Eveniment
Cum se pot institui măsurile de carantină sau izolare. Exemple din țări europene, prezentate Senatului
Secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a transmis luni exemple de măsuri legislative privind carantina și izolarea în epidemie, în alte țări europene.
Reamintim că solicitarea în acest sens a venit de la președintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, după ce PSD a suspendat lucrările Comisiei juridice unde era dezbătut proiectul de lege privind izolarea și carantina, potrivit g4media.ro.
Exemplele prezentate sunt din Finlanda, Austria, Irlanda, Marea Britanie, Slovenia și Suedia.
Finlanda
Carantina poate fi impusă pe o durată de maximum o lună persoanelor suspecte în mod justificabil. Poate fi impusă obligatoriu, împotriva voinței persoanei. Ușa unei camere de carantină sau izolare poate fi închisă din exterior, când este necesar să se prevină răspândirea unei boli comunicabile care se transmite pe calea aerului sau a particulelor și prin contact.
Carantinarea bunurilor pentru maximum 2 luni dacă nu sunt alte mijloace de decontaminare sau dezinfecție a acestora.
Medicul poate extinde carantina persoanei pentru încă cel mult o lună și a bunurilor pentru încă cel mult 3 luni
Medicul responsabil de bolile transmisibile poate ordona ca o persoană să fie izolată într-o unitate sanitară pentru maximum 2 luni dacă există suspiciunea justificabilă că persoana este infectată de o boală infecțioasă cu risc general. Medicul poate izola persoana împotriva voinței acesteia.
Tratamentul obligatoriu: un profesionist al sănătății poate administra medicația prescrisă în pofida obiecțiunilor pacientului în vederea prevenirii răspândirii bolii transmisibile cu risc general. Decizia de administrare a medicației în pofida obiecțiilor pacientului se ia de medicul responbsabil de bolile transmisibile.
Austria
În cazul unui test pozitiv, persoana poate fi obligată să se carantineze la domiciliu sau la spital (după gravitatea cazului).
Irlanda
Dacă medicul șef este de opinie, după examinarea unei persoane, sau în baza unor informații primite de la un medic înregistrat care a examinat persoana respectivă, ca persoana respectivă este probabil sursa unei infecții, iar izolarea acesteia este necesară pentru oprirea răspândirii infecției, care nu poate fi izolată eficient la domiciliu, medicul poate ordona în scris deținerea și izolarea persoanei într-un spital sau altă locație pânaă se convinge că persoana nu mai este sursa probabilă a infecției.
Marea Britanie
Secretarul de Stat sau un consultant de sănătate publică înregistrat pot, în scopul screeningului, al evaluării și impunerii de orice restricții sau cerințe sub regulamentul 5, impune asupra persoanei cerința de a fi deținută/ La condiția A, este stabilit faptul că, în baza suspiciunii rezonabile că persoana este sau poate fi infectată sau contaminată cu coronavirus sau că exista riscul ca persoana să contamineze pe alții.
Slovenia
Legislatia permite că în cazuri specifice de boli infecțioase se poate obliga internarea conform informațiilor obținute prin delegația permanentă la UE.
Suedia
Se poate forța o persoană să fie consultată și izolată, iar dacă se izolează forțat trebuie să aibă și plan de tratament, conform informațiilor obținute prin delegația permanentă la UE.
sursă: g4media.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News