Actualitate
Cum poți verifica valorile câmpului electromagnetic emis de antenele din zona ta. Platformă online lansată de ANCOM
Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) anunță că a lansat o nouă versiune a platformei monitor.emf.ro, unde pot fi găsite rezultatele măsurătorilor privind câmpul electromagnetic emis de antenele cu frecvențe de până la 7 GHz.
Potrivit unui comunicat al ANCOM, este vorba de antene radio-TV, Wi-Fi, toate benzile de telefonie mobilă inclusiv cele folosite în prezent pentru tehnologia 5G.
„Platforma Monitor- EMF, unde până acum utilizatorii puteau consulta doar rezultatele nivelului de radiaţii măsurat cu cei 150 de senzori ficşi plasaţi de ANCOM în anumite zone urbane cu trafic intens, a fost reproiectată, dezvoltată intern şi actualizată cu rezultatele celor peste 20 de mii de măsurări realizate până în prezent cu echipamente portabile în diverse puncte de pe întreg teritoriul ţării.
Acces facil la informații despre nivelurile de câmp electromagnetic înregistrate în România
Publicul larg are acum acces facil la informaţii cu privire la nivelurile de câmp electromagnetic înregistrate în România prin intermediul unei surse unice şi permanent actualizate, cei interesaţi putând analiza inclusiv variaţiile în timp ale acestora”, a declarat Cristin Popa, directorul Direcţiei Executive Monitorizare şi Control din cadrul ANCOM.
Prin actualizarea platformei, ANCOM pune la dispoziţia utilizatorilor un instrument obiectiv unde pot fi consultate atât rezultatele obţinute din măsurările permanente ale câmpului electromagnetic prin intermediul senzorilor ficşi EMF, cât şi rezultatele măsurărilor realizate în cadrul campaniilor anuale de către ANCOM cu echipamente portabile de măsurare a câmpului electromagnetic raportate la nivelurile de referinţă.
Pentru fiecare măsurare, pe site sunt precizate locaţia, perioada şi nivelul de expunere la câmp electromagnetic înregistrat la momentul măsurării şi apoi calculat procentul din nivelul maxim de referinţă stabilit de cadrul legal în vigoare.
Măsurările se fac în spaţii publice, în vecinătatea cărora există aglomerări de surse de câmp electromagnetic.
Conform comunicatului, până în prezent, toate măsurările realizate de ANCOM cu ambele tipuri de echipamente nu au evidenţiat depăşiri ale limitelor prevăzute de legislaţia naţională.
„Secţiunea hărţii dedicată măsurărilor realizate prin senzorii ficşi oferă detalii cu privire la rezultatele măsurărilor realizate de cei 150 de senzori ficşi de monitorizare de bandă largă amplasaţi în Bucureşti şi alte 103 de oraşe din ţară, în spaţiile publice în vecinătatea cărora există multiple surse de emisii radio – şcoli, centre universitare, pieţe publice etc.
Senzorii funcţionează permanent, transmiţând rezultatele către platforma informatică o dată la 24 de ore. Astfel, utilizatorii pot consulta pentru fiecare senzor rezultatele pentru ultimele 3 zile, ultimele 3 luni sau ultimul an şi pot descărca rezultatele în format PNG”, se arată în comunicat.
Mediafax
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News