Connect with us
Advertisement

Eveniment

Cum poți să îți faci asigurare medicală la stat dacă nu ai venituri. Cât trebuie să plătești pentru o perioadă de un an

foto: pixabay.com/ Alterfines

Publicat

Persoanele care nu sunt angajate sau nu realizează venituri asupra cărora se datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate se pot asigura în sistemul de asigurări sociale de sănătate dacă depun la Agenția Națională de Administrație Fiscală, formularul D212 „Declaraţia unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice” (D212).

Potrivit CNAS, calitatea de asigurat pentru această categorie de persoane se acordă pentru o perioadă de 12 luni de la data depunerii declaraţiei unice.

Baza de calcul a plății contribuției de asigurări sociale de sănătate este egală cu 6 salarii minime brute pe țară în vigoare la data depunerii declarației.

Asigurare medicală la stat: Exemplu de calcul contribuție datorată

Dacă D212 se depune în luna martie : baza de calcul = 6 X 2.300 lei (valoarea salariului minim brut pe țară) = 13.800 lei x 10% (cota de contribuție) = 1.380 lei)

În conformitate cu prevederile legale în vigoare, declarația D212 se poate depune:

prin intermediul serviciului „Spațiul privat virtual”, disponibil pe site-ul www.anaf.ro;

prin intermediul serviciului „Depunere declarații”, disponibil pe portalul www.e-guvernare.ro pe baza certificatului digital calificat;

în format hârtie, direct la registratura organului fiscal sau prin poştă, cu confirmare de primire.

Formularul al declarației unice poate fi descărcat de AICI: declarația Unica 212 – 2022

De la data depunerii formularului, persoana capătă calitatea de asigurat pentru 12 luni.

Cine este asigurat la sănătate fără să plătească

Legea nr. 95 din 2006 pentru reforma în domeniul sănătății stabilește o serie de categorii de persoane care beneficiază de asigurare medicală fără să achite contribuția.

Printre aceștia se numără copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani și până la 26 de ani, dacă sunt elevi, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni de la terminarea studiilor; soldații și gradații profesioniști; tinerii până în 26 de ani care provin din sistemul de protecția a copilului; soțul, soția și părinții fără venituri proprii, aflați în întreținerea unei persoane asigurate.

Alte categorii exceptate sunt deținuții politici, persoanele cu handicap și cele aflate în concediu medical ca urmare a unui accident de muncă, femeile însărcinate și lăuzele, părinții adoptivi aflați în concediu de acomodare, persoanele reținute, arestate sau deținute, șomerii, cei care primesc ajutor social, pensionarii – pentru veniturile realizate din pensii și din drepturile de proprietate intelectuală – precum și personalul monahal al cultelor recunoscute.

Persoanele neasigurate pot beneficia de asistență medicala primară în cabinetele medicilor de familie

Persoanele neasigurate vor putea beneficia de servicii medicale în asistență medicală primară la medicii de familie, banii fiind recuperați de la bugetul de stat, potrivit unui proiect de OUG adoptat de Guvern.

Proiectul de ordonanță modifică și completează Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății și a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum și stabilirea unor altor măsuri în domeniul sănătății.

Ce servicii medicale se acordă

Serviciile medicale în asistență medicală primară cuprinse în pachetul minimal de servicii sunt aceleași cu cele cuprinse în pachetul de servicii de baza, cu excepția serviciilor adiționale și a unora dintre activitățile de suport, și sunt stabilite prin contractul-cadru și normele de aplicare a acestuia.

Ce trebuie să facă o persoană neasigurată pentru a beneficia de serviciile medicului de familie

Pentru a beneficia de serviciile medicale în asistență medicală primară cuprinse în pachetul minimal de servicii, persoanele care nu fac dovadă calității de asigurat au obligația să se înscrie pe lista unui medic de familie, iar persoanele care nu fac dovadă calității de asigurat și care sunt înscrise pe lista unui medic de familie, se reinscriu pe lista aceluiași medic de familie sau a unui alt medic de familie.

Condițiile în care persoanele neasigurate își pot schima medicul de familie

Persoanele care nu fac dovadă calității de asigurat înscrise pe lista unui medic de familie pot să își schimbe medicul de familie ales numai după expirarea a cel puțin 6 luni de la dată înscrierii pe lista acestuia, cu excepția situațiilor prevăzute în Contractul-cadru.

Fondurile necesare pentru plata serviciilor medicale în asistență medicală primară acordate persoanelor neasigurate se suportă de la bugetul de stat prin bugetul aprobat Ministerului Sănătății sub formă de transferuri către bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.

Ce cuprinde pachetul minimal de servicii pentru persoanele neasigurate

Pachetul minimal de servicii – se acordă persoanelor care nu fac dovadă calității de asigurat și cuprinde:

  • servicii de îngrijire a sănătății
  • medicamente și materiale sanitare numai în cazul urgențelor medico chirurgicale și al bolilor cu potențial endemoepidemic
  • servicii medicale în asistență medicală primară, monitorizarea evoluției sarcinii și a lauzei
  • servicii de planificare familială
  • servicii de prevenție
  • transport sanitar neasistat (se stabilește prin contractul-cadru și normele de aplicare a acestuia);

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Raul

    joi, 01.09.2022 at 14:16

    daca nai venit nai nici bani de asigurare , tafa de stat nu ofera gratis, nu mai platiti taxe si inpozite ca nu ofera gratis nimica tarfa de stat

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement