Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cum se vor calcula facturile la energie și gaze. Noua lege a compensării și plafonării, în vigoare de astăzi

Publicat

contor curent gaz

Noua schemă de compensare și plafonare a facturilor la electricitate şi gaze a intrat în vigoare de marți, 1 februarie și se va aplica până pe 31 martie. Modificările față de schema din noiembrie prevăd scăderea plafonului și creșterea compensării facturilor, atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru cei noncasnici.

Principalele modificări faţă de schema care era în vigoare de la 1 noiembrie prevăd scăderea plafonului de la 1 leu pe kWh la 0,80 de lei pe kWh pentru energie electrică şi de la 0,37 lei pe kWh la 0,31 de lei pe kWh pentru gaze.

Totodată, dacă se încadrează în consumul de 500 de kWh la electricitate şi 300 de metri cubi la gaze lunar, consumatorul beneficiază de o compensare suplimentară până la 0,68 de lei pentru energia electrică şi circa 0,22 de lei pentru gazele naturale, cu toate taxele incluse.

Guvernul a aprobat OUG care conţine această schemă de sprijin pe 25 ianuarie 2022.

Au fost introduse plafonări şi pentru toate firmele mici şi instituțiile publice. Până acum beneficiau de aceste reduceri doar spitalele, școlile şi grădinițele. Toate vor achita de acum maximum 1 leu pe kWh pentru energia electrică şi maximum 37 de bani pentru gaze naturale.

Regulile pentru energie electrică valabile de la 1 februarie 2022

La energie electrică prețul maxim plafonat va fi de 0,8 lei pe fiecare kWh, în scădere de la 1 leu pe kWh, cât era în schema precedentă.

  • Pragul de consum va fi crescut la 500 kWh lunar, față de 300 kWh, cât este în schema actuală.
  • Prețul plătit de populație după aceste măsuri va fi de 0,68 lei/kWh, potrivit premierului Ciucă.

Acesta este echivalent cu cea mai bună ofertă de pe piață, cea a companiei de stat Hidroelectrica.

Noi reguli pentru compensarea facturilor de la 1 februarie. Gaze naturale

  • Pentru gaze naturale, prețul scade de la 0,37 lei/kWh la 0,31 lei/kWh.
  • Pragul de consum crește și el de la 1.000 de metri cubi în intervalul noiembrie 2021 – martie 2022 la 1.500 de metri cubi.
  • Compensarea oferită clienților care se încadrează în acest consum crește de la 33% din prețul gazelor fără alte tarife la 40%.
  • Prețul nu poate să scadă sub 0,221 lei/kWh.

Cum arată schema pentru firme

De asemenea, se vor introduce prețuri plafonate și pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM) și instituții, dar și pentru consumatorii mari. La energie, prețul va fi plafonat la 1 leu/kWh.

În privința gazelor, pentru IMM-uri, școli, spitale, biserici, industria alimentară, prețul final plătit va fi de 0,37 lei/kWh.

În prezent doar micile firme beneficiază de facilități. Mai exact, statul acoperă tarifele de transport, distribuție, certificate verzi și cogenerare la energie și tarifele de rețea și acciza la gaze.

Până acum nu a existat plafon de preț pentru energie și gaze pentru companii și instituții.

Astfel, în perioada 1 februarie – 31 martie 2022 prețurile pentru energie electrică și gaze naturale se plafonează și pentru clienții non-casnici:

  • preţul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 1 leu/kWh;
  • preţul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh

Plafoanele reprezintă preţul final facturat pentru clientul final, având incluse:

a) pentru energie electrică – componenta de preţ al energiei electrice, acciza, tarifele reglementate de transport şi distribuţie, serviciile de sistem, certificatele verzi, contribuţia de cogenerare de înaltă eficienţă energetică, costurile de furnizare şi TVA;

b) pentru gaze naturale – componenta de preţ al gazelor naturale, costul de transport, tariful de înmagazinare, acciza, tariful de distribuţie, costurile de furnizare şi TVA.

Noi obligații de citire a contorului

În vederea regularizării sumelor aferente schemei de sprijin, operatorii de distribuţie de energie electrică/gaze naturale au obligaţia ca, în perioada aprilie-iunie 2022, suplimentar faţă de citirile stabilite conform reglementărilor în vigoare, să efectueze citirea indexului contorului la clienţii casnici si sa transmita furnizorilor de energie electrică/gaze naturale datele de măsurare ale acestora, în vederea aplicării schemei de sprijin tuturor clienților casnici care se încadrează în limitele de consum prevăzute.

ANPC somează furnizorii să facă facturile pe înțelesul consumatorilor

ANPC a transmis furnizorilor de energie din România să găsească o modalitate ca facturile emise să fie „pe înţelesul tuturor”.

„Consumatorii medii sunt aceia care nu neapărat au pregătirea necesară pentru a putea parcurge din perspectivă fiscală un document şi am convingerea că au nevoie să înţeleagă foarte bine de pe factură unde a fost aplicată compensarea, unde a fost aplicată plafonarea”, a subliniat Horia Constantinescu, șeful ANPC

O altă solicitare a oficialului vizează elaborarea unui document din care să reiasă că obligativitatea de citire a contoarelor revine, în primul rând, consumatorului, dar şi menţiunea că există situaţii în care acest lucru nu poate fi realizat „fie din raţiuni date de vârstă, fie de pregătire”.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax