Connect with us
Advertisement

Eveniment

Cum trăiesc locuitorii județului Alba. Evoluția veniturilor pe diferite domenii. Cât a fost salariul mediu brut în județ

Publicat

Direcția Regională de Statistică Alba a transmis un document legat de câștigurile salariale din Alba, pe diferite domenii. Județul este pe locul 16 în topul descrescător al acestor venituri și pe locul 4 în regiunea Centru (din 7 județe). 

Efectivul de salariaţi înregistrat în judeţul Alba la sfârşitul lunii noiembrie 2020 a fost de 94.215 persoane (1,8% din total ţară).

În luna noiembrie 2020, câştigul salarial mediu brut înregistrat în judeţ a fost de 5.023 lei, iar câştigul salarial mediu net în luna noiembrie 2020 a fost de 3068 lei.

Câştiguri salariale medii nete peste media înregistrată pe judeţ au realizat doar salariaţii din servicii (3170 lei) în timp ce câștig salarial mediu net sub media înregistrată pe judeţ au realizat salariaţii din industrie şi construcţii (3004 lei) si agricultură, silvicultură şi pescuit (2734 lei).

Efectivul de salariaţi înregistrat în judeţul Alba la sfârşitul lunii noiembrie 2020 a fost de 94.215 persoane (1,8% din total ţară), în crestere faţă de luna anterioară cu 35 persoane și în scădere cu 1499 persoane față de luna noiembrie 2019 (-1,6%).

În luna noiembrie 2020 câştigul salarial mediu brut înregistrat în judeţ a fost de 5023 lei, mai mare cu 42 lei (+0,8%) decat cel înregistrat în luna anterioară și cu 507 lei (+11,2%) față de luna noiembrie 2019.

Câştigul salarial mediu net în noiembrie 2020 a fost de 3068 lei, mai mare cu 20 lei decât în luna anterioară și cu 305 lei (+11,0%) față de luna noiembrie 2019.

Câştigul salarial mediu net înregistrat în judeţ în luna noiembrie 2020 poziţionează judeţul pe locul 16 la nivel național, în ierarhia judeţelor ordonate descrescător și locul 4 la nivelul Regiunii Centru.

Indicele câştigului salarial real în luna noiembrie 2020 faţă de luna anterioară a fost de 100,53%, iar față de luna corespunzătoare din anul precedent de 108,71%.

Faţă de câştigul salarial mediu realizat pe ţară, în judeţul Alba, în luna noiembrie 2020 câştigul salarial a fost mai mic: câştigul salarial mediu brut cu 542 lei, iar câştigul salarial mediu net cu 343 lei.

Câştigul salarial nominal brut cuprinde salariile, respectiv drepturile în bani şi în natură cuvenite salariaţilor pentru munca efectiv prestată (inclusiv pentru timpul lucrat suplimentar) potrivit formei de salarizare aplicată, sporurile şi indemnizaţiile acordate ca procent din salariu sau în sume fixe, alte adaosuri la salarii potrivit legii, sumele plătite pentru timpul nelucrat (indemnizaţiile pentru concediile de odihnă şi studii, zile de sărbătoare şi alte zile libere, sumele plătite din fondul de salarii pentru concediile medicale), premiile, primele de vacanţă şi alte sume plătite din fondul de salarii conform actelor normative sau contractelor colective de muncă, sumele plătite din profitul net şi alte fonduri (inclusiv tichetele de masă).

Câştigul salarial nominal net se obţine prin scăderea din câştigul salarial nominal brut a: impozitului, contribuţiei salariaţilor pentru asigurările sociale de sănătate, contribuţiei individuale de asigurări sociale de stat şi a contribuţiei salariaţilor la bugetul asigurărilor pentru şomaj.

Începând cu anul 2018, câştigul salarial nominal net se obţine prin scăderea din câştigul salarial nominal brut a: impozitului, contribuţiei de asigurări sociale datorată de salariaţi şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată de salariaţi.

Câştigul salarial mediu lunar reprezintă raportul dintre sumele plătite salariaţilor de către operatorii economici în luna de referinţă, indiferent pentru ce perioadă se cuvin, şi numărul mediu de salariaţi.

Numărul mediu al salariaţilor reprezintă o medie aritmetică simplă calculată pe baza efectivelor zilnice ale salariaţilor din luna respectivă. Salariaţii care nu sunt angajaţi cu normă întreagă se includ în numărul mediu proporţional cu timpul de lucru prevăzut în contractul de muncă. În efectivul de salariaţi luat în calcul se includ numai persoanele care au fost plătite pentru luna respectivă. Nu se iau în considerare: salariaţii aflaţi în concediu fără plată, în grevă, detaşaţi la lucru în străinătate şi cei al căror contract de muncă/raport de serviciu a fost suspendat.

Câştigul salarial mediu brut/net diseminat lunar nu cuprinde sumele compensatorii, sumele plătite retroactiv ca urmare a câştigării în instanţă a drepturilor băneşti aferente anilor anteriori, contravaloarea tichetelor/voucherelor de vacanţă.

Indicele câştigului salarial nominal brut se calculează ca raport între câştigul salarial mediu nominal brut din luna curentă şi cel din luna de comparaţie, exprimat procentual.

Indicele câştigului salarial nominal net se calculează ca raport între câştigul salarial mediu nominal net din luna curentă şi cel din luna de comparaţie, exprimat procentual.

Indicele câştigului salarial real se calculează ca raport între indicele câştigului salarial nominal mediu net şi indicele general al preţurilor de consum al populaţiei, exprimat procentual.

Sursă: Direcția Regională de Statistică Alba

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement