Actualitate
Cum pot fi contestate deciziile de pensie. Prevederi din legislaţie şi modificări
O contestaţie împotriva deciziei de pensie se depune, în termen de 30 de zile de la data comunicării, la casa teritorială de pensii emitentă. Această prevedere se regăseşte în Regulamentul privind organizarea, funcţionarea şi structura Comisiei centrale de contestaţii din cadrul Casei Naţionale de Pensii Publice, recent modificat.
Casa teritorială de pensii emitentă are obligaţia înregistrării contestaţiei la registratura generală şi în registrul special de evidenţă a contestaţiilor depuse împotriva deciziilor de pensie.
Contestarea la Casa Centrală de Contestaţii
Legislaţia actuală prevede că deciziile de pensie emise de casele teritoriale de pensii şi de casele de pensii sectoriale pot fi contestate, în termen de 30 de zile de la comunicare, la Comisia Centrală de Contestaţii şi comisiile de contestaţii care funcţionează în cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii. Comisia Centrală de Contestaţii funcţionează în cadrul CNPP.
Deciziile de pensie necontestate în termenul de 30 de zile de la comunicare sunt definitive, iar termenul de soluţionare a contestaţiei este de 45 de zile de la data înregistrării acesteia.
În soluţionarea contestaţiilor, Comisia Centrală de Contestaţii cele din ministerele amintite, inclusiv SRI, adoptă hotărâri. Hotărârile Comisiei Centrale de Contestaţii se comunică persoanelor în cauză şi caselor teritoriale de pensii sau caselor de pensii sectoriale interesate, după caz, în termen de 5 zile de la adoptare.
Modificări la Regulament:
– contestaţia se consideră depusă în termenul în termenul de 30 de zile de la comunicare şi în situaţia în care a fost depusă eronat la o altă casă teritorială de pensii decât cea care a emis decizia de pensie contestată, inclusiv la Casa Naţională de Pensii Publice; casa de pensii care a înregistrat contestaţia o va transmite, în termen de 10 zile de la înregistrare, casei teritoriale de pensii emitente
– termenul de soluţionare a contestaţiei se calculează de la data înregistrării la casa teritorială de pensii care a emis decizia contestată
– casa teritorială de pensii care a emis decizia de pensie contestată are obligaţia înaintării contestaţiei la comisie, în termen de 7 zile de la înregistrare, însoţită de nota de prezentare a dosarului de pensie, cuprinzând temeiurile de fapt şi de drept care au condus la emiterea deciziei, precum şi concluziile reieşite în urma reverificării dosarului de pensie
– la solicitarea comisiei, în funcţie de data şedinţei în care urmează a fi analizată contestaţia, casa teritorială de pensii va înainta acesteia următoarele documente: dosarul de pensie; dovada datei comunicării deciziei de pensionare contestate; fişa de evidenţă a drepturilor băneşti cuvenite pensionarului, completată la zi, după caz.
Hotărârile pot fi atacate la instanţa judecătorească competentă, în termen de 30 de zile de la comunicare. Dacă nu sunt atacate în acest termen, hotărârile sunt definitive.
sursa: legestart.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News