaşi zi a anului trecut, acelaşi interval, energia costa 220 de lei pe MWh, scumpirile de acum fiind greu de imaginat la acel moment.

Un maxim istoric al prețului gazelor naturale a mai fost atins în România în urmă cu 10 ani, un nou record fiind stabilit la începutul lunii august. 

„Explicația este dată de diferența mare dintre cerere și ofertă care există în momentul de față pe piață. În același timp prețurile sunt în creștere la nivelul întregii Europe. 

„Majoritatea consumatorilor de gaze în România s-au confruntat cu o creștere de circa 20%, în medie.

Din păcate, cei care au trecut anul trecut în piața liberă și se găsesc în momentul de față în situația de a le expira contractele vor suferi mult mai mult decât cei care au avut contractele cu finalitate la sfârșitul lunii iunie, unde creșterile pot să fie între 75% și 105%, adică practic, vorbim de o dublare prețurilor gazelor naturale pentru mulți consumatori casnici”, a mai completat expertul în energie. 

Dumitru Chisăliță, expert în energie: Ieri s-a atins maximul istoric la nivelul Europei. Cel mai mare preț al gazelor naturale s-a tranzacționat pe o bursă din Europa, 42,78 de euro megawattul.

Sunt elemente care practic, fac ca în momentul de față să existe o cerere nebună aș putea să spun pe piața gazelor naturale. Din păcate România nu scapă de acest fenomen.

Elementele sunt determinate de lipsa unei disponibilități, a unei oferte de gaz pe piața românească, ceea ce a dus ca prețurile să crească foarte mult în ultimele 2 săptămâni atingând niște creșteri cu risc exponențial”, a explicat la Digi24 Dumitru Chisăliță, expert în energie potrivit DCNews.

Cât de corecte sunt scumpirile la energie. Ce spune Consiliul Concurenței

Preşedintele Consiliul Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat pentru Agerpres că majorările de prețuri la curent și la gaze sunt rezultatul creșterii cererii, dar și a liberalizării pieței de energie și de gaze naturale, acesta menționând că Hidroelectrica vindea electricitatea sub prețul pieței.

Nu înseamnă că piaţa nu funcţionează bine, nu înseamnă că e ceva ilegal ce fac actorii aceştia în piaţă. Înseamnă că acesta este contextul economic şi preţurile cresc. Iar creşterea preţului curentului, al gazelor, al benzinei, se duce şi în preţul produselor.

Deci vedem o creştere a inflaţiei datorită scumpirii energiei. BNR ne spune că e temporar, până la urmă lucrurile se vor stabiliza. 2020 a fost deosebit de jos, acum revenim cumva şi ne vom stabiliza în jurul preţurilor din 2019.”, a declarat Chirițoiu.

Plinul la benzinărie mai scump ca niciodată

Din această poveste nu puteau lipsi carburanții. Prețurile au ajuns la 6 lei/litru, dar sunt deja benzinării care afișează, la unele sortimente, prețuri și mai mari. Comparativ cu începutul anului, această scumpire vizibilă a carburanților înseamnă prețuri mai mari cu peste 10%.

Indiferent care au fost condițiile internaționale care au generat această scumpire, trebuie spus că pe piața românească majorarea prețurilor la pompă în această perioadă a fost mai agresivă decât în alte țări, precum Grecia, Germania, Italia, Franţa etc., dacă vorbim despre benzină.

Producția de petrol, majorată din august

Majorarea cotațiilor petroliere vine pe fondul revenirii economiei mondiale și în condițiile în care cererea tot mai mare nu este încă acoperită de producție.

Pe de altă parte, cel puțin un sfert din rafinăriile din nord-vestul Europei care produc benzină au fost scoase în primăvară din funcțiune pentru lucrări de mentenanță sau întreruperi neprogramate.

O altă problemă a fost cauzată și de creșterea exporturilor europene de carburanți, în special către Statele Unite și vestul Africii.

Principalii producători de petrol au căzut de acord să majoreze producţia începând din luna august. Miniştrii Energiei din OPEC+ au căzut de acord să majoreze producţia începând din luna august, în încercarea de a ţine sub control preţurile la ţiţei care au atins cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani pe măsură ce economia mondială îşi revine din pandemie, transmite Reuters, scrie Agerpres. 

Acordul prevede că grupul celor 23 de mari producători de petrol, care include ţările membre ale Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol şi aliaţi precum Rusia, îşi va majora producţia cu 400.000 de barili pe zi în fiecare lună începând din luna august şi până în luna decembrie a acestui an, a informat OPEC într-un comunicat de presă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax