Actualitate
Cum verifică ANAF persoanele fizice, în anul 2016. Reglementări din noul Cod Fiscal
Noi reguli aplicate de inspecţiile fiscale pentru persoanele fizice au intrat în vigoare din acest an. Modificările se regăsesc în Codul fiscal şi Codul de procedură fiscală. Astfel, autoritatea fiscală centrală poate face o verificare fiscală a ansamblului situaţiei fiscale personale a persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit.
Persoana supusă verificării are obligaţia de a depune o declaraţie de patrimoniu şi de venituri la solicitarea organului fiscal central.
Elementele de patrimoniu şi de venituri ce trebuie declarate de persoana fizică supusă verificării, precum şi modelul declaraţiei se stabilesc prin ordin al preşedintelui ANAF.
Cu ocazia verificării situaţiei fiscale personale, inspectorul fiscal central stabileşte veniturile obţinute de persoana fizică în cursul perioadei verificate.
În cazul în care există diferenţe între veniturile stabilite şi veniturile declarate de persoana fizică, inspectorul fiscal central solicită persoanei fizice informaţii şi documente pentru clarificarea diferenţei.
Ori de câte ori, pe parcursul verificării situaţiei fiscale personale, organul fiscal central apreciază că sunt necesare noi documente sau informaţii relevante pentru verificare, le poate solicita persoanei fizice. În acest caz, organul fiscal central stabileşte un termen rezonabil, care nu poate fi mai mic de 10 zile, pentru prezentarea documentelor şi/sau a informaţiilor solicitate.
Pe parcursul derulării verificării situaţiei fiscale personale, persoana fizică supusă verificării are dreptul să prezinte orice documente justificative sau explicaţii pentru stabilirea situaţiei fiscale reale. Cu ocazia prezentării documentelor justificative sau explicaţiilor, concluziile se consemnează într-un document semnat de ambele părţi. În cazul în care persoana fizică verificată refuză semnarea documentului, se consemnează refuzul de semnare.
La începerea verificării situaţiei fiscale personale, persoana fizică verificată este informată că poate numi persoane care să dea informaţii, potrivit digi24.ro.
Dacă informaţiile persoanei fizice verificate sau cele ale persoanei numite de aceasta sunt insuficiente, atunci organul fiscal central se poate adresa şi altor persoane pentru obţinerea de informaţii, în condiţiile prezentului cod.
Persoana fizică verificată trebuie informată pe parcursul desfăşurării verificării situaţiei fiscale personale asupra constatărilor rezultate din verificare.
Verificarea situaţiei fiscale personale se efectuează o singură dată pentru impozitul pe venit şi pentru fiecare perioadă impozabilă.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News