Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cum poți ajunge polițist din sursă externă. Care sunt condițiile de recrutare și angajare

Publicat

În ultima perioadă au fost organizate mai multe sesiuni de angajări din sursă externă la Poliția Română. Au fost scoase la concurs sute de posturi, în contextul în crizei de personal.

Criza de personal a fost cauzată, după cum spuneau autoritățile, de pensionări şi numărul mic de locuri din şcolile de poliţie.

Recent, MAI a anunțat că numărul de locuri alocat unităților de învățământ militar din subordinea instituției a fost majorat, în condițiile în care instituția pe care o conduce are un deficit de 30.000 de posturi.

Citește și: Admitere 2022 în școlile de Poliție, Jandarmerie și Pompieri: MAI dublează numărul de locuri. Școlarizare în sistem ”suveică”

Angajările din sursă externă au fost organizate atât anul trecut cât și în anii anteriori. Vorbim de angajați din sursă externă, adică nu cei care au absolvit studii de specialitate MAI.

Potrivit MAI, polițistul este funcționar public civil, cu statut special, înarmat, care poartă, de regulă, uniformă şi exercită atribuţiile stabilite pentru Poliţia Română prin lege, ca instituţie specializată a statului.

Citește și Angajări la IPJ Alba: concurență acerbă la încadrarea în poliție din sursă externă. 80 de candidați pe un loc de agent la Sebeș

De asemenea, poliţistul işi desfăşoară activitatea profesională în interesul şi în sprijinul persoanei, comunităţii şi instituţiilor statului, exclusiv pe baza şi în executarea legii, cu respectarea principiilor imparţialităţii, nediscriminării, proporţionalităţii şi gradualităţii.

Pentru a intra în rândul polițiștilor, candidatul trebuie să fie din punct de vedere medical, fizic şi psihologic. În funcție de postul respectiv, mai trebuie să treacă de o probă scrisă.

Condiții generale de recrutare din sursă externă – Poliția Română

Pentru a se înscrie la concursurile sau examenele pentru încadrare din sursă externă, candidaţii trebuie să îndeplinească, cumulativ, anumite condiţii generale:

  • să aibă cetăţenia română şi domiciliul în România;
  • să cunoască limba română, scris şi vorbit;
  • să aibă capacitate deplină de exerciţiu;
  • să fie apţi din punct de vedere medical, fizic şi psihologic (aptitudinea/ inaptitudinea se constată de structurile de specialitate ale Ministerului Afacerilor Interne, printr-o examinare medicală şi evaluare psihologică, potrivit reglementărilor specifice în domeniu, exclusiv pentru candidatul declarat ”admis”).
  • să aibă vârsta de minimum 18 ani împliniţi;
  • să aibă studii corespunzătoare cerinţelor postului / în funcție de postul pentru candidează – cel puțin absolvenţi de liceu cu diplomă de bacalaureat; dovada absolvirii se face cu diploma sau adeverinţă din care să rezulte faptul că a susţinut şi promovat examenul de bacalaureat
  • să aibă un comportament corespunzător principiilor care guvernează profesia de poliţist;
  • să nu aibă antecedente penale, cu excepţia situaţiei când a intervenit reabilitarea;
  • să nu fie în curs de urmărire penală ori de judecată pentru săvârşirea de infracţiuni;
  • să nu fi fost destituiţi dintr-o funcţie publică sau să nu le fi încetat contractul individual de muncă pentru motive disciplinare în ultimii 7 ani;
  • să nu fi desfăşurat activităţi de poliţie politică, astfel cum sunt definite prin lege;
  • să nu aibă, la încadrarea ca poliţist, calitatea de membru al vreunui partid politic sau organizaţii cu caracter politic;
  • să nu aibă tatuaje ori elemente ornamentale, de orice natură, aplicate, inserate sau implantate pe/în corp, neacoperite de vestimentație, în ţinuta de vară (condiție ce va fi verificată cu ocazia examinării medicale, în cazul candidatului declarat ”admis”);
  • dacă prin încadrare directă, potrivit nivelului studiilor şi/sau vechimii în specialitate nu dobândesc grade profesionale mai mici decât gradele militare echivalente deţinute în rezervă;
  • să deţină/obţină certificat de securitate UE de nivelul prevăzut în fişa postului (doar acolo unde este cazul).

În funcţie de specificul activităţii profesionale pentru care sunt scoase la concurs funcţiile, pot fi stabilite criterii specifice de recrutare.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Viorel

    joi, 03.11.2022 at 16:45

    Am doar zece clase,si a-mi doresc enorm de mult sa fiu an slujba legii,nu exista nici o modalitate de a ma ancadra?

  2. gica

    joi, 03.11.2022 at 18:43

    Poti daca a-ti faci tot liceu. B-agate la seral. Doar așa te poti ancadra ca politist. Ati trebuie diploma de bac

  3. Nadia Predica

    vineri, 22.09.2023 at 19:12

    Exista limita maxima de varsta la încadrare?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate