Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Cum s-a văzut Unirea de la 1918 prin ochii corespondenților maghiari: „Ne este iertat să plângem pentru pierderea Ardealului“

Publicat

1 decembrie

Presa maghiară din Ardeal a comentat pe larg evenimentele petrecute la Alba Iulia în istorica zi de 1 Decembrie 1918. Traduceri din limba maghiară în limba română ale articolelor în cauză  apar în lucrarea colectivă „1918 la Români-Documentele Unirii“.

Gazetarii maghiari au prezentat detalii legate de sosirea delegaților la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, derularea evenimentelor de acum peste 100 de ani, dar și impresii cu accente dramatice, mergând până la formulări de genul „Ardealul are să fie ocupat“.

 

În numărul din 3 decembrie 1918 al ziarului „Áradi Közlöny” se arăta că  Vasile Goldiş a afirmat în cuvântarea sa de la Marea Adunare Națională  de la Alba Iulia că „românii au încercat să ajungă la o înţelegere cu ungurii (strigăte: Jos ungurii!). Dar ungurii, în ciuda bunăvoinţei manifestate de români au continuat să-i apese şi să-i asuprească. Acum însă, a sosit clipa de mult aşteptată: clipa în care naţiunea română va putea să alerge fericită în braţele primitoare al ţării mame”.

Publicația sublinia că aceste cuvinte rostite de Goldiş au fost primite cu „ovaţii şi urale însufleţite, oamenii fluturându-şi în aer pălăriile”. Ziarul maghiar constata că, prin cuvântarea sa, Goldiş promitea că românii vor acorda aceleaşi drepturi şi libertăţi „tuturor naţiunilor care vor convieţui alături de noi, deoarece copiii nu trebuie să ispăşească păcatele părinţilor”.

Și „Rezoluția de Unire“ este întoarsă pe toate părțile de gazetarii acestui ziar. Spre exemplu, articolul 1 al documentului este prezentat astfel: „Adunarea Naţională a Românilor din Ardeal, Banat şi Ungaria (şi nu în Transilvania, cum se scrie în procesul verbal al Adunării – nota traducătorului) ţinută la 1 decembrie 1918, declară unirea cu România a tuturor românilor şi a teritoriilor locuite de ei”.

Îndemn către conaționalii unguri: „Să primim în deplină linişte cele întâmplate“

Accente mai dramatice în tonul relatării apar în alte ziare ungureşti, precum „Nagyszebeni Reggeli Ujság” din Sibiu, în numărul din 3 decembrie 1918. Când vine vorba de prezentarea celor spuse în Hotărârea de Unire de la Alba Iulia, sunt folosite expresii precum „Ardealul are să fie ocupat! O spunem nu ca să înspăimântăm, ci ca să liniştim. Iubim şi noi ţărişoara Ardealului. Ne vine greu să ne împăcăm cu gândul că un popor străin (de români – nota traducătorului) intră pe pământul acesta. Dar se apropie ca prieten… şi de aceea şi noi, maghiarii ardeleni îi primim prieteneşte. Nu înălţăm jăluiri la cer. Politica noastră rea de naţionalităţi… a creat situaţia pe care trebuie să o suportăm acum. Românii formează majoritatea covârşitoare în Ardeal şi principiile lui Wilson, drepte în temelia lor, cer imperiul pe seama românilor. Iar nouă, ungurilor, ne este iertat să plângem pentru pierderea Ardealului”.

Aici merită subliniată franchețea cu care gazetarii unguri recunosc, în sfârşit, adevărul despre Ardeal şi despre politica naţională obtuză faţă de români dusă de autorităţile austro-ungare.

Articolul din această gazetă maghiară a fost tradus și publicat a doua zi de ziarul românesc “Telegraful român” din Sibiu.

În cazul altor publicații, precum „Kolozsvari Hirláp“, se poate vorbi de onestitate în relatarea evenimentelor de la Alba Iulia de acum peste 100 de ani.

În numărul  din 3 decembrie 1918 se arată că „hotărârile românilor de la Mare Adunare Naţională de la Alba Iulia nu constituie nici o surpriză pentru noi (adică pentru maghiari – nota traducătorului) datorită celor întâmplate anterior. Proiectul de hotărâre adoptat declară unirea tuturor românilor, alipirea tuturor teritoriilor locuite de români la România şi proclamă dreptul inalienabil al românilor asupra Banatului şi asupra teritoriului dintre Mureş, Tisa şi Dunăre”. Autorul articolului mai subliniază că „hotărârea declară şi deplina libertate naţională pentru toate naţionalităţile existente pe teritoriul aflat sub stăpânirea românilor”. Mai mult, publicația face și un îndemn către conaţionalii unguri „să primim în deplină linişte cele întâmplate… şi cu deplină încredere cele declarate de conducătorii români, că vor respecta toate drepturile naţionale ale naţionalităţilor aflate sub stăpânirea lor”.

Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia din duminica de 1 Decembrie 1918 a antrenat, potrivit însemnărilor vremii, „toată suflarea din oraş“, dar şi zeci de mii de români veniţi de la sute de kilometri. Cea mai vehiculată cifră a celor care au fost martorii Unirii este de 100.000 de oameni.

Nicu NEAG

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax